De hoofdstad van SloveniĆ« is niet groot (zoān 300.000 inwoners), maar kan zich meten met veel grotere steden als het gaat om levendigheid en gezelligheid. Er is slechts Ć©Ć©n nadeel aan Ljubljana: je breekt bijna je tong bij het uitspreken van de naam. Die naam is afgeleid van het Sloveense woord ljub, wat āhouden vanā betekent. Met Ljubljana wordt een āgeliefde plekā aangeduid. En dat is helemaal van toepassing op deze stad, die fraai aan de rivier Ljubljanica ligt. Het centrum is een heerlijke mix van barokke, art nouveau- en art deco-gebouwen. Tussen de rivier en de heuvel met daarop een kasteel uit de vijftiende eeuw, loopt de straat Stari trg met historische huizen en winkels.
In het rijke culturele erfgoed van Ljubljana spelen draken een hoofdrol. Volgens de overlevering stichtte de Griekse held Jason een nederzetting op deze plek, nadat hij met zijn Argonauten een draak had verslagen. Veel aannemelijker is dat de draken verband houden met de legende van Sint Joris en de Draak. Hoe dan ook, het mythische beest kom je overal tegen. Zo staat dit iconische wezen op het wapen van de stad en op de beroemde Drakenbrug zijn er maar liefst vier draken die de oversteek over de rivier bewaken.
Je moet zeker enige dagen uittrekken voor de unieke charme van de stad, maar daarna is het tijd om met een huurauto op stap te gaan. Ljubljana is dan wel de hoofdstad van Sloveniƫ, de ziel van het land vind je erbuiten, in de dorpen en stadjes op het platteland. Daar vind je de Sloveense tradities en folklore: van traditionele muziek en dans tot culinaire hoogstandjes en festivals die hun wortels ver terug in de historie hebben. Hieronder beschrijven we een rondreis door Sloveniƫ, maar aangezien Ljubljana in het geografische centrum van het land ligt, kun je de mooiste bezienswaardigheden ook gemakkelijk bereiken op dagtochten vanuit de hoofdstad.
Die ziel van SloveniĆ« vind je vooral in het oosten van het land. Om kennis te maken met de aardige, gastvrije Slovenen rijd je met je huurauto vanuit Ljubljana eerst zoān zeventig kilometer naar het zuidoosten. Je komt dan in Novo Mesto, het culturele hart van de regio Dolenjska. Het stadscentrum ligt op een rots waar de rivier de Krka omheen stroomt. Al in de late Bronstijd werd deze plek bewoond en er zijn in en rond Novo Mesto dan ook veel overblijfselen uit die periode gevonden, waaronder zogeheten situla (bronzen emmers en vaten). De hoogtepunten van deze archeologische vondsten zijn tentoongesteld in het Dolenjski Museum, waar ook exposities zijn gewijd aan de recentere geschiedenis van deze streek.
Vanuit Novo Mesto kun je verschillende wandelroutes volgen, onder meer langs de Krka, door dorpen, over landelijke paden en langs talrijke heuvels vol wijngaarden. Ongeveer een kwartiertje rijden ten noordoosten van de stad ligt het enige waterkasteel van SloveniĆ« op een eilandje in de rivier, Grad OtoÄec. De burcht uit de dertiende eeuw is tegenwoordig een luxe hotel en dat herbergt ook een van de meest gerenommeerde restaurants van het land. Er zijn twee houten bruggen die het eilandje verbinden met de vaste wal en je kunt daar gewoon met je huurauto overheen rijden.
Rijd met je gehuurde auto van Novo Mesto naar het zuiden en je komt in Bela Krajina (Wit Landschap), dat verwijst naar de stammen van de vele berken die er groeien. Het is een van de cultureel meest onderscheidende regio’s van het land en voor de Slovenen zelf een favoriete bestemming voor een weekendje weg. Dat komt vooral door de rivier de Kolpa, die relatief warm water heeft, waarin het heerlijk zwemmen is. Die rivier vormt de grens met KroatiĆ« en je kunt er dus zwemmend de grens oversteken! Ook kun je dobberen op tractorbanden, kajakken, kanoĆ«n of raften. Dat laatste zal overigens voor doorgewinterde rafters niet spannend genoeg zijn, omdat de rivier hier niet erg wild is.
Halverwege de plaatsjes SemiÄ en Gradac vind je de oorsprong van een andere rivier, de Krupa (izvir reke Krupe). Het is een betoverende plek waar meerdere bronnen omhoog borrelen bij een dertig meter hoge rotsmuur. Het is een uitgelezen plek voor een picknick aan de oevers van het smaragdgroene bronmeer. De stroomversnelling in het meertje kun je goed bekijken vanaf de hangbrug erboven.
In de zomer zijn er diverse festivals in verschillende plaatsen in deze regio, waaronder het oudste folkloristische festival van SloveniĆ«, Jurjevanje, in het stadje Ärnomelj. Het duurt vijf dagen en vindt plaats in juni.
SloveniĆ« is een heel groen land, meer dan de helft van de oppervlakte is bedekt door bossen. Ook vind je in het land enkele van de oudste oerbossen van Europa, zoals het Rajhenav bos op een karstplateau ten oosten van het stadje KoÄevje. Al meer dan een eeuw wordt het bos van dennenbomen en beuken ā waaronder enkele enorm hoge sparren ā volledig met rust gelaten en kan de natuur zijn gang gaan. Er leven onder meer beren, wolven en lynxen. Om het te beschermen is het oerbos zelf niet toegankelijk, maar er is wel een lange wandelroute door de bossen eromheen van in totaal zestig kilometer. Voor de mooiste ervaringen kun je het beste een gids boeken: er zijn diverse begeleide wandelingen waarbij je veel leert over de unieke eigenschappen van dit bosgebied. En je kunt zelfs in de voetsporen van wilde, bruine beren stappen!
Vanuit KoÄevje zijn verder routes uitgezet voor mountainbikes en zwemmen kun je in het meertje RudniÅ”ko jezero, een oude kolenmijn die vol water is gelopen.
Ondergronds heeft SloveniĆ« ook heel wat te bieden, in het hele land zijn duizenden grotten. De bekendste zijn de grotten bij Å kocjan en bij Postojna. De meeste bezoekers van SloveniĆ« gaan niet naar beide, maar kiezen voor een van de twee grottenstelsels. Å kocjan is woester en vergt wat meer inspanning: je moet er vrij steile trappen beklimmen. In de grotten van Postojna brengt een treintje je diep in de druipsteengrot en geniet je dus zeer ontspannen van de bizarre formaties van stalagmieten en stalactieten in verschillende kleuren, de enorm hoge hallen en de onderaardse meertjes. Dat maakt Postojna meteen ook tot een van de drukst bezochte grottenstelsels ter wereld, Å kocjan is rustiger. Welke grot je ook kiest, we raden je aan van tevoren online tickets te kopen.
Een bezoek aan Postojna kun je gemakkelijk combineren met een rondleiding door het kasteel Predjama, op slechts negen kilometer afstand. Het ligt verscholen in de opening van een grote grot, halverwege een hoge klif, en was dan ook een onneembare vesting. Het is het grootste grotkasteel ter wereld en was in de vijftiende eeuw de thuisbasis van roverhoofdman Erazem. Achter de middeleeuwse burcht is een netwerk van geheime tunnels, van waaruit hij vertrok op zijn plundertochten. In de grot onder het kasteel leeft een kolonie vleermuizen.
SloveniĆ« heeft maar een korte kustlijn (in totaal zoān 45 kilometer), maar wat een prachtige stadjes liggen daar aan de Adriatische Zee! Allereerst het kleine, maar schitterende juweeltje Piran. Ondanks de bescheiden omvang heeft het stadje genoeg te bieden om je een hele dag bezig te houden. Zo wordt Tartinijev Trg wel het mooiste plein van heel SloveniĆ« genoemd. Op het plein zelf en in de straatjes eromheen wemelt het van de restaurants, bars, koffieshops en terrasjes. Maak een wandeling langs de stadsmuren van Piran, waarvan de oudste delen uit de zevende eeuw stammen. Vanaf de muren zie je duidelijk de driehoekige vorm van het stadje. Ook een mooi uitzicht over Piran en de zee biedt de klokkentoren (een replica van de Campanile in VenetiĆ«) bij de Duomo di San Giorgio aan de waterkant. Parkeer je huurauto in een van de parkeergarages rond het oude centrum. De prijzen zijn aan de hoge kant, maar er is geen andere keuze. Parkeren in de oude stad is voorbehouden aan inwoners en leveranciers. Denk niet dat je de gehuurde auto daar kunt parkeren, want dan riskeer je een boete.
Vlak bij Piran ligt een moderne badplaats met de poĆ«tische naam Portorož (Rozenhaven). Al eeuwenlang trekken de thermische baden bezoekers. Tegen het einde van de negentiende eeuw werden de helende eigenschappen van de plaatselijke modderā en zoutwaterbaden algemeen bekend. Je kunt heerlijk ontspannen in een van de spaās. Verder kun je rond Piran mooie wandelingen maken, bijvoorbeeld langs de kliffen aan de kust in het natuurpark Strunjan. Het deel bij Strunjan Beach kan erg druk zijn, maar hoe verder je het kustpad volgt, hoe rustiger (en mooier) het wordt. Andere historische stadjes aan de Sloveense kust zijn Izola en Koper.
Als je vanaf Piran via westelijk SloveniĆ« naar het noorden rijdt, kom je door de Vipava Vallei. Daar heerst een mild microklimaat, waardoor het de fruitschuur van SloveniĆ« is. Er worden voornamelijk perziken, abrikozen en vijgen geteeld. En niet te vergeten druiven, want de vallei staat ook bekend om de kwaliteitswijnen die er vandaan komen. De Vipava-vallei leent zich uitstekend voor het combineren van buitenactiviteiten ā wandelen, fietsen, rotsklimmen of paragliden ā en genieten van heerlijk eten en drinken. Oude stadjes ontbreken ook hier niet, bijvoorbeeld Vipavski Križ, dat bestaat uit slechts enkele huizen, maar omgeven wordt door robuuste, middeleeuwse muren. Het Romeinse fort Castra in AjdovÅ”Äina is ook een bezoek waard.
De toegangspoort tot de Vipava Vallei is Nova Gorica. Neem even ten noorden daarvan met je huurauto de brug over de SoÄa-rivier. Je hebt er fantastisch uitzicht op een oude stenen boogbrug ernaast, die nog steeds in gebruik is bij de Sloveense spoorwegen. In de zomermaanden rijdt er in de weekenden een stoomtrein over deze brug.
Rijd verder langs de SoÄa-rivier stroomopwaarts en je komt in het plaatsje Tolmin, vooral beroemd om de gelijknamige kloof. Het is een niet erg lange kloof, maar wel een van de mooiste in SloveniĆ«. Tussen de hoge rotswanden van de Tolminkloof is een wandelroute die je in Ć©Ć©n richting aflegt via trapjes, bruggetjes en korte tunnels. Onderweg geniet je van het onstuimige, blauwe water van de rivier tussen grillige, groen bemoste en beboste rotsen en bijzondere natuurverschijnselen. Zo is er een groot rotsblok ooit naar beneden gevallen dat nu klem zit tussen twee rotswanden. Het lijkt wel wat op de kop van een beer en wordt dan ook Bearās Head (Medvedova glava) genoemd. Aan het einde van de sprookjesachtige kloof klim je via trappen omhoog en loop je over de Duivelsbrug op zestig meter boven de rivier. Vervolgens wandel je langs de openbare weg terug naar de parkeerplaats.
Aan de westā en noordkant van Tolmin kun je de huurauto gratis parkeren op P3 en P2. In de zomer brengt een shuttlebusje je naar de ingang van de kloof. Buiten het hoogseizoen is het vanaf P2 vijftien minuten lopen. Vlak bij de ingang is ook een parkeerterrein (P1), maar daarvoor moet je betalen. De Tolminkloof ligt in het zuiden van een nationaal park rond de berg Triglav, maar rijd na je bezoek aan de kloof eerst naar het luilekkerland van SloveniĆ«:
Als je vanaf Tolmin via de G102 naar het westen rijdt, kom je in de wijnregio Brda. Het idyllische heuvellandschap doet wel wat denken aan Toscane en net als in die Italiaanse regio zie je hier wijngaarden zover het oog reikt, afgewisseld door kleine kerkdorpen. Natuurlijk kun je op bezoek bij een van de wijnboerderijen om alles te leren over de bijzondere wijnen van Brda en ze te proeven. Een lekker wijntje combineren met een maaltijd om je vingers bij af te likken? Daarvoor moet je in Kobarid zijn. Het bescheiden plaatsje staat hoog op de culinaire kaart en je vindt er onder meer een restaurant met drie Michelinsterren.
Eigenlijk moet je de huurauto eens een dagje aan de kant zetten, want dit wijngebied nodigt uit om te verkennen per (elektrische) fiets. Bijvoorbeeld vanuit het charmante stadje Å martno, dat in het hart van het wijngebied ligt. Je kunt nog goed zien dat dit piepkleine stadje op een heuvel vroeger een vesting was. Kijk maar eens naar de klokkentoren van de kerk, dat was in de late middeleeuwen een uitkijktoren.
In het noordelijke deel van Brda komen natuurliefhebbers aan hun trekken. Daar vind je een kloof die is uitgesleten door de beek KožbanjÄek met stroomversnellingen, watervallen, poelen en een natuurlijke brug (naravni most) KrÄnik. Even ten noorden van het dorp HruÅ”evlje staat die bestemming duidelijke op borden aangegeven. De weg naar de rivierbedding is wel vrij smal.
Hoe meer je naar het noorden rijdt, hoe mooier de rivier en omgeving worden. De vallei van de SoÄa is de belangrijkste outdoorbestemming in SloveniĆ«. Je kunt verschillende watersporten beoefenen op de smaragdgroene rivier, zoals raften, kajakken, kanoĆ«n, peddelboarden en natuurlijk zwemmen en vissen. Een ontdekkingstocht door een van de vele grotten en spelonken (canyoning) behoort ook tot de mogelijkheden. Verder zijn er tokkelbanen over de vallei en kun je er paragliden. Ook zijn er talloze fietsā en wandelroutes langs de oevers van de SoÄa. Sommige van die routes lopen langs de stille getuigen van de Eerste Wereldoorlog (loopgraven, stellingen en bunkers), toen de rivier een front was.
Een goede uitvalsbasis voor veel van deze activiteiten is Bovec. Het plaatsje ligt weliswaar niet direct aan de rivier, maar er zijn veel aanbieders van wateractiviteiten. Overigens geldt dat voor veel plaatsen langs de bovenloop van de SoÄa. Houd er wel rekening mee dat voor een beetje spannende raftingtocht het water relatief hoog moet staan. De grootste kans daarop is in de lente. Voor een mooi canyoning avontuur moet het water juist weer niet te hoog staan en zijn de zomer en herfst dus beter geschikt.
In Bovec vind je een van de grootste ziplineparken van Europa. Via tien tokkelbanen, met een lengte van in totaal ruim drie kilometer, zweef je over een vallei tussen twee bergen die meer dan 2000 meter hoog zijn, de Rombon en de Kanin.
De oorsprong van de SoÄa ligt in de Julische Alpen, het noordelijke deel van SloveniĆ« dat grenst aan ItaliĆ« en Oostenrijk. Het zal je niet verbazen dat je daar de hoogstgelegen weg van het land vindt, op ruim tweeduizend meter boven de zeespiegel. Deze Mangart-pas kun je bereiken vanuit Bovec, maar je zult de route (R902) ook weer terug moeten nemen, want het is een doodlopende weg. Rijd vanuit Bovec met je huurauto over de R203 naar het noorden. Vlak voor de Italiaanse grens is er een afslag naar de Mangart. Twee kilometer na die afslag zijn er slagbomen waar je een āecotaxā moet betalen. Hier wordt ook het aantal autoās dat op de weg mag rijden gereguleerd.
Het is een prachtige route door een nauw dal met in het eerste deel dichte bossen en als je hoger komt kale alpine rotsen. De weg is helemaal geasfalteerd maar erg smal, waardoor passeren van tegenliggers lastig is. Naast scherpe haarspeldbochten voert de weg door drie smalle tunnels. Op het hoogste deel (2055 meter) rijd je in een rondje en heb je een fenomenaal uitzicht op de ruige bergen en ravijnen. Natuurlijk moet je even uitstappen, dan kun je ver in de diepte het blauwe Lago del Predil zien, in Italiƫ. Je kunt deze tocht alleen maken tussen mei en november en ook binnen die tijd kan de weg gesloten worden als de weersomstandigheden te gevaarlijk zijn.
De afstand van Bovec naar Bled is maar ruim tachtig kilometer en toch zul je daar gemakkelijk meer dan twee uur over doen. Je rijdt namelijk over een prachtige, maar bochtige bergweg (de R206) met niet minder dan vijftig haarspeldbochten. Hard rijden is er dus niet bij, maar genieten van de geweldige omgeving wel. De bochten zijn genummerd, van nummer 50 bij Trenta (parkeerplaats voor toegang tot natuurpark Triglav) tot nummer 1 vlak bij Kranjska Gora. Even voorbij die plaats kun je de watervallen in de rivier Martuljek bezoeken. Het zijn er twee: lage waterval (spodnji slap) en hoge waterval (zgornji slap). Parkeer je huurauto op het openbare deel van de parkeerplaats bij het Triangel Hotel en loop anderhalve kilometer naar de lage waterval. De hoge waterval is veel indrukwekkender, maar het pad ernaartoe is moeilijker en eist inspannend klimwerk. Wel de moeite waard, al was het alleen al omdat veel minder mensen naar die tweede waterval lopen. Veel gemakkelijker bereikbaar is de waterval PeriÄnik, iets verderop. Volg daarvoor vanuit het plaatsje Mojstrana de borden naar de Vrata-vallei. Na ongeveer vijf kilometer is er een parkeerplaats en je hoeft maar een kort stukje te lopen naar de waterval. Het kan hier vrij druk zijn, maar toch is het een bijzondere ervaring, omdat je onder de waterval door kunt lopen. In de winter is de waterval bevroren: een spectaculair gezicht!
Van Mojstrana is het nog maar 25 kilometer rijden naar Bled aan het gelijknamige meer, dat beroemd is door het idyllische kerkje midden in het water. Het meer is een topbestemming in SloveniĆ« voor zowel binnenā als buitenlandse toeristen en als je rust zoekt, kun je het dus beter overslaan. Rond het hele meer loopt een zes kilometer lange wandelā en fietsroute. Aan de noordelijke oever kun je het kasteel op een 130 meter hoge klif niet missen. Grad Blejski stamt uit de elfde eeuw en herbergt een museum, kapel en grote wijnkelder. Het spreekt vanzelf dat het uitzicht vanaf de kantelen fantastisch is.
Onderweg naar de waterval PeriÄnik rijd je door een mooi gemengd bos van beuken, sparren en dennen, langs de kristalheldere kreek Triglavska Bistrica. Je bent dan al in het Nationaal Park Triglav, zo genoemd naar het hoogste punt van SloveniĆ«, de berg Triglav (2864m). De naam betekent ādriekoppigeā en de berg is een nationaal symbool, dat onder meer op de Sloveense vlag staat.
Langs de weg door de Vrata-vallei rijzen de rotswanden van de vallei snel op, vooral aan de rechterkant. Naarmate je dieper in de vallei komt, wordt de linkerkant wilder met hoog oprijzende, grillige kliffen. Na een tijdje zie je een enorme muur door en boven het bos. Dat is de machtige noordwand van de Triglav. Hoewel lang niet de hoogste piek van de Alpen, is de Triglav wel een van de meest imposante, omdat die hoog uitsteekt boven zijn omgeving. Aan het einde van de verharde weg is een groot parkeerterrein om je huurauto te stallen. Hiervandaan zijn diverse wandelroutes uitgezet rond de berg. Voor een nog beter uitzicht op de Triglav loop je vijf minuten naar het monument voor gevallen partizanen (partizanom gornikom) die in de bergen vochten: een gigantische klimhaak.
De tocht naar de top van de Triglav is alleen voor ervaren bergbeklimmers met een uitstekende conditie. Hoewel enkele routes in het begin redelijk eenvoudig zijn, is het laatste deel naar het hoogste punt bijzonder inspannend. De beklimming kost minimaal twee dagen, maar wil je het rustig aan doen, trek er dan drie dagen voor uit. Vanuit de Vrata-vallei nemen de meeste mensen de zogeheten TominŔek Route naar boven en de Prag Route om weer af te dalen en terug te keren bij de parkeerplaats.
Ten zuidwesten van de Triglav ligt het Pokljuka-plateau: heerlijk landelijk met traditionele boerendorpjes en bergweiden en weinig bezocht door toeristen. Je kunt er prachtige tochten maken, maar door de afgelegen ligging van deze regio heb je absoluut een huurauto nodig om het beboste karstplateau te verkennen.
Als je niet van drukte houdt, kun je Bled maar beter links laten liggen en een halfuurtje verder rijden naar het meer van Bohinj. Het is daar aanmerkelijk rustiger en het doet in ieder geval landelijker aan: er is veel minder bebouwing en het water wordt omgeven door groene bossen. Je kunt hier veel wateractiviteiten doen, zoals zeilen, kajakken, kanoƫn, peddelboarden en zwemmen, maar bij rustig weer kun je ook paragliden vanaf de omringende bergen. Als je dat wat te avontuurlijk vindt, neem je een kabelbaantje de hoogte in, naar de berg Vogel. In de winter is dat een skiresort. Ten westen van het meer kun je de Savica waterval bezoeken. Parkeer je huurauto bij het restaurant met dezelfde naam. Vervolgens is het slechts twintig minuten lopen naar de waterval.
De terugreis vanaf Bohinj naar Ljubljana is het snelste via Bled, maar leuker is de bochtige route via de R403.
Het Sloveense snelwegennet is relatief nieuw en goed onderhouden. Ook andere hoofdwegen zijn in goede staat, alleen in enkele afgelegen gebieden komen ook slechtere wegen voor. Autorijden in Sloveniƫ is over het algemeen gemakkelijk en veel handiger dan vertrouwen op het openbaar vervoer. Files komen, behalve rond de hoofdstad, nauwelijks voor. Wel kunnen er door weersomstandigheden problemen ontstaan, vooral in berggebieden. Daarvoor is een hele handige website, waarop je de actuele situatie op de wegen kunt raadplegen: www.promet.si (in Engels).
De meeste autoās die je in SloveniĆ« huurt, zijn al voorzien van een tolvignet dat nodig is om op de snelwegen te mogen rijden. Controleer dat voor de zekerheid bij het ophalen van je huurauto.
SloveniĆ« is een overweldigend, pittoresk en vriendelijk land. En hoewel het vrij klein is (maximaal zoān 120 kilometer van noord naar zuid en ongeveer 250 kilometer van oost naar west), kun je SloveniĆ« het beste verkennen met een huurauto. Daarmee haal je veel meer uit je vakantie dan wanneer je met het openbaar vervoer reist. Zo rijd je met een gehuurde auto in ruim anderhalf uur van de hoofdstad naar het zuidoosten van het land, terwijl een langzaam rijdende trein er gemakkelijk drie uur over kan doen.
Voeg daarbij dat je in een huurauto onderweg kunt stoppen waar je maar wilt en dat zal vaak gebeuren in het ongelooflijk groene en veelzijdige SloveniĆ«. Terwijl je in een auto onderweg bent, laat je je gemakkelijk verrassen door al het moois dat het land te bieden heeft. Zorg er wel voor dat je een auto huurt met voldoende motorvermogen, omdat je veel in bergen zult rijden. De vraag naar huurautoās in SloveniĆ« is groot, vooral in de zomermaanden, maar ook de lente en herfst worden steeds populairder. Reserveer daarom jouw huurauto ruim van tevoren online.
Welke verzekeringen kies ik, hoe zit het met borg? Lees onze artikelen met handige informatie en tips. Zo kies je de juiste huurauto.