EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
13 december 2022

7 dagtochten per huurauto rond Pisa

Huur een auto en maak prachtige tochten door Toscane

Pisa

Denkend aan Pisa is het eerste wat in je opkomt: de scheve toren! Deze klokkentoren staat op het Piazza dei Miracoli, waar nog meer monumentale architectuur te bewonderen is: de imposante kathedraal, de Battistero (doopkapel) en de ommuurde begraafplaats Camposanto. Veel toeristen verblijven maar korte tijd in Pisa en zien alleen de scheve toren, het – letterlijke – hoogtepunt. Maar Pisa vormt, samen met Florence, de toegangspoort tot Toscane, dus je kunt er prima je uitvalsbasis van maken voor trips met een huurauto. Wij geven je hier de 7 beste dagtochten vanuit Pisa!

1. Lucca

Op nog geen 20 kilometer van het centrum van Pisa vind je het relaxte, maar boeiende stadje Lucca. Het is ook een perfecte eerste stop om te wennen aan het rijden in je huurauto en parkeren in Toscaanse steden. Er is voldoende parkeergelegenheid net buiten de vestingmuren, die je trouwens helemaal kunt belopen. Neem ook een kijkje op het prachtige Piazza dell'Anfiteatro dat een ovale vorm heeft, omdat het gebouwd is op de contouren van een Romeins amfitheater dat hier heeft gestaan. Na de beklimming van de Torre Guinigi heb je een fantastisch uitzicht op Lucca. Het meest bijzondere is het tuintje op de top van die toren met maar liefst drie eiken!

2. San Gimignano

Toeristisch? Ja. Daarom vermijden? Nee. Dit stadje op een heuvel dankte zijn rijkdom aan de ligging op een Romeinse handelsroute en is bekend om de prachtige torens: 14 van de oorspronkelijke 72 zijn bewaard gebleven en fraai gerestaureerd. Natuurlijk moet je het wereldberoemde ijs proeven van Gelateria Dondoli aan de Piazza del Duomo. Het is er vaak heel druk maar dit bolletje ijs – of twee of drie bolletjes – kun je niet aan je voorbij laten gaan.

Pssst... op korte afstand van San Gimignano ligt het ook erg leuke, maar veel minder toeristische plaatsje Casole d’Elsa, gemakkelijk bereikbaar met je huurauto via een uitstekend onderhouden weg door heuvelachtig Toscane.

San Gimignano
Huur een auto en als je San Gimignano nadert zie je deze bijzondere skyline

3. Carrara Marmer-route

Carrara, ten noordwesten van Pisa, is bekend als het centrum van marmergroeves. Als je vanuit dit stadje een route volgt via Colonnata, Fantiscritti en Torano wachten je adembenemende uitzichten op de marmergroeven en de kust, in de rotsen uitgegraven tunnels, enorme bruggen zoals de Ponti di Vara en de museumgroeven die je kunt bezoeken, waaronder de Cava Museo Fantiscritti en de Cava Galleria Ravaccione. Je kunt de huurauto ook even achterlaten om een mooie wandelroute te volgen, zoals naar Campocecina.

4. Cinque Terre

Je hebt er vast weleens van gehoord: de vijf karakteristieke dorpjes aan de rotskust van Ligurië, net boven Toscane. Maar autorijden daar is geen sinecure: zeer bochtige en erg smalle wegen, waardoor je veel tijd kwijt bent om in het volgende plaatsje aan te komen. Bovendien is er maar zeer beperkte parkeergelegenheid en moet je dan vaak nog ver lopen om het eigenlijke dorp te bereiken. Waarom nemen we dit dan toch op als dagtrip vanuit Pisa? Omdat je heel gemakkelijk met je gehuurde auto naar La Spezia kunt rijden, daar parkeren en vervolgens het treintje nemen dat alle vijf dorpen met elkaar verbindt. Want dit UNESCO Werelderfgoed, zo vlak bij Pisa, mag je niet missen! Overigens is het er in de zomermaanden erg druk, waardoor het voor- of najaar zich beter leent voor een bezoek.
Onder het station in La Spezia is een parkeergarage, maar daar wordt nogal eens in auto’s ingebroken. Daarom kun je de huurauto beter onderbrengen in een van de particuliere parkeergarages in de buurt. Iets duurder, maar ook veiliger! 

Cinque Terre

5. Montecatini

Er zijn diverse kuuroorden en thermale baden in Toscane, maar het grootste en beroemdste is het art-nouveau-kuuroord Parco delle Terme in Montecatini Terme, dat vanuit Pisa met een huurauto heel makkelijk bereikbaar is via de snelweg A11. De eerste baden met geneeskrachtige wateren werden hier al in de 16e eeuw gebouwd. Neem vanuit Terme het historische treintje van de kabelbaan naar het bijna 300 meter hoog gelegen dorp Montecatini Alto. Je kunt er ook over de weg naartoe. Parkeer je gehuurde auto dan op de Parcheggio Largo Monticelli en geniet van het uitzicht over de omliggende wijngaarden.

6. Volterra

Zo’n 35 kilometer ten zuidoosten van Pisa ligt de historische stad Volterra dat bekendstaat om de kathedraal en overblijfselen van de Etrusken en Romeinen. De Cattedrale di Santa Maria Assunta ziet er van buiten niet zo indrukwekkend uit, maar loop naar binnen en kijk omhoog naar het vergulde en fraai versierde kleurrijke plafond. De Etruskische kunst en cultuur staat centraal in het Museo Etrusco Guarnacci. De middeleeuwse muur rond Volterra werd gebouwd in de 13e eeuw en zes poorten geven toegang door de muur naar het centrum van de stad. Mis de fraaiste, Porta all'Arco, niet. Vanaf de stadsmuur aan de noordkant heb je een fraai uitzicht op de restanten van een Romeins amfitheater.

7. Florence

Bewonder de kunst in de Galleria degli Uffizi, geniet van het uitzicht vanaf Piazzale Michelangelo, winkel voor gouden sieraden op de Ponte Vecchio, bewonder de Duomo en bezoek Michelangelo's meesterwerk David in de Galleria dell'Accademia. Eigenlijk is een dagtrip niet genoeg om alle belangrijke bezienswaardigheden te verkennen. Dus als je de tijd hebt, overnacht dan in Florence en breng er minimaal twee dagen door. Vanuit Pisa rij je via de snelweg A11 in iets meer dan een uur naar de geboorteplaats van de renaissance. Er zijn diverse parkeerterreinen en -garages rondom het historische centrum, maar de tarieven zijn hoog. Je kunt je huurauto ook parkeren buiten Florence, bijvoorbeeld in het voorstadje Scandicci. Bij de meeste tramstations daar zijn grote parkeerterreinen. De tram rijdt zeer regelmatig naar het centrum van Florence.

Florence
Huur een auto, rij in een uurtje van Pisa naar Florence, en geniet van het uitzicht vanaf de Piazzale Michelangelo

Vermijd ZTL-zones

Pas op dat je niet per ongeluk in een ZTL-zone rijdt! Deze Zona Traffico Limitato beschermen de historische stadscentra in Italië en zijn alleen toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer met een vergunning. De boetes op overtredingen zijn hoog! Kies daarom voor je op pad gaat een geschikt parkeerterrein en volg de directe route ernaartoe. Meestal zijn er, net buiten de ZTL, voldoende parkeergelegenheden voor je huurauto.

  1. Home
  2. 7 dagtochten per huurauto rond Pisa