Het is vaak sneller voorbij dan je denkt: de vakantie die onvergetelijk was, vooral door de prachtige tochten die je maakte met een gehuurde auto. Maar de tijd is gekomen dat je afscheid moet nemen van de huurauto en die weer moet inleveren.
Inleveren verloopt vaak sneller dan ophalen, maar neem toch ruim de tijd. Het laatste dat je wilt is lopen stressen, omdat je te laat dreigt te komen voor je terugvlucht. Volg de stappen hieronder en je zult merken dat het inleveren van een huurauto eenvoudiger is dan je misschien denkt.
We schreven hierboven al dat je ruim de tijd moet nemen voor het inleveren van je huurauto, en dat geldt vooral voor de tijd die je denkt nodig te hebben om naar het inleverpunt te rijden. Online routekaarten geven weliswaar een geschatte tijd, maar er kunnen altijd dingen tegenzitten, waardoor je er mogelijk veel langer over doet.
De inleverlocatie staat altijd vermeld op de voucher, die we je per e-mail hebben gestuurd toen je de huurauto reserveerde. Als je de auto hebt gehuurd bij een kantoor buiten het vliegveld of in de stad, zal het inleverpunt dat kantoor zijn, maar op de meeste luchthavens volg je borden met bijvoorbeeld “Car Rental Returns”. Zeker op grote vliegvelden is het soms een beetje puzzelen om uit te komen bij het inleverpunt van jouw autoverhuurder. Als je een auto one-way hebt gehuurd, is het inleverpunt uiteraard anders dan waar je de huurauto ophaalde.
De meeste auto’s die je via EasyTerra huurt, hebben een gunstig brandstofbeleid. Dat betekent dat je de huurauto meekrijgt met een volle tank en ook weer moet inleveren met een volle tank. Zoek dus naar een pompstation in de buurt van het verhuurkantoor of het vliegveld en neem dat op in je route. Online kaarten en navigatiesystemen kunnen je helpen bij het vinden van het dichtstbijzijnde tankstation. Bewaar altijd het bonnetje, want daar kan een verhuurder om vragen bij het inleveren van de huurauto.
Ben je vergeten wat ook weer het brandstofbeleid was van jouw huurauto? Ook dat staat op de voucher.
Verhuurbedrijven reinigen een huurauto grondig na elke huurperiode. Maar ze gaan er daarbij wel vanuit dat het interieur niet meer vervuild is dan je bij normaal gebruik mag verwachten. Anders zijn ze meer tijd kwijt aan het schoonmaken en dat zal jou in rekening worden gebracht.
Zorg er dus voor dat je alle rommel verwijdert, voordat je de huurauto inlevert. De buitenkant hoeft niet blinkend te zijn, dus je hoeft niet vlak voor het inleveren door een wasstraat. Maar als je de huurauto onder de modder inlevert, zal dat toch wat wenkbrauwen doen fronsen. Al was het alleen maar omdat eventuele schade dan moeilijker te constateren is. In dat geval kun je de gehuurde auto beter wel even door een wasstraat rijden.
Net als in de meeste hotelkamers, mag je in een huurauto niet roken. Heb je toch een rokertje opgestoken? Oeps, dan moet je waarschijnlijk een forse schoonmaaktoeslag betalen. Let er dus op, dat je nooit (per ongeluk) rookt in de huurauto, ook niet met het raampje open.
Je hebt heerlijk zorgeloos rondgereden en de huurauto was tijdens de vakantie helemaal ‘van jou’ met alle rondzwervende spulletjes die daarbij horen. Controleer de huurauto grondig en verzamel alle spullen op één plek. Doe dit bij voorkeur niet pas als je bij het inleverpunt bent, maar al voordat je op weg gaat om de gehuurde auto in te leveren. Je zal de eerste niet zijn die over het hoofd ziet dat die dure zonnebril onder een stoel is gegleden. Behalve onder de stoelen, kijk je ook in het dashboardkastje en de vakjes in de deuren. En al weet je zeker dat je niks in de kofferbak hebt liggen, check die ook. Als je alle spullen hebt verzameld, bijvoorbeeld in een rugzak, weet je op het moment van inleveren precies wat je nog uit de auto moet halen.Neem ook alle papieren mee, die je bij het ophalen van de huurauto hebt meegekregen.
Als het goed is, heb je bij het ophalen van de huurauto foto’s gemaakt. Doe dat ook als je de gehuurde auto weer inlevert. Net als bij het ophalen, maak je die foto’s als je, samen met de medewerker van de verhuurder, de auto inspecteert. Zo kan er nooit discussie ontstaan over schade waar jij niet verantwoordelijk voor bent. Neem foto’s van de carrosserie en het interieur. Lever je de huurauto in buiten openingstijden, wanneer er niemand is om de wagen in ontvangst te nemen? Maak dan ook foto’s van de kilometerteller en de tankinhoud.
Digitale camera’s slaan altijd de datum op wanneer een foto is genomen. En vaak wordt ook de exacte locatie vastgelegd, maar daarvoor moet je mogelijk toestemming geven in de instellingen. Bij het fotograferen van de huurauto is dit belangrijke informatie, ook weer vooral bij inlevering buiten openingstijd.
Als je je hebt gemeld bij de balie zal een medewerker van de verhuurder met je naar de huurauto lopen om die te inspecteren. Als die geen (nieuwe) schade constateert, krijg je een formulier waarop dat staat vermeld. Let erop dat dit zogeheten “check-in” formulier is ondertekend door de medewerker. Je borg wordt dan weer vrijgegeven, maar het kan enige tijd duren voordat je dat op je rekening ziet. Dat ligt niet aan de autoverhuurder, maar aan jouw bank of creditcardmaatschappij.
Heb je onverhoopt toch schade? Dan wordt er een bedrag van je borg in mindering gebracht. Lees wat je moet doen als je schade hebt gereden met een huurauto. Overigens, al wordt er een bedrag op je borg ingehouden voor de kosten van schadeherstel, als je bij EasyTerra een auto hebt gehuurd met Worry-Free label krijg je die kosten van ons terug. Echt!
Tot slot, enkele veelgestelde vragen over het inleveren van een huurauto.
Dan zal de verhuurder je hoogstwaarschijnlijk extra kosten in rekening brengen. Huurauto’s worden voortdurend gehaald en gebracht en de logistiek daarvan is behoorlijk ingewikkeld. Als jij te laat bent met inleveren, is de huurauto niet beschikbaar voor een volgende klant. Zorg dus dat je op tijd bent.
Weet je ver van tevoren dat je later zult zijn of wil je gewoon een paar dagen extra een auto huren? Bel de lokale verhuurder en bespreek wat er mogelijk is.
Dat mag, maar je krijgt geen geld terug voor de dagen dat je de huurauto niet gebruikt. De lokale verhuurder kan die auto namelijk niet aan iemand anders verhuren zolang jouw huurperiode loopt. Mogelijk berekent de verhuurder zelfs extra kosten, omdat de auto ruimte inneemt die anders vrij zou zijn.
Ja, veel autoverhuurders hebben een drop-off box waar je de sleutels kunt inleveren. Vergeet niet extra te controleren of je de huurauto op slot hebt gedaan, voordat je de sleutels in de box deponeert. Soms is er speciaal een medewerker buiten openingstijd aanwezig, maar daar zijn meestal wel extra kosten aan verbonden
Welke verzekeringen kies ik, hoe zit het met borg? Lees onze artikelen met handige informatie en tips. Zo kies je de juiste huurauto.