Kaapstad geldt als een van de mooiste steden ter wereld. De stad is al eeuwenlang een ontmoetingspunt van verschillende culturen, die allemaal hun stempel hebben gedrukt. Zo vind je er kerken, synagogen, moskeeën en tempels, die elk hun eigen karakteristieke bouwstijl hebben, met daarnaast gebouwen in art deco stijl en huizen uit de koloniale tijd met Nederlandse en Britse invloeden. In de zomermaanden (november tot maart) zoeken de stedelingen verkoeling aan een van de prachtige stranden in de buurt van Kaapstad, terwijl die in de winter het domein zijn van surfers.
Kaapstad is de toegangspoort tot enkele van de meest verbluffende landschappen en unieke bestemmingen in Zuid-Afrika. De stad is een geweldige uitvalsbasis om met een huurauto de prachtige omgeving te verkennen. Of je nu op safari wilt, de Kaapse Wijnlanden bezoeken of gewoon wilt genieten van het ongekend mooie landschap dat de Westkaap te bieden heeft, er is meer dan genoeg te zien en te beleven. Hieronder geven we je tips voor de mooiste routes, de beste natuurparken en de interessantste bezienswaardigheden rond Kaapstad.
Zodra je iets verder wilt kijken dan alleen het centrum van Kaapstad heb je een huurauto nodig, bijvoorbeeld als je het Kaapse Schiereiland wilt verkennen. Voor een groot deel bestaat dat uit het Table Mountain National Park. Die naam is een tikje verwarrend, omdat het park niet alleen de beroemde Tafelberg omvat, maar doorloopt tot het puntje van Kaap de Goede Hoop.
Vlak bij de marinebasis Simon’s Town ligt Boulders Beach. Je kunt daar zwemmen op strandjes die afgeschermd worden door enorme keien (boulders), maar de grootste aantrekkingskracht vormt de kolonie van Afrikaanse pinguïns op het strandje Foxy Beach. Daar mag je niet zwemmen, maar je kunt de dieren via houten vlonders van heel dichtbij zien. Bij het bezoekerscentrum is slechts beperkte parkeergelegenheid, rijd er daarom tijdens de drukke zomermaanden vroeg naartoe.
Op het uiterste puntje van het schiereiland gaat er een kabelbaantje naar de vuurtoren New Cape Point Lighthouse. Je moet daarna nog enkele trappen lopen naar de eigenlijke top, waar je een panoramisch uitzicht hebt op ruige kliffen en het ontmoetingspunt van de Atlantische en Indische Oceaan. Met een beetje geluk zie je dolfijnen, de kans daarop is het grootst in november. Het kan er wel erg druk zijn. Voor een rustiger ervaring volg je vanaf de parkeerplaats het vlonderpad naar Diaz Beach, een verborgen strandje. Wees voorzichtig als je er gaat zwemmen, want de golven kunnen hoog zijn en de stroming sterk.
Op de terugweg naar Kaapstad liggen langs de Ou Kaapse Weg twee ingangen van het Silvermine Nature Reserve. Als je vanaf de Kaap komt, is de eerste ingang Gate 2 en van daar kun je naar Muizenberg Peak lopen. De volgende ingang (Gate 1) geeft toegang tot een stuwmeer, waar je heerlijk kunt zwemmen, omgeven door fynbos.
Net landinwaarts van de afgelegen haven van Saldanha Bay en op ruim een uur rijden van Kaapstad, ligt het azuurblauwe water van de Langebaan Lagoon, het middelpunt van het West Coast National Park. Het staat vooral bekend om zijn wilde bloemenpracht in de lentemaanden augustus en september. Alleen in die lentemaanden is het uiterste noordelijke puntje, de Posberg, geopend. In die periode trekt het park grote aantallen bezoekers en is de toegangsprijs hoger. Je kunt er in die maanden het beste zo vroeg mogelijk met je huurauto naartoe rijden, het park is vanaf 07:00 open.
Ook buiten het bloeiseizoen is dit park een bezoek waard. In het Geelbek Visitor Centre kun je kaarten krijgen van vier verschillende wandelroutes. Er zijn ook fietsroutes, zowel over verharde fietspaden als over onverharde paden om met mountainbikes te rijden. Voor het beste uitzicht parkeer je de huurauto bij de Langebaanpoort en loop je naar het Seeberg Uitsigpunt.
In het noorden van de lagune kun je zwemmen, vissen, kajakken, snorkelen en kitesurfen, het meest zuidelijke deel is niet toegankelijk, behalve om vogels te spotten vanuit een van de kijkhutten. De autoroutes binnen het park zijn geasfalteerd, met uitzondering van de wegen over de Posberg, die zijn onverhard.
Bierliefhebbers maken op de terugweg van het nationale park een tussenstop in Darling om er het ambachtelijke bier te proeven van de Darling Brewery.
Wie aan de Westkaap denkt, denkt aan wijn, want hier liggen de belangrijkste wijngebieden van Zuid-Afrika. Al meteen buiten Kaapstad rijd je over glooiende heuvels met uitgestrekte wijngaarden en bergen als perfecte achtergrond. Stellenbosch, een van de bekendste wijnregio’s, ligt ten oosten van de stad. De gelijknamige hoofdstad is oergezellig, dankzij de universiteit en je vindt er ook fraaie historische huizen. Vier van die huizen vormen samen het Village Museum en geven je een fascinerend inkijkje in koloniaal Stellenbosch, inclusief inzicht in de slavenhandel. Het interieur van de vier huizen weerspiegelt verschillende periodes.
Franschhoek dankt zijn naam aan de hugenoten die in de zeventiende eeuw uit Frankrijk waren gevlucht en daar neerstreken. Hoewel de Kaaps-Hollandse bouwstijl overheerst, kun je de Franse invloed onder meer zien aan de namen van enkele wijnhuizen, zoals Grand Provence, Haute Cabrière en Rhône. Verder vind je in Franschhoek enkele van de beste restaurants van Zuid-Afrika, waardoor het bekendstaat als de gastronomische hoofdstad van het land. Ook het omringende landschap is verrukkelijk, bijvoorbeeld in het natuurreservaat Mont Rochelle, pal ten oosten van de stad. Er zijn diverse goed onderhouden wandelpaden en je huurauto staat op een bewaakte parkeerplaats.
Het stadje Paarl ligt aan de voet van een grote granietrots. Daar heeft het zelfs zijn naam aan te danken, want die enorme rots glinstert als een parel in bepaald licht. De Strooidakkerk werd in 1805 gebouwd in Kaaps-Hollandse stijl. Vlakbij, aan het Zeederbergplein, staan Victoriaanse en Georgische huizen. Aan de grootte van de grafmonumenten op de oude begraafplaats bij de kerk kun je aflezen welke families er goed geboerd hadden in de negentiende eeuw. Die rots bij Paarl kun je beklimmen, maar is alleen bereikbaar via een onverharde weg (lees daarover meer onder het kopje Wegen in Zuid-Afrika). Aan het einde van die weg, het Jan Philips Bergpad, kom je bij een T-splitsing. Vlak daarvoor is parkeergelegenheid, want je moet betalen als je met je huurauto verder wilt rijden naar de volgende parkeerplaats, vlak bij Paarl Rock en Bretagne Rock.
Worcester is de hoofdstad van de Breede River Valley, de grootste van de fruit‑ en wijnproducerende valleien van de Westkaap. Naast wijn werd hier brandy gedestilleerd. Tegenwoordig is de productie verplaatst naar een nieuwe fabriek, maar je kunt de oude KWV brandewijnkelder nog wel bezoeken. Je krijgt er uitleg over het vroegere en moderne productieproces en de rondleiding eindigt uiteraard met een proeverij. De Karoo Desert National Botanical Garden ten noorden van Worcester is vooral in de lentemaanden heel kleurrijk.
Het charmante stadje Tulbagh ligt in een bergbekken dat wel het Land van Waveren wordt genoemd. De vallei wordt aan drie kanten ingesloten door bergen, waardoor er een typisch mediterraan microklimaat heerst. Naast de prijswinnende wijnen die hier gemaakt worden, heeft Tulbagh een schat aan Kaaps-Hollandse architectuur. Het heeft dan ook de grootste concentratie nationale monumenten in Zuid-Afrika. Een wandeling door de historische Church Street, met zijn vele musea en antiekwinkels, mag je niet missen.
Net ten noorden van Tulbagh ligt het natuurpark Groot Winterhoek, bekend om het ruige landschap met hoge bergen en grillige rotsformaties, afgewisseld door wild stromende rivieren en stille rotspoelen.
De Jonkershoek is een berggebied met hoge toppen en diepe kloven, even ten zuidoosten van Stellenbosch. Het is een prachtig natuurreservaat met wandelroutes variërend van vijf tot achttien kilometer. Ook zijn er diverse watervallen en rotspoelen, waar je kunt afkoelen. Dit natuurgebied wordt actief beschermd en daarom is het aantal wandelaars dat dagelijks wordt toegelaten op de verschillende routes beperkt. Ook kun je na een bepaald tijdstip sommige wandelingen niet meer starten. Dit is om ervoor te zorgen dat je voldoende tijd hebt. Zo mag je de langste en meest inspannende hikes niet meer beginnen na 10:00. Ook het aantal auto’s dat tot het park wordt toegelaten is beperkt. Er mogen niet meer dan twintig auto’s tegelijk op de parkeerplaats staan. Zorg dus dat je er vroeg bent (het park opent om 07:00), want anders moet je vijf kilometer lopen naar het begin van de populairste wandelroutes.
Mountainbikes kun je huren bij MTO Forestry, net buiten Jonkershoek. Er zijn diverse fietsroutes uitgestippeld, van redelijk gemakkelijk tot behoorlijk inspannend.
Hermanus is een van de weinige plekken ter wereld waar je vanaf land walvissen kunt zien. Ze zwemmen er vlak voor je langs, tenminste als je er in het seizoen bent. Het aantal walvissen in de maanden juli en augustus varieert van jaar tot jaar, maar je kunt er bijna zeker van zijn dat je in september, oktober en november walvissen zult zien. Langs het twaalf kilometer lange cliff path zijn diverse plekken waar je je huurauto kunt parkeren. Een nog betere manier om de walvissen te zien is tijdens een boottocht. Over het algemeen is ‘s ochtends de beste tijd om deze grote zeezoogdieren te zien. Behalve walvissen kun je op deze tochten ook dolfijnen, zeehonden, pinguïns en zeevogels spotten.
Het landschappelijke hoogtepunt van deze regio is het natuurreservaat Walker Bay. Je bereikt het via het dorp De Kelders. Verrassend genoeg staat het reservaat niet aangegeven vanaf de R43, dus sla bij het plaatsnaambord af naar Guthrie Street. Pas daar staat een klein bruin bordje met de tekst ‘Caves/Grotte’. Je bereikt de ingang via De Villiers Street, waarna je nog ongeveer driehonderd meter doorrijdt naar de parkeerplaats. Via een steile trap bereik je het strand en de Klipgat Grotten, waarin mensen leefden vanaf de Steentijd tot in de achttiende eeuw. Vanuit deze holtes in de rotsen heb je een prachtig uitzicht op de ruige kust en de beukende zee.
Een fantastisch alternatief voor de populaire en daardoor drukke Garden Route is een rit met je huurauto over Route 62. Deze weg loopt door Klein Karoo, een vallei tussen de bergketens Swartberg (in het noorden) en Langeberg en Outeniqua (in het zuiden). De vallei wordt gekenmerkt door enorme stukken open land, maar ook boerderijen, wijngaarden, bergketens met kronkelige passen en charmante dorpjes. Officieel begint Route 62 in Montagu, 180 kilometer ten oosten van Kaapstad.
Montagu ligt in een fantastisch mooie omgeving: torenhoge kliffen, kristalheldere beekjes en een overvloed aan begroeiing. Je kunt er prachtige (berg)wandelingen maken, bijvoorbeeld door de Cogmanskloof. Ook kun je er tochten maken op mountainbikes, bergbeklimmen of paardrijden. Op woensdag en zaterdag zijn er trips met een tractor naar de top van de Langeberg Mountains.
Vanaf Montagu rijd je eerst via de R60 (dus niet de R62) naar Swellendam, een charmant stadje met prachtige huizen uit de achttiende en negentiende eeuw. Drostdy was de residentie van de Nederlandse landdrost en is nu een leuk museum over de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Via de prachtige, geasfalteerde Tradouwpas rijd je langs poelen, watervallen en een grot met de naam Drupkelder naar Barrydale en ben je terug op Route 62.
Vanaf hier reis je verder naar Ladismith (met een ‘i’, er is ook een plaatsje Ladysmith in Kwazulu-Natal, al heet dat tegenwoordig officieel uMnambithi). Als je vanaf Barrydale komt aanrijden zie je achter het stadje de kenmerkende gekloofde bergtop Towerkop. Het verhaal gaat dat ooit een heks haast had om naar huis te vliegen, de piek voor zich zag opdoemen en die met haar bezemsteel in tweeën sloeg.
Voorbij Ladismith rijd je over de indrukwekkende Huisrivierpas. Die naam heeft overigens niets met een ‘huis’ te maken, het is afgeleid van het Khoikhoi-woord voor ‘wilg’. Na het oversteken van de rivier de Gamka daalt de weg af naar Calitzdorp. Vlak daarvoor heb je een afslag naar de Matjiesvlei, waar verschillende vakantiehuisjes staan en je echt midden in de Klein Karoo bent.
Calitzdorp is de porthoofdstad van Zuid-Afrika. Dat kan natuurlijk eigenlijk niet, want port komt uit de regio Porto in Portugal en is een wettelijk beschermde wijnvariant. Het woord port zul je dan ook tevergeefs zoeken op de etiketten, maar de smaak lijkt sterk op het origineel. In de verschillende wijnkelders kun je overigens ook niet versterkte rode en witte wijnen proeven.
Voorbij Calitzdorp wordt de route wat saaier: je rijdt over een vlakte naar Oudtshoorn, de belangrijkste stad van de Klein Karoo. In de buurt zijn veel struisvogelboerderijen. In de jaren twintig van de vorige eeuw was er veel vraag naar boa’s en Oudtshoorn was ‘s werelds grootste producent van de veren daarvoor. Rijke kooplieden uit die tijd lieten mooie huizen bouwen. Een fraai voorbeeld is het Le Roux Townhouse aan High Street. De leukste activiteit in Oudtshoorn is een bezoek aan de Cango Caves. Trek oude kleren aan, want je moet kruipen en klauteren door nauwe schachten die de verschillende zalen met elkaar verbinden.
Vanaf Oudtshoorn heb je verschillende mogelijkheden om verder te reizen. Je kunt over de N12 naar het mooie plaatsje De Rust rijden en dan verder door de prachtige vallei van de Olifantsrivier naar Uniondale. Of je rijdt van Oudtshoorn naar het zuiden, naar George dat aan de Garden Route ligt. Voor avonturiers is de Swartberg Pass een aanrader.
De grote safariparken van Zuid-Afrika liggen in het oosten van het land en zijn beter bereikbaar vanuit Johannesburg. Toch kun je ook in de buurt van Kaapstad de Big 5 (leeuw, olifant, neushoorn, buffel en luipaard) spotten. Bedenk wel dat het niet gaat om grote nationale parken, zoals bijvoorbeeld Kruger, maar om privéparken, waar dieren niet altijd vrij rondlopen.
Inverdoorn
Op niet al te grote afstand van Kaapstad (ruim 200 kilometer) ligt Inverdoorn Game Reserve in de droge Karoo. Je kunt er onder meer leeuwen, antilopen, giraffen, olifanten en gnoes zien. Verder spant het park zich in voor de bescherming van cheeta’s. Je rijdt er in een huurauto in ongeveer tweeënhalf uur naartoe, dus je kunt er een dagtocht van maken, maar het park heeft ook eenvoudige lodges.
Aquila
Aquila Game Reserve ligt iets dichter bij Kaapstad, op ongeveer twee uur rijden en is een populair safaripark. Het ligt aan de voet van de Hex River Mountains in de Kaapse Wijnlanden. Je hebt hier grote kans om alle leden van de Big 5 te zien en daarnaast giraffen, nijlpaarden, hyena’s en zebra’s. Je kunt kiezen uit tochten met een terreinwagen of zelf rijden met een quad. Ook kun je dit park te paard verkennen.
Fairy Glen
Het dichtst bij Kaapstad ligt het Fairy Glen Game Reserve in een prachtige omgeving aan de voet van de Brandwacht Mountains. Als je met je huurauto over National Road 1 rijdt, zie je die bergen al van verre liggen. De dieren zijn niet de enige trekpleisters, ook de weelderige vegetatie maakt dit een bijzonder safaripark. Dit familiereservaat is vernoemd naar een grote libel die bij de bergstroompjes in de directe omgeving voorkomt. Verder kun je er rotstekeningen bewonderen van zo’n zesduizend jaar oud.
Sanbona
Naar Sanbona Wildlife Reserve is het minimaal drieënhalf uur rijden vanuit Kaapstad. De meeste mensen kiezen er dan ook voor om te overnachten in een van de lodges of glamping tenten. Dat is bepaald niet goedkoop, maar het zal je aan niets ontbreken en bovendien kun je bij het eten kiezen uit verschillende Zuid-Afrikaanse topwijnen. In dit uitgestrekte safaripark kun je uiteraard de Big 5 zien en ’s avonds genieten van de ongelooflijke sterrenhemel.
Als je een auto hebt gehuurd in Kaapstad wil je vast ook de mooiste wegen verkennen. En daar zijn er nogal wat van in de Westkaap: van routes langs dramatische kustlijnen tot kronkelende wegen door majestueuze bergen met na elke bocht een nieuw Instagram-moment. Hoe kies je uit zoveel mogelijkheden? We beschrijven hieronder de vijf mooiste routes.
1. Sir Lowry’s Pass
Als je met een huurauto over National Road 2 naar het oosten rijdt, kom je al vlak buiten Kaapstad over de 450 meter hoge Sir Lowry’s Pass. De weg loopt door de Hottentots Holland Mountains en biedt fantastische uitzichten. Aan de kant van Kaapstad zie je False Bay met daarachter het Kaapse Schiereiland, aan de kant van Grabouw heb je vergezichten over bossen, bergen en het stuwmeer van de Steenbrasdam.
Grabouw is de belangrijkste plaats in Elgin Valley, het centrum van de fruitteelt in Zuid-Afrika. Daarnaast zijn er enkele wijnboerderijen, hoewel het in deze vallei beduidend koeler is dan in de bekendere wijnregio’s. Even ten noorden van Grabouw is een mooi tokkelparcours met niet minder dan elf tokkelbanen, sommige meer dan driehonderd meter lang, tussen kliffen en met fynbos bedekte berghellingen. Verder is er een unieke hangbrug hoog boven een spectaculaire dubbele waterval.
2. Chapman’s Peak Drive
De Victoria Road langs de Atlantische Oceaan van Kaapstad naar Hout Bay is al mooi, maar het wordt helemaal spectaculair als je verder rijdt. De vijftien kilometer lange kustroute tussen Hout Bay en Noordhoek wordt liefkozend Chappies genoemd en biedt dramatische uitzichten op de kliffen langs de Atlantische Oceaan. De kronkelige Chapman’s Peak Drive heeft maar liefst 114 bochten. Je betaalt een klein bedrag om over deze weg te mogen rijden, maar er zijn dan ook diverse voorzieningen die onderhouden moeten worden, zoals verschillende uitkijkpunten, waar je de gehuurde auto gemakkelijk even kunt parkeren. Het tolstation is in Hout Bay. Vergeet niet het bonnetje te bewaren als je dezelfde weg terug wilt rijden. Bij slechte weersomstandigheden (bijvoorbeeld harde wind) kan de weg gesloten worden, check van tevoren online of de weg open is,
3. Clarence Drive
Clarence Drive voert vlak langs de oostelijke kustlijn van False Bay. Tussen Gordon’s Bay en Kleinmond heb je fenomenaal uitzicht op die baai en het Kaapse Schiereiland aan de ene kant en de Hottentots Holland Mountains aan de andere kant. En het is niet alleen de bijrijder die daarvan kan genieten, want er zijn langs de route diverse parkeerhavens, zodat je als chauffeur van de huurauto ook de schoonheid van de omgeving in je kan opnemen. Of je gebruikt zo’n tussenstop om het rijden even af te wisselen. Wist je dat het helemaal niet moeilijk is om een auto te huren met een extra bestuurder? Al meteen na Gordon’s Bay kun je even van de route afwijken om via een scherpe haarspeldbocht naar het Steenbras Lookout Point te rijden. In Betty’s Bay kun je Afrikaanse pinguïns zien en het plaatsje heeft ook een van de mooiste botanische tuinen van Zuid-Afrika: Harold Porter Botanical Garden.
4. Bainskloof Pass
Vanaf de brug over de Breede River (bij het gelijknamige plaatsje) loopt de N301 naar Wellington, beter bekend als de Bainskloof Pass. Het is een prachtige en goed geasfalteerde weg. Het eerste, noordelijke deel is het mooiste. Daar volgt de weg min of meer de loop van de Witte Rivier, die in de natte winter een woeste stroom is. De bochten in de weg worden snel scherper en frequenter. Rijd langzaam en geniet van het ongelooflijke landschap. Halverwege rijd je onder een overhangende rots door genaamd Dacres Pulpit (in Afrikaans: Dacre se Preekstoel). Houd er rekening mee dat wielrenners ook graag over deze pas fietsen. Zorg voor voldoende ruimte als je ze passeert (bergopwaarts) en wees bedacht op hoge snelheden als deze fietsers bergafwaarts gaan.
5. Swartbergpas
Als je in Oudtshoorn bent is het bijna een must om over de Swartbergpas naar Prince Albert te rijden. Een rotsachtig, stoffige en bochtige weg, maar het landschap is overweldigend mooi. Let op: deze weg is in zijn geheel onverhard, lees meer over het rijden op dit soort wegen onder het kopje Wegen in Zuid-Afrika. Je kunt deze route in een gewone auto rijden, maar beter is een auto die wat hoger op de wielen staat, zoals een SUV. Gun jezelf voldoende tijd en rijd voorzichtig om schade aan de onderkant van je huurauto te voorkomen. Ga deze pas niet rijden als het regent, dreigt te gaan regenen of net zwaar geregend heeft. Hij wordt ook onbegaanbaar na zware sneeuwval, wat in de winter niet zelden voorkomt. De Swartbergpas slingert zich in steile zigzagbochten naar de top op 1585 meter boven zeeniveau. Het beste deel is de afdaling naar Prince Albert met ongelooflijke rotsformaties. In dat Prince Albert wil je vast even uitblazen en dat kan ook prima. Het plaatsje blinkt uit in heerlijke lokale producten: vers fruit, vooral vijgen en abrikozen, olijven, olijfolie en handgemaakte kazen.
Als je terugreist richting Oudtshoorn, kun je kiezen voor een alternatieve route tussen Klaarstroom en De Rust. Deze weg door ruig berggebied staat bekend als de Meiringspoort en is geasfalteerd. Niet zo spectaculair als de Swartbergpas, maar ook hier is het landschap prachtig. Na ongeveer tien kilometer zie je aan de linkerkant van de weg een grote parkeerplaats. Zet je huurauto daar neer en loop naar de Meiringspoort Waterval. Die waterval zelf stelt niet zoveel voor, maar het pad ernaartoe is prachtig. Je loopt onder overhangende stenen naar een smalle kloof waar het water naar beneden klettert.
Graaff-Reinet ligt op zo’n zeven uur rijden van Kaapstad. Niet geschikt dus voor een dagtochtje. Toch nemen we deze plek op, omdat het de toegangspoort is tot het oogverblindende Camdeboo National Park. En als je al in bijvoorbeeld Jeffreys Bay bent (aan het einde van de Garden Route), is het nog maar drie uur rijden naar Graaff-Reinet. Het is ook een mooie tussenstop als je van Kaapstad naar Johannesburg rijdt (of andersom). Het is een plaatsje dat een beetje buiten de gebaande paden ligt, maar bol staat van de historische gebouwen, waaronder de Groot Kerk en de verschillende huizen die samen het Reinet House Museum vormen.
De grootste attractie van het park Camdeboo, de Valley of Desolation, heeft torenhoge dolerietkliffen, waar je vanaf de toppen een panoramisch uitzicht hebt. Vooral bij zonsopgang of ‑ondergang een spectaculair gezicht. Er leven ook veel wilde dieren, waaronder buffels, koedoes, springbokken en bergzebra’s, evenals een groot aantal vogelsoorten. De ingang van het park is gemakkelijk bereikbaar: rijd met je huurauto vanuit Graaff-Reinet vijf kilometer over de R63 en neem dan de afslag naar Winterhoek.
Veel mensen vragen zich af of zelfstandig met een huurauto reizen door Zuid-Afrika wel veilig is. Het land heeft een onveilige reputatie, maar bedenk dat dit ook wel eens overdreven wordt. Met een beetje gezond verstand beleef je er een veilige vakantie. Het is verstandig om ramen gesloten te houden en deuren te vergrendelen als je onderweg bent met je huurauto, dus niet alleen als je ergens geparkeerd hebt. Neem nooit lifters mee. Hoewel de meesten geen slechte bedoelingen hebben, laat je de beoordeling beter over aan de Zuid-Afrikanen. Wat overal geldt: laat nooit spullen in het zicht liggen als je de huurauto hebt geparkeerd. Een tip: laat het klepje van het dashboardkastje open, zodat duidelijk is dat daar niets van waarde in ligt.
Bedenk verder dat er ieder jaar miljoenen mensen naar Zuid-Afrika gaan, maar het aantal berichten over criminaliteit tegen buitenlandse toeristen daarbij in het niet valt. Een auto huren in Zuid-Afrika is een avontuur dat je niet wilt missen. Met een goede voorbereiding en een beetje gezond verstand is het een onvergetelijke ervaring.
De wegen in Zuid-Afrika zijn over het algemeen van goede kwaliteit. Dat geldt zeker voor de grote doorgaande wegen, maar ook veel secundaire wegen worden goed onderhouden. Toch zul je af en toe onverharde gravelwegen tegenkomen, zoals we hierboven beschreven. Overigens worden ook deze wegen regelmatig geïnspecteerd, zeker als ze onderdeel zijn van het Zuid-Afrikaanse wegennetwerk (zoals de Swartberpas die wegnummer R328 heeft). Ook in de wildparken zijn wegen meestal onverhard. Kortom: het is vrijwel onmogelijk om gravelwegen te mijden als je vakantie viert in Zuid-Afrika. Toch staat er vaak in de huurvoorwaarden dat je niet mag rijden op “onverharde wegen of wegen waar het wegdek of de slechte staat van de weg de auto kan beschadigen”. In de praktijk zullen Zuid-Afrikaanse autoverhuurders daar meestal niet zo strikt aan vasthouden, maar weet dat je officieel voor eigen risico rijdt op dergelijke wegen, ook als je een uitgebreide verzekering hebt afgesloten.
Welke verzekeringen kies ik, hoe zit het met borg? Lees onze artikelen met handige informatie en tips. Zo kies je de juiste huurauto.