EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
26 september 2023

Auto huren met dekking eigen risico

Eigen risico huurauto kan hoog zijn

Als je bij ons naar een huurauto zoekt, kun je in het filtersysteem het hokje “Dekking eigen risico” aanvinken. Dan zie je alleen auto’s te huur waarvan het eigen risico afgedekt is. Maar wat betekent dat eigenlijk? En moet je dan toch nog nog borg betalen? We leggen het hieronder uit.

Auto huren met dekking eigen risico

Wat is eigen risico bij het huren van een auto?

Bij een huurauto horen standaard verzekeringen: de schadeverzekering, de diefstalverzekering en de WA-verzekering. Die zijn bij ons altijd bij de prijs inbegrepen. De schade- en diefstalverzekering kennen een eigen risico: het bedrag dat je maximaal zelf moet betalen als je de huurauto inlevert met (nieuwe) schade of als de auto is gestolen.

Een voorbeeld: de schade aan de huurauto bedraagt 600 euro en het eigen risico van de schadeverzekering is 400 euro. Zelf moet je dan die 400 euro betalen, de resterende 200 euro betaalt de verzekering.

Dat eigen risico kan behoorlijk hoog zijn, onder meer afhankelijk van de autoklasse, het land waar je een auto huurt en de lokale verhuurder. Het eigen risico kan uiteenlopen van honderden tot duizenden euro’s. Hoe hoog het eigen risico is van een bepaalde auto kun je zien als je klikt op de link “Huurvoorwaarden” of door gebruik te maken van de zoekfilters.

Niets zo vervelend als wanneer je na een geweldige roadtrip in een huurauto veel geld extra moet betalen voor herstel van opgelopen schade. En daar komt ‘dekking eigen risico’ om de hoek kijken: een fantastische oplossing om je van een zorgeloze vakantie te laten genieten!

Hoe werkt dat, een auto huren met dekking eigen risico?

Als je schade hebt gereden of wanneer de huurauto is gestolen, neem je meteen contact op met de lokale verhuurder. Die zal je vertellen wat je verder moet doen (bijvoorbeeld de lokale politie inschakelen als die niet al ter plaatse is). Bij het inleveren van de huurauto zal de verhuurder de kosten voor het herstel van de schade van de borg aftrekken en het eventuele restant vrijgeven. Die kosten moet je dus in de meeste gevallen voorschieten. Vraag het verhuurbedrijf wel om een schaderapport. Als je dat rapport, met het huurcontract, het politierapport en de afschrijving van je creditcard naar ons stuurt, betalen wij je zo snel mogelijk dat voorschot terug.

Op de voucher die je na je reservering van een huurauto per e-mail ontvangt, staat ook precies beschreven wat je moet doen wanneer je te maken krijgt met schade of diefstal.

Vind je het vervelend als je toch nog een bedrag moet voorschieten in het geval van schade? Kies dan voor een auto met helemaal geen eigen risico. Weet wel dat de huurprijs van die auto’s hoger ligt. Hoe hoog dat verschil is, kun je precies zien door in ons systeem auto’s te vergelijken met verschillende dekkingen voor het eigen risico.

Borgsom huurauto en dekking eigen risico

Veel mensen halen de begrippen door elkaar en verwarren eigen risico met de borgsom die op je creditcard wordt geblokkeerd bij het huren van een auto.

De ‘dekking eigen risico’ omvat alles wat onder de schade- of diefstalverzekering valt. Als je (een deel van) het eigen risico moest betalen, krijg je dat bedrag van ons dus altijd terug.

Maar de borgsom dekt meer: als je bijvoorbeeld de huurauto terugbrengt met te weinig brandstof in de tank zal de verhuurder dat in rekening brengen en van je borgsom aftrekken, voordat hij het restant vrijgeeft. Dat geldt ook als je tijdens de huurperiode van de auto een verkeersboete hebt opgelopen, bijvoorbeeld voor een snelheidsovertreding. Die kosten zul je uiteraard altijd zelf moeten betalen.

Dekking eigen risico is Worry-Free huurauto?

Als je het hokje aanvinkt bij “Dekking eigen risico” zul je vooral huurauto’s zien met het Worry-Free label, maar niet uitsluitend. Sommige huurauto’s hebben bijvoorbeeld wel een afgedekt eigen risico, maar geen onbeperkt aantal kilometers. En dat laatste is een van de voorwaarden voor het Worry-Free label, net als een gunstig brandstofbeleid. Ook zijn huurauto’s met het Worry-Free label altijd afkomstig van bedrijven met een hoge klanttevredenheid.

Oftewel: dat Worry-Free label dekt meer dan alleen het eigen risico. De meeste huurauto’s met dat label hebben ook een verzekering voor schade aan dak, onderkant, ruiten en banden. Die onderdelen van een huurauto zijn in de standaardverzekering uitgesloten. En je mag met zo’n auto zoveel rijden als je wilt. Alle reden dus om voor Worry-Free te kiezen: dan heb je alles goed geregeld, hoef je je nergens druk over te maken en ga je een zorgeloze vakantie tegemoet!

Waarom niet uitsluitend huurauto’s met dekking eigen risico?

Alleen jij kunt bepalen waar je je prettig bij voelt en daarom kun je bij ons zoeken naar een huurauto die helemaal bij je past. Wij dringen je niks op, wij bieden je via ons uitgebreide filtersysteem vele opties, zodat je precies de huurauto kunt vinden die je zoekt. De keuze voor wel of geen dekking van eigen risico is één van die opties. Zo kun je heel gemakkelijk het verschil zien tussen een huurauto met en zonder dekking. Dat kan bij sommige andere vergelijkingssites voor het huren van een auto niet. Die hebben de keuze voor jou al gemaakt en je zit eraan vast. Zo niet bij EasyTerra, wij geven jou de keuze!

Wel willen we je op het hart drukken heel goed na te denken over dat eigen risico. Wil je dat niet afkopen? Prima, maar wees voorbereid op de (vaak zeer overtuigende) verkooppraatjes aan de balie van de verhuurder. Die zal je willen overhalen om alsnog dat eigen risico af te kopen. Daar moet je tegen bestand zijn. Als je overstag gaat, is de ‘aanbieding’ van de lokale verhuurder altijd duurder dan wanneer je dit van tevoren had geregeld.

Je staat sterker in je schoenen als je een huurauto hebt gereserveerd met het Worry-Free label. Dan is alles geregeld en kun je dus met een gerust hart alle ‘aanbiedingen’ van de lokale verhuurder afslaan. Hoe overtuigend de baliemedewerker ter plaatse ook is, je weet dat je eigen risico bij ons is gedekt. Echt.

  1. Home
  2. Auto huren met dekking eigen risico