EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
7 juli 2022

Extra bestuurder huurauto

Tweede bestuurder is een uitkomst bij een huurauto

Gewijzigd op: 7-12-2023 - Vakanties beleef je vaak samen. Met elkaar genieten van alles wat je vakantiebestemming te bieden heeft. Het kan erg fijn zijn om ook het rijden in een huurauto te verdelen. Zo kun je om beurten onverdeeld genieten van het landschap. Voor lange ritten geldt bovendien dat het veiliger is om het rijden af te wisselen. Maar hoe werkt dat bij het huren van een auto? Moet je melden dat ook iemand anders de huurauto gaat besturen? Kost dat extra geld en zo ja, hoeveel? We leggen het hier allemaal uit.

Extra bestuurder huurauto

Auto huren met extra bestuurder

Als je een auto wilt huren en ook iemand anders achter het stuur zal kruipen, is het handig om dat al bij het zoeken te laten meewegen. Dat kan namelijk van invloed zijn op de prijs. Bij sommige aanbieders is een extra bestuurder al bij het tarief voor een huurauto inbegrepen, andere bedrijven rekenen daar extra kosten voor. Je kunt daar in ons zoeksysteem heel gemakkelijk op filteren door het hokje ‘Inclusief tweede bestuurder’ aan te vinken. Je ziet in de zoekresultaten dan alleen auto’s te huur waarbij die tweede bestuurder al bij de prijs is inbegrepen. Bij sommige verhuurders kun je die kosten meteen bij de online boeking betalen, bij andere verhuurders moet je het bedrag ter plekke voldoen. Dat is altijd het geval als je een tweede bestuurder als extra optie kiest. We geven bij jouw boeking aan hoe hoog de kosten zijn die je bij de lokale verhuurder moet betalen. 

Wie is de hoofdbestuurder van de huurauto?

De hoofdbestuurder is altijd degene die de huurauto heeft geboekt. Bij het reserveren vragen wij uiteraard om je gegevens en jij bent dan automatisch de hoofdbestuurder. Dat is belangrijk om te weten, want voor de borg is een creditcard op jouw naam nodig. Denk dus niet dat de creditcard van een medebestuurder ook wel zal voldoen. Dat is niet het geval. Zonder creditcard op naam van de hoofdbestuurder krijg je de huurauto simpelweg niet mee.

Gegevens extra bestuurder bij het huren van een auto

Bij het reserveren van een huurauto hoef je alleen maar aan te geven dat je kiest voor een extra bestuurder. De gegevens van die tweede chauffeur hoef je niet in te vullen, die geef je pas op bij de balie van de lokale verhuurder. Wel moet je zelf nagaan of die extra bestuurder een geldig rijbewijs heeft. Let er bijvoorbeeld op hoe lang je in het bezit van een rijbewijs moet zijn en of de extra bestuurder daaraan voldoet. Vaak wordt 1 of 2 jaar als minimum aangehouden, maar langer komt ook voor. Verder zijn de voorwaarden in veel gevallen afhankelijk van de leeftijd van de bestuurder(s).

Derde of vierde bestuurder huurauto

Je kunt bij het reserveren van de huurauto aangeven dat je een tweede bestuurder hebt, maar wat als je een derde of vierde chauffeur wilt laten rijden in de auto die je hebt gehuurd? Geen probleem, dat kun je vaak ter plekke regelen. Wel moet je daar meestal extra voor betalen, in de regel gaat het om enkele euro’s per bestuurder per dag. Houd er ook rekening mee dat meer dan drie extra bestuurders bij het huren van een auto lang niet altijd mogelijk is.

Huurauto met extra bestuurder(s): aan de balie

Bij het ophalen van de huurauto moeten alle bestuurders, zowel de hoofdbestuurder als extra bestuurder(s), zich legitimeren met een geldig paspoort of ander identiteitsbewijs. Verder moeten ze uiteraard een rijbewijs overleggen dat in het land waar je de auto huurt geldig is. Dat schrijven we zo omslachtig, omdat voor autorijden in sommige landen, naast je gewone rijbewijs, een internationaal rijbewijs nodig is.

De registratie bij de balie is belangrijk voor de verzekering: als je schade rijdt terwijl een extra bestuurder achter het stuur zit, valt die onder de dekking van de verzekering(en) bij je huurauto. Zou de extra chauffeur niet geregistreerd staan, dan zijn de kosten helemaal voor jouw rekening.

We herhalen het nog maar eens, omdat het zo belangrijk is: de hoofdbestuurder moet een creditcard overleggen op zijn of haar naam, een creditcard van een extra bestuurder zal worden geweigerd.

Waarom een extra bestuurder bij het huren van een auto?

Een auto huren geeft je al veel flexibiliteit tijdens je vakantie, maar die wordt nog groter als je voor een extra bestuurder kiest. We noemden hierboven al dat je voor de volle honderd procent van het uitzicht kunt genieten als je niet op de weg hoeft te letten. En je kunt ook afspreken wie er een lekker wijntje bij het eten kan drinken. Te lang achter het stuur zitten is niet comfortabel en niet verstandig. Daarom is het voor een lange roadtrip helemaal ideaal om het rijden af te wisselen. Die reis wordt niet alleen leuker met meerdere chauffeurs, maar ook veiliger.

Denk ook eens aan dingen die kunnen gebeuren. Tijdens die prachtige bergwandeling heeft een van jullie zijn enkel verstuikt. Dat rijdt niet lekker. Gelukkig hebben jullie gekozen voor extra bestuurder(s), zodat iemand anders achter het stuur van de huurauto kan kruipen! Of een van de chauffeurs voelt zich een dagje niet lekker. Ook dan is het fijn als een ander het besturen van de huurauto kan overnemen.

Kom je er pas tijdens je vakantie achter dat een tweede bestuurder wel prettig zou zijn? Neem dan contact op met de lokale verhuurder om de mogelijkheden te bespreken. Voor het alsnog toevoegen van een extra chauffeur zul je wel naar het dichtstbijzijnde verhuurkantoor moeten rijden om rijbewijs en paspoort te overleggen en de extra kosten te betalen.

Inleveren huurauto door extra bestuurder

Bij het ophalen van de huurauto moeten alle bestuurders aanwezig zijn, maar bij het inleveren hoeft dat niet. Stel dat de hoofdbestuurder – om wat voor reden dan ook – eerder naar huis gaat. De extra bestuurder(s) kan dan gewoon blijven rondrijden en de gehuurde auto na afloop van de vakantie inleveren. Wel blijft de hoofdbestuurder altijd de verantwoordelijke voor de autohuur en de borg.

  1. Home
  2. Extra bestuurder huurauto