EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
29 augustus 2023

Huurauto ophalen: waar moet je op letten

Zonder zorgen de huurauto meenemen, zo doe je dat

Je bent aangekomen op de plaats van bestemming waar je een huurauto hebt gereserveerd en je hebt er zin in: die fantastische roadtrip waar je je al maanden op verheugd. Door dat enthousiasme kun je gemakkelijk dingen over het hoofd zien. Daarom geven we je hier een checklist waar je op moet letten als je de huurauto afhaalt.

Huurauto ophalen: waar moet je op letten

1. De ophaallocatie

Laten we beginnen bij het begin: waar haal je de huurauto op? In de meeste gevallen zal dat een vliegveld zijn, maar op de luchthaven zijn ook nog verschillende mogelijkheden. Twee andere mogelijke locaties voor het ophalen van een huurauto zijn een stadskantoor en een balie in een treinstation. Als je hier zoekt naar huurauto’s kun je al een bepaalde locatie opgeven, maar je kunt ook zoeken naar het aanbod van alle locaties in een stad. Op de voucher die je na je boeking per e-mail krijgt, staat bij welk bedrijf je een huurauto hebt gereserveerd en op welke locatie.

  1. Balie in (of vlakbij) de luchthaventerminal
    De grootste autoverhuurbedrijven hebben meestal een balie in de terminal of in een apart gebouwtje net buiten de Aankomsthal. Vaak staan de balies van de verschillende merken vlak naast elkaar. Op alle luchthavens wordt met borden duidelijk aangegeven waar de verhuurkantoortjes voor Car Rentals te vinden zijn. Vaak staat je huurauto op een parkeerplek vlak bij de balie, maar soms (vooral op grotere vliegvelden) word je er met een pendelbusje naartoe gebracht.

  2. Shuttle service
    Er zijn ook autoverhuurders met een kantoortje nét buiten het luchthaventerrein. Die wachten je buiten de Aankomsthal op met een pendelbusje. Op de voucher staat precies aangegeven waar je dat busje van de autoverhuurder kunt vinden. Meestal duurt zo’n ritje niet meer dan 10 minuten. Het grote voordeel is dat de huurauto al klaarstaat op het parkeerterrein direct naast het kantoortje en je dus meteen op weg kunt.

  3. Meet & Greet
    En dan zijn er bedrijven die een vertegenwoordiger naar de luchthaven sturen. Na ondertekening van het contract krijg je de sleutels van de huurauto die in de regel vlakbij geparkeerd staat.

  4. Stadskantoor
    Soms wil je nadat je bent geland eerst uitgebreid de stad bekijken, voordat je eropuit trekt met een huurauto. In dat geval is het veel handiger om de auto op te halen bij een kantoor in de stad. Maar het is soms ook een voordeliger optie dan een auto huren op de luchthaven. Bij ons kun je de verschillen in tarieven heel gemakkelijk vergelijken. In de meeste grotere steden en toeristenplaatsen zijn diverse autoverhuurders actief. Wel hebben ze meestal minder ruime openingstijden dan de balies op de luchthaven.

  5. Treinstation
    Grote treinstations hebben meestal een ruimte met balies van verschillende autoverhuurbedrijven. Dat is een goede optie als je met de trein naar je vakantiebestemming reist. Net als bij vliegvelden zijn er vlak bij de grote treinstations vaak ook kantoortjes van autoverhuurders te vinden. 

2. Wat je nodig hebt bij het ophalen van een huurauto

Bij de balie van de autoverhuurder moet je verschillende documenten overhandigen:

  • Een print van de voucher die je per e-mail hebt ontvangen na je boeking

  • Fysieke (niet digitale) creditcard op naam van de hoofdbestuurder met genoeg bestedingsruimte voor de borg (zorg dat je de pincode weet)

  • Een geldig rijbewijs op naam van de hoofdbestuurder (buiten de Europese Unie vaak ook een internationaal rijbewijs)

  • Een geldige legitimatie (meestal paspoort, maar binnen de EU is een identiteitskaart ook mogelijk) op naam van de hoofdbestuurder

Je ziet hierboven vaak staan ‘op naam van de hoofdbestuurder’. We kunnen niet genoeg benadrukken dat dit heel belangrijk is. Je krijgt de huurauto anders simpelweg niet mee. De hoofdbestuurder is verantwoordelijk voor de huurauto en degene die aansprakelijk wordt gesteld mocht er iets gebeuren. Het is dus heel belangrijk dat die naam op de voucher overeenkomt met de naam op rijbewijs, paspoort en creditcard. Houd daar rekening mee als je je gegevens invult bij het boeken van een huurauto.

Leg deze documenten klaar voordat je op reis gaat en controleer goed of alles klopt. Je zal de eerste niet zijn die er op de plaats van bestemming achter komt de verkeerde creditcard te hebben meegenomen. We adviseren je ook om een afdruk bij je te hebben van de voucher. En alleen je originele paspoort en rijbewijs zijn geldig, dus geen kopieën.

Verder vragen verhuurders vaak naar de pincode van je creditcard om de borg te kunnen reserveren. Veel mensen weten de pincode van hun creditcard niet (meer), omdat je die vrijwel nooit nodig hebt. Zorg dus dat je die, voordat je op reis gaat, weer in je hoofd hebt opgeslagen of anders dat je weet waar je de pincode kunt vinden.

Mocht er onverhoopt toch iets niet kloppen en weigert de autoverhuurder de auto mee te geven? Neem dan onmiddellijk telefonisch contact met ons op. We kunnen bijvoorbeeld proberen de boeking om te zetten naar een medereiziger (als die wel alle benodigde documenten bij zich heeft). We kunnen niet garanderen met een oplossing te komen, maar we doen uiteraard ons best voor je.

3. Contract huurauto: de kleine lettertjes

Hopelijk heb je al meteen na het reserveren van je huurauto de voorwaarden doorgelezen die we je via e-mail toesturen. Op het formulier dat je bij de balie krijgt, staan diezelfde voorwaarden. Voordat je je handtekening zet, is het belangrijk dat je dit contract goed controleert, want het is de definitieve bevestiging van de gemaakte afspraken. Kijk vooral goed of de volgende punten kloppen:

  • Het merk, type en kenteken van de auto

  • Al jouw gegevens en die van een eventuele extra bestuurder

  • Het eigen risico

  • De borgsom die je betaalt

  • Of je ook in andere landen gaat rijden

  • De kosten van eventuele extra accessoires

  • De brandstofregeling en inhoud van de tank

  • De kilometerstand

  • Afgesloten verzekeringen

  • Hoeveel kilometers je maximaal mag rijden

  • De huurperiode en de tijd waarop je de auto weer inlevert

  • Vermelding van eventuele schade

4. Het type huurauto

Als je bij ons naar een huurauto zoekt, zie je bepaalde modellen, maar er staat meestal een toevoeging bij: “of gelijkwaardig”. Huurauto’s zijn verdeeld in categorieën, zoals economy, standard en luxury. Als het specifieke autotype dat je had gereserveerd niet voorradig is, mag de verhuurder een andere auto leveren, maar wel uit dezelfde categorie. Of zelfs hoger (tegen dezelfde prijs), maar nooit lager. Als je een BMW 5 hebt geboekt, kan de autoverhuurder je niet afschepen met een Opel Astra. Dit is wel een heel duidelijk onderscheid en zal niet vaak voorkomen, maar kijk heel kritisch naar het vervangende model en bepaal of dat echt in dezelfde categorie valt.

5. Inspecteer de huurauto

Het laatste punt op het formulier (vermelding van eventuele schade) is heel belangrijk. Neem ruim de tijd om de huurauto te inspecteren, zowel van binnen als van buiten. Meestal loopt er iemand van het verhuurbedrijf met je mee om de auto te bekijken, maar laat je absoluut niet opjagen. Bij de carrosserie kijk je naar schade als krasjes en deuken, bij het interieur naar vlekken of scheurtjes in de bekleding. Vergeet ook de banden en ramen niet. Als je schade constateert die niet op het formulier vermeld staat, zorg dan dat die alsnog wordt opgenomen, voordat je je handtekening zet.

Neem altijd foto’s, zodat je bewijs hebt van de staat van de huurauto toen je ‘m ophaalde. Vergeet niet foto’s te maken van de kilometerstand en de brandstofmeter, dan kunnen daarover bij het inleveren van de huurauto geen misverstanden ontstaan.

6. Extra’s van het verhuurbedrijf

Het is een vaak gehoorde klacht over autohuur: terwijl je aan de balie staat, wil een medewerker van de verhuurder je nog iets extra’s verkopen: een verzekering die ‘eigenlijk wel nodig is’, een upgrade of een ‘bijna onmisbare’ accessoire. Je bent vermoeid na een vlucht, je hebt geen zin in gezeur aan je hoofd en wil zo snel mogelijk aan je vakantie beginnen. Je bent al gauw geneigd om maar in te stemmen met het ‘aanlokkelijke’ aanbod.

Voorkom dit! Hoe? Door van tevoren bij het zoeken naar huurauto’s heel goed na te denken over het automodel en wat je wel en niet als extra’s wilt. Als je dat eenmaal weet en hebt besteld, prent dit dan goed in je hoofd. Bereid je voor op het gesprekje aan de balie en weet voor jezelf dat je helemaal niets extra’s nodig hebt. Dat geldt in het bijzonder voor de verzekering. Wij bieden auto’s met Worry-Free label, waarbij je geen eigen risico hebt of dat risico is afgedekt. Dan kun je dus heel gemakkelijk ‘nee’ zeggen als de lokale verhuurder je een aanvullende verzekering wil verkopen.

  1. Home
  2. Huurauto ophalen: waar moet je op letten