Denk je aan Noorwegen, dan schieten er vast beelden door je hoofd van diepe fjorden, ruige bergen, klaterende watervallen, kristalheldere meren en sprookjesachtige bossen. Een rondreis maken door de ongeëvenaarde Noorse natuur staat bij veel mensen hoog op het verlanglijstje. Een auto huren voor een roadtrip ligt voor de hand, maar heb je er al eens aan gedacht om een camper te huren in Noorwegen? Met een camper ervaar je pas echt de vrijheid van reizen. Je bepaalt helemaal zelf waar je wat langer blijft of dat je snel weer doorrijdt. Als je een camper huurt in Noorwegen heb je alles bij de hand en hoef je niet op zoek naar een hotel of restaurant. En ook geen koffers inpakken of een tent afbreken voordat je verder kunt reizen. Hoe heerlijk is dat?
Als er één land perfect is om met een camper doorheen te trekken, dan is het wel Noorwegen. De Noren zelf hebben een sterke affiniteit met de natuur en het buitenleven is diep geworteld in hun cultuur. De kwaliteit van de wegen en de faciliteiten voor campers zijn uitstekend en misschien wel het meest kenmerkend: je mag op heel veel plekken wildkamperen. Daarmee is Noorwegen de ideale bestemming voor een roadtrip met een camper. Huur een kampeerauto voor een onvergetelijke reis door Noorwegen!
Om te bepalen welke camper je het beste kunt huren voor een mooie roadtrip door Noorwegen, moet je jezelf een aantal vragen stellen. De belangrijkste is: met hoeveel mensen ga je op reis? Voor een stelletje is een kleinere kampeerauto (in het Engels heet dit een campervan) vaak ruim voldoende, maar een gezin met kinderen doet er goed aan een grotere camper te huren.
Vervolgens stem je de keuze voor een camper af op de route die je wilt afleggen. Enkele van de mooiste ritten leiden over smalle wegen, vooral rond de fjorden en hoog in de bergen. Deze wegen zijn gemakkelijker te rijden met een campervan dan met een grote en lange camper. Dat is zeker het geval als je niet eerder met een grote kampeerauto hebt gereden. Toch is het niet onmogelijk om met grotere campers op de smallere Noorse wegen te rijden, maar je moet extra voorzichtig zijn.
En tot slot is bij de keuze voor de huur van een camper belangrijk hoeveel comfort je wilt. De relatief kleine (en ook zuinige, dus budgetvriendelijke) campervans hebben niet altijd een toilet en douche, die de grotere campers wel aan boord hebben. Hieronder geven we je een overzicht van de campers die je in Noorwegen kunt huren.
Buscamper (Engels: campervan) 5 – 6,5 meter lang
Dit zijn compacte campers met het uiterlijk en formaat van een reguliere bestelbus. Ze zijn smaller dan andere modellen campers en daardoor net wat wendbaarder en zeer gemakkelijk te besturen. Bij uitstek geschikt dus als je veel over smalle wegen in Noorwegen gaat rijden. Deze campers hebben twee slaapplaatsen.
Half-integraal (ook wel: semi-integraal) 6 – 7,5 meter lang
De half-integraal camper is het populairste model om te huren in Noorwegen. Dit type heeft een opbouw op het chassis, die breder is dan de cabine. Deze campers hebben veel verschillende indelingen. Afhankelijk van het aantal mogelijke slaap‑ en zitplaatsen zijn ze geschikt voor 2 tot 5 personen.
Alkoofmodel 6,5 – 7,5 meter lang
Deze campers herken je aan de hoge kap boven de cabine, die een slaapplaats biedt voor twee volwassenen of drie (kleine) kinderen. Daardoor is er meer ruimte in het woongedeelte. Daar kunnen ‘s nachts slaapplaatsen gecreëerd worden, waardoor dit type zeer geschikt is als gezinscamper. Wel zorgt de kap voor luchtweerstand en verbruiken deze campers daardoor meer brandstof.
Integraal 7 – 9 meter lang (of nog langer)
De integraal camper is het meest luxe model, waarbij cabine en woonruimte even breed zijn en één geheel vormen. Door de grote panoramische voorruit heb je tijdens het rijden een mooi uitzicht, wat een plus kan zijn als je door het prachtige Noorse landschap rijdt. Let er bij het huren van een integraal camper wel op dat het gewicht niet boven de 3500 kilo uitkomt, de grens voor het besturen van een auto met rijbewijs B. Voor campers wordt waarschijnlijk in 2028 een hogere grens van 4250 kilo van kracht.
Als je op zoek gaat naar een camper om te huren in Noorwegen, moet je goed kijken naar wat inclusief is. Het scheelt nogal of de huurprijs ‘all-inclusive’ is of dat je extra moet betalen voor zaken als kussens, dekbedden, lakens en kampeerstoeltjes. Soms moet je zelfs extra betalen voor de schoonmaak van de gehuurde camper. We raden je aan in Noorwegen alleen een camper te huren met onbeperkt aantal kilometers. Het is een groot land, waar je aanzienlijke afstanden aflegt.
Bij het huren van een camper krijg je meestal uitgebreide uitleg over de uitrusting en werking. Zeker bij de grotere kampeerauto’s komt er veel informatie op je af. Zorg dus dat je volledig gericht bent op de uitleg over de camper die je in Noorwegen hebt gehuurd. Dat geldt helemaal als je voor het eerst met een camper gaat rijden. Reis je met kinderen? Zorg dan dat die je tijdens de uitleg niet afleiden.
Net als bij het huren van een personenauto moet je bij het afhalen van een camper die grondig inspecteren, zowel van buiten als van binnen. Dat kost wat meer tijd dan bij een gewone auto. Loop rond de camper en kijk of eventueel al aanwezige deuken en krassen staan vermeld op het zogeheten check-outformulier. Controleer ook de ramen, ruitenwissers, koplampen en bandenspanning. Vergeet niet de inventaris te checken: zijn er genoeg borden, glazen en bestek? Maak gedetailleerde foto’s van zowel het exterieur als interieur. Zo heb je bewijs van de staat van de kampeerauto toen je ‘m ophaalde.
De Noren zijn dol op de natuur en vinden dat die aan iedereen toebehoort. Dat is zelfs wettelijk vastgelegd in het zogeheten allemansrecht (in het Noors: allemannsretten). Daardoor mag je overal in Noorwegen vrij kamperen op ongecultiveerd land, tenzij dat uitdrukkelijk is verboden. Voor campers geldt dat je alleen mag overnachten op plekken waar gemotoriseerd verkeer is toegestaan. Dat lijkt ons vanzelfsprekend, want je gehuurde camper is niet geschikt voor off-road rijden.
Er zijn nog enkele andere regels, zoals dat je niet binnen een straal van 150 meter van een woonhuis mag staan en ook kun je maximaal twee nachten op één plek blijven. De belangrijkste regel is dat je respect moet hebben voor de flora en fauna en dat na je vertrek niets eraan herinnert dat jij daar met je huurcamper hebt gestaan, oftewel dat je al je afval netjes meeneemt. Sterker, de Noren vinden dat je een terrein eigenlijk beter moet achterlaten dan je het aantrof. Oftewel: ruim eventueel al aanwezige rommel ook op. Langs de meeste grotere wegen in Noorwegen zijn goede voorzieningen waar je afval kunt weggooien, je chemisch toilet kunt schoonmaken en water kunt aanvullen. Die plekken worden aangeduid met tømmestasjon for bobil.
Natuurlijk moet je verbodsborden altijd respecteren. Gelukkig zijn er nog genoeg plekjes te vinden waar je vrij kunt overnachten. Rijd een stukje verder met je camper en zoek een andere plek. Houd er bij het wildkamperen rekening mee dat je niet met te veel andere campers op één plaats staat. Als een plek te populair wordt, zullen er binnen de kortste keren verbodsborden worden geplaatst. In sommige toeristische gebieden zijn er al strengere beperkingen op wildkamperen, zeker in de zomer.
Hoe heerlijk is dat: overnachten op een plekje waar je in alle rust en stilte kunt genieten van idyllisch uitzicht over meren of bergen, met daarboven ‘s nachts de meest indrukwekkende sterrenhemel die je ooit hebt gezien. Je maakt je camperavontuur in Noorwegen compleet als je gaat wildkamperen.
Door wild te kamperen sta je lekker privé en dicht bij de natuur. Maar je wilt vast af en toe wat meer faciliteiten of gezellig met andere camperaars keuvelen over de mooiste routes en bezienswaardigheden. Als je met kinderen reist, zullen die ook weleens met andere kinderen willen spelen. Er zijn zo’n duizend campings in Noorwegen, variërend van eenvoudig (1 ster) tot heel luxe (5 sterren). Veel van die campings liggen bovendien op schitterende locaties, zoals aan de oevers van majestueuze fjorden of aan de voet van gletsjers. Veel campings organiseren activiteiten, soms gericht op kinderen, maar ook excursies door omringende natuurgebieden. Het beste is dus om wildkamperen af te wisselen met overnachten op een camping. Bijna alle campings in Noorwegen hebben staanplaatsen voor campers.
Als je nog nooit met een camper hebt gereden, raden we je aan de eerste dag dat je de kampeerauto hebt gehuurd maar een kort stukje te rijden. De afmetingen van een camper zijn groter dan van een personenauto, maar je zult zien dat het gauw genoeg went. Wat zeker meehelpt is dat de wegen in Noorwegen uitstekend zijn, ook in de wat meer afgelegen gebieden. De grootste uitdaging is je ogen op de weg te houden, terwijl je door het overweldigende landschap rijdt. Aarzel niet om je gehuurde camper even aan de kant te zetten (op een veilige plek!) om van die schitterende Noorse natuur te genieten. Dat zorgt er wel voor dat je langer dan normaal over een afstand doet, ook al omdat je met een camper niet hard rijdt. Daarnaast moet je vaak een veerboot nemen en die gaat niet alleen nog langzamer, maar je moet er ook vaak even op wachten. Schat de tijd die je nodig hebt om van de ene bestemming naar de andere te komen dus ruim in.
Check de route die je wilt rijden van tevoren online. De officiële Noorse website met informatie over wegwerkzaamheden en afgesloten wegen is uitstekend, alleen is de keuze om de website in Engels te zien een beetje verstopt. Ga eerst naar Vegvesen Trafikk, scrol helemaal naar beneden en daar zie je een link ‘English’. Vervolgens scrol je weer naar boven en klik je op ‘Open map’.
Verder is het simpel, je zoomt in op de gebieden waar je met je gehuurde camper wilt rijden en je ziet symbolen in de vorm van verkeersborden:
Op de kaart zie je verder symbolen van camera’s. Dat zijn webcams en als je daarop klikt zie je de actuele omstandigheden op die weg, super praktisch!
Tenzij je een skivakantie wilt, kun je het beste in de zomermaanden met een kampeerauto door Noorwegen reizen. Veel van de mooie wegen zijn namelijk in de winter gesloten en gaan pas laat in het voorjaar weer open. De lente (mei, juni) is de droogste tijd in Noorwegen en omdat de sneeuw smelt zijn de watervallen en rivierstromen in die maanden het meest indrukwekkend. Wel zijn mogelijk sommige wegen nog afgesloten. Dat kun je checken op de website die we hierboven noemden.
September is ook een goede maand om een camper te huren voor een roadtrip door Noorwegen. De dagen worden weliswaar al korter en de temperaturen lager, maar op de toeristische plekken is het rustiger en de herfstkleuren zijn prachtig.
Waar je wel rekening mee moet houden: in Scandinavië zijn de dagen in de zomer erg lang. Hoe noordelijker je komt, hoe langer en op sommige dagen gaat de zon daar helemaal niet onder. Bij het huren van een camper in Noorwegen moet je dus checken of de gordijnen het licht van buiten goed tegenhouden, zodat je van een prima nachtrust kunt genieten. Of neem een slaapmasker mee.
Om echt te genieten van wat Noorwegen te bieden heeft, kun je je het beste beperken tot één regio, tenzij je maanden de tijd hebt. Vergis je niet in de afstanden. Noorwegen is een groot land dat van noord naar zuid maar liefst 1600 kilometer meet. Dat is hemelsbreed, over de weg is de afstand meer dan 2500 kilometer. Bovendien kost het tijd om met een gehuurde camper over de bochtige wegen langs fjorden en door bergen te rijden. Oh, en je wilt natuurlijk ook nog wel eens stoppen voor mooie wandelingen, fietstochten of simpelweg genieten van de rust en het uitzicht. Het is heel verleidelijk om te proberen de diverse Noorse landschappen in één reis te verkennen, maar zet dat uit je hoofd. En zeg nou zelf: het is toch ook leuk om al een volgende reis met een kampeerauto te plannen in een ander deel van Noorwegen?
Oslo heeft de grootste luchthaven van het land en in de Noorse hoofdstad zijn veel verhuurders van campers gevestigd. Sommige mensen vinden dat dit niet de beste stad is om een camper te huren, omdat je nogal ver van de meest indrukwekkende fjorden verwijderd bent. Om te wennen aan het besturen van een camper kan Oslo juist wel een goede keuze zijn, omdat je de eerste dagen over de brede E18 langs de zuidkust naar de fjorden in het westen kunt rijden.
Stavanger is voor velen de start van een onvergetelijke camperreis. Je rijdt niet alleen langs diepe fjorden, maar ook door charmante steden als Bergen en Ålesund. Wil je meer weten over de hoogtepunten op deze route? Lees dan onze blog daarover: het mooiste van de fjorden in Noorwegen. Weliswaar hebben we het daarin over een huurauto, maar je kunt die route natuurlijk ook afleggen met een camper.
De arctische eilandengroep Lofoten in het noorden van Noorwegen heeft een uniek landschap, waar je met je gehuurde camper dagen doorheen kunt rijden. Kleine vissersdorpjes liggen aan een ruige fjordenkust met bergen die direct uit de oceaan oprijzen. Voor een reis naar dit spectaculaire en schilderachtige landschap kun je het beste een camper huren in Tromsø. Die stad is ook het ideale vertrekpunt voor een reis naar de Noordkaap met een huurcamper.
Tijdens een reis door Noorwegen zul je vast een of meer van de 18 panoramische routes willen volgen. Er is een speciale website waarop al deze Scenic Routes uitgebreid staan beschreven: de lengte, rustpunten en uitkijkpunten onderweg en veerverbindingen. Plus prachtige foto’s waardoor je meteen zin krijgt om een camper te huren en zo’n route te gaan rijden.
Je moet overigens niet alleen vanuit je gehuurde camper genieten van Noorwegen, je kunt in de overweldigende natuur heel actief zijn. Er zijn overal mogelijkheden voor wandelingen, fietstochten of watersporten als kanoën. Aan de kust kun je snorkelen en duiken. De ruige bergen dagen uit om te beklimmen en ook dat kan op veel plaatsen.
Veel verhuurbedrijven in Noorwegen bieden de mogelijkheid om een camper te huren voor een enkele reis, oftewel dat je niet hoeft terug te keren naar het beginpunt. Niet op alle routes is deze zogeheten one-way camperhuur mogelijk, dus je zult misschien even moeten zoeken naar een bedrijf dat campers verhuurt vanaf jouw startpunt naar je eindbestemming.
One-ways in Noorwegen beperken zich niet tot dat land zelf. Zo zijn er – vooral in Oslo – verhuurders die het geen probleem vinden als je de gehuurde camper terugbrengt in bijvoorbeeld de Zweedse hoofdstad Stockholm.
Er zijn meestal extra kosten verbonden aan deze one-way camperhuur, maar die wegen vaak op tegen het voordeel dat je een veel langere reis kunt maken en dat je niet terug hoeft naar het begin van je roadtrip. Verhuurders hebben overigens geregeld aanbiedingen voor one-way huur van campers, omdat ze bijvoorbeeld gloednieuwe kampeerauto’s op een uitgiftelocatie willen krijgen.
Doe als de Noren zelf en dompel je onder in de adembenemende natuur van hun land. Noorwegen is misschien wel het meest campervriendelijke land van Europa, dus wat houd je nog tegen? Huur een camper zodat je op de prachtigste en stilste plekjes kunt overnachten. Aan het eind van je roadtrip zul je met moeite afstand doen van je kampeerauto, omdat je graag nog veel meer zou willen zien en ervaren. Nou dat kan toch? Gewoon je volgende Noorse vakantie plannen en de route uitstippelen die je wilt afleggen met een huurcamper.
Je kunt in Noorwegen een camper huren via een van de onderstaande links:
Welke verzekeringen kies ik, hoe zit het met borg? Lees onze artikelen met handige informatie en tips. Zo kies je de juiste huurauto.