EUR (€) (NL)
  • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
 • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
14 september 2023

Welke huurauto klasse moet ik kiezen?

Hoe je een huurauto op maat boekt

Vol goede moed begin je op deze website te zoeken naar een huurauto voor je volgende vakantie. Maar het begint je al snel te duizelen: al die verschillende categorieën, zitplaatsen, bagageruimtes, 2- of 4-deurs, MPV, SUV en nog heel veel andere opties en keuzemogelijkheden. Daarom deze gids om je te helpen bij het kiezen, zodat je een auto huurt die helemaal past bij jouw wensen en reisplannen.

Welke huurauto klasse moet ik kiezen?

We geven eerst een overzicht van de belangrijkste categorieën voor huurauto’s. Daarna gaan we in op de vragen die je jezelf moet stellen bij het huren van een auto.

 • Mini
  Dit zijn de kleinste auto’s die je kunt huren. Deze autootjes hebben een achterbank, dus er kunnen officieel 4 personen in, maar eerlijk gezegd zijn ze beter geschikt voor 2 personen. Bij langere afstanden zitten 4 personen in deze autoklasse erg krap. Voorbeelden van deze auto’s zijn de Fiat 500, Ford Ka en Smart Forfour.

 • Economy
  Als je een auto huurt uit de economy-klasse heb je iets meer ruimte dan in een mini. Toch is ook deze klasse wat aan de krappe kant als je met vier volwassenen lange afstanden gaat rijden, maar een gezin met twee kleine kinderen gaat best. Tenminste, als je niet al te veel bagage hebt. Voorbeelden van huurauto’s in deze klasse zijn de Peugeot 208, Nissan Micra en Seat Ibiza.

 • Compact
  Dit is een zeer populaire klasse als het gaat om huurauto’s: niet te groot en niet te klein. Perfecte auto om te huren als je met een klein gezin op reis gaat. Een hele fijne reisauto voor een betaalbare prijs en met een motor die krachtig genoeg is voor rijden in de bergen. Compacte huurauto’s zijn onder meer de Ford Focus, Opel Mokka en Seat Leon.

 • Intermediate
  Dit wordt bij het huren van auto’s ook wel de middenklasse genoemd. Het zijn auto’s met lekker veel ruimte binnenin, maar van buiten zijn deze wagens nog relatief compact. Geschikt voor langere afstanden met bijvoorbeeld twee volwassenen en drie kinderen. Voorbeelden van huurauto’s in deze klasse zijn de Ford C-Max, Nissan Qashqai en Volkswagen Golf.

 • Standaard
  Dit heet de standaardklasse, maar het zijn vrij grote huurauto’s, waar je gemakkelijk met 5 volwassenen in past en heerlijk comfortabel langere ritten kunt maken. Auto’s die je kunt huren in deze klasse zijn onder meer de Kia Sportage, Opel Insignia en Peugeot 508.

 • Full-Size
  Dit zijn nog grotere auto’s dan de standaardklasse en vaak wat luxer uitgerust. Deze huurauto’s hebben krachtige motoren, waarmee je moeiteloos lange afstanden aflegt. In deze klasse vallen ook auto’s voor meer dan 5 personen, zoals minibusjes. Voorbeelden van gezinsauto’s in deze klasse zijn de Alfa Romeo Giulia, Audi A4 en Volvo XC60.

 • Luxe
  Gewoon zin om eens lekker luxe rond te rijden in een huurauto? Dan zijn auto’s uit deze klasse wat voor jou! Voorbeelden zijn de BMW 5, Mercedes E-klasse en ook de elektrische Tesla Model 3.

Al deze categorieën staan vermeld in ons filtersysteem, zodat je heel gemakkelijk alleen auto’s ziet van jouw voorkeur. Maar er zijn nog meer mogelijkheden en opties.

 • Stationwagon
  Bij de categorieën vanaf ‘Compact’ kun je vaak kiezen voor een verlengd model, oftewel een stationwagon. Dat type auto komt vooral van pas als je veel bagage meeneemt of als je ruimte nodig hebt voor bijvoorbeeld een sportuitrusting.

 • MPV/SUV
  Ook deze auto’s hebben meer ruimte voor bagage dan standaard gezinsauto’s. Een SUV staat hoger op de wielen dan een MPV, waardoor je nog meer geniet van de omgeving en een goed overzicht hebt.

 • Cabrio
  Vanaf de miniklasse zijn er auto’s beschikbaar met open dakje! Heerlijk toch om op een zonnige bestemming met de wind door je haren rond te rijden? Ruimte voor bagage is zeer beperkt, omdat het opgevouwen open dakje die ruimte inneemt.

Stel jezelf vragen bij het zoeken naar een huurauto

Welke auto je moet kiezen om te huren is afhankelijk van veel factoren. Uiteraard je reisplannen: ga je korte ritjes maken of een lange roadtrip, ga je door ruig gebied of alleen over gebaande paden, in welk(e) land(en) ga je rijden, enzovoort. Reis je alleen, als stelletje of met je gezin of een grote groep? Hebben jullie veel bagage (bijvoorbeeld sportuitrusting) of reis je zo licht mogelijk? En, niet in de laatste plaats: wat zijn je persoonlijke voorkeuren? Maakt het je niet uit als je een beetje krap zit of heb je graag ruimte en luxe om je heen?

En dan nog iets: als je naar een land gaat waar men aan de ‘verkeerde’ kant van de weg rijdt (dus links als je rechts gewend bent en andersom), kun je overwegen een auto te huren met automatische versnelling. Hoef je aan dat schakelen in ieder geval geen aandacht meer te schenken. 

De vragen op een rijtje:

 1. Met hoeveel personen reis je? En hoeveel bagage nemen die mee?

 2. Wat is het doel van je reis? Korte stedentripjes of een lange rondreis?

 3. Waar ga je rijden met de huurauto? Voornamelijk over goed gebaande (snel)wegen of wil je steile bergweggetjes verkennen?

 4. Rijdt verkeer in het vakantieland aan de ‘verkeerde’ kant van de weg?

 5. Wat vind je belangrijker: de prijs van de huurauto of dat een gehuurde auto veel luxe biedt?

Maak je eigen afweging bij het huren van een auto

Er is dus geen eenduidig antwoord te geven welk type huurauto jij nodig hebt voor je vakantie. Neem nou een vakantiebestemming als IJsland. Veel mensen beweren dat je daar alleen kunt rijden met een 4WD. Wat onzin is, want als je er in de zomer naartoe gaat en alleen op hoofdwegen rijdt is een 4WD in dat land helemaal niet noodzakelijk. We willen maar zeggen: ga niet af op wat anderen beweren, maar maak zelf een beslissing. We hopen dat deze gids je helpt bij die beslissing.

Nog één ding dat je in je achterhoofd moet houden als je een huurauto hebt geboekt:

Krijg je altijd de huurauto die je gekozen hebt?

In de meeste gevallen wel, want autoverhuurders zullen hun uiterste best doen om de klant tevreden te stellen. Maar de autoklassen die we hierboven hebben genoemd, bestaan niet voor niets. Als je een auto boekt, reserveer je de categorie, niet het specifieke model. Daarom staat er bij de aangeboden auto’s altijd de toevoeging ‘of gelijkwaardig’. Daar is EasyTerra niet uniek in, alle websites waar je huurauto’s kunt boeken doen dat. De lokale verhuurder doet de planning en daar hebben wij geen inzicht in. Maar als je niet precies de huurauto krijgt die je hebt geboekt, zul je vrijwel altijd een auto krijgen met minimaal dezelfde specificaties als de auto die je gereserveerd hebt. Oftewel: uit dezelfde klasse of zelfs hoger.

 1. Home
 2. Welke huurauto klasse moet ik kiezen?