EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
Hulp nodig?
+49 89 541955600
Openingstijden
9 februari 2023

Met een huurauto van San Francisco naar Los Angeles

Huur een auto en volg de spectaculaire Pacific Coast Highway

Pacific Coast Highway

Veel mensen hebben deze roadtrip op hun bucket list staan: van San Francisco naar Los Angeles (of vice versa natuurlijk). Maar dan niet de snelste route via de Interstate-5, want die is weliswaar snel – je hebt de afstand in zes uur afgelegd – maar ook bijzonder saai. Nee, de leukste route gaat over State Route 1 (CA-1), die op veel plaatsen vlak langs de Californische kust loopt en daarom bekendstaat als de Pacific Coast Highway. De rit van San Francisco naar LA is een van de mooiste in de Verenigde Staten en een absolute must als je een auto hebt gehuurd in Californië. Wij beschrijven de acht hoogtepunten onderweg.

Begin- (of eind)punt San Francisco

Als je in San Francisco start, ga je natuurlijk eerst deze geweldige stad ontdekken en daar heb je (nog) geen huurauto voor nodig. Deze stad vormt niet voor niets het decor van vele films en tv-series met z’n steile straten, kabeltrams en de iconische Golden Gate Bridge. Bij die brug ligt het Presidio-park vanwaar je een mooi uitzicht hebt. Natuurlijk moet je naar Chinatown, een ritje maken in de kabeltram, de voormalige gevangenis op het eilandje Alcatraz bezoeken, de oude zeeliedenbuurt maar nu trendy wijk Fisherman's Wharf doorkruisen en genieten van de culinaire specialiteiten van de stad.

San Francisco is dus minimaal enkele dagen waard om in door te brengen. Maar dan is het toch echt tijd om een auto te huren en te starten met de rit naar Los Angeles. Neem er de tijd voor: stop waar je wilt en geniet!

1. Stranden, rotsformaties en vergezichten

Al meteen buiten San Francisco loopt de weg vlak langs de kust met vele stranden en grillige rotsformaties. Achter elke bocht schuilt weer een nieuw fantastisch mooi uitzicht op de kust en de Stille Oceaan. Het zijn er te veel om allemaal op te noemen, maar we noemen enkele punten waar je kunt stoppen. Gray Whale Cove Beach, zo genoemd omdat je er soms walvissen kunt spotten tijdens hun migratie van Alaska naar het zuiden of terug. Half Moon Bay heeft vier langgerekte stranden voor een fantastische picknick op het brede zandstrand. Bij Shark Fin Cove Beach kun je prachtige wandelingen maken over de kliffen. Wel erg stijl en breng goede wandelschoenen mee.

2. Santa Cruz

Vanuit Shark Fin Cove is het een kwartiertje rijden naar het centrum van Santa Cruz, ooit het mekka van surfers. Die zijn er nog steeds actief, rijd maar eens in je gehuurde auto over de West Cliff Drive naar het Surfing Museum bij de ultieme surfspot Steamer Lane. Santa Cruz heeft een historische ‘boardwalk’ langs het strand met een ouderwets pretpark. Net of je terug bent in de jaren 60! Heb je trek in iets lekkers, vers van het land, dan is een van de Farmers’ Markets een bezoek waard.

3. Monterey

Onder de Spanjaarden en later de Mexicanen was Monterey de hoofdstad van wat Alta California werd genoemd en het is een van de beste plekken om walvissen te zien. Boek een boottochtje vroeg in de ochtend, want dan zijn deze zeezoogdieren het meest actief. Bij terugkomst kun je dan koffie drinken in een van de restaurantjes van Old Fisherman's Wharf. Als je geluk hebt, zie je een hele kolonie zeeleeuwen op het strandje ernaast liggen.

4. 17 Mile Drive

Vlak naast Monterey ligt Pacific Grove dat een gezellig centrum heeft met Victoriaanse huizen. Maar de grootste attractie is dat hier het startpunt ligt van de 17 Mile Drive, die langs de schilderachtige kust van Pebble Beach loopt. Als je deze route met een huurauto wilt volgen moet je betalen, maar de app met uitgebreide informatie over alle bezienswaardigheden is gratis. De Drive eindigt in Carmel-By-The-Sea, traditioneel een stadje van kunstenaars. Zij bouwden er de eerste huizen, die een wat sprookjesachtige uitstraling hebben. Het centrum doet in ieder geval heel ‘on-Amerikaans’ aan.

5. Hét hoogtepunt: Big Sur!

Vanaf hier begint het echt spectaculaire deel van de Californische kust dat loopt van Carmel tot aan San Simeon. Deze weg loopt meer dan 140 kilometer langs de meest schilderachtige kust van het vasteland van de Verenigde Staten. Dit gedeelte van State Route 1 wordt nogal eens geplaagd door aardverschuivingen, waardoor de weg dagenlang kan zijn afgesloten om de boel op te ruimen en het wegdek te repareren. De laatste informatie is altijd te vinden op de website van Big Sur. Zorg dat je huurauto voldoende brandstof heeft. Er zijn weliswaar kleine tankstations in de Big Sur, maar die hanteren beduidend hogere prijzen dan elders in Californië.

Meteen na Carmel kom je al bij de ingang van het natuurpark Point Lobos State Reserve, dat de schilder Francis McComas omschreef als “de mooiste ontmoeting van land en water ter wereld”. Er is een mooi en gemakkelijk pad over de kliffen langs de kust. Houd er wel rekening mee dat het aantal parkeerplaatsen beperkt is, dus je kunt het beste zo vroeg mogelijk aankomen (tussen 08:00 en 09:00).

Bixby Creek Bridge
Rijd met een huurauto over dit technologische hoogstandje in Californië, de Bixby Creek Bridge.

Als je in je huurauto verder naar het zuiden rijdt, passeer je twee spectaculaire bruggen: Rocky Creek Bridge en Bixby Creek Bridge. Die twee bruggen liggen in het mooiste licht bij zonsondergang. Iets verderop, bij het Hurricane Point, heb je mooi uitzicht op de kust van Big Sur. Er is ook een plaatsje met de naam Big Sur en dat is een goede plek om proviand in te slaan. Vlakbij ligt het Julia Pfeiffer Burns State Park met als hoogtepunt de McWay Falls, een waterval van 25 meter hoog, die bij hoogwater rechtstreeks in de oceaan loost. Die waterval kun je overigens ook vanaf de weg zien als je je huurauto parkeert bij het uitzichtpunt.

Bij de parkeerplaats voor het wandelpad van de Boucher Trailhead North kun je vaak honderden zeeolifanten op het strand zien liggen. Iets verder naar het zuiden, net voor San Simeon is ook nog een Elephant Seal Viewing Point.

6. Pismo Beach

Pismo Beach is een heerlijke badplaats om een wat langere tussenstop te maken. Het heeft een mooi, breed zandstrand en de pier steekt ver de zee in. Maar het plaatsje staat vooral bekend om de uitstekende restaurants met uiteraard veel vis en zeevruchten. Ook kun je er in een buggy door de duinen rijden. Dat lijkt gemakkelijk, maar is echt een stuk moeilijker dan in je gehuurde auto rondrijden!

Reis je met kinderen? Neem dan vlak vóór je Pismo bereikt de afslag naar Avilo Beach. Langs de weg naar die badplaats staat de Avila Valley Barn, waar je verse groenten en fruit kunt kopen, maar ook gebak en producten als jam en honing. Verder kun je sla kopen om de dieren mee te voeren, een ponyritje maken of verdwalen in het doolhof van hooi.

7. Solvang

Tussen Pismo Beach en Santa Barbara is de CA-1 niet zo interessant. Wijk hier dan ook even af en rijd in je huurauto over de US-101 om bij Santa Ynez af te slaan naar Solvang, waar je je in Europa waant. Het dorpje is begin vorige eeuw gesticht door Deense immigranten en dat is duidelijk te zien aan de vakwerkhuizen. Ook de receptuur van Deens gebak is er bewaard gebleven!

8. Santa Barbara

Santa Barabara
Rijd in je huurauto over de historische E Figueroa Street in het centrum van Santa Barabara

Als je Santa Barbara binnenrijdt, valt meteen op hoe groen deze stad is. Overal staan bomen, waaronder een groot aantal palmbomen. Je begrijpt meteen waarom veel beroemdheden hier huizen hebben, weg van het drukke Los Angeles. Het oude centrum heeft een onmiskenbaar Spaanse sfeer. State Street is het hart van de stad en die loopt naar Stearns Wharf, de pier die ver in zee steekt. Funk Zone is een hip buurtje en doet wat geforceerd aan, maar er is wel veel leuke street art te zien. Als je van wijn houdt, moet je zeker de Urban Wine Trail volgen, een route langs meer dan 20 proeflokalen met lokale wijnen. Niet daarna nog in je huurauto stappen!

Eind- (of begin)punt Los Angeles

Bij Point Mugu begint de East Pacific Coast Highway met aan de ene kant de oceaan en aan de andere kant de Santa Monica Mountains. Stuur je huurauto af en toe die bergen in, want het is een prachtig gebied met als hoogste punt Sandstone Peak (949 meter), vanwaar je een panoramisch uitzicht hebt over Malibu, Santa Monica, Conejo Valley en de Stille Oceaan met de Northern Channel Islands.

En dan ben je in de “City of Angels”, het eindpunt (of beginpunt) van deze roadtrip. Los Angeles roept bij veel mensen volstrekt tegenstrijdige gevoelens op: je houdt ervan of je haat de stad. Dat laatste slaat veelal op de enorme (verkeers)drukte in deze metropool. Natuurlijk moet je hier hoogtepunten bezoeken als de Walk of Fame, Santa Monica Pier en Venice Beach alsook met je huurauto over Sunset Boulevard rijden.

Huur een auto, stop veel en geniet

Zoals in de beschrijving hierboven al aangegeven: doe deze roadtrip in een lekker rustig tempo, trek gerust een dag of 10 uit voor deze route, want het is meer dan de moeite om onderweg verschillende stops in te lassen voor bezienswaardigheden, wandelingen en picknicks op het strand. Wacht niet langer en huur die auto om de ultieme roadtrip langs de kust van Californië te maken!

  1. Home
  2. Met een huurauto van San Francisco naar Los Angeles