EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
28 mei 2024

Hebben alle huurauto’s een milieusticker?

Wanneer milieuvignet kopen bij autohuur

In veel Europese landen zijn in verscheidene steden milieuzones ingesteld, waar alleen auto’s mogen rijden met weinig uitstoot. Dit is bedoeld om de luchtkwaliteit in de binnensteden te verbeteren. Om te controleren of wagens er mogen rijden, hebben auto’s een milieusticker op de voorruit. Die stickers zijn er in verschillende kleuren, afhankelijk van hoeveel fijnstof een auto uitstoot. Maar hoe werkt dat als je een auto huurt? We leggen het je hieronder uit, maar wel onder voorbehoud: het aantal milieuzones en -maatregelen verandert voortdurend.

Gelukkig hoef je je in de regel weinig zorgen te maken als je een auto huurt. Ten eerste zijn huurauto’s over het algemeen vrij nieuw (vaak jonger dan 2 jaar) en voldoen dus meestal aan de strengste milieunormen. Ten tweede zijn huurauto’s in landen waar dat nodig is soms al voorzien van een milieusticker, maar niet altijd! Overigens is zo’n sticker nergens algemeen verplicht. Je kunt mooie rondreizen maken in een huurauto zonder sticker, als je er maar voor zorgt dat je nooit de milieuzones van steden binnenrijdt.

Populaire vakantielanden met milieuzones

België

In grotere steden in België zijn milieuzones ingesteld, in het Nederlands lage-emissiezone (LEZ) genoemd, in het Frans zone de basses émissions (ZBE). De toegang is alleen beperkt voor oudere voertuigen. Dat wordt gecontroleerd aan de hand van het Belgische of Nederlandse kenteken. Bestuurders van auto’s uit andere landen, dus ook huurauto’s, moeten eerst het kenteken registreren om de milieuzone binnen te mogen.

Duitsland

In Duitsland gelden er milieuzones (Umweltzonen) in alle grote(re) steden en in het hele Roergebied. Om daar te mogen rijden heb je een groene milieusticker (Umweltplakette of Feinstaubplakette) nodig. Veel van de huurauto’s die in Duitsland worden aangeboden hebben al zo’n sticker. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je de sticker kopen bij keuringsbedrijven voor auto’s, zoals DEKRA, A.T.U en TÜV.

Frankrijk

Frankrijk maakt onderscheid tussen permanente milieuzones (Zone à Faibles Emissions - ZFE) en tijdelijke (Zone de Protection de l'Air - ZPA). Zo’n tijdelijke zone wordt van kracht bij ernstige luchtvervuiling. De Franse milieusticker heet Crit’Air. Die sticker is lang niet altijd inbegrepen bij het huren van een auto in Frankrijk. Je kunt namelijk heel gemakkelijk met een huurauto door dat land rijden zonder ooit door een milieuzone te komen. Een Franse milieusticker kun je uitsluitend online bestellen, maar van tevoren weet je het kenteken van de huurauto niet. Vraag daarom de verhuurder een milieuvignet aan te vragen als je van plan bent door Franse milieuzones te rijden. Je kunt het ook zelf doen, nadat je de huurauto hebt opgehaald. Het tijdelijke bewijs van je aanvraag (dat je heel snel via e-mail ontvangt) leg je achter de voorruit.

Nederland

Enkele steden in Nederland (onder meer Amsterdam, Den Haag en Utrecht) hebben milieuzones ingesteld, maar de toegang is alleen beperkt voor (oudere) auto’s die op diesel rijden. De meeste huurauto’s hebben dus vrij toegang. Er zijn (nog) geen milieustickers verplicht in Nederland.

Spanje

In Spanje wordt een milieuzone aangeduid als zona de bajas emisiones (lage emissiezone). De Spaanse regering heeft besloten dat alle steden met minimaal 50.000 inwoners een milieuzone moeten instellen. De Spaanse milieusticker heet etiqueta ambiental of ook wel distintivo ambiental. Een auto die je in Spanje huurt heeft niet altijd zo’n sticker, maar die kun je eenvoudig kopen bij het plaatselijke postkantoor (correos). Op basis van het kenteken weten ze daar welke milieusticker bij je huurauto hoort. Barcelona is een uitzondering, voor die stad heb je geen sticker nodig. De controle of je in de milieuzone mag rijden gebeurt volautomatisch, via het Spaanse kenteken. Bestuurders van buitenlandse (huur)auto’s die de milieuzone van de Catalaanse hoofdstad binnen willen, moeten eerst hun kenteken registreren.

Verschil milieuzone en zone beperkt verkeer

Een milieuzone is niet hetzelfde als een zone waar het autoverkeer gelimiteerd is. In een milieuzone mag je rijden als je (huur)auto voldoet aan bepaalde milieunormen, in een zone waar het autoverkeer beperkt is mag je alleen rijden met een vergunning. Mensen die er wonen hebben een vergunning en ook (vracht)auto’s die bedrijven bevoorraden mogen er binnen. Jij als bestuurder van een huurauto niet!

Italië

Hét voorbeeld van gebieden met beperkt autoverkeer zijn de zona trafico limitato (ZTL) in vrijwel alle historische centra in Italië. Daar kun je geen sticker voor kopen, je mag er simpelweg niet binnen. Achter de verbodsborden hangen camera’s die overtreders onverbiddelijk vastleggen en de boetes zijn hoog! Soms mag je er binnen bepaalde tijden wel rijden, maar het is beter om deze zones helemaal te mijden als je met een huurauto door Italië rijdt. In de meeste gevallen zijn er net buiten deze zones genoeg parkeerplaatsen.

Spanje

Spaanse steden kennen ook zones waar het autoverkeer beperkt is en die je met een huurauto beter kunt mijden. In dat land heten ze APR, de afkorting voor Área de Prioridad Residencial.

Milieusticker als je in huurauto door meerdere landen rijdt

Als een huurauto al is voorzien van een milieusticker, geldt die alleen voor het land waar je de auto hebt gehuurd (of beter gezegd: waar de auto op kenteken staat). Dat is ook het geval als je zelf in het land van verhuur een sticker hebt gekocht. Maar wat nu als je door meerdere landen wilt rijden? Ondanks de samenwerking binnen de EU zijn milieuvignetten van het ene land meestal niet geldig in een ander land. De positieve uitzondering hierop is Spanje. In dat land zijn de Duitse en Franse milieustickers gewoon geldig, behalve in Barcelona, omdat die stad op kentekens controleert. Andersom is een Spaanse milieusticker niet geldig in Frankrijk of Duitsland.

Overigens moet je toestemming hebben van de verhuurder als je met je huurauto de grens over wilt steken. Bij de reservering kun je aangeven of je van plan bent in een ander land te gaan rijden.

Bestuurder huurauto verantwoordelijk

In alle landen is de bestuurder van een auto verantwoordelijk voor het hebben van een milieusticker, niet de eigenaar (oftewel de autoverhuurder). Als je huurauto geen milieusticker heeft en je door een milieuzone rijdt, kun je dus niet de verhuurder aansprakelijk stellen voor de opgelopen boete.

  1. Home
  2. Hebben alle huurauto’s een milieusticker?