EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
28 februari 2024

Wat is het beste moment om een auto te huren?

En wat te doen als de prijs van je huurauto daalt

Wij schrijven hier vaak dat het raadzaam is je huurauto ruim van tevoren te reserveren. Dan heb je een ruime keuze en weet je zeker dat je precies de auto kunt huren die past bij jouw reisplannen en budget. Maar wat is ‘ruim van tevoren’ en is dat altijd de beste optie? Lees hier waar je op moet letten en hoe je altijd de laagste prijs betaalt.

Hoe lang van tevoren moet je een huurauto reserveren?

Het beste ga je op zoek naar een geschikte auto om te huren voor je vakantie, zodra je reisplannen bekend zijn. Daarmee bedoelen we dat je al een vlieg- of treinreis hebt geboekt en dus weet wanneer en waar je aankomt en vertrekt. Bepaal aan welke eisen je huurauto moet voldoen. Denk daarbij aan de hoeveelheid bagage die je mee zult nemen en met hoeveel mensen je reist. Je kunt rustig op zoek gaan naar de auto die helemaal bij je wensen past en gemakkelijk vergelijkingen maken tussen de verschillende aanbieders van auto’s te huur. Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar wat wel en niet is inbegrepen, de borg, het brandstofbeleid en de verzekeringen. Bedenk ook welke opties je bij je huurauto wilt boeken, bijvoorbeeld een tweede bestuurder. Als je dat pas aan de balie regelt, ben je meestal veel duurder uit.

Niet onbelangrijk: als je ver van tevoren zoekt, zul je zien dat er een ruim aanbod is van auto’s te huur, ook in de populaire categorieën. Dat aanbod wordt kleiner, hoe dichter je bij je reisdatum naar huurauto’s zoekt.

Auto huren: kijk naar vakantieperiodes elders

Voor alles geldt: hoe groter de vraag, hoe hoger de prijs. Huurauto’s zijn daarop geen uitzondering. Als het enigszins mogelijk is, ga je buiten het hoogseizoen op reis, want dan betaal je duidelijk minder voor het huren van een auto. Veel mensen zitten vast aan de schoolvakanties en kunnen dus niet zomaar buiten het hoogseizoen op vakantie. Dat geldt voor de zomermaanden het sterkst, want vrijwel alle landen geven schoolgaande kinderen dan vrij, al verschilt de duur van de ‘grote vakantie’ sterk per land. Ook de kerstvakantie valt in vrijwel alle landen in dezelfde periode: grofweg de laatste week van december en de eerste week van januari. Andere vakantieperiodes kunnen per land sterk verschillen en zelfs binnen een land, denk bijvoorbeeld aan de Duitse deelstaten. Een goed overzicht van de schoolvakanties in alle Europese landen biedt de Zwitserse website feiertagskalender.ch (in Engels, Duits, Frans en Italiaans). 

Huurauto reserveren: kies ophaal- en inlevermoment slim

Autoverhuurders berekenen de prijs in periodes van 24 uur. Als je de auto ophaalt om 10:00 en zeven dagen later om 09:00 de huurauto inlevert, betaal je precies die zeven dagen. Maar als je de auto iets later inlevert, bijvoorbeeld om 13:00, dan betaal je voor die drie uurtjes een volle dag autohuur. Da’s zonde, vind je ook niet? Je kan die paar uurtjes vast wel doorbrengen in de stad waar je op dat moment bent. Door een beetje te schuiven met de ophaal- en inlevertijden kun je ervoor zorgen dat je de huurauto op een vroeger tijdstip inlevert dan ophaalt. In plaats van geld weg te gooien aan een extra dag autohuur, geniet je van een hapje en drankje op een gezellig terras.

Huur een auto niet meteen na aankomst

Wil je meteen na aankomst op je bestemming in een huurauto stappen of wil je eerst nog even ronddwalen? Op veel bestemmingen wil je vast wel even de stad bekijken, voordat je op weg gaat voor een roadtrip. En in de meeste steden heb je echt geen huurauto nodig, maar kun je beter het openbaar vervoer gebruiken. Dan is het dus veel handiger om een auto te huren bij een stadskantoor. Bovendien kan dat behoorlijk schelen in de prijs voor de auto die je huurt.

Bij EasyTerra kun je op vrijwel alle bestemmingen kiezen voor verschillende locaties: luchthaven, treinstation of een stadskantoor. Wat die luchthaven betreft: vaak zijn er autoverhuurders met een vestiging nét buiten de luchthaven die aantrekkelijke tarieven hebben voor huurauto’s. Die kunnen dus ook een optie zijn als je pas enkele dagen na aankomst een auto wilt huren.

De prijs van mijn gehuurde auto is opeens lager, wat nu?

EasyTerra heeft een heel handige optie om de prijs van de huurauto die je hebt gereserveerd in de gaten te houden. Klik op de link ‘Prijs volgen’, vul je naam en e-mailadres in en wij houden je op de hoogte als de prijs van de door jouw geselecteerde auto wijzigt. Als de prijs omhoog gaat, weet je zeker dat je een goede deal hebt, maar wat nou als de prijs daalt? Heel eenvoudig: je annuleert je reservering en boekt dezelfde huurauto opnieuw, maar tegen de lagere prijs. Annuleren is meestal gratis, tot 48 uur voor het afhaalmoment. In een enkel geval, en dan vooral bij het huren van een busje, worden er wel kosten berekend. Het komt vrijwel nooit voor dat in de laatste twee dagen de huurprijs van een auto lager wordt, eerder het tegenovergestelde. Last-minute aanbiedingen zijn onbekend in de autoverhuur.

Je hoeft je niet te beperken tot de auto die je hebt gereserveerd. Ook als je een andere auto vindt die beter aansluit op je wensen en/of budget, kun je de al geboekte huurauto tot 48 uur voor vertrek kosteloos annuleren.

Kortom, als je een auto vindt om te huren en de prijs staat je aan: gewoon boeken want het is helemaal niet moeilijk om de reservering te wijzigen als je later een betere deal tegenkomt.

Huurauto vroeg reserveren en toch flexibel

Alles hierboven samengevat: vroeg boeken en slim kiezen waar en wanneer je een auto huurt kan je veel geld besparen. Toch blijf je heel flexibel, want tot 48 uur van tevoren kun je de reservering van jouw huurauto helemaal kosteloos wijzigen. Dat is nou het gemak van boeken via EasyTerra!

En je wist natuurlijk dat we all-inclusive auto’s te huur aanbieden met ons Worry-Free label, waarbij je geen omkijken hebt naar zaken als brandstof, kilometerbeperkingen of verzekeringen en nooit voor verrassingen komt te staan.

  1. Home
  2. Wat is het beste moment om een auto te huren?