• Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven

Auto huren Duitsland

Bespaar tijd en geld. Wij vergelijken het aanbod van autoverhuurders in Duitsland zodat jij dat niet hoeft te doen.

Voer stad, luchthaven of treinstation in
- dagen
Ik woon in:
Waarom bij ons reserveren?
  • Gratis annuleren Tot 48 uur voor aanvang van de boekingsperiode
  • Laagsteprijsgarantie Betere prijs gevonden? Wij zorgen voor een betere aanbieding
  • 24000+ ophaallocaties Ophaallocaties over de hele wereld
Wereldwijde sale!
Profiteer van kortingen tot wel 20% bij verschillende verhuurbedrijven - Geldig t/m 1 mei 2025
Wij vergelijken alle bekende verhuurders

Autohuur Duitsland

EasyTerra Autohuur Duitsland is een onafhankelijke prijsvergelijker op het gebied van autoverhuur. De prijzen van de bekende autoverhuurbedrijven worden in ons systeem vergeleken, zodat u als consument altijd tegen een gunstig tarief uw huurauto bij ons kunt boeken.

Wat onze klanten zeggen

Klanten beoordelen ons met een 8.4/10 uit 5793 beoordelingen

Duitsland veelgestelde vragen

Onderstaand zijn de meest gestelde vragen voor Duitsland. Staat je vraag er niet bij kijk dan even op de veelgestelde vragen pagina.

Auto huren zonder zorgen

Geen verborgen kosten dankzij het Worry-Free label

Waarom bij ons boeken?

  • Gratis annuleren en wijzigen
  • Echte reviews
  • Onafhankelijke prijsvergelijker
  • 24.000+ ophaallocaties wereldwijd

Germany car rental

Are you looking for information in English about booking a rental car in Germany?

Read more

Wanneer een huurauto boeken in Duitsland

Duitsland - Wanneer goedkoop een mini klasse auto huren?

Op deze bestemming (Duitsland) is februari de voordeligste maand om een auto uit de mini klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. April is op deze bestemming de meest populaire maand om een auto uit de mini klasse te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Duitsland - Wanneer goedkoop een economy klasse auto huren?

Op deze bestemming (Duitsland) is februari de voordeligste maand om een auto uit de economy klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. April is op deze bestemming (Duitsland) de meest populaire maand om een auto uit de economy klasse te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Duitsland - Wanneer goedkoop een compact klasse auto huren?

Op deze bestemming (Duitsland) is mei de voordeligste maand om een auto uit de compact klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. April is op deze bestemming de meest populaire maand om een auto uit de compact klasse te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Duitsland - Wanneer goedkoop een intermediate klasse auto huren?

Op deze bestemming (Duitsland) is mei de voordeligste maand om een auto uit de intermediate klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. April is op deze bestemming de meest populaire maand om een auto uit de intermediate klasse te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Duitsland - Wanneer goedkoop een standaard klasse auto huren?

Op deze bestemming (Duitsland) is mei de voordeligste maand om een auto uit de standaard klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. April is op deze bestemming de meest populaire maand om een auto uit de standaard klasse te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Duitsland - Wanneer goedkoop een fullsize klasse auto huren?

Op deze bestemming (Duitsland) is mei de voordeligste maand om een auto uit de fullsize klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. April is op deze bestemming de meest populaire maand om een auto uit de fullsize klasse te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Duitsland - Wanneer goedkoop een luxury klasse auto huren?

Op deze bestemming (Duitsland) is mei de voordeligste maand om een auto uit de luxury klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. April is op deze bestemming de meest populaire maand om een auto uit de luxury klasse te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Duitsland - Wanneer goedkoop een stationwagon huren?

Op deze bestemming (Duitsland) is mei de voordeligste maand om een stationwagon te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. April is op deze bestemming de meest populaire maand om een stationwagon te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Duitsland - Wanneer goedkoop een SUV huren?

Op deze bestemming (Duitsland) is mei de voordeligste maand om een SUV te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. April is op deze bestemming de meest populaire maand om een SUV te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Duitsland - Wanneer goedkoop een MPV huren?

Op deze bestemming (Duitsland) is februari de voordeligste maand om een MPV te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. April is op deze bestemming de meest populaire maand om een MPV te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Duitsland - Wanneer goedkoop een personenbus huren?

Op deze bestemming (Duitsland) is mei de voordeligste maand om een personenbus te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. April is op deze bestemming de meest populaire maand om een personenbus te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Duitsland - Wanneer goedkoop een sportauto huren?

Op deze bestemming (Duitsland) is mei de voordeligste maand om een sportauto te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. April is op deze bestemming de meest populaire maand om een sportauto te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Duitsland - Wanneer goedkoop een cabrio huren?

Op deze bestemming (Duitsland) is mei de voordeligste maand om een cabrio te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. April is op deze bestemming de meest populaire maand om een cabrio te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Duitsland - Wanneer goedkoop een sedan huren?

Op deze bestemming (Duitsland) is mei de voordeligste maand om een sedan te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. April is op deze bestemming de meest populaire maand om een sedan te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Duitsland - Wanneer goedkoop een bestelbus huren?

Op deze bestemming (Duitsland) is juli de voordeligste maand om een bestelbus te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. Juni is op deze bestemming de meest populaire maand om een bestelbus te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Autoverhuurlocaties in Duitsland

EasyTerra Autohuur vergelijkt de autohuur prijzen op onderstaande bestemmingen

Aalen Ahrensburg Aken Albstadt Alsdorf Alsfeld Altenburg Alzey Amberg Ansbach Arnsberg Arnstadt Aschaffenburg Augsburg Aurich Backnang Bad Hersfeld Bad Homburg Bad Honnef Bad Kreuznach Bad Mergentheim Bad Nauheim Bad Neuenahr-Ahrweiler Bad Neustadt an der Saale Bad Oeynhausen Bad Oldesloe Bad Salzungen Bad Segeberg Bad Soden am Taunus Bad Toelz Bad Vilbel Baden Baden Balingen Bamberg Bautzen Bayreuth Beckum Bedburg Bensheim Bergen Bergisch Gladbach Berlijn Bernau bei Berlin Bernburg Betzdorf Biberach Bielefeld Bitburg Bitterfeld Böblingen Bocholt Bochum Bonn Bottrop Brandenburg Braunschweig Bremen Bremerhaven Brietlingen Brilon Bruchsal Brühl Bünde Büren Burghausen Celle Cham Chemnitz Coburg Coesfeld Cottbus Crailsheim Cuxhaven Dachau Darmstadt Deggendorf Delmenhorst Dessau Detmold Diepholz Dietzenbach Diez Dillenburg Dillingen Dingolfing Dippoldiswalde Döbeln Donauwörth Dormagen Dortmund Dreieich Dresden Duisburg Düren Düsseldorf Ebersberg Eberswalde Eisenach Eisenhuttenstadt Elmshorn Emden Emmelshausen Emsdetten Erding Erfurt Erkelenz Erlangen Eschborn Esens Essen Esslingen Ettlingen Euskirchen Fehmarn Fellbach Feuchtwangen Flensburg Forchheim Frankenthal Frankfurt Frankfurt (Oder) Frechen Freiberg Freiburg Freilassing Freising Freudenstadt Friedberg Friedrichsdorf Friedrichshafen Fritzlar Fulda Fürstenfeldbruck Fürth Füssen Garbsen Garching bei München Gardelegen Garmisch-Partenkirchen Geislingen Gelsenkirchen Gera Gerestried Giessen Göppingen Görlitz Goslar Gotha Göttingen Greifswald Gronau Grünberg Gummersbach Günzburg Güstrow Gütersloh Hagen Hahn Halberstadt Halle Hamburg Hameln Hamm Hanau Hannover Harburg Hattingen Heide Heidelberg Heidenheim Heilbronn Heinsberg Heppenheim Herford Herne Herrenberg Hilden Hildesheim Hof Holzminden Homburg Hoyerswerda Hürth Husum Idar Oberstein Ilmenau Ingolstadt Iserlohn Ismaning Itzehoe Jena Kaiserslautern Kamen Karlsruhe Kassel Kaufbeuren Kehl Kelsterbach Kempten Kerpen Keulen Kevelaer Kiel Kirchheim Kitzingen Kleve Koblenz Königsbrunn Konstanz Korbach Kottenheim Krefeld Kreuztal Kulmbach Künzelsau Lahr Landau Landsberg Landshut Landstuhl Langen Langenfeld Lauf Leer Leinfelden-Echterdingen Leipzig Lemgo Lennestadt Lensahn Leonberg Letmathe Leverkusen Limburg Lindau Lingen Lippstadt Lohr Am Main Lörrach Lübeck Lüdenscheid Ludwigsburg Ludwigsfelde Ludwigshafen Lüneburg Lünen Magdeburg Mainaschaff Mainz Mannheim Marburg Marktheidenfeld Marktredwitz Marl Mayen Mechernich Meiningen Meissen Memmingen Meppen Merseburg Merzig Michelstadt Miesbach Minden Moelln Moers Mönchengladbach Montabaur Mosbach Mülheim München Münster Neckarsulm Nettetal Neu Isenburg Neu Wulmstorf Neu-Ulm Neubrandenburg Neumarkt Neumünster Neunburg vorm Wald Neunkirchen Neuss Neustadt Neustrelitz Neuwied Niebüll Nienburg/Weser Norderstedt Nordhausen Northeim Nuremberg Nürtingen Oberhausen Oberkochen Oberndorf am Neckar Oberursel Oder Oehringen Offenbach Offenburg Oldenburg Olpe Oranienburg Oschersleben Osnabrück Ottobrunn Paderborn Passau Peine Penzberg Pforzheim Pirmasens Pirna Plattling Plauen Potsdam Prenzlau Pullach Quedlinburg Radevormwald Ramstein Rastatt Rathenow Ratingen Ravensburg Recklinghausen Regensburg Remscheid Rendsburg Reutlingen Rhede Rheine Ribnitz-Damgarten Riesa Rinteln Rodgau Rosenheim Rostock Rüsselsheim Saalfeld Saarbrücken Saarlouis Salzgitter Schleswig Schorndorf Schwabach Schwäbisch Gmünd Schwäbisch Hall Schwandorf Schwarzenberg Schweinfurt Schwelm Schwerin Siegburg Siegen Siershahn Sigmaringen Sindelfingen Singen Sinsheim Soest Solingen Soltau Spangdahlem Speyer St. Augustin Stade Stadtlohn Starnberg Stendal Stolberg Stralsund Straubing Strausberg Stuttgart Suhl Sylt Tauberbischofsheim Torgau Traunstein Trier Tübingen Tuttlingen Überlingen Uelzen Ulm Unna Unterschleißheim Vechta Velbert Verden Viersen Villingen Vilseck Waiblingen Waldheim Waldkraiburg Walsrode Waren Wasserburg Wasserburg am Inn Wedel Weeze Weiden Weil Am Rhein Weilheim Weimar Weinheim Weiterstadt Wermelskirchen Wernigerode Wesel Westerland Wetzlar Wiesbaden Wilhelmshaven Wismar Witten Wittenberg Wittlich Wolfratshausen Wolfsburg Worms Wunstorf Wuppertal Würzburg Zeitz Zeven Zittau Zweibrücken Zwickau
Autoverhuur Duitsland

Locatie informatie voor Duitsland

Duitsland ontdek je het beste met een huurauto. EasyTerra Autohuur heeft ruim 664 ophaallocaties in Duitsland. Zo is er altijd wel een ophaallocatie in de buurt van jouw bestemming.

Laatst gewijzigd: 15-04-2024 - Duitsland is het grootste land in Midden-Europa en een van de meest invloedrijke landen van het hele continent, zowel economisch, politiek als cultureel. Als je denkt dat Duitsland één pot nat is, moet je het eens gaan bezoeken, want de verschillen tussen de diverse regio’s zijn groot. Hamburg, Berlijn en München zijn alle drie bruisende steden, maar toch heel verschillend. Aan de kusten van het Duitse laagland zijn genoeglijke badplaatsen, terwijl je iets naar het zuiden kunt genieten van steile rivierdalen met wijnbouw op de hellingen. Uitgestrekte bosgebieden als het Zwarte Woud en het Thüringer Woud nodigen uit tot lange wandelingen, net als de bergen in het zuiden, waar je in de winter kunt skiën of snowboarden.

Kortom: het land heeft een verrassende regionale diversiteit en om die te ontdekken kun je het beste een auto huren voor een roadtrip door Duitsland.

Geschiedenis van Duitsland

Het huidige Duitsland werd vanaf het begin van de jaartelling bevolkt door Germaanse stammen. De Romeinen probeerden het gebied te veroveren, maar waren niet opgewassen tegen de Germanen. Uiteindelijk werden de Rijn en de Donau de noordelijke grenzen van het Romeinse Rijk op het continent. Die Romeinen stichtten de latere Duitse steden Trier en Keulen.

Na de val van het Romeinse Rijk lukte het opeenvolgende Frankische koningen wel om een groot deel van Duitsland te veroveren. Na de dood van de Frankische keizer Karel de Grote viel ook dat rijk uiteen en zijn drie zonen kregen elk een deel: West-Francië, Midden-Francië en Oost-Francië. Het oostelijke deel kreeg later veel gebied van het zwak bestuurde midden erbij en vormde zo het Heilige Roomse Rijk. Dit rijk besloeg op het toppunt het grootste deel van Midden-Europa, maar bestond uit verschillende staten en koninkrijken.

In de 17e eeuw waren vrijwel alle Europese mogendheden met elkaar in oorlog. Deze conflicten waren vooral tussen protestanten en katholieken en werden later bekend als de Dertigjarige Oorlog. In 1648 kwam daaraan een eind met de Vrede van Westfalen, waarbij verschillende Italiaanse gebieden, de Verenigde Nederlanden en de Zwitserse Confederatie officieel onafhankelijk werden van het Heilige Roomse Rijk. Ook de verschillende Duitse staten binnen dat rijk kregen autonomie.

De Franse keizer Napoleon wist in het begin van de 19e eeuw grote delen van Europa onder zijn gezag te plaatsen, waaronder de meeste Duitse staten. Na de val van Napoleon, in 1815, vormden die staten een samenwerkingsverband, de Duitse Bond, die gedomineerd werd door het koninkrijk Pruisen. In 1870 brak de Frans-Duitse Oorlog uit. De Duitsers wonnen en vormden het Duitse Keizerrijk onder leiding van Pruisen.

Internationale spanningen zorgden ervoor dat in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Duitsland werd in 1918 verslagen, moest grondgebied afstaan (voornamelijk aan Frankrijk en Polen), verloor alle koloniën en kreeg zware herstelbetalingen opgelegd. Dat leidde tot grote sociale onrust in Duitsland, nog verergerd door de wereldwijde economische crisis. Na de verloren oorlog werd de Duitse keizer Wilhelm II afgezet en werd het land een republiek.

De chaos in Duitsland bood radicale groeperingen de kans zich nadrukkelijk te manifesteren. In 1932 werd de Nationaal-Socialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP) van Adolf Hitler de grootste partij. Een jaar later werd Hitler rijkskanselier en hij verbood andere politieke partijen. Hitler wilde het Duitse Rijk uitbreiden en dit leidde in 1939 tot de Tweede Wereldoorlog. Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie keerden zich vanaf 1941 gezamenlijk tegen Duitsland. In 1945 eindigde de oorlog; Duitsland verloor en Hitler pleegde zelfmoord. Het westelijke deel van Duitsland en West-Berlijn werden door de Amerikanen, Fransen en Britten bezet, het oostelijke deel, inclusief Oost-Berlijn door de Sovjet-Unie.

Na de oorlog konden de bezetters het niet eens worden over een gezamenlijke toekomst voor Duitsland. Dat leidde in 1949 tot de oprichting van de kapitalistische Bondsrepubliek Duitsland (westelijke deel) met als hoofdstad Bonn en de communistische Duitse Democratische Republiek (oostelijke deel) met als hoofdstad Oost-Berlijn. De grens tussen West‑ en Oost‑Berlijn was aanvankelijk open, maar omdat te veel mensen vanuit het oosten naar het westen vluchtten, werd de grens in 1961 hermetisch gesloten door de bouw van de Berlijnse Muur.

Na de val van het communisme in Oost-Europa werd in 1989 die Berlijnse Muur afgebroken en een jaar later was Duitsland herenigd. Weer een jaar later werd de status van Berlijn als ongedeelde hoofdstad en regeringszetel hersteld. Hoewel Duitsland opnieuw één natie was, bestonden er grote verschillen in welvaart tussen het westen en oosten. Nog steeds gaat het economisch beter in de westelijke dan in de oostelijke deelstaten van Duitsland.

Samenleving en Cultuur

Zoals hierboven al aangegeven, zijn de regionale verschillen binnen Duitsland groot en dat geldt ook voor de cultuur. Zo zijn de inwoners van Beieren vaak behoorlijk uitgesproken, zelfverzekerd en ambitieus, terwijl de bewoners van het noordelijke Nedersaksen nogal bescheiden en vrij nuchter zijn. Rheinlanders (in het westen) houden wel van een feestje en zijn open, tolerant en gezellig. Als je naar Berlijn gaat, houd er dan rekening mee dat de inwoners van de Duitse hoofdstad niet op hun mondje zijn gevallen. Natuurlijk zijn dit maar grove algemeenheden, die lang niet altijd opgaan, net zo min als het cliché dat alle Duitsers in lederhosen lopen met een bierpul in de hand.

De officiële landstaal is Duits en voor zo’n 90% van de inwoners is dat de moedertaal. Het Duits kent talloze dialecten met behoorlijke verschillen. Omdat de Duitsers in het noorden in lager gelegen gebieden wonen dan hun landgenoten in het zuiden heten Noord-Duitse dialecten plat en Zuid-Duitse dialecten hoog.

Duitsland heeft veel beroemde componisten voortgebracht, onder wie Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Ludwig van Beethoven en Johannes Brahms. Ook op literair gebied sprak en spreken Duitse schrijvers internationaal een woordje mee: Johann Wolfgang Goethe, Thomas Mann, Heinrich Böll en Gunther Grass. En natuurlijk, niet te vergeten, de sprookjes van de gebroeders Grimm die wereldberoemd zijn.

Lange tijd was de culturele scheiding tussen het noorden en zuiden van Duitsland het meest opvallend, maar tegenwoordig springt het verschil tussen oost en west meer in het oog. Dat zie je bijvoorbeeld terug in religieuze opvattingen. Hoewel in de communistische DDR kerken niet verboden waren, werden kerkgangers wel met argusogen gevolgd en soms geboycot (bijvoorbeeld in onderwijs en werk). Tegenwoordig verklaart de overgrote meerderheid van de bewoners in de oostelijke deelstaten zich niet-kerkelijk. In de rest van Duitsland is ruim een derde van de bevolking geen lid van een kerk. Van de mensen die wel religieus zijn, houden katholieken en protestanten elkaar in evenwicht met beide ongeveer 25% van de bevolking. De meeste protestanten wonen in het noorden van Duitsland, de meeste rooms-katholieken leven in het zuiden en westen. Verder heeft Duitsland een grote islamitische minderheid.

Staatsinrichting en Bestuur

Duitsland is een federale republiek die bestaat uit 16 staten (Länder). Drie van deze Länder zijn stadstaten: Berlijn, Bremen en Hamburg.

Het federale parlement (Bundestag) wordt elke vier jaar gekozen, een deel via verkiezingen in districten, een ander deel via evenredige vertegenwoordiging. In Duitsland geldt een kiesdrempel van 5%, waardoor heel kleine partijen buiten het parlement blijven. Het parlement kiest de bondskanselier (Bundeskanzler), die als hoofd van de regering fungeert. Naast het parlement bestaat de Federale Raad (Bundesrat), waarvoor de Länder vertegenwoordigers afvaardigen. Veel federale wetten moeten door deze raad worden goedgekeurd en dit kan leiden tot een situatie waarin de raad en het parlement elkaar blokkeren als ze worden gedomineerd door verschillende partijen.

Het staatshoofd is de bondspresident (Bundespräsident), die voor een periode van 5 jaar wordt gekozen en eenmaal kan worden herkozen. De Duitse president heeft vooral ceremoniële en representatieve taken.

De Duitse deelstaten hebben een grote mate van autonomie. Zo heeft elke deelstaat een grondwet, een parlement (Landtag) en een regering, net zoals een volwaardige staat. De overheidstaken zijn in principe zaak van de deelstaten, tenzij de Grondwet bepaalde taken aan het federaal niveau heeft toebedeeld, zoals defensie en buitenlandpolitiek. Sommige taken zijn de gedeelde verantwoordelijkheid van de Bund en de Länder, bijvoorbeeld onderwijs.

Economie

Duitsland is een Europese economische grootmacht met veel concerns die sterk zijn gericht op de export, onder meer in de auto-industrie, machinebouw, elektronica, chemische producten, levensmiddelen en farmaceutica. Industrie concentreert zich rond Hamburg in het noorden, het Ruhrgebied in het westen en de zuidelijke deelstaten Beieren en Baden-Württemberg. Ook in het oosten, rond steden als Leipzig en Dresden is veel industrie. Grote autofabrieken staan in Wolfsburg (Volkswagen), Dingolfing (BMW) Ingolstadt (Audi) en in de buurt van Stuttgart: Zuffenhausen (Porsche) en Sindelfingen (Daimler-Benz).

Internationale handel is een andere drijfveer van de economie. Duitsland is een belangrijk doorvoerland en verwerkt een groot deel van het internationale transport in Midden‑ en West-Europa. De haven van Hamburg is de belangrijkste van Duitsland, gevolgd door Bremerhaven, Wilhelmshaven, Rostock, Emden en Lübeck. Frankfurt is een knooppunt voor goederenvervoer over de weg, via het spoor en door de lucht.

Frankfurt is ook het hart van de financiële wereld in Duitsland. Het is het op een na grootste financiële centrum van Europa, na Londen. Alle grote bank‑ en verzekeringsconcerns hebben er een vestiging.

Steeds meer mensen ontdekken dat Duitsland een fantastische vakantiebestemming is. De enorme verscheidenheid in landschappen en culturen maakt dat het land voor ieder wat wils biedt. De veruit grootste groep buitenlandse toeristen wordt al jaren gevormd door Nederlanders. Overigens is Nederland ook het favoriete land voor Duitsers om op vakantie te gaan, maar velen blijven in eigen land, omdat er zo veel te genieten valt. Toerisme draagt voor zo’n 5% bij aan de Duitse economie.

Geografie en Klimaat

Duitsland ligt in Midden-Europa. In het noorden grenst het land aan de Noordzee en de Oostzee met daartussen een smalle landengte die grenst aan Denemarken. Tussen de Noordzee en het vasteland liggen eilanden (Ostfriesische Inseln) en het ondiepe Wattenmeer dat bij laagtij grotendeels droogvalt. Die Waddenzee loopt door naar het westen, naar buurland Nederland. Verder grenst Duitsland in het westen aan België, Luxemburg en Frankrijk, in het zuiden aan Zwitserland en Oostenrijk en in het oosten aan Tsjechië en Polen.

Voor Europese begrippen is Duitsland een groot land met een gevarieerd landschap. In het noorden ligt een laagvlakte, die bestaat uit zowel vruchtbare leemgronden als minder vruchtbare zandgronden, zoals de Lüneburger Heide. In het midden en zuiden liggen middelgebergtes en uitgestrekte bossen, waaronder de Harz, de Eifel en Sauerland, het Schwarzwald en het Bayerischer Wald. Rivieren hebben in deze gebieden diepe dalen uitgesleten en de hellingen worden gebruikt voor wijnbouw. In het uiterste zuiden liggen de hoogste bergen, die overgaan in de Alpen. Het hoogste punt van Duitsland is de Zugspitze (2962m) bij Garmisch‑Partenkirchen.

Het grootste meer van het land, de Bodensee, deelt Duitsland met Oostenrijk en Zwitserland. Door dat meer stroomt de Rijn, de langste rivier van Duitsland, die in Nederland uitmondt in de Noordzee. Ook de Elbe en de Weser monden uit in de Noordzee, maar in het Duitse deel. Andere belangrijke rivieren zijn de Oder, die uitmondt in de Oostzee, en de Donau die ontspringt in het Zwarte Woud en na 2850 kilometer uitmondt in de Zwarte Zee

Het grootste deel van Duitsland heeft een gematigd klimaat, variërend van een zeeklimaat in het noorden en westen tot continentaal in het oosten en zuidoosten. De winters variëren van koud tot koel, terwijl de zomers kunnen variëren van warm en droog tot koel en regenachtig. In de noordelijke regio’s heersen westelijke winden die vochtige lucht van de Noordzee aanvoeren, waardoor de temperatuur wordt gematigd en de neerslag toeneemt. In het zuiden en in de middelgebergtes zijn de zomers warmer en de winters kouder, waardoor er meer neerslag in de vorm van sneeuw valt.

Verkeer en Infrastructuur Duitsland

Het Duitse (snel)wegennet is zeer uitgebreid en over het algemeen in goede staat. Snelwegen (Autobahnen) hebben 1, 2 of 3 cijfers. De wegen met één cijfer zijn de belangrijkste en hebben doorgaans een lengte van meer dan 400 kilometer. Snelwegen met twee cijfers zijn meestal interregionale verbindingen en de snelwegen met drie cijfers zijn bijna altijd lokaal van belang. Die laatste categorie zie je bijvoorbeeld rond de grote steden. Zo heeft de rondweg van Berlijn het nummer 100.

Op de wegen in Duitsland beginnen wel hier en daar problemen te ontstaan door achterstallig onderhoud. Op Duitse (snel)wegen staan auto’s niet alleen in de file (Stau) tijdens de ochtend‑ en avondspits, maar vaak ook op andere tijdstippen. Dat komt doordat er veel en langdurig aan de weg wordt gewerkt.

Vliegvelden

Als een van de drukste Europese vliegvelden is de luchthaven van Frankfurt een knooppunt in het internationale vliegverkeer. Ook München Airport is een belangrijke Duitse luchthaven, gevolgd door het vliegveld van de hoofdstad, Berlin-Brandenburg. Andere grote luchthavens in Duitsland zijn Düsseldorf, Hamburg en Keulen-Bonn Airport.

Veel budgetmaatschappijen vliegen op luchthavens die weliswaar de naam van een stad in hun naam hebben, maar er relatief ver vandaan liggen. Voorbeelden zijn Frankfurt-Hahn Airport (100 kilometer van Frankfurt) en Düsseldorf-Weeze Airport (60 kilometer van Düsseldorf). Hoeft trouwens geen bezwaar te zijn, als je op zo’n luchthaven een huurauto hebt gereserveerd en meteen kunt wegrijden.

Op Duitse vliegvelden is altijd een ruim aanbod van auto’s te huur. Wel raden we je aan een huurauto op een Duitse luchthaven van tevoren online te reserveren, omdat de vraag groot is. Bovendien ben je er dan zeker van dat bij aankomst er een huurauto voor je klaar staat, die helemaal past bij jouw reisplannen.

Openbaar Vervoer

Duitsland heeft uitstekend openbaar vervoer. In de grote steden kun je beter niet rondrijden met een huurauto, maar dat is geen bezwaar omdat alle steden een goed netwerk hebben van bussen, trams en/of metro’s.

Voor reizen tussen de steden is de trein het aangewezen middel van vervoer. Er rijden reguliere InterCity-treinen en zogeheten ICE-treinen (InterCity Express). Die laatste zijn hogesnelheidstreinen die ruim 300 kilometer per uur kunnen rijden. Vanaf het treinstation van Hamburg sta je binnen twee uur op het Hauptbahnhof in het centrum van Berlijn. En vanuit die laatste stad rijd je over het spoor in ruim vier uur naar München. Heb je er trouwens al eens aan gedacht om de hogesnelheidstrein te combineren met het huren van een auto in Duitsland? Op die manier ben je snel op een volgende bestemming en kun je de omgeving helemaal naar eigen inzicht met een huurauto verkennen!

Eten en Drinken

Duitse maaltijden zijn stevig en liggen soms zwaar op de maag. Er wordt veel vlees gegeten, onder meer braadworst, geroosterd varkensvlees en rosbief. Zuurkool (Sauerkraut) wordt veel als bijgerecht gegeten, onder meer bij de Bratwurst. Ook staan er vaak gebakken aardappelen en soepen op het menu. Een traditionele Duitse salade is de Kartoffelsalat, een aardappelsalade met komkommer, mayonaise en ui. Een bekende Duitse lekkernij is de Berliner Pfannkuche (Berliner Bol), gefrituurde bollen van gistdeeg gevuld met room of jam. Ook geliefd is Schwarzwälder Kirschtorte, chocoladecake met kersen en slagroom.

Bier is de nationale Duitse drank. Dankzij het aloude Reinheitsgebot is de kwaliteit uitstekend. Het land kent maar liefst zo’n 2000 brouwerijen die verschillende bieren maken. Voor een lokaal biertje moet je een bezoekje brengen aan een Kneipe (bar). Verder is Duitsland een grote producent van wijn. Duitse wijnen zijn van hoge kwaliteit, van de friszure riesling tot wijnen van de fruitige spätburgunder (de Duitse naam voor pinot noir).

Roadtrips met een huurauto in Duitsland

Voor de historische Duitse steden heb je geen huurauto nodig. Die kun je het beste te voet bekijken en de diverse attracties in de grotere steden zijn meestal beter bereikbaar met openbaar vervoer. Hoewel veel bezoekers vooral citytrips maken naar Duitsland, heeft het land buiten die steden ook veel te bieden. En daarvoor is het huren van een auto nou juist wel ideaal. Je bent helemaal vrij om te gaan en staan waar je wilt en kunt flexibel je dagen indelen tijdens een roadtrip met een huurauto.

Er is één probleem bij het plannen van je rondreis door Duitsland: wáár precies? Want heel Duitsland in één roadtrip lukt niet, tenzij je zeeën van tijd hebt. Welke route je ook kiest, onderweg zie je de typische Duitse vakwerkhuizen en dorpjes en kleine steden met kronkelige straatjes geplaveid met kasseien of kinderkopjes. Vergeet niet de kastelen en burchten te bezoeken die over het hele land verspreid liggen. De mooiste vind je in het gebied tussen Keulen en Stuttgart. In de overweldigende natuur kun je lekker actief zijn door te wandelen, bergbeklimmen of mountainbiken. In de winter kun je in het zuiden met je huurauto naar verschillende skipistes rijden. Ontspannen kun je vervolgens in een kuuroord, waarvan er ook veel zijn in Duitsland.

Huur een auto voor een one way in Duitsland

Duitsland is een vrij groot land en leent zich daardoor uitstekend voor one way autohuur. Daarbij haal je de huurauto op in de ene locatie om ‘m ergens anders weer in te leveren. Zo kun je een fantastische roadtrip door het land maken, zonder dat je terug hoeft naar het beginpunt. Wat dacht je van Hamburg als beginpunt, vervolgens kriskras door Duitsland om daarna de gehuurde auto in München weer in te leveren? Dit kun je heel gemakkelijk regelen door in ons zoekformulier een andere inleverlocatie op te geven. Wij laten je dan alleen de huurauto’s zien waarbij die combinatie van begin‑ en eindpunt mogelijk is.

Accommodatie

Duitsland is goed ingespeeld op de vele toeristen die het land jaarlijks bezoeken. Er zijn dan ook veel verschillende mogelijkheden om te overnachten. Er zijn hotels, B&B’s, appartementen en pensions. Goedkope opties zijn de jeugdherbergen in de grote steden. Verder zijn er veel vakantieparken waar je een huisje kunt huren. Door het hele land zijn grote en kleinere campings te vinden, waar (sta)caravans of tenten te huur zijn. Vaak zijn deze campings zeer geschikt voor gezinnen met kinderen.

Een van de aantrekkelijke kanten van Duitsland is dat de prijzen voor accommodaties er over het algemeen lager zijn dan in andere (West-)Europese landen. Houd wel rekening met grote vraag naar hotelkamers als er beurzen of congressen plaatsvinden. Dat geldt met name voor Frankfurt.

Tijdzone

In Duitsland geldt de Midden-Europese Tijd (GMT/UTC+1). Net als in andere landen binnen de Europese Unie heeft Duitsland een zomertijd, waarbij de klok een uur vooruitgezet wordt.

Externe Bronnen

Voor meer informatie over Duitsland raden wij je, naast zoeken met Google, de volgende bronnen aan:

Praktische informatie

  • Valuta
    Euro
  • Rijrichting
    Rechts
  • Max snelheid in de stad
    50 km/h
  • Max snelheid snelweg
    100 km/h
  • Taal
    Duits
  • Populaire autoklasse
    Compact
  1. Home
  2. Autohuur Duitsland