EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
Hulp nodig?
+49 89 541955600
Openingstijden
7 september 2022

De grens over met een huurauto

Een huurauto biedt je de kans om je vakantiebestemming in de volle breedte te ontdekken. Instappen en gaan! Daarnaast kan een huurauto je ook naar plekken brengen over de grens. De omliggende buurlanden bezoeken is een mooie manier om letterlijk de grenzen te verleggen. Misschien overweeg je zelfs een roadtrip, waarbij je verschillende landen wilt doorkruisen. Lees hier wat de mogelijkheden zijn, plus een paar dingen die goed zijn om vooraf te weten. 

De grens over met een huurauto

Voorwaarden om met de huurauto de grens over te gaan 

Een land (of meer landen) over de grens bezoeken, ook wel grensoverschrijding of ‘border crossing’ genoemd, is een mooie, maar aan voorwaarden gebonden optie. Al bij het reserveren van je huurauto is het nodig om deze aanvraag te doen. Dan kunnen we dit voor in je gang zetten, zowel het contact met de lokale autohuurder als ook verzekeringstechnisch. Vaak betaal je een toeslag voor deze extra mogelijkheid, niet altijd. 

Als je deze optie niet vooraf regelt en vastlegt, ben je niet verzekerd bij eventuele schade in het betreffende grensland. Ook hulp van de wegenwacht is dan bijvoorbeeld een probleem. Belangrijk dus, om dit vooraf goed te regelen. Zo wordt dit schriftelijk voor je vastgelegd, waardoor je huurauto ook in het grensland gedekt is en je ook daar onbezorgd kunt reizen. 

Grensoverschrijdingen - check de huurvoorwaarden 

In veel landen is reizen van het ene naar het andere land toegestaan. Maar niet elk land over de grens is zomaar te bezoeken, ook niet in Europa. Er zijn lokale autoverhuurders, aan wie vooraf toestemming moet worden aangevraagd om over grenzen te reizen. Of het toegestaan is om met de huurauto van je keuze over de grens te gaan, is te lezen in de huurvoorwaarden. Lees die vooraf dus goed door. Meestal gelden de voorwaarden voor het hele land en zijn dit regels rondom verzekering. In een klein aantal gevallen gaan regels over veiligheid, belastingen of invoer van goederen. 

Wist je trouwens dat steeds meer autoverhuurders kiezen voor het plaatsen van een GPS tracker? Dit om de auto te kunnen lokaliseren en in te kunnen grijpen, wanneer een auto zich buiten de afgesproken gebieden bevindt. 

Grenslanden bezoeken met de huurauto; de praktijk 

Gaat het om reizen over de grens, dan gaat het vaak over landen als Frankrijk en Italië, die over en weer bezocht worden. Ook Oostenrijk wordt als buurland van Duitsland vaak bezocht en vice versa. Ditzelfde geldt voor de buurlanden Portugal en Spanje of Kroatië en Montenegro

Voorbeelden van grensovergangen die niet mogelijk zijn, zijn de Verenigde Staten naar Mexico en andersom. Ook voor Spanje geldt dat reizen naar Marokko met een huurauto niet is toegestaan. 

Buiten Europa is de reis van Zuid-Afrika naar Swaziland een populaire cross border. Hiervoor is een speciaal toestemmingsformulier nodig, te regelen bij het reserveren van je auto. 

Praktische stappen bij autohuur en grensoverschrijding 

Direct bij het reserveren van je huurauto kun je zien of de grensovergang bij jouw type huurauto mogelijk is en wat de eventuele kosten zijn. Bedenk dat toeslagen en voorwaarden kunnen verschillen, afhankelijk van het type auto en de lokale autoverhuurder. Onthoud dat je nooit op je vakantiebestemming, maar altijd vooraf je verzoek tot grensoverschrijding doet. 

Ook als je meerdere (grens)landen wilt bezoeken of een roadtrip overweegt, is dit voorwerk erg belangrijk. Belangrijk, én zeker ook de moeite waard! Door dit tijdens het boekingsproces vooraf goed te regelen, kun je dit mooie avontuur zorgeloos beginnen. 

  1. Home
  2. De grens over met een huurauto