EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
4 april 2023

Wat is een ‘gelijkwaardige’ huurauto?

“Ik krijg niet de huurauto van mijn keuze!”

Als je naar een huurauto zoekt, zie je bepaalde modellen, maar er staat meestal een toevoeging bij: “of gelijkwaardig”. Wat betekent dat eigenlijk?

Wat is een ‘gelijkwaardige’ huurauto?

Marketingtruc?

Veel mensen denken dat die toevoeging “of gelijkwaardig” een marketingtruc is: die autoverhuurders zetten een mooi model op de website, maar als puntje bij paaltje komt, krijg je een goedkopere huurauto mee. Nee hoor, zo werken de meeste autoverhuurders niet. Verhuurbedrijven kopen duizenden auto's van vergelijkbare grootte en die sturen ze naar hun locaties op basis van de vraag in vorige jaren. Maar dan is er opeens een veel hogere vraag naar een bepaalde auto of moeten er veel huurauto’s tegelijkertijd gerepareerd worden. Huurauto’s zijn daarom ingedeeld in groepen. Wat je op de website ziet is een voorbeeld van de grootte en het type huurauto. Vandaar “of gelijkwaardig”.

Classificatie van huurauto’s

Je kent natuurlijk al de onderverdeling voor huurauto’s zoals die op onze website staat: de klassen Mini, Economy, Compact, Intermediate, Standaard, Full-Size en Luxury. Grofweg gaat dit van de kleinste autootjes tot grote, ruime wagens. Binnen deze klassen zijn verschillende modellen auto’s te huur. Die zijn dus allemaal gelijkwaardig? Nou nee, want er kunnen binnen de klassen nog best grote verschillen bestaan. Daarom hanteren alle verhuurders een systeem om automodellen te definiëren.

Als je een huurauto reserveert, boek je niet een bepaald voertuig, maar een auto die overeenkomt met een reeks kenmerken. Die overeenkomsten worden berekend door ACRISS: Association of Car Rental Industry Systems Standards. Dit is de industriestandaard voor het beschrijven van een huurauto. Het maakt het mogelijk om auto's gemakkelijk te vergelijken door soortgelijke auto's samen te groeperen. Die ACRISS-code bestaat uit slechts vier letters, maar geeft behoorlijk precies aan om wat voor auto het gaat.

  • De eerste letter geeft de voertuigcategorie aan – gebaseerd op grootte, kosten, vermogen en afwerking. Die laatste graadmeter vertelt je al dat de onderverdeling iets verfijnder is dan de autoklassen waaruit je op de website kunt kiezen. Zo kennen alle klassen een ‘Elite’ versie, waar de luxere auto’s in die klasse onder vallen. Je hebt dus ‘Mini’ en ‘Mini Elite’, alsook ‘Economy’ en ‘Economy Elite’, en zo verder.

  • De tweede letter definieert het type voertuig: een gewone auto met 2/3 deuren, 4/5 deuren, een cabriolet, een stationwagon of een (personen)busje. In totaal staan er 22 autotypen in deze lijst.

  • De derde letter is om aan te geven of de auto handgeschakeld is of een automaat, met daarnaast aanduidingen voor de aandrijving: regulier, 4-wheel-drive (4WD) of all-wheel-drive (AWD).

  • De vierde letter staat voor de brandstof, gecombineerd met wel of geen airconditioning.

Stel, je hebt in de Compact-klasse voor een Ford Focus gekozen met handmatige schakeling, benzinemotor en airconditioning. Die auto heeft de code CDMR. In diezelfde Compact-klasse vind je een BMW 1. Ah, dat is dus een gelijkwaardige auto? Nee, want de BMW heeft de code DDMR: de D staat voor ‘Compact Elite’, oftewel een luxere auto. Met de term 'Elite' wordt een voertuigcategorie aangeduid die superieur is aan andere auto’s met een vergelijkbare carrosserie.

In de Economy klasse zijn bijvoorbeeld een Peugeot 208 en Opel Corsa gelijkwaardig, maar de Audi A1 in dezelfde klasse valt in de ‘Elite’ categorie.

Huurauto's

Wereldwijde standaard

Het mooie van het coderingssysteem is dat het wereldwijd functies en uitrusting van huurauto’s standaardiseert. Als je in Noord-Amerika een auto huurt, wordt die vrijwel altijd standaard geleverd met een automatische versnellingsbak en airconditioning. Maar in andere landen hoeft dat helemaal niet standaard te zijn en is er bijvoorbeeld veel meer aanbod van handgeschakelde huurauto’s. Dankzij het ACRISS-systeem vallen die niet in dezelfde categorie en zijn dus niet gelijkwaardig.

Autoverhuurbedrijven garanderen vrijwel nooit dat je het specifieke merk en model auto krijgt dat je hebt gekozen. Dit komt doordat hun wagenpark regelmatig verandert en huurauto's op verschillende tijdstippen moeten worden schoongemaakt, onderhouden, gerepareerd of vervangen.

Moet ik die codes kennen?

Je hoeft die codes niet te leren, want ons handige filtersysteem doet dat voor je. Je kunt bij ons niet alleen de basisklasse kiezen, maar ook of je een huurauto wilt met automatische versnelling of airconditioning en op welke brandstof de auto rijdt.

Sommige codes kunnen trouwens wel verwarrend zijn. Neem die tweede letter: een C geeft een auto met 2 óf 4 deuren aan. Huh, zul je denken, hoe kan dat nou? Zie het positief: als je een tweedeurs hebt gereserveerd, maar er geen meer beschikbaar zijn, krijg je een vierdeurs huurauto uit dezelfde categorie. En dat betekent meestal iets meer ruimte!

Hoe vaak krijg ik de huurauto die ik kies?

Daar kunnen we duidelijk over zijn: in de meeste gevallen. Net als elk ander bedrijf willen aanbieders van huurauto’s tevreden klanten en ze zullen zo veel mogelijk proberen de auto te leveren die je hebt besteld. Wel moeten we hier een kanttekening maken: goedkopere autoverhuurders leveren over het algemeen minder vaak exact de auto als gereserveerd dan bedrijven met hogere tarieven. Maar we vermelden niet voor niets “over het algemeen”, want dat kan enorm verschillen tussen locaties.

Als je niet exact het merk en model huurauto krijgt dat je selecteerde bij het reserveren, kun je er bijna zeker van zijn dat je een auto wordt aangeboden met dezelfde of zelfs hogere specificaties. We zijn dat nagegaan bij meer dan 5000 locaties en minder dan 10% van de huurders kreeg een auto met lagere specificaties. En ja, goedkopere autoverhuurders sprongen er op dat gebied negatief uit. Maar weer: over het algemeen, niet overal. Op sommige locaties deden goedkopere verhuurders het juist beter dan de duurdere.

Eigenlijk valt er geen peil op te trekken. Zo scoort een aanbieder als Alamo over het algemeen behoorlijk goed, maar op de vestigingen in Faro en Porto is de score minder. Als je per land bekijkt waar je het vaakst een auto krijgt naar je verwachtingen, staan de Scandinavische landen (Zweden, Denemarken, Noorwegen) aan de top en staan landen rond de Middellandse Zee in de onderste helft. Nederland en Curaçao scoren precies hetzelfde in de categorie "je krijgt exact de auto die je gereserveerd hebt of beter". Maar let op: in de categorie "je krijgt een mindere auto dan gereserveerd" scoort Nederland laag en is dat percentage op Curaçao relatief hoog. Nederland staat in het algemeen klassement dan ook op de vierde plaats, Curaçao 28e.

Huurauto van keuze per land
In welk land krijg je het vaakst de huurauto die je hebt gereserveerd?

Verschillen tussen aanbieders

Hoe komt dat toch dat een bepaald merk op de ene locatie heel goed scoort en op een andere veel minder? Nou, autoverhuurbedrijven worden vaak gerund door franchisers, oftewel lokale ondernemers die het recht hebben om onder een bepaald merk auto’s te verhuren. En waar de ene ondernemer er alles aan doet de beste service te verlenen, kan de andere ondernemer daar minder oog voor hebben.

Wij houden per locatie bij hoe onze klanten aanbieders van huurauto’s beoordelen. Als je op het logo klikt zie je waar we naar vragen: Personeel, Wachttijd, Staat van de auto en Prijs/kwaliteit. Die laatste beoordeling is geen garantie, maar wel een goede indicatie dat de verhuurder auto’s levert die aan je verwachtingen voldoen.

  1. Home
  2. Wat is een ‘gelijkwaardige’ huurauto?