EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
15 november 2023

Verken het prachtige Kreta met een huurauto

Huur een auto voor een roadtrip van 1, 2, 3 of 4 weken

Kreta is het grootste en meest diverse Griekse eiland en biedt een overvloed aan natuurlijke en culturele bezienswaardigheden. Het eiland is bovendien een paradijs voor opwindende roadtrips. Huur dus een auto op Kreta en ga op pad! Beleef de formidabele combinatie van heerlijke stranden, een bergachtig binnenland met prachtige natuur, archeologische schatten, charmante dorpjes en levendige steden.

Kreta: stranden, bergen, historische stadjes, overweldigend natuurschoon en prachtige wegen voor roadtrips met een huurauto
Kreta: stranden, bergen, historische stadjes, overweldigend natuurschoon en prachtige wegen voor roadtrips met een huurauto

Als je maar een of twee weken vakantie hebt, is het ondoenlijk om heel Kreta te zien. Daarom bestaat deze gids uit 4 delen met voor elk deel de leukste plaatsen om te bezoeken, de mooiste routes om te rijden en de beste tips voor een onvergetelijke reis. Heb je ruim de tijd? Dan kun je deze hele roadtrip doen als je een auto huurt op Kreta!

Is rijden met een huurauto op Kreta moeilijk?

De meeste wegen op Kreta zijn in goede staat, maar er is slechts één grote, doorgaande weg en dat is de A90 langs de noordkust. Deze 300 kilometer lange weg verbindt de belangrijkste steden, van west naar oost: Chania, Rethimnon, Heraklion en Agios Nikolaos. De vier regio’s van Kreta hebben dezelfde naam als deze steden, behalve de meest oostelijke regio, die heet Lassithi. Als je naar het zuiden rijdt, kom je door bergachtig gebied en zijn de wegen bochtig, vol haarspeldbochten en soms smal. Als je daar gaat rijden, huur dan een auto met voldoende motorvermogen. Verder moet je de tijd die het kost om naar je volgende bestemming te rijden ruim inschatten, meestal doe je er veel langer over dan verwacht. Tijdens het rijden in je huurauto moet je altijd bedacht zijn op loslopende dieren op de weg.

Het westen van Kreta met een huurauto (Chania regio)

Als je bent geland op het vliegveld van Chania wil je vast eerst de stad zien, voordat je met een huurauto eropuit trekt. Deze voormalige hoofdstad is een charmante mix van Venetiaanse, Ottomaanse en Griekse invloeden. Het Archeologisch Museum van Chania heeft duizenden schitterende kunstwerken en sculpturen uit de Oudheid. In een oud fort aan de haven vind je het Maritiem Museum, waar die haven op schaal is nagebouwd zoals die er in de Venetiaanse tijd uitzag.

Zo’n 40 kilometer ten westen van Chania ligt Kissamos, een klein stadje met een lang zandstrand. Veel mensen nemen hier een boot naar de Balos-lagune, maar die missen dan de fantastische uitzichten op de weg ernaartoe. Dankzij de huurauto kun jij daar wel van genieten! Let op: niet alle verhuurders staan toe dat je over deze onverharde weg rijdt, overleg van tevoren. Vanaf de parkeerplaats is het een klein stukje lopen en je hebt al gelijk een prachtig uitzicht over het turquoise water en witte zandstrand van de lagune.

Neem vervolgens de prachtige weg naar de roze zandstranden van Elafonissi. Maar rijd niet in één keer door, sla met je huurauto af en toe een zijweg in. Je vindt dan minder drukke strandjes langs de westkust van Kreta en oude kloosters, vaak hoog op een klif. Of bezoek het binnenland, bijvoorbeeld de grot van Agia Sofia. De indrukwekkende druipsteengrot werd in de Byzantijnse tijd gebruikt voor religieuze diensten en daarvan getuigen de magnifieke iconen en fresco’s.

Ook langs de zuidkust zijn mooie stranden en rotsige inhammen te vinden, maar je kunt er niet altijd met een huurauto vlakbij komen. Dat is wel het geval in het stadje Paleochora, dat zowel een zand‑ als kiezelstrand heeft. Het is een prima uitvalsbasis voor het verkennen van de omgeving. Op ‘slechts’ 55 kilometer naar het noordoosten ben je in het plaatsje Xyloskalo, bij de toegang tot de Samariakloof. Maar let op, over die afstand doe je in je gehuurde auto gemakkelijk anderhalf uur! De kloof is vooral beroemd om het deel dat slechts 4 meter breed is met wanden van 300 meter hoog. Van het eindpunt, Agia Roumeli, kun je alleen met een veerboot en bus terug naar de parkeerplaats bij de ingang. Je kunt ook een kortere hike maken en starten in Agia Roumeli, parkeer je huurauto dan in de kustplaats Sougia (prachtige weg vanaf Paleochora!).

Huur een auto en verken de regio Rethimnon, Kreta

Vanaf Xyloskolo rijd je met een gehuurde auto om de Lefka Ori (Witte Bergen) heen naar de kustplaats Hora Sfakion, in de verwarrende Griekse traditie van verschillende namen ook wel Sfakia genoemd. Het laatste deel van de route is een prachtige kronkelweg. Niet gek, want vlak ernaast loopt de magnifieke Imbroskloof. Vanaf Sfakia kun je mooie tochten maken, bijvoorbeeld naar Aradena, waar een voetgangersbrug hoog boven een andere kloof loopt. Of maak een boottochtje naar het eiland Gavdos, het zuidelijkste puntje van Griekenland (en Europa).

Als je langs de zuidkust naar het oosten rijdt, kom je in Frangokastello, zo genoemd naar het kasteel vlak langs het strand uit de Venetiaanse tijd. De route naar de badplaats Plakias is alweer zo’n heerlijke kronkelweg met panoramische vergezichten. Vergeet niet even te stoppen in het sfeervolle dorpje Rodakino. De brede stranden bij Plakias zijn zeer in trek, het kleinere Kalypso Beach is niet zozeer een strand als wel een rotsachtige baai, ideaal voor snorkelen of duiken. De weg ernaartoe in je huurauto is behoorlijk uitdagend.

De weg door de Kourtaliotiko-kloof op Kreta
De weg door de Kourtaliotiko-kloof op Kreta.

Vervolgens rijd je via de Kourtaliotiko-kloof richting het stadje Rethimnon. Parkeer je huurauto bij de foodtruck (‘kantina’) die je langs de weg ziet. Vandaar loop je over de stoep naar een stenen boog, waar het pad begint naar het smalste deel van de kloof met een indrukwekkende waterval.

Vanaf het dorpje Koxare is het nog zo’n 20 kilometer naar Rethimnon. In de oude stad met sfeervolle nauwe straatjes vind je veel historische gebouwen uit de Venetiaanse en Ottomaanse tijd. Het is een heerlijke stad om even op adem te komen. Of om je voor te bereiden op het volgende deel van je reis: met de huurauto over de hoogste geplaveide weg van Kreta! Die weg begint in het traditionele bergdorpje Anogia. Na 17 kilometer bereik je de top van de berg Skinakas (1752m) en heb je een panoramisch uitzicht. Bij helder weer kun je zowel de zee ten noorden als ten zuiden van Kreta zien.

Met een huurauto langs de Minoïsche beschaving (Heraklion)

Van Anogia rijd je in ruim een uur naar Heraklion, de hoofdstad van Kreta. Onderweg kom je door het plaatsje Tylissos met een kleine archeologische vindplaats van een nederzetting uit de tijd van de Minoërs, die zich zo’n 5000 jaar geleden op Kreta vestigden. Door uitgebreide handel was het Minoïsche Rijk heel welvarend en dat is duidelijk te zien aan de gouden en zilveren sieraden, rijk gedecoreerde gebruiksvoorwerpen, kleurrijke mozaïeken en andere verfijnde kunst in het Archeologisch Museum van Heraklion. Een toegangskaartje voor dit museum kun je combineren met een bezoek aan het Paleis van Knossos, het beroemdste overblijfsel uit de Minoïsche tijd. Heraklion is niet alleen maar historie, struin bijvoorbeeld over de markten van de stad met een fantastisch vers aanbod. Sla hier proviand in voor het volgende deel van je roadtrip per huurauto.

Als je op de luchthaven van Heraklion een auto hebt gehuurd, kun je over de A90 naar Chersonissos rijden, de partyhoofdstad van Kreta, maar wij rijden eerst in zuidelijke richting. Je komt dan door de wijnregio Archanes, ook wel het ‘Toscane van Kreta’ genoemd. Verder naar het zuidwesten kom je bij de archeologische opgravingen van Phaistos (ook wel: Festos). Deze ruïnes uit de Minoïsche tijd zijn minstens zo interessant als Knossos, maar veel minder druk.

De ruïnes van Phaistos met op de achtergrond de Messaravlakte
De ruïnes van Phaistos met op de achtergrond de Messaravlakte

Iets verderop ligt de populaire badplaats Matala, dat nog iets van het oorspronkelijke hippiegevoel heeft. Rustiger is Kommos Beach, ten noorden van Matala. Rijd met je huurauto naar het oosten door de vruchtbare vlakte van Messara. Het staat er vol met (olijf)boomgaarden. Gek op olijfolie? Koop dan een flesje van het lokale product, dat van bijzonder hoge kwaliteit is.

Na de laagvlakte begint de weg te kronkelen. Doe het daarom rustig aan als je richting Myrtos rijdt. Neem af en toe een zijweg naar de kust, waar je afgelegen strandjes vindt. Stop onderweg voor een drankje in een dorpje of om een wandeling te maken door een van de kleine kloven.

Met een gehuurde auto door het oosten van Kreta (Lassithi)

Nog niet genoeg van kronkelige, smalle bergweggetjes? Neem dan van Myrtos de weg naar het noorden en rijd met je huurauto via Christi naar Ierapetra. De andere optie is de weg die pal langs de kust loopt. Je kunt bij Ierapetra relaxen op een van de stranden of je rijdt door naar een ander fraai strand bij het vissersplaatsje Makry Gialos, wat “Lang Strand” betekent.

Neem vervolgens een van de twee wegen die van Makry Gialos naar Sitia aan de noordkust leiden. Sitia is een gemoedelijk stadje en de uitvalsbasis voor een leuke rit in je gehuurde auto naar het palmenstrand van Vai. Geen spectaculaire haarspeldbochten dit keer, maar wel een magische sfeer vooral tegen zonsondergang (ga niet té laat op pad, in het donker rijden is niet aan te raden). Onderweg passeer je het oude en grote klooster Toplou, dat meer lijkt op een vesting. Blijf een nachtje in Vai, geniet van een dagje op het idyllische strand en rijd dan terug naar Sitia.

Venetiaans fort, later leprozenkolonie, op het eilandje Spinalonga
Venetiaans fort, later leprozenkolonie, op het eilandje Spinalonga

Langs de noordkust vind je diverse badplaatsen, waaronder Agios Nikolaos, Elounda en Plaka. Vanuit die laatste plaats kun je met een boot naar het eilandje Spinalonga, een Venetiaanse vesting die later een leprozenkolonie werd.

Het is weer tijd voor een mooie bergrit! Rijd door het Diktigebergte naar de vruchtbare hoogvlakte van Lassithi. Op de akkers vallen vooral de honderden historische windmolentjes op, die overigens niet meer in gebruik zijn. Bij het dorpje Psichro kun je een bezoek brengen aan de Diktigrot met prachtige stalactieten en stalagmieten en volgens de Griekse mythologie de geboorteplaats van oppergod Zeus.

Inspiratie opgedaan voor Kreta? Huur een auto!

We hopen dat we je wat ideeën aan de hand hebben gedaan voor een vakantie op Kreta. Voor de beste ervaring is een huurauto een must op dit eiland. Zo kom je op plekken waar je met openbaar vervoer niet kan komen en geniet je het meest van de indrukwekkende landschappen, vriendelijke bevolking en afgelegen stranden. En natuurlijk van de schitterende wegen. We hebben hier lang niet alle mooie routes beschreven. Er zijn nog veel meer fantastische wegen en die kun jij zelf ook ontdekken door een auto te huren op Kreta.

  1. Home
  2. Verken het prachtige Kreta met een huurauto