Plus een extraatje: de Douro-vallei per huurauto
De afstand tussen de Portugese hoofdstad Lissabon en de noordelijke stad Porto leg je per auto in ruim 3 uur af. Maar waarom zou je je haasten? Om de pure schoonheid van Portugal te ontdekken, huur je het beste een auto en leg je de afstand tussen beide steden af in korte etappes.
De route voert door een heuvelachtig landschap en via slingerende wegen langs zee, strand, wijngaarden en kurkbomen. Je bezoekt slaperige dorpen en fotogenieke stadjes en rijdt naar kliffen met prachtige uitkijkpunten. Deze blog beschrijft de route van Lissabon naar het noordelijke Porto, maar je kunt ‘m natuurlijk ook in omgekeerde richting afleggen.
Als je aankomt in de Portugese hoofdstad raden we je aan niet meteen in de huurauto te stappen, want Lissabon is een levendige stad waar je prima een paar dagen kunt doorbrengen. Op de heuvels van de stad liggen de sfeervolle, oude wijken Alfama en Bairro Alto met nauwe straatjes, koffiehuizen en eettentjes. Geniet van de charmes die Lissabon biedt: het eten en de wijn, de melancholieke klanken van de fado en de uitzichten over de Taag. Pas na enkele dagen in Lissabon is het tijd om te beginnen aan je roadtrip.
Je kunt deze stad gemakkelijk bezoeken op een dagtripje vanuit Lissabon en toch maken we het de eerste stop, want als je volledig wilt ervaren wat Sintra te bieden heeft, heb je meer nodig dan een dag. Deze kleurrijke stad ligt aan de voet van beboste heuvels op zo’n 30 kilometer van de Portugese hoofdstad, dus je bent er zo. Boek wel een hotel met parkeergelegenheid om je huurauto te stallen, want parkeren op straat in het centrum van de stad is lastig. Sintra staat vol met unieke kastelen, extravagante paleizen, pastelkleurige villa's en historische herenhuizen. Deze prachtige gebouwen waren eens de zomerverblijven van de Portugese adel.
Op de top van een heuvel staat het markante Palácio da Pena, dat in 1838 werd gebouwd, omringd door een bijzondere tuin met bomen en planten uit de hele wereld. Tegenover dit paleis ligt het Castelo dos Mouros dat van veel oudere datum is; de Moren bouwden dit kasteel in de 8e en 9e eeuw. En dan zijn er ook nog het landgoed Quinta da Regaleira, het Palácio de Monserrate en het historische centrum van Sintra met onder meer het Palácio Nacional. In dat centrum kun je ook genieten van de lokale specialiteit travesseiro, een knapperig gebakje met crèmevulling.
Onze volgende stop ligt op zo’n vijf kwartier rijden van Sintra. Maar, voordat je in je huurauto naar het noorden rijdt, verken de prachtige natuur in de Serra de Sintra ten westen van de stad. Er zijn verschillende wandelroutes die je met behulp van een app kunt lopen, zie Walk Sintra.
Peniche is een voormalig vestingstadje waarvan het Forte de Peniche uit de 16e eeuw nog getuigd. Indrukwekkender is het fort op het spectaculaire eiland Berlenga Grande, zo’n 10 kilometer uit de kust. Peniche is vooral bekend om de geweldige golfslag. Het Praia de Medão Grande wordt beschouwd als een van de beste stranden voor surfers ter wereld. Als je niet zelf surft is het leuk om te kijken naar de stunts die de surfers op de hoge golven uithalen. Peniche is een belangrijk vissersstadje, dus vergeet niet te smullen van het visstoofpotje caldeirada.
Onderweg van Peniche naar Óbidos kom je in je gehuurde auto langs het stuwmeer Albufeira de São Domingos, een perfecte plek om een duik te nemen of een hengeltje uit te werpen.
Bedenk ondertussen hoe je het zou vinden een stadje cadeau te krijgen. Dat overkwam Isabel van Aragón in de 13e eeuw, toen koning Dinis haar Óbidos als bruidsschat gaf. Sindsdien hebben vele opvolgers van Isabel het stadje bezocht, waardoor het de bijnaam Vila das Rainhas (Koninginnestad) kreeg. Het oudste deel met charmante geplaveide straatjes is volledig ommuurd en de witgekalkte huizen zijn vrijwel allemaal omlijnd door felblauwe, gele of roodgeverfde banen. Je kunt over de stadsmuur lopen en dan heb je niet alleen een leuk uitzicht over het stadje, maar ook over de mooie omgeving.
Vergeet niet te proeven van de kersenlikeur ginjinha, die je in Óbidos drinkt uit een eetbaar kopje van chocolade!
Heb je wat langer de tijd? Bezoek dan het nabijgelegen natuurgebied Lagoa de Óbidos. Deze lagune biedt fantastische mogelijkheden voor watersporters, maar je kunt er ook mooie wandelingen maken of lekker luieren op een van de stranden.
Terug naar de Atlantische kust. Ook de badplaats Nazaré is geliefd onder surfers. Sterker, de Braziliaan Rodrigo Koxa vestigde hier het wereldrecord surfen op de hoogste golf: maar liefst 24,4 meter hoog!
De lange zandstranden bij Nazaré worden beschouwd als de mooiste in Portugal buiten de Algarve. De beste plekken liggen wat verder van de stad en dan komt je huurauto dus goed van pas. Een van de leukste attracties is het kabelbaantje dat de benedenstad verbindt met het hoger gelegen Sitio. Deze Elevador da Nazaré is bijna 400 meter lang en kent een hellingspercentage van maar liefst 42%.
Of je religieus bent of niet, Fátima is interessant om te bezoeken. Er staat een enorme kerk, de BasÃlica da SantÃssima Trindade, op de plek waar ruim honderd jaar geleden de maagd Maria verscheen. 13 mei en 13 oktober zijn de data van de eerste en de laatste verschijning en op die data trekken dan ook duizenden mensen naar het stadje. Tenzij je aan deze bedevaart wilt meedoen, is het beter Fátima op die dagen te vermijden.
Naast de architectuur in Fátima vallen ook de kaarsen op, die er verkrijgbaar zijn: in de vorm van werkelijk ieder lichaamsdeel waarvoor gebeden wordt om genezing.
Stap weer in je huurauto en op 20 minuten rijden van Fátima ligt een attractie van een heel andere orde: het enorme grottenstelsel van Mira de Aire. Je daalt er zo’n 120 meter diep de aarde in en de stalagmieten en stalactieten zijn fraai verlicht.
Tomar is vooral bekend om de hoog op een heuvel gelegen burcht Castelo dos Templários en het ernaast gelegen klooster Convento de Cristo. De vesting werd in de 12e eeuw door de Tempeliers gebouwd als verdediging tegen de Moren die destijds het grootste deel van het Iberisch Schiereiland nog in handen hadden. Net buiten Tomar ligt het Aqueduto dos Pegões dat in de 17e eeuw werd aangelegd om water naar het klooster te brengen. Een fraai staaltje middeleeuwse architectuur. Vergeet Tomar zelf niet. De stad heeft charmante straatjes en straalt een gezellige en ontspannen sfeer uit. Er is ook een heel bijzonder museum, het Museu dos Fósforos, dat zo’n 45.000 lucifersdoosjes tentoonstelt!
Coimbra ligt aan de oevers van de Mondego-rivier en was in de 12e en 13e eeuw de hoofdstad van Portugal. De universiteit is een van de oudste van Europa en de gebouwen staan trots op de hoogste heuvel van de stad rond de Pátio das Escolas. Een hoogtepunt is de barokke Biblioteca Joanina met indrukwekkend houtsnijwerk en grote fresco’s. Wel raden we je aan tickets voor een bezoek aan deze bibliotheek van tevoren te boeken.
Het centrum van de stad herbergt eeuwenoude gebouwen – onder meer de oude kathedraal Sé velha – aan veelal smalle, steile straatjes. Dus laat je huurauto even staan en verdwaal in de historische schoonheid van Coimbra.
Vlak voor het eindpunt van deze roadtrip mag je het plaatsje Aveiro niet missen, ook wel het Venetië van Portugal genoemd, vanwege de vele grachten. En net als in Venetië varen er kleurrijke, traditionele bootjes rond, de moliceiro, die zijn genoemd naar het zeewier dat ze vroeger vervoerden en dat diende als mest voor de landbouw. Niet alleen de bootjes van Aveiro zijn kleurrijk, de stad zelf is dat ook. Je ziet er stijlvolle art-decogebouwen, sommige fraai betegeld.
Je bent lekker flexibel als je een auto hebt gehuurd; van het centrum van Aveiro rij je in een uurtje naar de Ponte da Arrábida, de iconische brug over de Douro-rivier. Aan de noordoever van die rivier ligt de eindbestemming Porto. Wandel door de mooie straatjes van het Centro Histórico dat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, slenter langs de Douro en steek die rivier over om vanuit Vila Nova de Gaia te genieten van het fraaie zicht op Porto. Hoewel Vila Nova een aparte stad is, vind je daar wel de beste portkelders. Een bezoekje aan een van die kelders met een proeverij mag natuurlijk niet ontbreken als je in Porto bent.
De boekwinkel Livraria Lello is een bezoek waard, zelfs als je niet van boeken houdt. Een betoverend interieur met wervelende trappen en prachtig houtwerk. De boekwinkel vraagt wel 5 euro entree, maar als je een boek koopt gaat dat bedrag van de prijs af.
Een huurauto is dé manier om vanuit Porto op ontdekking te gaan in de Douro-vallei, die begint bij het dorpje Mesão Frio. Volg de N222 langs de zuidoever van de rivier en onderweg zie je op de heuvels wijngaarden (quinta’s) waar niet alleen druiven voor de port groeien, maar ook voor de rode Douro-wijn.
Welke verzekeringen kies ik, hoe zit het met borg? Lees onze artikelen met handige informatie en tips. Zo kies je de juiste huurauto.