EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
1 november 2023

Hoe betaal je voor tolwegen in een huurauto?

Over tolwegen, tolpoortjes, elektronische tol en tolvignetten

In veel Europese landen moet je voor het gebruik van snelwegen betalen. Vaak kun je daarvoor contant geld of een creditcard gebruiken, soms worden de tolgelden uitsluitend elektronisch geïnd en in enkele landen moet je een tolvignet kopen om over de snelwegen te mogen rijden. Maar hoe werkt dat eigenlijk als je een auto hebt gehuurd?

Bord in Slowakije met aankondiging dat je een snelweg nadert waarop je alleen mag rijden met een tolvignet
Bord in Slowakije met aankondiging dat je een snelweg nadert waarop je alleen mag rijden met een tolvignet.

Overigens betalen inwoners van alle landen voor wegenaanleg en ‑onderhoud, alleen de manier waarop verschilt. In landen met tolwegen of waar een tolvignet verplicht is, betalen autobezitters geen of veel minder wegenbelasting dan in landen zonder tolwegen.

Op het kaartje hieronder zie je in welke Europese landen er tolwegen zijn (donkerblauw) en welke landen een tolvignet verplicht stellen (groen) voor personenauto’s. Landen waar je maar sporadisch tol moet betalen, bijvoorbeeld voor bruggen of tunnels, zijn in onderstaand kaartje lichtblauw van kleur.

Tolsystemen in Europa: tolpoortjes en tolvignetten
Tolsystemen in Europa: tolpoortjes en tolvignetten

Met een huurauto over tolwegen rijden

In de meeste landen met tolwegen is de betaling geregeld via grote tolpleinen met diverse poortjes, onderverdeeld naar betaalmethode. Zo zijn er aparte poortjes voor betalen met contant geld, met een creditcard of bankpas en elektronische tolheffing. In dat laatste geval zit er een elektronisch kastje (tolbadge) achter de voorruit, waarmee de tol automatisch wordt betaald. Als je een auto hebt gehuurd en maar heel af en toe (een stukje) over een tolweg zal rijden, is betalen met cash of creditcard verreweg het gemakkelijkste. Anders ligt dat als je van plan bent om met je gehuurde auto veel over tolwegen te rijden of over snelwegen waar anders dan elektronisch tol betalen niet mogelijk is.

Een auto huren met elektronisch tolkastje

In Noorwegen en Wit-Rusland kun je uitsluitend elektronisch betalen voor het gebruik van tolwegen, in Portugal is dat het geval op de meeste snelwegen. Als je in die landen over tolwegen wilt rijden, kun je de lokale autoverhuurder vragen een elektronisch kastje in de huurauto te plaatsen, waarmee de tolbetaling automatisch wordt geïnd. Soms zit zo’n kastje (ook wel tolbadge genoemd) al standaard in de auto die je hebt gehuurd en hoef je alleen een bedragje te betalen voor de activering ervan. De tolbetaling wordt bij het inleveren van de huurauto op je creditcard verrekend.

Zoals hierboven al beschreven zijn op de tolpleinen in andere landen meestal aparte poortjes voor auto’s met een tolbadge. Je hoeft daar dus niet te stoppen om tol te betalen, maar rijdt langzaam door zo’n poortje zodat je kenteken wordt geregistreerd. Wel zo makkelijk en dus kun je ook in die landen de autoverhuurder vragen een elektronisch tolkastje in je huurauto te installeren.

Zo’n elektronisch kastje om de tol automatisch te betalen kun je niet van tevoren bestellen bij het online reserveren van een huurauto. Je zult dat altijd ter plekke moeten regelen. Vaak is dat geen enkele moeite en zo gebeurd.

‘Onzichtbare’ tolwegen

Let op: uitsluitend elektronisch betalen wordt op steeds meer routes in andere landen ingevoerd. Als je geen elektronische badge in je huurauto hebt en je niet op tijd (achteraf) betaalt, kun je een behoorlijke boete krijgen. Deze ‘onzichtbare’ tolwegen hebben camera’s boven de snelweg hangen en een bord met een tekst waarop dat wat cryptisch wordt aangegeven. In Italië staat er, vreemd genoeg in het Engels, ‘free flow’, in Frankrijkpéage, flux libre’ en in Spanjeflujo libre’. Nou, er is niks ‘free’ aan deze snelwegen, je moet er wel degelijk voor betalen. Ook in die gevallen is een elektronisch tolkastje in je gehuurde auto dus wel zo handig.

Zoals hierboven al vermeldt, kun je in Portugal op veel snelwegen uitsluitend elektronisch tol betalen en zal dat de komende jaren alleen maar verder worden uitgebreid. Daarom hebben we een apart artikel over tol betalen in Portugal als je in dat land een auto hebt gehuurd.

Huurauto en tolvignet

Zwitserland was in 1985 het eerste Europese land dat een tolvignet invoerde. Dat voorbeeld werd al snel gevolgd door buurland Oostenrijk, waarna andere landen in Centraal‑ en Zuidoost-Europa volgden: Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië, Roemenië, Bulgarije, Moldavië en Turkije. Het is een veel gemakkelijker manier om te betalen dan via tolpoortjes: je schaft een vignet aan voor een bepaalde periode en hebt er verder geen omkijken naar.

Als je een auto huurt in een land waar een tolvignet verplicht is, zijn de meeste huurauto’s daar al van voorzien. Vaak zijn de kosten verrekend in de prijs van de huurauto, maar soms niet. Als je apart moet betalen voor het tolvignet, staat dat vermeld in de voorwaarden, die je natuurlijk altijd goed moet doorlezen, voordat je een huurauto online reserveert.

Let wel op als je met je huurauto naar een ander land rijdt waar een tolvignet verplicht is. Dat moet je dan apart aanschaffen. Tolvignetten zijn vaak te koop bij speciale verkooppunten of tankstations net voor de grensovergang. Winkels in grensgebieden hebben vaak ook tolvignetten voor het buurland te koop. Overigens moet je wel toestemming hebben om met een huurauto de grens over te gaan.

Tolwegen mijden als je een auto hebt gehuurd?

Als je in een land rijdt waar tolvignetten verplicht zijn, is er geen enkele reden om snelwegen te mijden, want dat vignet heb je toch al. Anders ligt dat (misschien) in een land waar de tolheffing via poortjes gebeurt. Vaak liggen er naast de tolwegen (oudere) wegen waarvoor je niet hoeft te betalen. Vaak lopen die wegen dwars door dorpen en steden (met mogelijk verkeersdrempels of andere beperkingen), zijn ze minder goed onderhouden en is er veel verkeer, waardoor de kans op opstoppingen groter is.

Als je het lekker rustig aan wilt doen tijdens je vakantie, kan het een optie zijn om tolwegen te vermijden. Maar ga voor jezelf na of het de moeite loont. Het drukke verkeer kan voor extra stress zorgen en je bent ook meer geld kwijt aan brandstof.

Buiten Europa tol betalen met een huurauto

Zoals Europese landen verschillende systemen hebben voor de elektronische betaling van tol, zo is dat ook het geval in de verschillende Amerikaanse staten. Hoe dat precies zit en waar je welk systeem kunt gebruiken, beschrijven we in het artikel Tolwegen in de Verenigde Staten.

  1. Home
  2. Hoe betaal je voor tolwegen in een huurauto?