EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
13 december 2022

Alicante autohuur: 10 leuke dagtrips

Huur een auto en je kunt vanuit Alicante alle kanten op.

Alicante

De geschiedenis van Alicante gaat ver terug. Al zo’n 7000 jaar geleden woonden er mensen op de hoge heuvel Monte Benacantil, waar de Moren later hun vesting bouwden, het Castillo de Santa Bárbara. Alicante ligt in het hart van de Spaanse Costa Blanca en de stranden vormen dan ook de grootste attracties. Er is genoeg te beleven in de stad zelf, maar de uitstekende geografische ligging nodigt uit om een auto te huren en de omliggende regio te ontdekken: karakteristieke dorpen en steden, uitgestrekte boomgaarden, beboste heuvels en bergen, lagunes, moerassen en overblijfselen van oude burchten. We geven je hieronder 10 tips voor de leukste dagtripjes met je huurauto vanuit Alicante.

1. Altea

Kunstenaars weten vaak de meest pittoreske plekjes te ontdekken en als ze zich daar vestigen, heeft dat op zichzelf ook weer aantrekkingskracht. Die combinatie levert het dromerige Altea, waar je met een gehuurde auto in zo’n drie kwartier naartoe rijdt. Het dorp is tegen een heuvel gebouwd met op de top de blauwe koepels van de kerk Nostra Senyora del Consol. Het pleintje voor de kerk heeft gezellige terrassen en in de omliggende smalle straten vind je boetiekjes en kunstgaleries.

Altea
Nee, met je huurauto kun je Altea niet zo bekijken, maar natuurlijk wel vanuit een bootje

2. Peñón de Ifach, Calpe

Dit icoon van de Costa Blanca mag je niet missen. De rots van 332 meter hoog ziet er zeer indrukwekkend uit, maar de weg naar de top is niet zo moeilijk als je zou verwachten. Dus trek de wandelschoenen aan en je wordt beloond met een spectaculair uitzicht. Er zijn overigens ook moeilijker routes voor ervaren bergwandelaars.

3. Villajoyosa

Villajoyosa
Huur een auto en bezoek Villajoyosa met de karakteristieke huisjes in bonte kleuren.

Deze gezellige badplaats op maar een half uurtje rijden van Alicante wordt door de lokale bevolking simpelweg La Vila genoemd. In het historische deel van het stadje vallen de felgekleurde huizen op, net als de geur van cacao. Villajoyosa is beroemd om de chocolade die er al eeuwen gemaakt wordt. De verschillende fabriekjes in de stad organiseren rondleidingen, waar je de heerlijkste chocoladeproducten kunt kopen.

4. Elche

Even ten zuidwesten van Alicante ligt de van oorsprong Moorse stad Elche. Dat is nog te zien in het oude, ommuurde centrum. Maar de stad is vooral beroemd om de meer dan 300.000 (!) palmen die er zijn aangeplant. Een deel van die palmen staat in het centraal gelegen Parc Municipal, ook wel El Palmerar genoemd. Naast de bomen zijn er fraaie fonteinen en standbeelden. Vlak naast het park kun je je huurauto gratis parkeren, maar helaas is dat terrein vaak vol. Een alternatief zijn de (betaalde) parkeerplaatsen aan de Avenida del Alcalde Vicente Quiles.

5. Serra del Maigmò

Zin om de huurauto even achter te laten en flink de benen te strekken? Rij dan naar de Serra del Maigmò, een beschermd natuurgebied ten noordwesten van Alicante. Er zijn diverse wandel- en klimroutes door dit bergachtige gebied, maar je hebt er wel een goede conditie voor nodig en ervaring in hiken! Het Balcó d'Alacant biedt een fantastisch panorama en bij helder weer kun je zelfs de Middellandse Zee zien glinsteren.

6. Orihuela

Halverwege Alicante en Murcia ligt het fraaie, oude stadje Orihuela. Bezoek daar het Museo de la Muralla in de kelder van het nieuwe universiteitsgebouw. Je loopt er over middeleeuwse keienstraatjes met Arabische huizen, delen van badhuizen en restanten van een gotische kerk. Tijdens de rondleiding krijg je uitstekende uitleg over deze opgravingen en de geschiedenis.

7. Guadelest

De bestemming is indrukwekkend, maar de reis ernaartoe ook. Een schilderachtige weg leidt door de bergen naar het voormalige fort uit de twaalfde eeuw, gebouwd door de Moren. Onder het stadhuis liggen de cellen van de gevangenis, uitgehouwen uit de rotsen: echte ouderwetse kerkers! Vergeet niet een bezoek te brengen aan het leuke Museo Microgigante, waar piepkleine kunstwerkjes te zien zijn: een arena op een speld, een mier die viool speelt en een schilderij op een rijstkorrel. En klim naar het Plaza de San Gregorio vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt op de omgeving en het azuurblauwe water van het stuwmeer van Guadelest. Bij de dam is een parkeerplaats om je huurauto te stallen en een wandeling van nog geen 10 kilometer rond het meer te beginnen.

Stuwmeer Guadelest
Parkeer je huurauto bij de dam en maak een wandeling om dit stuwmeer bij Guadelest

8. Stranden

Aan de kust ten zuiden van Alicante liggen eindeloze witte zandstranden die worden beschermd door immense zandduinen en een veelvoud aan pijnbomen. Met een huurauto kun je natuurlijk kleine paradijsjes ontdekken waar je het hele strand nagenoeg voor jezelf hebt! Rojales is een sfeervolle badplaats met in het historische centrum mooie oude bruggen over de rivier de Segura. Bij La Marina staan oude vissershuisjes nog gewoon pal aan het strand, onder andere bij Playa de el Pinet.

9. Salinas de Torrevieja

Tussen de stranden liggen zoutmeren, vooral in de buurt van Torreviejo, met als hoogtepunt het Laguna Rosa. En ja, dat meer heeft echt een natuurlijke roze kleur door een bacterie in dat zoute water. Die bacterie wordt gegeten door een klein schaaldiertje dat op haar beurt het lievelingseten is van flamingo’s. En die fraaie vogels zie je er soms, vooral in de nazomer. De kleur van het water is niet altijd zo duidelijk: hoe warmer het water, hoe meer de bacterie zich vermenigvuldigt en dus het water kleurt. Oftewel: tijdens de hoogzomer heb je de grootste kans op een felgekleurd meertje.

10. Cuevas de Canelobre

Op 20 minuutjes rijden van Alicante, bij Busot, vind je deze grot. Meestal kun je bij de ingang je huurauto parkeren, maar bij grote drukte wordt je verwezen naar een parkeerterrein iets lager langs de weg. Door een tunnel bij de ingang kom je in een grote hoge zaal van zeventig meter hoog. De grot is verlicht in diverse kleuren, waardoor het voor sommigen een beetje kunstmatig aandoet, voor anderen zijn die verschillende kleuren juist betoverend. Je moet wel vrij veel trappen lopen, op de heenweg in etappes, maar op de terugweg in één keer. Eenmaal weer buiten kun je ook genieten van het uitzicht op de omgeving.

  1. Home
  2. Alicante autohuur: 10 leuke dagtrips