EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
5 oktober 2022

Links rijden met een huurauto: onze tips

Met een huurauto heb je alle vrijheid om de mooiste plekjes in andere landen te ontdekken. Maar wat nu als ze in het land waar je graag naar toe wilt links rijden? Sommige mensen zien in dat geval maar af van een bezoek. En dat is zonde. Want, hoewel je er natuurlijk even aan moet wennen, is links rijden helemaal niet moeilijk. En met onze tips stap je goed voorbereid in je huurauto met het stuur aan de ‘verkeerde’ kant!

Links rijden met je huurauto

Pedalen

Of een auto het stuur nu links of rechts heeft, de pedalen zitten op dezelfde plaats. Dus links de koppeling, rechts het gaspedaal en in het midden de rem. Daar kun je je dus niet in vergissen. Maar, bij het schakelen naar een andere versnelling, grijp je – zeker in het begin – vaak mis, want het pookje zit wel anders, namelijk links in plaats van rechts. Vandaar dat onze eerste tip is:

Huur een automaat

Weliswaar iets duurder dan een handgeschakelde huurauto, maar bespaar jezelf stress en kies voor die automatische versnelling. Je hoeft alleen maar de keuzehendel naar “D” (“Drive”) te zetten, waarna je ontspannen wegrijdt met twee handen aan het stuur. Je kunt je 100% richten op het verkeer om je heen en dat is wel zo prettig in een omgeving waar het net even anders werkt dan thuis.

Als je verknocht bent aan handmatig schakelen en er niet over peinst een automaat te huren, raden we je aan een paar rondjes te oefenen op een parkeerterrein.

Geef jezelf tijd om te wennen

Dit geldt voor zowel huurauto’s met een automaat als handgeschakelde: ga niet direct druk verkeer in, maar geef jezelf de tijd om te wennen aan de andere situatie. Zoek rustige straten en rij daar enkele rondjes, tot je niet meer de neiging hebt om naar de rechterkant van de weg te gaan of aan die kant de verkeersborden te zoeken. Zo leer je niet alleen te wennen aan het links rijden, maar leer je ook de huurauto beter kennen.

Verkeersregels

Verdiep je in de verkeersregels van het land. Dat geldt eigenlijk altijd, of je nou naar een land met links- of rechtsrijdend verkeer gaat. Omdat in Groot-Brittannië het verkeer links rijdt denken veel mensen dat de voorrangsregels ook wel andersom zullen zijn. Dat is niet zo. Ook in Groot-Brittannië heeft op een gelijkwaardige kruising het verkeer van rechts voorrang. Maar om het moeilijker te maken: dit geldt niet in elk land waar links wordt gereden. Kortom: ken de verkeersregels.

Rotondes

Het nemen van een rotonde in een land met linksrijdend verkeer gaat vaak in tegen ons gevoel. Terwijl de verkeersregel hetzelfde is (verkeer op de rotonde heeft voorrang) moet je jezelf eraan herinneren dat je die rotonde linksom neemt en het voorrangsverkeer dus van rechts komt. Een navigatiesysteem kan daarbij een hulpmiddel zijn, want de stem geeft altijd aan hoe je de rotonde moet nemen.

Hulpjes

Waar je normaal al snel geïrriteerd raakt als medereizigers zich met jouw rijstijl bemoeien, kan dat in een land met linksrijdend verkeer welkom zijn. Die bijrijder kan je bijsturen als je iets te veel naar rechts neigt, je kalmeren en aanwijzingen geven.
Geen bijrijder? Dan kan de virtuele variant helpen: het al genoemde navigatiesysteem. In een land dat aan de ‘verkeerde’ kant rijdt is het heel prettig als een stem je precies vertelt hoe je moet rijden.

Populaire vakantiebestemmingen waar men links rijdt

Niet alleen in Engeland, maar ook in een heleboel andere landen rijdt men links. Hieronder staan enkele populaire vakantiebestemmingen waar men links rijdt.

  1. Home
  2. Links rijden met een huurauto: onze tips