• Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven

Auto huren Noorwegen

Bespaar tijd en geld. Wij vergelijken het aanbod van autoverhuurders in Noorwegen zodat jij dat niet hoeft te doen.

Voer stad, luchthaven of treinstation in
- dagen
Waarom bij ons reserveren?
  • Gratis annuleren Tot 48 uur voor aanvang van de boekingsperiode
  • Laagsteprijsgarantie Betere prijs gevonden? Wij zorgen voor een betere aanbieding
  • Al 500.000+ boekingen Meer dan een half miljoen mensen gingen je voor 24000+ ophaallocaties Ophaallocaties over de hele wereld
  • 24000+ ophaallocaties Ophaallocaties over de hele wereld
Wij vergelijken alle bekende verhuurders

Autohuur Noorwegen

EasyTerra Autohuur Noorwegen is een onafhankelijke prijsvergelijker op het gebied van autoverhuur. De prijzen van de bekende autoverhuurbedrijven worden in ons systeem vergeleken, zodat u als consument altijd tegen een gunstig tarief uw huurauto bij ons kunt boeken.

Mini klasse Noorwegen

Zoals de naam al aangeeft gaat het in de miniklasse om de kleinste huurauto’s. Ze zijn het meest geschikt voor een of twee personen en hebben meestal maar twee deuren.

De bagageruimte is beperkt, maar deze auto kun je wel kwijt op de kleinste parkeerplekjes! Deze auto’s zijn niet alleen goedkoop om te huren, maar ook erg zuinig in brandstof- of energieverbruik. Een auto uit deze klasse huur je op deze bestemming (Noorwegen) vanaf per dag. Zorgeloos op reis? Kies dan voor ons Worry-Free label. De goedkoopste auto uit deze klasse met Worry-Free label huur je vanaf /dag bij Avis.

Economy klasse Noorwegen

Een economy huurauto is compact, maar iets groter dan een auto uit de miniklasse. Alleen al daardoor bieden auto’s in deze klasse meer comfort.

Ze zijn vooral geschikt voor twee personen en kleine gezinnen. Kiezen voor een huurauto uit de economy-klasse is, zoals de naam al aangeeft, een economische keuze, oftewel budgetvriendelijk. Een auto uit deze klasse huur je op deze bestemming (Noorwegen) vanaf per dag. Zorgeloos op reis? Kies dan voor ons Worry-Free label. De goedkoopste auto uit deze klasse met Worry-Free label huur je vanaf /dag bij Budget.

Compact klasse Noorwegen

Huurauto’s in de compact-klasse zijn populair en het is goed te begrijpen waarom. Deze auto’s bieden voldoende ruimte aan 4 personen, inclusief hun bagage, en zijn toch klein genoeg om moeiteloos in drukke steden te rijden.

Als je kleine kinderen hebt, kies dan voor een 4-deurs, want dat maakt het plaatsen van kinderzitjes een stuk eenvoudiger. Een auto uit deze klasse huur je op deze bestemming (Noorwegen) vanaf per dag. Zorgeloos op reis? Kies dan voor ons Worry-Free label. De goedkoopste auto uit deze klasse met Worry-Free label huur je vanaf /dag bij Budget.

Intermediate klasse Noorwegen

Middenklasse huurauto's zijn een uitstekende keuze als je meer ruimte nodig hebt dan een compacte auto. Ze zijn perfect voor een gezin of groepje van maximaal 5 personen met genoeg plaats voor bagage.

Hoewel een huurauto in deze middenklasse dus iets meer ruimte biedt, is het verbruik van brandstof of energie vergelijkbaar met een auto uit de compact-klasse. Een auto uit deze klasse huur je op deze bestemming (Noorwegen) vanaf per dag. Zorgeloos op reis? Kies dan voor ons Worry-Free label. De goedkoopste auto uit deze klasse met Worry-Free label huur je vanaf /dag bij Hertz.

Standaard klasse Noorwegen

Anders dan de naam doet vermoeden, zijn huurauto’s in de standaardklasse vrij grote wagens met meer dan genoeg ruimte voor 5 passagiers en bagage. Ze zijn ideaal voor lange(re) afstanden, bijvoorbeeld tijdens een rondreis, ook al omdat huurauto’s uit de standaardklasse vaak meer accessoires hebben op het gebied van

comfort. Een auto uit deze klasse huur je op deze bestemming (Noorwegen) vanaf per dag. Zorgeloos op reis? Kies dan voor ons Worry-Free label. De goedkoopste auto uit deze klasse met Worry-Free label huur je vanaf /dag bij Budget.

Fullsize klasse Noorwegen

Huur je een auto in de fullsize-klasse, dan heb je niet alleen de beschikking over een wagen met veel ruimte, maar ook een luxe inrichting en accessoires. Gecombineerd met de krachtige motoren zijn het auto’s die reizen over lange afstanden heel aangenaam

maken. Wel is het aanbod van huurauto’s in de fullsize-klasse vaak beperkt, dus reserveer op tijd. Een auto uit deze klasse huur je op deze bestemming (Noorwegen) vanaf per dag. Zorgeloos op reis? Kies dan voor ons Worry-Free label. De goedkoopste auto uit deze klasse met Worry-Free label huur je vanaf /dag bij Budget.

Luxe auto huren Noorwegen

Zin om eens in stijl rond te rijden? Kies voor een huurauto uit het topsegment van de high-end merken, zoals Mercedes, BMW, Audi en Volvo.

Met natuurlijk luxe kenmerken: strak uiterlijk, luxueus interieur, comfortabele stoelen en een krachtige motor. Daar betaal je uiteraard voor, maar via onze zoekmogelijkheden vind je de beste prijs voor een luxe huurauto. Een auto uit deze klasse huur je op deze bestemming (Noorwegen) vanaf per dag. Zorgeloos op reis? Kies dan voor ons Worry-Free label. De goedkoopste auto uit deze klasse met Worry-Free label huur je vanaf /dag bij Budget.

Stationwagon huren Noorwegen

Het huren van een stationwagon is ideaal voor een groep met veel bagage of sportuitrusting. Dit type huurauto wordt ook wel break, touring, combi of stationcar genoemd en is zeer populair onder mensen die van sporten en het buitenleven houden.

Door de grote bagageruimte is een stationwagon een perfecte auto om te huren voor de vakantie. Een auto uit deze klasse huur je op deze bestemming (Noorwegen) vanaf per dag. Zorgeloos op reis? Kies dan voor ons Worry-Free label. De goedkoopste auto uit deze klasse met Worry-Free label huur je vanaf /dag bij Hertz.

Busje huren Noorwegen

Huur een busje op je vakantiebestemming als je met een groep of groot gezin reist. Ook als je veel sport- of kampeeruitrusting op pad wil, is een huurbusje ideaal.

Deze busjes bieden meestal meer dan voldoende bagageruimte. Soms kan er zelfs extra ruimte voor spullen worden gecreëerd door een of meerdere stoelen op te offeren. Een auto uit deze klasse huur je op deze bestemming (Noorwegen) vanaf per dag. Zorgeloos op reis? Kies dan voor ons Worry-Free label. De goedkoopste auto uit deze klasse met Worry-Free label huur je vanaf /dag bij Avis.

SUV huren Noorwegen

Bijna niemand noemt de SUV nog bij zijn volledige naam: Sports Utility Vehicle. Het is een bijzonder populair type om te huren, want het is een ideale reisauto.

Bovendien zit je wat hoger, waardoor je een goed zicht op de weg en je omgeving hebt. Kies wel een SUV die past bij je reisbehoeften, want onder die afkorting vallen zowel kleine, middelgrote als grote huurauto’s. Een auto uit deze klasse huur je op deze bestemming (Noorwegen) vanaf per dag. Zorgeloos op reis? Kies dan voor ons Worry-Free label. De goedkoopste auto uit deze klasse met Worry-Free label huur je vanaf /dag bij Budget.

Elektrische auto huren Noorwegen

Elektrische auto’s, ook wel bekend als EV’s, worden steeds populairder en veel aanbieders van huurauto’s hebben diverse modellen in verschillende klassen beschikbaar. Denk wel goed na over wat je met een elektrische huurauto wil doen.

Bijvoorbeeld: kijk van tevoren naar de locatie van laadstations, want niet overal ter wereld is er zo’n dicht netwerk als in Nederland. Een auto uit deze klasse huur je op deze bestemming (Noorwegen) vanaf per dag. Zorgeloos op reis? Kies dan voor ons Worry-Free label. De goedkoopste auto uit deze klasse met Worry-Free label huur je vanaf /dag bij Budget.
Autotype
Mini
Economy
Compact
Intermediate
Standard
Fullsize
Luxury
Stationwagon
Personenbusje
SUV
Elektrisch

Wat onze klanten zeggen

Klanten beoordelen ons met een 8.4/10 uit 5793 beoordelingen

Noorwegen veelgestelde vragen

Onderstaand zijn de meest gestelde vragen voor Noorwegen. Staat je vraag er niet bij kijk dan even op de veelgestelde vragen pagina.

Is EasyTerra Autohuur de goedkoopste? Ja, wij hebben laagste prijsgarantie en doordat we aanbieders vergelijken kunnen we je altijd de scherpste tarieven aanbieden. Wat heb ik nodig als ik mijn huurauto ophaal? De voucher, je paspoort, rijbewijs en creditcard. Het is erg belangrijk dat je een rijbewijs en creditcard bij je hebt die beide op naam van de hoofdbestuurder staan. Wees erop voorbereid dat het lokale verhuurbedrijf een bepaald bedrag op je creditcard zal blokkeren voor onder andere de borg. Hiervoor heb je de pincode van je creditcard nodig. Indien je rijbewijs onleesbaar is (bijvoorbeeld in het Chinees) dan moet je ook een vertaling hiervan bij je hebben. Alleen je originele paspoort en rijbewijs zijn geldig, dus geen kopieën. Welke verzekeringen zijn van toepassing op mijn huurauto? In de meeste gevallen zijn de tarieven inclusief WA-verzekering en brandverzekering. Ook de allriskverzekering en de diefstalverzekering zijn in de meeste gevallen inbegrepen in onze tarieven. Wat is het Worry-Free label? Dit label geeft aan dat de huurauto voldoet aan de volgende eisen: Ongelimiteerde kilometers, zonder eigen risico (of terugbetaling eigen risico), een gunstig brandstofbeleid en een verhuurbedrijf met goede klantervaringen. Met een auto die aan deze vier eisen voldoet, wordt de selectie een stuk eenvoudiger. Kan ik in Noorwegen een auto huren zonder creditcard? In principe heb je altijd een creditcard nodig bij het huren van een auto via EasyTerra.

Zodra je de huurauto ophaalt, betaal je een borg. Om deze borg te kunnen betalen heb je een creditcard nodig die op naam staat van de hoofdbestuurder. De verhuurder reserveert vervolgens het borgbedrag op jouw creditcard, zodat ze in het geval van schade of andere extra kosten dit kunnen verhalen.

Als je de huurauto weer terugbrengt, wordt deze gecontroleerd op eventuele schade of andere mankementen. Is er niets aan de hand? Dan wordt het bedrag dat gereserveerd werd op jouw creditcard weer vrijgegeven. Lees meer over borg op onze pagina: Borg bij autohuur
Kan ik een auto zonder eigen risico huren in Noorwegen? Ja, er zijn in Noorwegen auto’s beschikbaar ‘zonder eigen risico’. Gebruik het filter op de resultatenpagina om het aanbod te filteren. Als alternatief zijn er ook veel auto’s beschikbaar met ‘dekking eigen risico’, wat bijna op hetzelfde neerkomt, maar dan voordeliger. Kijk voor het verschil tussen ‘zonder eigen risico’ en ‘dekking eigen risico’ op onze pagina: Verzekeringen & eigen risico . Hoe oud moet ik zijn om een auto te huren in Noorwegen? Wil je een auto huren in Noorwegen dan moet je minimaal 19 jaar oud zijn. Je moet ten minste 1 jaar lang je rijbewijs hebben. Het is mogelijk dat bestuurders jonger dan 24 jaar een toeslag moeten betalen in Noorwegen. De hoogte van deze toeslag ligt tussen en per dag. Bij EasyTerra krijg je automatisch een melding mochten er leeftijdtoeslagen van toepassing zijn. Wat is de goedkoopste autoverhuurder in Noorwegen? De prijzen schommelen constant, dus het beste kan je een zoekopdracht doen via onze website om te actuele prijzen te bekijken. Over het algemeen kan je het goedkoopst een auto huren in Noorwegen bij deze verhuurders:

Avis
vanaf € 19 /dag
Budget
vanaf € 19 /dag
Thrifty
vanaf € 20 /dag

Wij raden aan om niet alleen op basis van prijs een huurauto te selecteren. Maak een afgewogen keuze tussen prijs en kwaliteit. Lees daarom goed de beoordelingen van verhuurders op onze site. Minder goed beoordeelde verhuurders kunnen bijvoorbeeld lange wachttijden hebben of minder goede service leveren.
Wat is de beste autoverhuurder in Noorwegen? De best beoordeelde verhuurder is Alamo. 8717 klanten hebben een gemiddelde beoordeling gegeven van 9.2. Op de tweede plaats staat Europcar. 8198 klanten hebben een gemiddelde beoordeling gegeven van 9. Op de derde plaats staat Thrifty. 5528 klanten hebben een gemiddelde beoordeling gegeven van 9. Kan ik een busje huren in Noorwegen? Ja, je kan een busje huren in Noorwegen. Er zijn personenbusjes voor 7 tot 9 personen beschikbaar. Recente zoekopdrachten leverden prijzen op voor personenvervoer:

Opel Vivaro Budget
vanaf € 62 /dag
Mercedes-Benz Vito Avis
vanaf € 67 /dag
Toyota Proace Sixt
vanaf € 85 /dag
Ford Tourneo Sixt
vanaf € 92 /dag
VW Caravelle Europcar
vanaf € 163 /dag
VW Transporter Alamo
vanaf € 169 /dag
Volkswagen Caravelle Europcar
vanaf € 175 /dag
VW Multivan Alamo
vanaf € 176 /dag
Volkswagen Transporter Alamo
vanaf € 192 /dag
Ford Transit Alamo
vanaf € 208 /dag

Doe een zoekopdracht voor jouw periode en filter op 'Personenbusje' om de actuele aanbiedingen te bekijken.
Kan ik een elektrische auto huren in Noorwegen? Ja, het is mogelijk om een elektrisch auto te huren in Noorwegen. Recente aanbiedingen voor elektrische auto(s) die we hebben gezien:

Mini Cooper Budget
vanaf € 20 /dag
Volkswagen ID.3 Thrifty
vanaf € 20 /dag
Volkswagen Id Thrifty
vanaf € 20 /dag
Renault Zoe Thrifty
vanaf € 26 /dag
Mini Cooper Se Avis
vanaf € 28 /dag
Skoda Enyaq Budget
vanaf € 30 /dag
Volkswagen ID.4 Hertz
vanaf € 30 /dag
Polestar 2 Avis
vanaf € 38 /dag
Xpeng P7 Hertz
vanaf € 39 /dag
Citroen e-C4 Sixt
vanaf € 41 /dag
Volkswagen Up Sixt
vanaf € 43 /dag
Kia Niro Sixt
vanaf € 43 /dag
Volkswagen e-Up! Sixt
vanaf € 44 /dag
BMW i3 Sixt
vanaf € 45 /dag
Byd Han Sixt
vanaf € 46 /dag

Doe een zoekopdracht voor jouw periode en filter op Elektrische auto’s om alle aanbiedingen te bekijken. Naast elektrische auto’s zijn er ook hybride auto(s) beschikbaar. Zoals:

Toyota C-HR Thrifty
vanaf € 42 /dag
Toyota Corolla Keddy By Europcar
vanaf € 47 /dag
Wat kost een huurauto in Noorwegen? De prijzen voor huurauto’s wisselen sterk. Met name in het hoogseizoen liggen de prijzen soms beduidend hoger dan in het laagseizoen. Wil je de actuele prijzen in Noorwegen bekijken? Doe dan een zoekopdracht voor de datums waarop jij op vakantie gaat. Maar om je alvast een indicatie te geven, onderstaande huurauto’s en bijbehorende prijzen per dag hebben we onlangs voorbij zien komen:

Citroen C3
of gelijkwaardig
Mini
vanaf € 19 /dag
Toyota Yaris
of gelijkwaardig
Economy
vanaf € 20 /dag
Mazda CX-30
of gelijkwaardig
Compact
vanaf € 20 /dag
Volkswagen Id
of gelijkwaardig
Intermediate
vanaf € 27 /dag
Suzuki S-Cross
of gelijkwaardig
Standard
vanaf € 31 /dag
Kia Niro
of gelijkwaardig
Fullsize
vanaf € 44 /dag
Polestar 2
of gelijkwaardig
Luxury
vanaf € 38 /dag
VW Golf
of gelijkwaardig
Stationwagon
vanaf € 27 /dag
Suzuki S-Cross
of gelijkwaardig
SUV
vanaf € 31 /dag
Peugeot 5008
of gelijkwaardig
MPV
vanaf € 61 /dag
Opel Vivaro
of gelijkwaardig
Personenbusje
vanaf € 62 /dag
Porsche Taycan
of gelijkwaardig
Sportauto
vanaf € 130 /dag
Welke autoverhuurders zijn er in Noorwegen?
  • Alamo
  • Europcar
  • Thrifty
  • Keddy By Europcar
  • Sixt
  • Enterprise
  • Hertz
  • Budget
  • Avis
  • Dollar Rent a Car
  • National Car Rental
  • Rent a star
  • Your Rent
  • McRent
  • Touring Cars
Worry-Free

Auto huren zonder zorgen

Geen verborgen kosten dankzij het Worry-Free label

Waarom bij ons boeken?

  • Gratis annuleren en wijzigen
  • Echte reviews
  • Onafhankelijke prijsvergelijker
  • 24.000+ ophaallocaties wereldwijd

Norway car rental

Are you looking for information in English about booking a rental car in Norway?

Read more

Wanneer een huurauto boeken in Noorwegen

Noorwegen - Wanneer goedkoop een mini klasse auto huren?

Op deze bestemming (Noorwegen) is november de voordeligste maand om een auto uit de mini klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. Augustus is op deze bestemming de meest populaire maand om een auto uit de mini klasse te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Noorwegen - Wanneer goedkoop een economy klasse auto huren?

Op deze bestemming (Noorwegen) is november de voordeligste maand om een auto uit de economy klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. Augustus is op deze bestemming (Noorwegen) de meest populaire maand om een auto uit de economy klasse te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Noorwegen - Wanneer goedkoop een compact klasse auto huren?

Op deze bestemming (Noorwegen) is november de voordeligste maand om een auto uit de compact klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. Augustus is op deze bestemming de meest populaire maand om een auto uit de compact klasse te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Noorwegen - Wanneer goedkoop een intermediate klasse auto huren?

Op deze bestemming (Noorwegen) is oktober de voordeligste maand om een auto uit de intermediate klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. Augustus is op deze bestemming de meest populaire maand om een auto uit de intermediate klasse te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Noorwegen - Wanneer goedkoop een standaard klasse auto huren?

Op deze bestemming (Noorwegen) is november de voordeligste maand om een auto uit de standaard klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. Augustus is op deze bestemming de meest populaire maand om een auto uit de standaard klasse te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Noorwegen - Wanneer goedkoop een fullsize klasse auto huren?

Op deze bestemming (Noorwegen) is november de voordeligste maand om een auto uit de fullsize klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. Augustus is op deze bestemming de meest populaire maand om een auto uit de fullsize klasse te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Noorwegen - Wanneer goedkoop een luxury klasse auto huren?

Op deze bestemming (Noorwegen) is september de voordeligste maand om een auto uit de luxury klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. Augustus is op deze bestemming de meest populaire maand om een auto uit de luxury klasse te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Noorwegen - Wanneer goedkoop een stationwagon huren?

Op deze bestemming (Noorwegen) is november de voordeligste maand om een stationwagon te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. Augustus is op deze bestemming de meest populaire maand om een stationwagon te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Noorwegen - Wanneer goedkoop een SUV huren?

Op deze bestemming (Noorwegen) is oktober de voordeligste maand om een SUV te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. Augustus is op deze bestemming de meest populaire maand om een SUV te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Noorwegen - Wanneer goedkoop een MPV huren?

Op deze bestemming (Noorwegen) is oktober de voordeligste maand om een MPV te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. Augustus is op deze bestemming de meest populaire maand om een MPV te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Noorwegen - Wanneer goedkoop een personenbus huren?

Op deze bestemming (Noorwegen) is oktober de voordeligste maand om een personenbus te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. September is op deze bestemming de meest populaire maand om een personenbus te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Noorwegen - Wanneer goedkoop een sportauto huren?

Op deze bestemming (Noorwegen) is april de voordeligste maand om een sportauto te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. Maart is op deze bestemming de meest populaire maand om een sportauto te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Autoverhuur Noorwegen

Locatie informatie voor Noorwegen

Noorwegen ontdek je het beste met een huurauto. EasyTerra Autohuur heeft ruim 93 ophaallocaties in Noorwegen. Zo is er altijd wel een ophaallocatie in de buurt van jouw bestemming.

Laatst gewijzigd: 15-04-2024 - Noorwegen is een langgerekt land in het noorden van Europa en een van de drie Scandinavische landen, waartoe ook buurland Zweden en Denemarken behoren. Het land is vooral bekend om de grote en indrukwekkende fjorden, maar Noorwegen heeft ook uitgestrekte bossen, hoge bergen en levendige steden. Toch is het vooral het landschap dat toeristen naar Noorwegen trekt, gecombineerd met het prachtige noorderlicht en het rijke culturele erfgoed.

Sommige mensen zeggen dat je een leven lang door Noorwegen moet reizen om al het moois van het land te ontdekken. De meeste toeristen hebben die tijd niet, maar als je een auto huurt kun je in ieder geval een deel van de overweldigende, ruige en uitgestrekte natuur beleven!

Geschiedenis van Noorwegen

In de prehistorie leefden er verschillende volkeren in wat nu Noorwegen is, onder meer rendierjagers. Uit grotschilderingen blijkt dat een deel van deze volken al met boten de zee op ging. Uit archeologische vondsten is ook duidelijk geworden dat de Noordse volken contacten hadden met het Romeinse Gallië.

Die contacten werden nog steviger toen de Vikingen de Europese kusten gingen verkennen. Het bleef niet bij verkenningen, want de Vikingen (ook wel Noormannen genoemd) plunderden en roofden zich een weg door Europa. Overigens waren ze niet alleen afkomstig uit Noorwegen, maar ook uit het zuiden van het tegenwoordige Zweden en uit Denemarken. Zij vestigden zich onder meer op IJsland en de Faeröer Eilanden en stichtten steden als York in Engeland en Dublin, Waterford en Cork in Ierland. In Frankrijk veroverden ze een gebied dat sindsdien Normandië genoemd wordt.

Tijdens de Vikingtijd verenigde Harald Schoonhaar de verschillende Noorse koninkrijkjes. Aan het begin van de 11e eeuw verspreidden missionarissen het christendom in Scandinavië. Aan het einde van die eeuw is dat al de enige toegestane religie in het Noorse koninkrijk. Dat koninkrijk bleef bestaan tot 1397. Er waren al diepgaande familiebetrekkingen tussen de koninkrijken van Noorwegen, Zweden en Denemarken en in dat jaar gingen ze samenwerken onder één monarch (de Deense koningin) in de Unie van Kalmar.

Zweden vond dat Denemarken te veel macht naar zich toetrok en verliet de unie in 1523. Noorwegen en Denemarken gingen gezamenlijk verder, maar de Deense kroon eigende zich steeds meer Noorse bezittingen toe, onder meer IJsland, Groenland en de Faeröer Eilanden. In 1536 hield Noorwegen op te bestaan als zelfstandig land en werd het een Deense provincie. In de 17e eeuw werden de Noren meegesleept in vele oorlogen van Denemarken, vooral tegen Zweden.

In de oorlogen van de Franse keizer Napoleon streed Denemarken mee met de Franse keizer, Zweden stond aan de andere kant. Na een grote nederlaag van Napoleon ging het Noorse grondgebied over van Denemarken naar Zweden. Overigens ging het om een personele unie, Noorwegen mocht van de Zweden een eigen grondwet, nationale vertegenwoordiging en bestuur hebben.

Intussen groeide het Noorse nationale bewustzijn en was er steeds meer kritiek op de bemoeienis van de Zweedse koning (die bijvoorbeeld over de buitenlandpolitiek ging). In 1905 maakte Noorwegen een einde aan de unie en verklaarde zich zelfstandig. De Deense prins Carl kreeg het aanbod om koning te worden en hij werd als Haakon VII tot koning van Noorwegen gekroond.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog wist Noorwegen neutraal te blijven. In de Tweede Wereldoorlog lukte dit niet, omdat het land in 1940 werd aangevallen door de Duitsers. De Noorse minister van Handel gaf alle handelsschepen de opdracht naar geallieerde havens te varen. Die Noorse handelsvloot was van groot belang voor bevoorrading tijdens de oorlog. Noorwegen werd vijf jaar lang door nazi-Duitsland bezet. Na de oorlog beseften de Noren dat ze collectieve zekerheid prefereerden boven neutraliteit. Noorwegen was in 1945 medeoprichter van de Verenigde Naties en werd in 1949 lid van de NAVO.

Noorwegen heeft twee keer geprobeerd toe te treden tot de Europese Unie of een voorloper daarvan, in 1962 en 1967. De aanvragen stuitten op een veto van Frankrijk, vooral omdat de Fransen wilden voorkomen dat ook het Verenigd Koninkrijk zou toetreden. In 1972 en 1994 werd de vraag of Noorwegen lid moest worden van de EU in referenda aan de bevolking voorgelegd. De Noren stemden beide keren tegen.

Samenleving en Cultuur

Noorwegen is het dunst bevolkte land van Europa. Dat komt niet alleen door de enorme uitgestrektheid, maar ook omdat er op dat grote grondgebied relatief weinig mensen wonen: ongeveer 5,5 miljoen. Die bevolking concentreert zich voornamelijk langs de zuidelijke kust. In het noorden wonen de Sami, die van oudsher de noordelijke gebieden van Noorwegen, Zweden en Finland bevolken alsook het Russische Karelië. Verder leeft daar een Fins-etnische minderheid, de Kvenen.

Een vrij groot deel van de bevolking heeft een migratie-achtergrond. De meeste immigranten in Noorwegen zijn afkomstig uit Polen, Litouwen en Zweden. Verder heeft Noorwegen grote aantallen vluchtelingen opgenomen uit onder meer Somalië, Irak en Syrië.

De Noorse taal kent in de geschreven vorm twee officiële versies: Bokmål, dat voortkomt uit het Deens en Nynorsk, dat is gevormd uit diverse Noorse dialecten. Beide talen zijn voornamelijk schrijftaal, de spreektaal in Noorwegen kent geen standaard en vertoont grote regionale verschillen. De Sami in het noorden van het land hebben hun eigen taal die officieel erkend is, het Samisch. Noors, Deens en Zweeds zijn nauw met elkaar verbonden. Veel Noren kunnen zowel gesproken als geschreven Deens en Zweeds verstaan en begrijpen.

Ondanks de langdurige unie met Denemarken, heeft Noorwegen altijd een sterke eigen cultuur weten te behouden. Dat komt onder meer tot uiting in de vele musea en galeries die het land rijk is. Op feestdagen en bij speciale gelegenheden draagt de bevolking vol trots traditionele klederdrachten. Noren hebben zijn erg egalitair ingesteld, ze hebben gelijkheid hoog in het vaandel staan. Dit wordt onder andere weerspiegeld in het sociale stelsel.

Wat de Noren gemeen hebben met de Zweden is een diepe band met de natuur. Ze brengen hun vrije tijd graag in de buitenlucht door. Net als in Zweden is alle natuur in Noorwegen vrij toegankelijk. Dit wordt allemannsretten (allemansrecht) genoemd en betekent dat je overal in de natuur mag wandelen, fietsen, varen, paardrijden of skiën. De nationale parken zijn gratis en ook mag je vrijelijk een tentje opslaan, behalve dicht bij woonhuizen of waar dat uitdrukkelijk niet is toegestaan. Uiteraard geldt wel dat je respect voor de natuur hebt en geen sporen achterlaat.

Staatsinrichting en Bestuur

Noorwegen is een constitutionele monarchie. Het land heeft een lange traditie van bevolkingsinspraak. Al in de 9e eeuw werden er op lokaal niveau zogeheten alltings (algemene vergaderingen) gehouden. Het huidige parlement (Stortinget) heeft 169 leden en die worden iedere vier jaar verkozen. Tussentijdse verkiezingen kent Noorwegen niet.

Het aantal provincies (fylker) is nogal eens veranderd. Vanaf 2024 heeft Noorwegen 15 provincies. Behalve voor het regionaal bestuur zijn deze fylker belangrijk bij landelijke verkiezingen. Elke provincie heeft, op basis van inwoneraantal en oppervlakte, een bepaald aantal afgevaardigden in het parlement.

Economie

Een groot deel van zijn rijkdom dankt Noorwegen aan de olie‑ en gasreserves onder het Noorse deel van de Noordzee. Dat deel is drie keer groter dan het land zelf. Noorwegen is een van de belangrijkste olie- en aardgasproducenten ter wereld. Meer dan de helft van de Noorse exportwaarde bestaat uit olie, gas en producten die op basis daarvan gemaakt zijn. Die olie‑ en gasproductie hebben er ook toe geleid dat Noorwegen vooroploopt in het bouwen van boorplatformen en het ontwikkelen van geavanceerde boorsystemen. Een groot deel van de olie- en gasinkomsten wordt geïnvesteerd in een staatsfonds om de hoge levensstandaard te waarborgen als de voorraad opraakt of de prijzen hard dalen.

Noorwegen heeft ook andere natuurlijke hulpbronnen: een groot deel van de uitgestrekte bossen wordt gebruikt voor houtproductie. Niet al het ruwe hout wordt uitgevoerd, het wordt ook gebruikt in onder meer de Noorse meubelindustrie en voor het maken van papier en houtpulp. Dankzij de vele waterkrachtcentrales is elektriciteit ruim voorhanden in Noorwegen en daarom is er ook energie-intensieve aluminiumproductie.

De visserij vangt voornamelijk kabeljauw, haring en makreel. Verse, ingeblikte en gezouten vis vindt zijn weg vanuit Noorwegen naar landen over de hele wereld.

Toerisme speelt een niet onbelangrijke rol. De prachtige Noorse natuur trekt steeds meer toeristen en inmiddels is 5% van de beroepsbevolking direct of indirect werkzaam in het toerisme.

Geografie en Klimaat

Noorwegen is het meest westelijke, noordelijke en, verrassend genoeg, ook het meest oostelijke van de Scandinavische landen. Finland strekt zich iets verder naar het oosten uit, maar dat is officieel geen Scandinavisch land. Dat meest oostelijke stukje van Noorwegen grenst, in het verre noordoosten, aan Rusland. Het noorden van het land grenst ook aan Finland. De grens met oosterbuur Zweden meet maar liefst 1630 kilometer. Een groot deel van die grens wordt gevormd door de langste bergketen van Europa, het Scandinavisch Gebergte (Noors: Nordryggen). Verder grenst Noorwegen aan zeeën: de Barentszzee, de Noorse Zee (een deel van de Atlantische Oceaan), de Noordzee en het Skagerrak.

Door de fjorden heeft het vasteland van Noorwegen een enorm lange kustlijn, zo’n 28.000 kilometer. Als je alle eilanden meerekent, grenst er zelfs ruim 80.000 kilometer land direct aan water. De fjorden zijn uitgesleten in de bergen van het Scandinavische Hoogland, dat zo’n twee derde van Noorwegen bedekt. Het hoogste punt van het land is de berg Galdhøpiggen (2469m), ten noordoosten van Sogndal. Daar niet ver vandaan ligt Jostedalsbreen, het grootste gletsjergebied van Europa. Het diepste meer is Hornindalsvatnet, vlak bij Sandane. Dit meer is 514 meter diep. Verschillende van de hoogste watervallen ter wereld bevinden zich in Noorwegen, vooral in de westelijke fjorden en het berggebied.

Het zuidoosten van Noorwegen is relatief vlak en dat is dan ook het enige deel waar landbouw kan worden bedreven. De Noorse hoofdstad Oslo ligt in dat deel van het land, aan het einde van de Oslofjord. Ook andere belangrijke plaatsen liggen aan de kust, zoals een van de oudste Noorse steden Bergen en verder Stavanger, Trondheim en Tromsø, een van de grootste steden boven de poolcirkel.

Tot Noorwegen behoren de eilandengroep Spitsbergen (Svalbard), bijna 700 kilometer ten noorden van de Noordkaap, en het eiland Jan Mayen bij Groenland.

Vanwege de Warme Golfstroom en de heersende westenwinden heeft Noorwegen hogere temperaturen en meer neerslag dan je zou verwachten, vooral langs de kust. Bergen heeft de twijfelachtige reputatie de natste stad van Europa te zijn. Het binnenland is kouder, zowel in de winter als in de zomer. Ook valt hier minder neerslag. Het noorden heeft een subarctisch klimaat. In de winter kan het hier wel 40 graden vriezen. De kou is echter goed te verdragen doordat de wind gematigd is. Het noordelijke deel ligt boven de poolcirkel, waardoor in de winter de zon niet opkomt. De zomer kent vele aaneengesloten dagen waarin het juist niet donker wordt.

Verkeer en Infrastructuur Noorwegen

Noorwegen heeft slechts een beperkt aantal snelwegen en de meeste zijn geconcentreerd rond de grote steden. Maar het is natuurlijk ook veel leuker om met je huurauto over kleinere, landelijke wegen te rijden. Houd er wel rekening mee dat het onderhoud van de wegen sterk kan verschillen. Ook moet je bedacht zijn op dieren die de weg oversteken.

In de Noorse bergen zijn veel wegen uiteraard erg bochtig. Daarop kun je niet hard rijden en een bepaalde afstand overbruggen kost dan ook vaak meer tijd dan je zou verwachten. Het Noorse wegennet kenmerkt zich door het grote aantal tunnels en bruggen, soms spectaculaire hangbruggen. Ook zul je niet ontkomen aan overtochtjes per veerboot, vooral als je met de huurauto een roadtrip door het fjordengebied maakt.

Door de combinatie van bergachtig terrein, onbeschutte hoogvlakten en winterweer met veel sneeuw en wind zijn sommige wegen in de winter afgesloten. Dat geldt onder meer voor enkele van de schilderachtige bergwegen, zoals bij Geiranger, Trollstigen en de Noordkaap.

In Noorwegen rijdt men aan de rechterkant van de weg en de snelheden worden in kilometers aangegeven. Er zijn veel snelheidscontroles en het land heeft strenge regels met betrekking tot alcohol in het verkeer: het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,2 promille. Voor het gebruik van veel wegen, bruggen en tunnels in Noorwegen moet je tol betalen. Meestal zit een kastje dat die tol automatisch registreert al standaard in de auto die je hebt gehuurd. De tolbetaling wordt bij het inleveren van de huurauto op je creditcard verrekend.

Vliegvelden

Door de lange afstanden in het land en de moeilijke bereikbaarheid van afgelegen plaatsen is er veel binnenlands vliegverkeer. Noorwegen heeft meer dan veertig luchthavens, waarvan een deel alleen geschikt voor kleinere vliegtuigen.

Zo bestaat het verkeer op het drukste vliegveld, Oslo-Gardermoen, voor de helft uit internationale vluchten, de andere helft is binnenlands vliegverkeer. Andere belangrijke vliegvelden in Noorwegen zijn Bergen Airport, Stavanger Airport en Trondheim Airport. Budgetmaatschappijen prijzen Sandefjord Airport soms aan als ‘Oslo’, maar het vliegveld ligt meer dan honderd kilometer ten zuiden van de Noorse hoofdstad.

Openbaar Vervoer

De langgerekte vorm van Noorwegen en zijn vele bergen, grote gebieden met weinig inwoners en het strenge klimaat stellen speciale eisen aan alle vervoer. Er rijden wel treinen en bussen tussen de grotere steden, maar voor andere bestemmingen ben je aangewezen op eigen vervoer, bijvoorbeeld een huurauto. Daar staat tegenover dat sommige spoorlijnen door fantastische landschappen voeren en het kan dus de moeite waard zijn je gehuurde auto even te laten staan om zo’n treinritje te maken.

Per trein zijn vanuit Oslo de Zweedse hoofdstad Stockholm en de Deense hoofdstad Kopenhagen goed bereikbaar. Narvik is de noordelijkste stad ter wereld met een treinverbinding op normaalspoor. De treinen rijden alleen van en naar Zweden: Kiruna, Luleå en Stockholm.

De grotere steden langs de Noorse kust zijn via veerverbindingen met elkaar verbonden. De bekendste veerverbinding is Hurtigruten die tussen Bergen en Kirkenes onder meer de havens van Ålesund, Kristiansund, Trondheim, Bodø, Tromsø en Honningsvåg aandoet. Havila doet precies dezelfde route, maar de prijs ligt enigszins lager.

Er zijn ook veel ferry’s naar andere landen. Zo varen er onder meer veerboten tussen Oslo en het Duitse Kiel, en vanuit het Deense Hirtshals zijn er veerverbindingen met Kristiansand, Larvik en Bergen.

Eten en Drinken

Dankzij de hoge visvangst kent Noorwegen veel visgerechten. Vooral zalm, haring en forel zijn geliefd. De vis wordt zowel gerookt, gekookt, gestoofd als gemarineerd gegeten. Noorwegen is een van de weinige landen waar walvisvangst legaal is. Mei is de maand dat de walvissen in de Noorse zeeën gevangen worden. Vooral in het noorden van het land wordt walvisvlees veel gegeten.

Andere Noorse lekkernijen zijn geitost (zoete geitenkaas), spekemat (gemarineerd of gedroogd vlees) en rømmegrøt (pap van zure room met suiker en kaneel). Kjøttkaker is het nationale gerecht: gehaktballetjes vaak geserveerd met bruine saus, kålstuing (kool in roomsaus), tyttebærsyltetøy (bosbessenjam) en aardappelen. In het hele land vind je tafeltjes van bakkers waar je broodjes of plaatselijke lekkernijen kunt eten. Daarnaast vind je op straat andere eetkraampjes (gatekjokken) met niet te dure hapjes.

Het eten en drinken in Noorwegen is niet goedkoop. Wees voorbereid op fors hogere prijzen dan je gewend bent. Het is niet gebruikelijk fooien te geven in restaurants. Die zijn vaak al bij de servicekosten inbegrepen. Alcohol is ook erg duur en sterke drank is alleen verkrijgbaar in staatswinkels. Bier kun je wel gewoon in de supermarkt kopen.

Roadtrips met een huurauto in Noorwegen

Door de uitgestrektheid van het land en het feit dat het openbaar vervoer lang niet overal komt, is het huren van een auto een geweldige manier om Noorwegen te ontdekken. Er zijn veel gebieden om te verkennen, maar de fjorden spreken het meest tot de verbeelding. In onze opsomming van mooiste one ways in de wereld beschrijven we onder meer een route langs de Noorse kust.

One way autohuur is de term voor het huren van een auto in de ene plaats en die op een andere weer in te leveren. Noorwegen leent zich daar uitstekend voor. Maak bijvoorbeeld een reis met een huurauto langs de kust helemaal naar het noorden en stap daar op een boot van Hurtigruten of Havila om terug naar het zuiden te reizen.

En heb je er al eens aan gedacht om het huren van een auto te combineren met een treinreis? Zo wordt de de Bergensbanen, tussen Oslo en Bergen, een van de mooiste treinreizen ter wereld genoemd. Dus waarom niet een auto huren op het treinstation van Oslo of Bergen en tussen die steden een fantastische treinreis maken?

Auto huren voor wintervakantie in Noorwegen

Ook in de winter is Noorwegen een fantastische vakantiebestemming. Je kunt gemakkelijk naar verschillende skigebieden rijden. Bovendien ligt er in die gebieden zeker sneeuw, iets waar je in de Alpen lang niet altijd (meer) op kunt rekenen. Huur dus een auto voor een wintervakantie in Noorwegen!

Elektrische auto huren in Noorwegen

De Noren hebben de elektrische auto in hun hart gesloten. Inmiddels rijdt het overgrote deel van de autobezitters elektrisch. Ook het aanbod van stekkerauto’s om te huren groeit. Je kunt zonder problemen een elektrische auto huren in Noorwegen, want laadstations zijn over het hele land verspreid. Ook accommodaties bieden vaak de mogelijkheid om je elektrische huurauto op te laden.

Accommodatie

De goedkoopste manier om te overnachten in Noorwegen is een lichtgewicht tentje opslaan, want dat mag (bijna) overal in de Noorse natuur. Maar misschien heb je wat meer behoefte aan goede sanitaire voorzieningen en andere gemakken. Dan zijn er in het hele land campings waar je een tent, caravan of huisje kunt huren. Die campings zijn vaak idyllisch gelegen, dicht bij bergen, fjorden en meren.

Hotels in Noorwegen zijn over het algemeen niet goedkoop, maar soms kun je redelijk geprijsde kamers vinden, afhankelijk van de tijd van het jaar, de dag van de week en de plaats. In Oslo is een goedkope hotelkamer moeilijker te vinden dan in Trondheim.

Om optimaal te genieten van de Noorse cultuur, kun je kiezen voor een overnachting in een authentiek pension, een traditionele vissershut of op een boerderij.

Tijdzone

Noorwegen heeft de Midden-Europese Tijd (MET), die één uur voorloopt op de standaardtijd UCT/GMT. In de zomer wordt de klok een uur vooruitgezet.

Externe Bronnen

Voor meer informatie over Noorwegen raden wij je, naast zoeken met Google, de volgende bronnen aan:

Praktische informatie

  • Valuta
    Norwegian krone
  • Rijrichting
    Rechts
  • Max snelheid in de stad
    50 km/h
  • Max snelheid snelweg
    80 km/h
  • Taal
    Noors, Noors Bokmål, Noors Nynorsk
  • Populaire autoklasse
    Compact
  1. Home
  2. Autohuur Noorwegen