EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
31 oktober 2023

Auto huren in de VS: hoe dat werkt met tolwegen

Elektronisch tolsysteem in Amerikaanse huurauto’s

In de Verenigde Staten zijn, vooral in de buurt van grote steden, vrij veel snelwegen, bruggen en tunnels waarvoor je tol moet betalen. Op steeds meer plaatsen kun je die tol alleen elektronisch voldoen, dus niet met contant geld of een creditcard. Het probleem is dat er verschillende elektronische tolsystemen bestaan. Dus hoe werkt dat als je met een huurauto een lange roadtrip wilt maken door de Verenigde Staten?

Nadering van rijstroken voor elektronische tolbetaling (FasTrak) in Californië
Nadering van rijstroken voor elektronische tolbetaling (FasTrak) in Californië

Tolwegen en Express Lanes

De tolwegen in de Verenigde Staten worden met verschillende termen aangeduid: tollway, parkway en turnpike. Het tarief staat vast en als je er met een huurauto gebruik van maakt, betaal je voor de afstand die je over de tolweg hebt afgelegd.

Naast tolwegen zijn er wegen, of beter gezegd rijstroken, waarvoor je moet betalen, de zogeheten Express Lanes. Die zijn vooral te vinden bij wegen die vaak verstopt raken tijdens de ochtend‑ of avondspits. Het tarief voor deze rijstroken is flexibel: hoe drukker het op de ‘gewone’ weg wordt, hoe meer je moet betalen voor het gebruik van de Express Lane. Het geldende tarief staat aangegeven op matrixborden en je kunt voor deze snelle rijbanen uitsluitend elektronisch betalen. De rijrichting is vaak flexibel, bijvoorbeeld ‘s ochtends de stad in en ‘s avonds de stad uit.

Elektronische tolsystemen in de VS

Zoals hierboven al beschreven, bestaan er in de Verenigde Staten diverse systemen voor elektronische tolbetaling.

E-Z Pass is het meest uitgebreide systeem: deze elektronische tolbadge is geldig in maar liefst 17 staten in het noordoosten van de VS en rond Orlando in Florida. SunPass is een elektronisch betaalsysteem voor tolwegen in Florida, Georgia en North Carolina. TxTag is geldig in Texas, Kansas en Oklahoma. FasTrak is uitsluitend te gebruiken in Californië.

Auto huren in Amerika met of zonder tolkastje

Enkele grote aanbieders van huurauto’s hebben een uniform systeem, waarmee de tol in heel Amerika elektronisch kan worden betaald. Wel geven ze er allemaal hun eigen naam aan. Het systeem heet bij Hertz (en de andere merknamen Thrifty, Dollar en Firefly) PlatePass, autoverhuurder Enterprise (inclusief Alamo en National) noemt het TollPass en het systeem van Avis (plus Budget en Payless) heet e-Toll.

Kleinere verhuurders kunnen je ook aanbieden een elektronisch tolkastje te installeren of te activeren in je huurauto, maar dat is dan uitsluitend het systeem dat van toepassing is in de staat waar je de auto huurt. Dus: E‑Z Pass in de noordoostelijke staten, FasTrak in Californië, enz.

Bij al deze systemen betaal je voor het tolkastje een bedrag per dag (met meestal een maximum per huurperiode) en daarnaast natuurlijk de toltarieven. Die tolbetaling wordt aan het einde van de huurperiode verrekend. Let op: de tarieven voor het tolkastje in de huurauto (ook wel de convenience charge genoemd) kunnen sterk uiteenlopen. Ook gaat het dagtarief soms automatisch in op het moment dat je met de huurauto voor het eerst over een tolweg rijdt.

Als je voor gemak gaat, is het aanbod van de autoverhuurder best aantrekkelijk. Maar het is vrijwel nooit de goedkoopste oplossing. Met een eigen tolbadge in je huurauto ben je voor de tolbetaling in Amerika minder geld kwijt.

Eigen tolkastje in een Amerikaanse huurauto

In staten waar veel tolwegen zijn, hebben de meeste huurauto’s een tolkastje (de transponder). Dat zit vaak in een met lood beklede doos die je kunt openen en sluiten. Als de doos gesloten is, kan het tolstation er geen contact mee maken. Soms is er alleen een aan- en uitschakelaar. Als je een eigen tolbadge wilt gebruiken, moet je er dus voor zorgen dat de doos hermetisch gesloten is of de schakelaar op ‘uit’ staat. Bij sommige verhuurders is dat niet mogelijk en wordt het systeem geactiveerd als je voor het eerst door een tolpoortje rijdt. In dat geval moet je bij het ophalen van de gehuurde auto expliciet aangeven dat je er geen gebruik van wenst te maken.

Welke tolbadge je moet aanschaffen is helemaal afhankelijk van je plannen voor een roadtrip met een huurauto door de Verenigde Staten. Een hele handige voor (bijna) alle staten met tolwegen in het oosten van Amerika is de Uni tolbadge, die je van tevoren kunt aanschaffen. Je kunt het kastje pas instellen bij het ophalen van de huurauto, want je moet uiteraard het kenteken invoeren.

Als je met een huurauto alleen in Florida, Georgia en North Carolina gaat rijden, is een SunPass voordeliger. Die kun je kopen bij tolpoortjes, benzinestations, drogisterijen als Walgreens, CVS of Navarro en bij de supermarkten Publix en Sedano’s. Nóg voordeliger voor een roadtrip met je gehuurde auto door Florida is de Visitor Toll Pass. Nadeel is dat je die alleen kunt ophalen op Orlando International Airport.

Voor Californië kun je een FasTrak tolbadge kopen bij de meeste vestigingen van supermarkt Costco (onder meer net buiten de luchthavens van San Francisco en San Jose) en drogisterijketen Walgreens.

De TxTag (voor Texas, Oklahoma en Kansas) kun je niet zelf aanschaffen voor een huurauto, omdat je het account van tevoren moet aanvragen en daarbij een kentekennummer nodig hebt. Als je over tolwegen gaat rijden, zul je in die staten dus het systeem van de verhuurder moeten gebruiken. Het is overigens, juist in Texas, niet zo moeilijk om tolwegen te vermijden.

Voorkom niet betalen tol in een huurauto!

Welke methode je ook kiest, onthoud dat je altijd tol moet betalen als je gebruikmaakt van tolwegen, ‑bruggen of ‑tunnels. Als alleen elektronische betaling mogelijk is en je geen actieve tolbadge hebt, wordt het kenteken geregistreerd en gaat de rekening naar de eigenaar van de huurauto, oftewel de verhuurder. Dit heet toll by plate, waarvoor een hoger toltarief geldt. Daarnaast brengt de verhuurder (vaak hoge) administratiekosten in rekening.

Amerikaanse huurauto reserveren met tolsysteem

Een tolsysteem laten installeren of activeren in de auto die je hebt gehuurd in de Verenigde Staten, zul je altijd ter plekke moeten regelen. Helaas is het (nog) niet mogelijk bij het reserveren te zien of de huurauto met zo’n systeem is uitgerust. Ook kun je het (nog) niet als extra bestellen bij het online reserveren, zoals dat wel kan voor een kinderstoeltje of navigatiesysteem.

Hoe de tolbetaling precies is geregeld, verschilt per verhuurder. Bedenk dat de grote aanbieders van huurauto’s franchise-ondernemingen zijn. Oftewel, binnen een merk kunnen ook verschillen bestaan, omdat de lokale ondernemer eigen regels kan stellen. Daarom kun je voor vertrek het beste op de website van je verhuurder kijken welke betaalmogelijkheden zij aanbieden voor het specifieke gebied waar je naartoe gaat.

Roadtrip VS met huurauto: hoe hoog is de tol?

In vergelijking met de toltarieven in Europa zijn de bedragen die je betaalt voor het gebruik van Amerikaanse tolwegen aan de lage kant. Als je met een huurauto door de Verenigde Staten reist, wil je natuurlijk weten hoeveel geld je kwijt bent aan tolwegen. Daarvoor bestaat een handige website, die de tol berekent op basis van de route die je invult. Deze Toll Calculator werkt niet alleen voor tolwegen in de Verenigde Staten en Canada, maar in zo’n 80 landen wereldwijd! Er zijn ook apps beschikbaar voor Android en iOS.

Kun je tol vermijden als je met een huurauto in de VS rijdt?

Of je betaling van tol helemaal kunt vermijden, is uiteraard sterk afhankelijk van waar je met je huurauto naartoe wilt rijden in Amerika.

Tolwegen zijn gebruikelijk rond grote steden in de Verenigde Staten, maar tússen die steden komen wegen waarvoor je moet betalen veel minder voor. Zo zijn de meeste Interstates (snelwegen met een I-nummer) tolvrij, met uitzondering van enkele van die wegen in het noordoosten van de VS.

Als je een auto hebt gehuurd, kun je met een beetje planning vooraf de tolwegen omzeilen. Op elk navigatiesysteem (en ook op bijvoorbeeld Google Maps) kun je de optie ‘tolwegen mijden’ kiezen. Houd er rekening mee dat alternatieve routes vaak meer tijd kosten en je ook meer geld kwijt bent aan brandstof. Wel wordt je bij het mijden van tolwegen vaak beloond met veel mooiere routes en kun je plekjes ontdekken die je anders gemist zou hebben.

Afhankelijk van je reisroute met een huurauto zijn de doorgaande wegen waarvoor je moet betalen wel te vermijden in Amerika, maar dat geldt niet of nauwelijks voor tolbruggen en ‑tunnels. Om die te vermijden moet je vaak ver omrijden of onlogische routes volgen en in veel gevallen loont dat de moeite niet.

  1. Home
  2. Auto huren in de VS: hoe dat werkt met tolwegen