EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
11 maart 2024

Autohuur: is er een maximum leeftijd?

Op oudere leeftijd een auto huren

Bij het huren van een auto gelden vaak leeftijdsgrenzen. Dat ziet u al meteen in ons zoekformulier waar de vraag naar uw leeftijd (“Leeftijd bestuurder tussen 25 – 69?”) standaard is aangevinkt. Als u 70 jaar of ouder bent, moet u dat vinkje weghalen en vragen wij naar uw precieze leeftijd. Vervolgens ziet u uitsluitend huurauto’s die voor uw leeftijd beschikbaar zijn. Sommige bedrijven willen geen auto’s verhuren aan mensen boven een bepaalde leeftijd, andere verhuurders berekenen een toeslag voor senioren. Maar lees vooral eerst verder, want zo’n bijbetaling wordt lang niet altijd in rekening gebracht.

Op oudere leeftijd een auto huren

Een auto huren als u ouder dan 70 jaar bent

In verschillende landen moeten bestuurders vanaf een bepaalde leeftijd (vaak 70 of 75 jaar) gekeurd worden of een rijvaardigheidstest afleggen om hun rijbewijs te kunnen verlengen. In die landen is het meestal geen probleem een auto te huren op oudere leeftijd, omdat het rijbewijs voldoende garantie biedt. Wel kan de autoverhuurder een toeslag berekenen.

Als er geen toeslag wordt berekend, kan het in bepaalde landen wettelijk verplicht zijn om aanvullende documenten te tonen. Om een voorbeeld te noemen: als u ouder bent dan 75 jaar en in Ierland een auto huurt, moet u bij het afhalen van de huurauto een artsenverklaring hebben waarin staat dat u minstens 12 maanden in goede gezondheid verkeert. Verder is een verklaring van uw verzekeringsmaatschappij nodig dat u de laatste 5 jaar schadevrij hebt gereden. Als deze documenten verplicht zijn, staat dat in de huurvoorwaarden van de auto die u op het oog hebt.

Huurauto zoeken: geef uw echte leeftijd op

De lokale verhuurder bepaalt de regels, wij hebben daar geen enkele invloed op. Elk bedrijf stelt eigen leeftijdsgrenzen en die ziet u in de huurvoorwaarden. We raden u aan die altijd goed door te lezen, voordat u een huurauto reserveert. Als oudere bestuurder kijkt u of het zinnetje “Maximum leeftijd bestuurder” staat vermeld. Dat betekent dat u boven de genoemde leeftijd bij dat bedrijf geen auto kunt huren. Daarom is het belangrijk altijd eerlijk te zijn over uw leeftijd bij het zoeken naar een huurauto. Dat voorkomt vervelende verrassingen bij het ophalen. Ten overvloede: het gaat erom hoe oud u bent op het moment dat u in de gehuurde auto gaat rijden, niet om uw leeftijd bij het boeken van de huurauto.

Oudere bestuurders toeslag inbegrepen

Sommige bedrijven hanteren een toeslag voor senioren boven de 75 jaar, andere starten vanaf 80 jaar en weer andere verhuurders berekenen nooit een toeslag. Dat laatste komt eigenlijk best vaak voor, zeker binnen de Europese Unie. Als het bedrijf een toeslag rekent, staat die vermeld in het kostenoverzicht, onder het kopje “Toeslag voor oudere bestuurders”. Die betaalt u meestal niet bij het boeken, maar ter plekke bij het ophalen van de huurauto.

Is er bij autohuur een verschil als u 70, 75 of 80 jaar bent?

Alhoewel wij in ons zoekformulier vragen naar uw precieze leeftijd als u 70 jaar of ouder bent, maakt het in de praktijk niet zo heel veel uit. Tenminste, tot u 80 jaar wordt. Veel bedrijven hebben een maximumleeftijd van 79 jaar en verhuren geen auto’s aan oudere mensen. Let wel: niet alle verhuurbedrijven. Ook als u 80 jaar of ouder bent kunt u een huurauto vinden, al is het aanbod kleiner.

Leeftijd extra bestuurder huurauto

Juist op een wat oudere leeftijd is het een uitkomst om het rijden in een huurauto te kunnen afwisselen. Veel ouderen kiezen dan ook voor een extra bestuurder. Daarvoor moet u soms bijbetalen, maar vaak is die tweede bestuurder in de prijs van de huurauto inbegrepen. Voor de extra bestuurder gelden dezelfde leeftijdsregels als voor de hoofdbestuurder. Als het verhuurbedrijf een toeslag berekent, moet u die dus ook betalen voor de extra bestuurder als die boven of onder de leeftijdsgrens valt.

Onbezorgd een auto huren als senior

Schrikt het bovenstaande u af om als oudere een auto te huren? Nergens voor nodig. Zoals hierboven al aangegeven: als u uw juiste leeftijd invult, tonen wij alleen huurauto’s die voor uw leeftijdcategorie beschikbaar zijn. Als u een huurauto naar uw wensen hebt gevonden, leest u voor het reserveren goed de voorwaarden door. Nog één tip: helemaal zorgeloos huurt u een auto als u kiest voor ons Worry-Free label. Uw eigen risico is dan afgedekt, de huurauto heeft een gunstig brandstofbeleid, u mag een onbeperkt aantal kilometers rijden en u bent ervan verzekerd dat de gehuurde auto geleverd wordt door een bedrijf met een goede reputatie!

  1. Home
  2. Autohuur: is er een maximum leeftijd?