EUR (€) (NL)
  • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
 • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
Hulp nodig?
+49 89 541955600
Openingstijden
29 augustus 2023

Een auto huren met kinderzitje of babyzitje

Gemakkelijk kinderzitje boeken bij huurauto

Als je reist met jonge kinderen, wil je vast en zeker een kinder- of babyzitje in je huurauto. Sterker, in de meeste landen zijn kinderzitjes verplicht. Dat is logisch, want op een gewone zitplaats zonder extra ondersteuning zitten kleine kinderen niet veilig. Maar om zo’n kinderzitje nou helemaal mee te slepen naar je vakantiebestemming… Nergens voor nodig, want je kunt bij het reserveren van een huurauto heel gemakkelijk zo’n zitje aan je boeking toevoegen.

Een auto huren met kinderzitje of babyzitje

Kinderzitjes in auto’s: zoveel landen, zoveel regels

In de zogeheten Europese richtlijn staat dat kinderen tot een lengte van 150 centimeter uitsluitend in de auto mogen meerijden in een kinderzitje. Je zou denken dat het dan duidelijk is. Maar nee, deze richtlijn is niet meer dan dat: een richtlijn waar een land van mag afwijken. En dat hebben onder meer Nederland en België gedaan door de verplichting te beperken tot kinderen met een lengte tot 135 centimeter. Tussen landen zijn er best veel verschillen als het gaat om kinderzitjes. Zo houden landen als Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk zich aan de Europese richtlijn: kinderen tot 150 centimeter moeten in een kinderzitje. Soms geldt er ook een leeftijdsgrens. Op de website van de Consumentenbond kun je zien welke regels er gelden in de populairste Europese vakantielanden en in de Verenigde Staten.

Welk kinderzitje in de huurauto?

Wanneer je vaker met kinderen in de auto rijdt, zul je wel weten welk(e) zitje(s) je nodig hebt als je een auto huurt, maar voor de volledigheid sommen we hier de verschillen op.

 • Van 0 tot 12 maanden (0-13 kg): babyzitje
  Veel mensen noemen het babyzitje voor deze kinderen bij de merknaam Maxi-Cosi, hoewel dat merk ook autostoeltjes voor oudere kinderen maakt. Maar je weet wat we bedoelen: het draagbare wiegje dat je achterstevoren plaatst. Dat mag zowel op de passagiersstoel als op de achterbank van de huurauto.

 • Van 1 tot 3 jaar (9-18 kg): kinderzitje
  Deze stoeltjes worden meestal in de rijrichting gemonteerd, maar soms kunnen ze ook, net als babyzitjes, tegen de rijrichting in geplaatst worden. Kinderzitjes hebben een eigen veiligheidsgordel. Ook kun je ze meestal iets naar achteren stellen, waardoor het kind tijdens een lange rit in de huurauto lekker kan slapen.

 • Van 4 tot 7 jaar (15-30 kg): zitverhoger
  Met een zitverhoger zitten jonge kinderen niet alleen veiliger, maar ook veel comfortabeler in de huurauto. Deze zitverhoger mag je op elke vrije passagiersplaats monteren, dus ook op de passagiersstoel. Bij deze verhoogde zittingen gebruik je de gewone driepuntsgordel van de auto.

Kinderzitje bestellen bij het huren van een auto

Als je via de uitgebreide vergelijkingen die EasyTerra biedt de perfecte huurauto hebt gevonden, kun je er heel gemakkelijk accessoires bij bestellen, zoals een kinderstoeltje of babyzitje.

Op het moment dat je een huurauto selecteert, zie je onder Opties & Accessoires onder meer de verschillende zitjes voor kinderen: babyzitje, kinderzitje en zitverhoger. Je klikt eenvoudig aan hoeveel en welk(e) zitje(s) je wilt bijbestellen. Deze extra’s kun je uitsluitend ter plekke bij de lokale verhuurder betalen. Dat geven wij duidelijk aan, want bij elke accessoire staat de zin: “Je betaalt ter plaatse ongeveer [bedrag] voor de hele huurperiode”. Zo weet je waar je aan toe bent en kom je niet voor verrassingen te staan.

Reserveer kinderzitje huurauto tijdig

Het zal je niet verbazen dat de aanbieders van huurauto’s geen oneindig aantal kinderzitjes en babystoeltjes in voorraad hebben. En soms is er grote vraag naar deze accessoires, bijvoorbeeld tijdens schoolvakanties. Als je bij het huren van een auto een kinderzitje nodig hebt, is het dus extra belangrijk ruim op tijd te boeken.

Na het reserveren van een huurauto krijg je van ons per e-mail een voucher waarin je boeking wordt bevestigd. Daarin staan extra’s, zoals kinderzitjes, niet expliciet genoemd, maar ga er maar vanuit dat ze beschikbaar zijn bij de lokale autoverhuurder. Zo kun je een heerlijke (en veilige!) vakantie met je kinderen tegemoet zien!

Wat is het merk van het kinderzitje bij de huurauto?

Daar kunnen we geen antwoord op geven, omdat dat bij elke aanbieder anders is. Om dezelfde reden kun je geen merk kiezen als je een babyzitje of kinderstoeltje wilt reserveren bij de autohuur. Ben je zeer gehecht aan een bepaald merk? Dan zit er niets anders op dan jouw eigen autostoeltje mee te nemen naar je vakantiebestemming.

Hebben alle aanbieders van huurauto’s kinderzitjes?

Nee, autostoeltjes voor kinderen zijn niet altijd beschikbaar en dan zie je die dus ook niet staan in de keuzelijst van accessoires. Als je bij het ophalen van de huurauto geen contact hebt met een baliemedewerker (de zogeheten Selfservice), zijn kinderzitjes hoe dan ook niet beschikbaar.

Is een kinderzitje al geplaatst in de huurauto?

Autoverhuurders willen niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele gevolgen van een verkeerd geplaatst autostoeltje. Daarom moet je het babyzitje of kinderstoeltje ter plekke zelf in de huurauto plaatsen. Als je daar weinig ervaring mee hebt (bijvoorbeeld omdat je geen eigen auto hebt), raden we je aan wat instructievideo’s te bekijken over het plaatsen van autostoeltjes, bijvoorbeeld bij VeiligheidNL.

Let wel op: als je het kinderzitje (bijvoorbeeld de Maxi-Cosi) tegen de rijrichting in op de passagiersstoel plaatst, moet je de airbag uitschakelen!  Het hoofdje van de baby is dan namelijk zo dicht bij de airbag dat die een groot gevaar vormt bij uitklappen. Hoe je de airbag uitschakelt in je huurauto, kan de autoverhuurder je vertellen.

Bij een kinderzitje op de achterbank vormen (eventuele) zij-airbags in principe geen probleem, zolang het hoofdje van het kind niet opzij zakt, buiten het autostoeltje. Let daarop als je kind in slaap valt.

Hoeveel kost een kinderzitje bij het huren van een auto?

Dat verschilt van aanbieder tot aanbieder en daar kunnen we dus geen duidelijk antwoord op geven. Wel geldt er vaak een maximumbedrag, zodat je voor een langere vakantie met een huurauto niet de hoofdprijs betaalt voor het kinderzitje. We geven altijd een duidelijke indicatie van de kosten bij elke accessoire die je bij een huurauto kunt reserveren, maar bedenk wel dat je die kosten ter plaatse moet betalen.

 1. Home
 2. Een auto huren met kinderzitje of babyzitje