EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
10 augustus 2023

Auto huren met beperkt of onbeperkt aantal kilometers?

Hoeveel kilometers mag ik rijden met mijn huurauto?

Bij de meeste huurauto’s die je bij ons kunt vinden zie je staan: “Onbeperkt aantal kilometers”. Als dat er niet bij staat, is het aantal kilometers dat je ‘vrij’ mag rijden beperkt. Zo’n auto met kilometerlimiet is vaak wel iets goedkoper, maar een auto huren met onbeperkt aantal kilometers is toch altijd beter? Of niet? We leggen hieronder de voor- en nadelen uit.

Hoeveel kilometers mag ik rijden met mijn huurauto?

Is onbeperkt echt onbeperkt?

Daar kunnen we heel duidelijk over zijn: ja. Als je een auto huurt zonder kilometerlimiet mag je er onbeperkt mee rondrijden. Dat geeft je de ultieme vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, zijweggetjes in te slaan als je dat leuk lijkt, de route om te gooien of verder te rijden dan je van plan was. En dat allemaal zonder te hoeven letten op het aantal kilometers dat je aflegt.

Ben je van plan om veel te gaan rijden, bijvoorbeeld een mooie roadtrip, kies dan altijd voor een huurauto met een onbeperkt aantal kilometers. In ons zoeksysteem kun je daarop filteren door de optie “Onbeperkte kilometers” aan te vinken. Je ziet dan alleen huurauto’s die volledig kilometervrij zijn.

Huurauto met kilometerlimiet: hoeveel mag je rijden?

Je mag zoveel rijden als je wilt, maar dat kost boven een bepaalde limiet wel geld. Die limieten lopen sterk uiteen. Bij de ene autoverhuurder mag je 100 kilometer per dag vrij rijden en bij een andere 300 kilometer. Hoger komt ook voor, maar niet veel. Verder kunnen de limieten verschillen per type auto. Ook de tarieven die autoverhuurders rekenen voor kilometers boven de limiet verschillen sterk: van 25 eurocent tot boven de 50 eurocent. Het zal duidelijk zijn dat dit bedrag hoog kan oplopen, als je wat meer kilometers maakt.

Hoeveel kilometer je mag rijden en hoeveel je moet betalen per kilometer boven de limiet, staat in de huurvoorwaarden, die je altijd moet doorlezen voordat je de huurauto definitief reserveert. Die voorwaarden vind je door op de link te klikken onderaan het reserveringsformulier.

Ook iets om op te letten: berekent de autoverhuurder afstanden in kilometers of in mijlen. Die laatste afstandsmaat is gebruikelijk in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Als de mileage allowance 100 is, mag je 160 kilometer per dag vrij rijden.

Wanneer is een huurauto met beperkt aantal kilometers beter? 

Heel simpel: als die huurauto beduidend goedkoper is en je héél zeker weet dat je niet meer gaat rijden dan die kilometerlimiet. Je kunt via Google Maps je reisroute uitstippelen en zo bepalen hoeveel je verwacht te rijden. Als je uitkomt op zo’n 2000 kilometer in tien dagen en je kunt een voordelige huurauto vinden waar je 300 kilometer per dag vrij mee mag rijden, heb je een behoorlijke buffer.

Maar let op: je schat het aantal kilometers dat je zult rijden al snel te laag in. Want zeker tijdens een vakantie kom je onverwachte dingen tegen, waarvan je denkt: “Ja, leuk, gaan we naartoe!” Het zou toch zonde zijn als je iets leuks of moois moet laten schieten, omdat je dan boven de kilometerlimiet zou komen. Denk er dus goed over na voordat je een keuze maakt voor een huurauto met limiet of met een onbeperkt aantal kilometers.

Loont het de moeite om een auto te huren met kilometerlimiet?

Huurauto’s met een beperkt aantal kilometers zijn in de regel iets goedkoper. Hoeveel goedkoper kun je in ons systeem gemakkelijk uitzoeken door dezelfde auto met en zonder kilometerlimiet te selecteren en dan de hokjes bij “vergelijk” aan te vinken.

Of het de moeite waard is, kan alleen jij beoordelen, want er zijn veel verschillende aanbieders met veel verschillende voorwaarden en tarieven. Bovendien kunnen we niet in jouw portemonnee kijken.

Als voorbeeld nemen we een Fiat 500 op de luchthaven van Málaga. Die kost, met een beperkt aantal kilometers, € 13,70 per dag. Je mag er 300 kilometer per dag vrij mee rijden, daarboven rekent de autoverhuurder € 0,40 per kilometer. Diezelfde auto van dezelfde aanbieder, maar met een onbeperkt aantal kilometers, kost € 15,17 per dag. Dat is slechts € 1,47 meer en je hoeft niet te stressen om onder de kilometerlimiet te blijven. Anders gezegd: die hogere prijs heb je er al uit als je gemiddeld 304 kilometer per dag rijdt (4 kilometer boven de limiet kost € 1,60).

Wat te doen: een auto huren met of zonder kilometerlimiet?

Het is niet voor niets dat we een huurauto alleen het label Worry-Free geven als die (onder meer) geen beperking heeft op het aantal kilometers dat je ermee mag rijden. Als je een auto huurt moet je helemaal zorgeloos kunnen rondrijden, vinden wij. Als je het ons vraagt is een onbeperkt aantal kilometers in de meeste gevallen de beste optie. Maar, zoals hierboven ook al staat, er kunnen best redenen zijn om wel te kiezen voor een huurauto met kilometerlimiet, bijvoorbeeld als die beduidend goedkoper is.

Over Worry-Free gesproken: naast een onbeperkt aantal kilometers is bij huurauto’s met dat label het eigen risico afgedekt en komen die auto’s van gerenommeerde bedrijven met een gunstig brandstofbeleid.

Is (on)beperkt aantal kilometers hetzelfde als brandstofbeleid?

Nee, dat heeft niets met elkaar te maken. Met brandstofbeleid bedoelen we met hoeveel brandstof je de auto weer moet inleveren. De meeste verhuurders hanteren het vol/vol principe, oftewel je krijgt de huurauto met een volle tank en je levert ‘m ook weer in met een volle tank. Dat is het gunstigste, want dan betaal je alleen voor de brandstof die je daadwerkelijk verbruikt en kun je zelf een tankstation kiezen. Je bent dan niet overgeleverd aan het hogere tarief dat verhuurders hanteren als zij de tank bijvullen.

Hoeveel kilometers je kunt rijden op een volle tank, hangt af van de tankinhoud, het model auto, de wegen waarover je rijdt en je rijstijl… Maar dat heeft dus niets te maken met het aantal kilometers dat je mág rijden.

  1. Home
  2. Auto huren met beperkt of onbeperkt aantal kilometers?