EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
14 september 2023

Auto huren met schadeverzekering (CDW)

En wat te doen bij schade aan je huurauto

Een ongeluk zit in een klein hoekje en een paaltje zie je zomaar over het hoofd. Gelukkig hebben al onze huurauto’s standaard een schadeverzekering (in het Engels: Collision Damage Waiver – CDW), waarmee een deukje of een kras gedekt is. We leggen hieronder uit wat er precies onder die verzekering valt en wat je moet doen bij schade aan de auto die je gehuurd hebt.

Schade huurauto

Auto gehuurd: wat dekt de cascoverzekering?

De schadeverzekering wordt ook wel cascoverzekering genoemd en dekt schade aan de carrosserie. Het maakt niet uit of je die schade zelf hebt veroorzaakt (tenzij opzettelijk of onder invloed) of dat die door een onbekende ander aan de gehuurde auto is toegebracht. Denk daarbij aan schade door openslaande deuren in krappe parkeervakken of nonchalant inparkeren en de veroorzaker geen contactgegevens heeft achtergelaten. Ook schade aan de carrosserie door andere oorzaken, bijvoorbeeld slecht weer, valt onder de cascoverzekering.

Let op: schade aan het dak, de onderkant van de huurauto, ruiten en banden is meestal uitgesloten van de cascoverzekering, maar is vaak inclusief bij auto’s met ons Worry-Free label (zie hieronder).

Schadeverzekering huurauto: wat is het eigen risico?

De hoogte van het eigen risico bij een schadeverzekering voor een huurauto kan enorm uiteenlopen. Er zijn grote verschillen tussen autoverhuurders, maar de hoogte hangt ook af van het type auto dat je huurt en in welk land. In het ene geval bedraagt het eigen risico enkele honderden euro’s, in het andere geval kan dat bedrag oplopen tot duizenden euro’s.

Als je een auto hebt geselecteerd, zie je in de huurvoorwaarden hoe hoog het eigen risico is. Die voorwaarden moet je natuurlijk altijd doorlezen voordat je een huurauto boekt. Klik daarvoor onderaan het reserveringsformulier op de link “Huurvoorwaarden”.

Schade als je de huurauto ophaalt

Voordat je van de verhuurder wegrijdt, moet je ruim de tijd nemen voor het inspecteren van de huurauto. Loop er (samen met een werknemer van het verhuurbedrijf) langzaam omheen en maak foto’s. Moderne digitale camera’s slaan altijd de datum en tijd op van gemaakte foto’s en soms ook de locatie. Vergeet niet de binnenkant te controleren van de auto die je gehuurd hebt. Als het goed is, staat eventueel al aanwezige schade op het zogeheten check-out formulier. Is dat niet het geval, zorg dan dat die schade alsnog wordt vermeld. Pas daarna zet je je handtekening.

Bij het inleveren van de huurauto zal een werknemer van de verhuurder checken of er tijdens jouw huurperiode schade is ontstaan. Ook dan loop je samen om de auto heen en maak je foto’s. Als er geen extra schade is, moet het verhuurbedrijf jou een ondertekende verklaring geven waarin dat wordt bevestigd.

Schade aan je huurauto, wat nu?

Je wilt het liever niet meemaken tijdens de huurperiode, maar het gebeurt nou eenmaal en het is lang niet altijd jouw schuld: je huurauto loopt schade op. Wat moet je doen in verschillende situaties?

Bij een aanrijding met een ander doe je hetzelfde wat je zou doen als je in je eigen auto rijdt: samen met de tegenpartij het schadeformulier invullen. Onderteken nooit een papiertje met vage omschrijvingen, want voor je het weet beken je schuld aan het ongeluk. Maak altijd foto’s van de situatie en de schade, maar zorg er wel voor dat je dat veilig doet.

Als je zelf schade rijdt aan je huurauto, draai je uiteraard zelf op voor de schade. Maar dat geldt ook wanneer je opeens een onverklaarbare deuk ziet die door een onbekende is veroorzaakt. Maak ook hiervan meteen foto’s.

Meld schade altijd meteen bij de lokale verhuurder en leg uit wat er is gebeurd. Het telefoonnummer staat op het huurcontract. Het kan zijn dat de verhuurder wil dat er een politierapport wordt opgesteld, soms zelfs bij lichte schade. Bij zware schade kun je recht hebben op een vervangende huurauto.

Veel autoverhuurders berekenen bij schade aan de huurauto administratiekosten en die kunnen behoorlijk hoog zijn. Je kunt ze buitensporig hoog vinden, maar behalve het herstel van de schade zul je ook die kosten moeten betalen.

Zorgeloos een auto huren met het Worry-Free label

Je hebt het misschien zelf wel eens meegemaakt of kent de verhalen van anderen: bij de balie houdt de lokale verhuurder een heel overtuigend verhaal over een extra verzekering die ‘eigenlijk best wel noodzakelijk’ is, want ‘kijkt u nou toch eens naar dat eigen risico’. En je begint te twijfelen of je toch niet zo’n extra verzekering moet hebben.

Wees de lokale verhuurder een slag voor en regel dit allemaal van tevoren. Voor alles wat je nog aan de verhuurbalie regelt, betaal je bijna altijd de hoofdprijs. Huur dus bij ons een auto met het Worry-Free label. Dan is het eigen risico bij schade aan de carrosserie van de huurauto afgedekt. Dat betekent dat je bij schade de kosten wel moet voorschieten, maar je krijgt het bedrag van ons terug. De meeste huurauto’s met het Worry-Free label hebben ook een uitgebreide dekking, waarbij schade aan dak, onderkant, ruiten en banden is gedekt. Je kunt dus met een gerust hart de ‘aanbiedingen’ van de verhuurder afslaan, want extra verzekeringen zijn nergens voor nodig als je een auto met Worry-Free label hebt gehuurd. 

Met Worry-Free zorgeloos een auto huren: geen vermoeiende discussies meer aan de balie en geen verborgen kosten. Helder en transparant!

Afkortingen en termen bij schadeverzekering huurauto

Het wemelt van de afkortingen als het gaat om verzekeringen van huurauto’s. Daarbij komt dat in verschillende talen nog weer andere termen en afkortingen worden gebruikt. We noemen hier enkele van de meest voorkomende.

CDW
Collision Damage Waiver: die noemden we al in het begin, de Engelse afkorting voor de cascoverzekering.

SCDW
Super Collision Damage Waiver: CDW met ruimere dekking. Deze proberen verhuurders vaak te verkopen, maar is onnodig als je bij ons een auto met Worry-Free label huurt en daarin uitgebreide dekking is opgenomen. 

LDW
Loss Damage Waiver: CDW aangevuld met dekking van diefstal en vandalisme. Wij bieden huurauto’s met:

TP
Theft Protection: zie bij diefstalverzekering.

TPI
Third Party Insurance: daarmee ben je gedekt als je aansprakelijk bent voor schade bij derden, oftewel de WA-verzekering. Die is bij ons standaard bij de autohuur inbegrepen.

PAI
Personal Accident Insurance: inzittendenverzekering die het verhuurbedrijf je soms probeert te verkopen. Meestal onnodig, want dit is standaard onderdeel van je reisverzekering (die je hebt, mogen we hopen). In sommige gevallen wenselijk in de Verenigde Staten en Canada, afhankelijk van wat je reisverzekering dekt.

SLI
Supplemental Liability Insurance: hiermee verhoog je het bedrag dat de WA-verzekering maximaal uitkeert. Binnen de EU is onze standaard WA-verzekering ruim voldoende, daarbuiten kun je deze aanvulling nodig hebben, met name in de VS en Canada.

Eigen risico
Het eigen risico wordt meestal aangeduid met de term ‘excess’ (in de Verenigde Staten noemen ze het ‘deductible’). Met ‘zero access’ wordt bedoeld dat je geen eigen risico hebt.

  1. Home
  2. Auto huren met schadeverzekering (CDW)