EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
11 maart 2024

Minimumleeftijd om een auto te huren

Kun je een huurauto vinden als je jong bent?

Bij het huren van een auto gelden meestal leeftijdsgrenzen: een minimum leeftijd en een maximum leeftijd. In ons zoekformulier is de vraag naar je leeftijd (“Leeftijd bestuurder tussen 25 – 69?”) standaard aangevinkt. Maar wat nou als je buiten die ondergrens valt, kun je dan helemaal geen auto huren? Nou, zo strikt is het gelukkig niet. We leggen je graag uit hoe het precies zit en hoe je – ook als je jonger bent – toch een auto kunt huren.

Minimumleeftijd om een auto te huren

Auto huren als je jonger bent dan 25 jaar

Als je het vinkje weghaalt bij de leeftijd van de bestuurder, vragen wij je jouw leeftijd in te vullen. Let op: het gaat om hoe oud je bent op het moment dat je de huurauto ophaalt, niet je leeftijd op het moment van boeken. De verhuurders stellen hun eigen leeftijdsregels op. Dat doen wij dus niet, maar we kennen die regels wel. Daarom laten we je alleen de auto’s zien die voor jouw leeftijd beschikbaar zijn.

Je ziet bij de meeste huurauto’s het zinnetje “Jonge bestuurders toeslag inbegrepen”. Hoe hoog die toeslag is, zie je in het prijsoverzicht van de auto die je wilt huren, onder het kopje “Toeslag voor jonge bestuurders”. Soms geldt er een vast bedrag voor de hele huurperiode, soms wordt de toeslag per dag berekend met in de regel een maximum. De toeslag kun je niet betalen bij het boeken, maar moet je ter plekke voldoen aan de lokale verhuurder.

Bij enkele huurauto’s staat niets vermeld over een toeslag voor jonge bestuurders. Betekent dat dan dat je niets extra’s hoeft te betalen? Nee, het betekent dat wij niet weten hoe hoog die bijbetaling is. Om te voorkomen dat je bij het afhalen van de huurauto voor verrassingen komt te staan, kun je dus het beste naar auto’s zoeken waarbij die toeslag al is inbegrepen (en je kunt daarop heel gemakkelijk filteren in ons systeem).

Is er bij autohuur een verschil als je 18, 21 of 24 jaar bent?

Ja, meestal wel. Ten eerste stellen veel autoverhuurders de minimumleeftijd op 21 jaar en verhuren ze geen auto’s aan mensen die jonger zijn. Wel berekenen ze vaak een toeslag als je 21 jaar of ouder bent en jonger dan 25. Gelukkig zijn niet alle autoverhuurders zo streng en kun je ook als je tussen 18 en 21 jaar bent een auto huren, al is het aanbod van huurauto’s voor die leeftijdcategorie minder groot.

Verder kunnen er restricties zijn voor het type auto dat je kunt huren. Bij sommige verhuurders is het wel mogelijk een mini of economy auto te huren als je jonger dan 21 bent, maar moet je voor een luxe huurauto minimaal 27 jaar oud zijn. Het is duidelijk dat hier veel variaties in bestaan.

Zoals hierboven al aangegeven, laten wij je alleen huurauto’s zien die voor jouw leeftijd beschikbaar zijn. Maar lees ook even de huurvoorwaarden goed door, voordat je een auto reserveert. Daarin staat de minimumleeftijd vermeld. Als die 21 jaar is, krijg je de huurauto niet mee als je jonger bent. Wees dus altijd eerlijk over je leeftijd als je hier naar een huurauto zoekt. Dat voorkomt vervelende verrassingen bij het ophalen van de gehuurde auto.

Net je rijbewijs gehaald en meteen een auto huren?

Een enkele verhuurder vindt dat je rijbewijs inderdaad het bewijs is dat je kunt autorijden en je mag meteen een auto uitkiezen. Maar dat zijn uitzonderingen. De meeste bedrijven geven een huurauto alleen mee als de bestuurder minimaal 1 of soms 2 jaar een rijbewijs heeft. Ook die regel staat in de huurvoorwaarden van de auto die je op het oog hebt.

Hoe jong mag een extra bestuurder van de huurauto zijn?

Voor een extra bestuurder gelden precies dezelfde regels als voor de hoofdbestuurder. De leeftijdsgrenzen zijn dus hetzelfde, maar ook de eventuele toeslag. Voor een tweede bestuurder moet je soms extra betalen (maar niet altijd), maar wel altijd een toeslag als die bestuurder onder een bepaalde leeftijd is.

Waarom meer betalen voor een huurauto als je jong bent?

Het is nou eenmaal een feit dat jonge bestuurders over het algemeen meer ongelukken maken. Jongeren zijn niet alleen vaak wat overmoediger, maar meestal ook beginnende bestuurders die niet veel ervaring hebben en nog moeten wennen aan het autorijden in verschillende situaties. Daarom berekenen de verhuurders een toeslag, omdat voor hen het risico hoger is. Is het onrechtvaardig als je op 18-jarige leeftijd je rijbewijs hebt gehaald, al 5 jaar schadevrij hebt gereden en op je 23e een toeslag moet betalen voor het huren van een auto? Absoluut, maar let op de eerste zin in dit stukje: ‘over het algemeen’ maken jongeren meer ongelukken en daarop worden deze regels gebaseerd. Nogmaals: door de verhuurders, niet door ons.

Leeftijdstoeslag of niet, zorgeloos rijden in een huurauto

Het is natuurlijk vervelend een toeslag te moeten betalen alleen omdat je jong bent, maar je komt er helaas niet onderuit. Wat je wel kunt uitsluiten zijn andere vervelende verrassingen, zoals extra kosten als je huurauto een krasje heeft opgelopen. Huur een auto met ons Worry-Free label. Bij zo’n auto is het eigen risico afgedekt en je mag er een onbeperkt aantal kilometers mee rijden. Heerlijk zorgeloos met een huurauto op weg, óók als jongere!

  1. Home
  2. Minimumleeftijd om een auto te huren