EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
5 oktober 2022

Auto huren en je (internationaal) rijbewijs

Vanzelfsprekend gaat het huren van een auto gepaard met het hebben van een rijbewijs. En: met het meenemen daarvan..! Een open deur misschien, maar toch zijn er een aantal aandachtspunten, die we hier graag met je delen. 

Auto huren en je (internationaal) rijbewijs

Voorwaarden en verschillen rond rijbewijs en autohuur

Hoe lang je in het bezit van een rijbewijs moet zijn om een auto te kunnen huren, verschilt per situatie. Dat verschil zit in bestemming, de lokale auto aanbieder en soms ook het type auto. Soms zit het verschil in de combinatie van leeftijd en het aantal jaar dat je een rijbewijs moet hebben. Er zijn ook bestemmingen, waarbij deze voorwaarden geen rol spelen. Kortom, dit wisselt en diverse factoren zijn van invloed. Om te ontdekken hoe dat zit bij jouw keuze, kijk je naar de huurvoorwaarden. Is het je toch niet helemaal duidelijk, aarzel dan niet om ons te raadplegen. 

Internationaal rijbewijs bij auto huren

Het komt voor dat in landen buiten de EU het Nederlands rijbewijs niet als geldig document wordt erkend. In dat geval heb je, naast je gewone rijbewijs, een internationaal rijbewijs nodig. Dit document is in feite een vertaling van je Europees rijbewijs, vertaald in de talen: Engels, Chinees, Arabisch, Grieks, Indonesisch, Portugees, Spaans en Russisch. Mocht je dit nodig hebben, wees je er van bewust dat dit een extra document is, aanvullend op je normale rijbewijs. 

Internationaal rijbewijs - welke landen

Het hangt van je bestemming af of een internationaal rijbewijs inderdaad een must is. Ook hier geldt dat je in de huurvoorwaarden kunt terugvinden wat de eisen zijn.  

Hoe koop je je internationaal rijbewijs

Een internationaal rijbewijs koop je eenvoudig bij elke ANWB-winkel. Je hebt daarvoor je Nederlandse rijbewijs en een recente, duidelijke pasfoto nodig. De kosten hiervoor bedragen rond de 20 euro. 

Vergeten of verlopen rijbewijs

Stel je voor: tot je grote schrik ontdek je bij aankomst van je bestemming dat je je rijbewijs bent vergeten.. Voor we ingaan op mogelijke oplossingen, allereerst dit: denk ten alle tijde aan het meenemen van je rijbewijs. Het voorkomt stress en geregel, waar je niet op zit te wachten als je vakantie begint. Mocht je tóch je rijbewijs thuis hebben gelaten, bel dan naar één van onze servicemedewerkers. We zetten ons er voor in om de reservering op naam van je reisgenoot te krijgen, mits diegene een rijbewijs en creditcard bezit. Wees je ervan bewust dit niet altijd mogelijk is, zo kort voor de ingang van de huur. In dat geval, of als je alleen reist, is er helaas geen andere optie dan je reservering te annuleren. 

Mocht je er te laat achter komen dat je rijbewijs verlopen is, dan geldt hetzelfde. Ook dan streven we ernaar de reservering om te zetten op naam van je reisgenoot. Ook in dat geval moet die persoon natuurlijk in het bezit zijn van een rijbewijs en creditcard. 

  1. Home
  2. Auto huren en je (internationaal) rijbewijs