EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
9 februari 2023

Garden route per huurauto: 8 trekpleisters

Huur een auto en volg de wondermooie Garden Route in Zuid-Afrika

Voor mensen die met een huurauto op pad gaan in Zuid-Afrika is de Garden Route een van de populairste trips en het is niet moeilijk te zien waarom. Dit deel van de Zuid-Afrikaanse kust is van spectaculaire natuurlijke schoonheid met meer dan tien natuur‑ en zeereservaten.

Garden route

Huur een auto om deze route in je eigen tempo te verkennen en te stoppen wanneer je wilt. Onderweg zie je beschutte lagunes, afgewisseld door meren, bergen, bossen, dikke geurige struiken (vandaar ‘Garden Route’) en schitterende zandstranden. Voeg daarbij dat er volop mogelijkheden voor activiteiten zijn, van mooie wandelroutes tot het spotten van wilde dieren tot bungeejumpen en het verkennen van grotten. Hou je van buitensporten? Dan kom je in het gebied van de Garden Route ook aan je trekken: snorkelen, duiken, surfen, kajakken, raften, paragliden en parachutespringen, om maar enkele te noemen.

Dus waar wacht je nog op? Huur een auto in Zuid-Afrika en volg met je gezin of een groep vrienden die Garden Route! Wij beschrijven de route beginnend in Kaapstad en eindigend in Port Elizabeth, maar uiteraard kun je de 8 hoogtepunten onderweg ook andersom bezoeken.

Start‑ of eindpunt Kaapstad

Breng hier op z’n minst enkele dagen door, voordat je aan de Garden Route begint, want de stad zelf is een topattractie van elke reis door Zuid-Afrika. Kaapstad geldt voor veel mensen als een van de mooiste en boeiendste metropolen ter wereld. Met een mix van Afrikaanse en Europese culturen is het een stad waar veel te zien en te beleven valt.

Na een poosje in Kaapstad te hebben doorgebracht, is het tijd om een auto te huren en via de N2 op pad te gaan. Vlak buiten Kaapstad klimt de weg omhoog en rij je via Sir Lowry's Pass over het Hottentots-Holland-gebergte. Op het hoogste punt (450 meter) is een grote parkeerplaats om je huurauto te stallen en van het fantastische uitzicht te genieten. Je kunt je weg verder vervolgen om in ruim 4 uur rechtstreeks naar Mossel Bay rijden, het officiële begin van de Garden Route. Maar als je walvissen wilt zien, kun je bij Bot River ook even van de route afwijken om naar Hermanus te rijden. De beste kans op het zien van deze zeezoogdieren is tussen juli en november. Of rij iets verder langs de kust en ga kooiduiken met witte haaien in Gansbaai.

1. Mossel Bay

Mossel Bay is het meest westelijke punt van de Garden Route. Je kunt daar een mooie kustwandeling maken van bijna 14 kilometer, de St Blaize Trail, die van de grot onder de vuurtoren van Cape St Blaize via ruig terrein naar Dana Bay loopt. Die wandelroute loopt langs het Point of Human Origins, een wereldberoemde archeologische vindplaats met het vroegste bewijs van menselijke activiteit, zo’n 170.000 jaar geleden. Als je een adrenalinekick wilt, is de tokkelbaan vlakbij de vuurtoren iets voor jou. Je ‘vliegt’ op 90 meter hoogte over de bruisende golven van de oceaan!

2. Seven Passes Road

Seven Passes Road
Als je met een huurauto de Seven Passes Road volgt, rijd je onder meer over historische bruggen, zoals deze over de Kaaimansrivier.

Als je in je gehuurde auto verder naar het oosten rijdt, kom je in de stad George en dat is een goede plaats om proviand in te slaan. Vanuit George kun je snel via de N2 naar Knysna rijden, maar er is een veel mooiere route om in je huurauto te ontdekken. Langs de Seven Passes Road ervaar je pas echt de spectaculaire natuurlijke schoonheid van het gebied: bergen, dichte bossen, glooiende heuvels, rivieren en beekjes. De route begint en eindigt op asfalt, maar het grootste deel is onverharde weg, dus kies wel het juiste type auto om te huren. Volg in George de borden naar de Nelson Mandela Metropolitan University om het begin van de route te vinden, ook wel aangeduid als de ‘Old George Knysna Road’.

3. Wilderness National Park

Leg die Seven Passes Road niet in één keer af, maar sla eens af, bijvoorbeeld naar het Woodville Big Tree Park (vlak langs de route) of het iets verder naar het zuiden gelegen Wilderness National Park. Het is een eldorado voor natuurliefhebbers, maar je kunt in die natuur ook heel actief zijn door te kanoën, fietsen, abseilen, paragliden of deltavliegen. Ook zijn er diverse wandelroutes, zowel voor beginners als voor gevorderde hikers. In dit waterrijke natuurgebied kun je bijzondere vogels spotten, zoals de bijzondere Knysna lourie of een van de vijf soorten ijsvogels die hier voorkomen. Je kunt in dit park overnachten in bungalows of op de kampeerplaats.

4. Knysna

Via de laatste pas, de Phantom Pass, kom je uit in Knysna (spreek uit: “naisnah”), mooi gelegen aan een lagune. De smalle verbinding met de oceaan wordt begrensd door twee kliffen, de Knysna Heads, waarvan je een prachtig uitzicht hebt over de lagune en de Indische Oceaan.

Knysa
Zie je jezelf al in je huurauto naar dat eilandje in de lagune van Knysna rijden?

Knysna staat bekend als de stad van de oesters en het hele jaar door kun je van deze zeevruchten genieten. Het hoogtepunt valt tijdens het Oyster Festival, dat tien dagen duurt en eind juni/begin juli plaatsvindt. Het gaat dan overigens niet alleen om oesters eten, tijdens het festival worden ook sportwedstrijden gehouden: wielrennen, rugby en een marathon door de bossen.

5. Plettenberg Bay

In je huurauto rijd je in een half uurtje de 30 kilometer van Knysna naar Plettenburg Bay. De lokale bevolking noemt dit stadje meestal kortweg ‘Plett’ en het is een van de populairste badplaatsen in Zuid-Afrika. Naast lekker luieren op het strand, kun je hier wandelingen maken door het Robberg Nature Reserve, op een schiereiland net ten zuiden van Plettenburg. Er zijn wandelroutes uitgezet van 2, 5½ en ruim 9 kilometer. Die laatste route voert naar het spectaculaire uitzicht op het puntje van het schiereiland, dat dan ook simpelweg The Point heet. Die langste route vereist wel wat klim‑ en klauterwerk.

6. Nature’s Valley

Volg de N2 verder naar het oosten en neem zo’n 20 kilometer vanaf Plett de weg naar Nature’s Valley. Je daalt via een steile en kronkelende weg af naar een schitterend, ongerept strand en een fraaie lagune. In de directe omgeving zijn korte wandelroutes uitgezet. Hier is ook het eindpunt van de oudste wandelroute van Zuid-Afrika, de vijfdaagse Otter Trail, die begint bij de monding van de Stormsrivier. Tijdens deze trek loop je door dichte wildernis, afgewisseld met adembenemende uitzichten over de kustlijn, watervallen, rivieren en natuurlijke rotspoelen. Wel is het aantal deelnemers per dag beperkt, daarom moet je een plekje ruim op tijd boeken, nog véél eerder dan je een huurauto reserveert.

7. Storms River / Tsitsikamma

Als je naar Storms River rijdt, kom je op de N2 een tolplein tegen. Let op: je kunt hier alleen met cash of een creditcard betalen (géén debitcard of bankpas!). Verderop rij je via een spectaculaire boogbrug over de Bloukransrivier. Durfals wagen een bungeejump vanaf deze brug. Maar je kunt ook ‘gewoon’ de skywalk tour doen, waarbij je over een gazen staalconstructie loopt en de rivier 216 meter lager ziet.

Tsitsikamma
Laat je huurauto even staan en loop over de spectaculaire hangbrug over de Stormsrivier.

Ten zuiden van de N2 ligt het maritieme Tsitsikamma National Park. Het lijkt niet erg spectaculair vanaf de hoofdweg, maar hoe dichter je bij de kust komt, hoe mooier het wordt. De ruim 70 kilometer lange kustlijn bestaat uit ruige rotsen die dicht begroeid zijn met bossen. De hangbrug over de monding van de Stormsrivier mag je niet missen. De omgeving vanaf de brug is al mooi met aan de ene kant het diepe ravijn van de rivier en aan de andere kant de oceaan, maar vanaf de hoge klif aan de overkant heb je ook een schitterend uitzicht. In de rivier kun je kajakken en bij de monding zijn mogelijkheden voor zwemmen en snorkelen.

8. Jeffreys Bay

Jeffreys Bay is een van de beste surfspots van Zuid-Afrika en het is niet verwonderlijk dat surfers van over de hele wereld hier komen vanwege de hoge en snelle golven. In Jeffreys Bay zijn veel winkels waar je het juiste board kunt huren en informatie kunt krijgen over de actuele surfomstandigheden.

Niet zo’n trek in een nat pak? Je kunt op de duinen van Jeffreys Bay heel goed zandsurfen! Ook leuk voor kleine kinderen.

Eind‑ of beginpunt Port Elizabeth

Voor de meeste mensen is Port Elizabeth (vanaf 2021 officieel Gqeberha) de plaats waar je een huurauto inlevert of ophaalt. Maar vlakbij de stad wacht een verrassing. Vanaf het centrum is het een half uurtje rijden naar de zuidelijke ingang van het Addo Elephant National Park. Zoals de naam al doet vermoeden zijn er veel olifanten te zien, maar in het park komen ook zebra’s, buffels, hyena’s, neushoorns en antilopen voor. Leeuwen en luipaarden zijn er ook, maar die vertonen zich maar zelden. Je kunt met je eigen huurauto door dit park rijden en je kunt er ook overnachten.

  1. Home
  2. Garden route per huurauto: 8 trekpleisters