Als je een auto hebt gehuurd voor je vakantie wensen we je natuurlijk een plezierige reis, zonder problemen. Het is toch heerlijk om met een huurauto van het ene mooie plekje naar het andere te rijden? Er valt zo veel te genieten tijdens een roadtrip dat je soms vergeet te letten op de (soms afwijkende) verkeersregels ter plaatse. Daardoor kun je in het buitenland zomaar, zonder dat je er erg in hebt, een boete oplopen. Zo kun je per ongeluk je huurauto parkeren op een plek waar dat volgens de lokale regels niet mag. Of de maximumsnelheid overtreden op een weggedeelte waar die lager was dan normaal. Hoe werkt dat eigenlijk als je onderweg in een huurauto een boete oploopt? We leggen het je hier helemaal uit.
Een boete wordt altijd verstuurd naar de eigenaar van de auto. In het geval van een huurauto is dat dus het bedrijf dat de auto heeft verhuurd. Maar de verhuurder gaat die boete uiteraard niet zelf betalen. Het bedrijf kijkt wanneer de boete werd opgelegd en zoekt dan uit wie op dat moment in de huurauto reed. Vervolgens geeft het bedrijf de naam en adresgegevens van die huurder door aan de lokale autoriteiten. Autoverhuurders krijgen lange lijsten met boetes en het is best een klus om uit te zoeken wie precies welke boete gereden heeft. Ze brengen daarvoor administratiekosten in rekening die afgeschreven worden van je creditcard die je als waarborg opgaf bij het huren van de auto. Dit is dan ook de reden dat je in de meeste gevallen alleen een auto kunt huren met een creditcard. De administratiekosten worden voor elke boete opgelegd. Heb je drie boetes, dan betaal je drie keer administratiekosten. Dat bedrag kan fors oplopen.
Sommige mensen denken dat de boete al is verwerkt in de kosten die de autoverhuurder berekent. Dat is niet het geval. De boete volgt later, soms zelfs veel later. Wettelijk mag een boete tot een jaar na de overtreding geïnd worden. De lokale autoriteiten sturen je die boete met een begeleidende brief hoe je kunt betalen. Vaak kan dat vrij gemakkelijk online.
Uit privacyoverwegingen weet de lokale verhuurder alleen dat er een boete is opgelegd, niet waarom. Als je denkt dat de boete onterecht is opgelegd, kun je die niet betwisten bij de verhuurder, alleen bij de lokale autoriteit die de boete heeft opgelegd. Mocht je in beroep willen gaan of vragen hebben over de verkeersovertreding, dan staan de contactgegevens in de brief die je hebt ontvangen. Het is in eigen land al lastig om een boete aan te vechten, laat staan in het buitenland. Tenzij het gaat om een duidelijke vergissing die je gemakkelijk kunt aantonen, raden we je aan de boete gewoon zo snel mogelijk te betalen.
Voorkomen is beter dan genezen. Ga je met een huurauto op stap in het buitenland? Verdiep je dan vooraf in de verkeersregels en kijk welke (afwijkende) verkeersborden er zijn. Wat de verkeersregels betreft, heeft de ANWB voor vrijwel ieder land ter wereld een keurige opsomming van wat wel en niet mag. Op één pagina staan links naar alle Europese landen, voor andere bestemmingen kun je de verkeersregels vinden onder de hoofdpagina van het betreffende land.
Verkeersborden zijn voor elk land online te vinden als je zoekt op “road signs in LAND”. Wikipedia heeft een overzicht van de borden en andere verkeersaanduidingen van alle Europese landen. Op die pagina kun je doorklikken naar de verkeersborden per land. Vooral als je met een huurauto door een land gaat rijden waar je de taal niet machtig bent, is het aan te raden je van tevoren te verdiepen in de teksten die op of onder verkeersborden staan.
Berucht is de zona trafico limitato die in vrijwel alle historische centra (centro storico) in Italië is ingesteld. In die zone mogen alleen auto’s rijden met een vergunning. Soms geldt die beperking alleen voor bepaalde tijdstippen. Wij raden je aan om nooit met je huurauto in die zones te rijden, want voor je het weet ben je er op een tijdstip dat het niet mag en de boetes zijn hoog. Ook Spanje kent autoluwe zones die alleen toegankelijk zijn voor bewoners met een vergunning. Dat wordt aangeduid met een bord en de tekst Área de Prioridad Residencial.
Hoe je het ook wendt of keert: je bent altijd zelf verantwoordelijk voor een boete die wordt opgelegd tijdens de periode dat jij de auto hebt gehuurd. Met een beetje voorbereiding voorkom je zulke nare verrassingen en kun je ook na afloop zeggen dat je een heerlijke, zorgeloze vakantie hebt gehad in je huurauto!
Welke verzekeringen kies ik, hoe zit het met borg? Lees onze artikelen met handige informatie en tips. Zo kies je de juiste huurauto.