EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
22 september 2023

Wettelijke Aansprakelijkheid bij een huurauto

Altijd WA-verzekering (TPI) als je een auto huurt

In vrijwel alle landen ter wereld moet een auto verzekerd zijn voor wettelijke aansprakelijkheid, anders mag die niet de weg op. Een absolute noodzaak dus, maar maak je geen zorgen, want als je een auto huurt via EasyTerra is een WA-verzekering (Third-Party Insurance – TPI) altijd bij de huurprijs inbegrepen.

Wettelijke Aansprakelijkheid bij een huurauto

Wat dekt de WA-verzekering van een huurauto?

Daar kunnen we duidelijk over zijn: alle schade die je met de gehuurde auto aanricht aan een derde partij. Dan gaat het niet alleen om personen of auto’s, maar ook om andere objecten. Denk daarbij aan een paaltje omver rijden, waar de gemeente je aansprakelijk voor stelt.

Er zijn wel voorwaarden: als je de schade opzettelijk hebt veroorzaakt of als je onder invloed was van alcohol of drugs, keert de verzekering niet uit. Dat geldt ook wanneer je andere regels in het huurcontract hebt overtreden, bijvoorbeeld als niet de hoofdbestuurder achter het stuur zat of als je met de gehuurde auto off-road reed. In al die gevallen draai je zelf voor de kosten op.

Die kosten kunnen hoog oplopen, zeker als je bij een ander persoonlijk letsel hebt veroorzaakt en die naar het ziekenhuis moet of langdurig doktersbehandeling nodig heeft. Verlies van inkomsten kan ook geclaimd worden, evenals eventuele kosten voor rechtsbijstand.

Als er bij een aanrijding schade is aan de huurauto zelf, valt die onder de schadeverzekering. Ook die heb je standaard als je via ons een auto huurt.

WA-dekking huurauto Europa / VS

We schreven hierboven al dat claims hoog kunnen oplopen als je schade maakt bij derden. Gelukkig is de standaard WA-verzekering bij onze huurauto’s ruim voldoende voor alle landen in Europa. Anders ligt dat voor de Verenigde Staten en Canada. Is het je wel eens opgevallen dat bij een reisverzekering die landen zijn uitgesloten als het gaat om medische kosten of dat je er een fors hogere premie voor moet betalen? Dat is niet voor niks, want juist medische verzorging is in Noord-Amerika peperduur.

Als je een auto huurt in de VS of Canada heeft die een standaard minimum WA-dekking die per staat verschillend is. Die wettelijke minimumdekking is erg laag en niet voldoende als je goed verzekerd wilt zijn voor wettelijke aansprakelijkheid. Daarom hebben alle huurauto’s die je via ons in Canada of de VS huurt de zogeheten Supplemental Liability Insurance (SLI), waarmee het bedrag dat de WA-verzekering maximaal uitkeert fors wordt verhoogd. Zorgeloos op weg in Noord-Amerika als je een auto hebt gehuurd via EasyTerra!

Heeft de WA-verzekering voor autohuur een eigen risico?

Nee, in tegenstelling tot de schadeverzekering en de diefstalverzekering geldt bij een WA-verzekering geen eigen risico. Wel is er een maximum bedrag dat de verzekering uitbetaalt als je schade veroorzaakt bij derden. Maar wees gerust, dat bedrag is ruim voldoende om alle kosten te dekken.

Verschillende termen voor autohuur met WA-verzekering

De WA-verzekering voor huurauto’s kent in Noord-Amerika verschillende termen en dat kan behoorlijk verwarrend zijn. We noemen hieronder de termen die je, naast Supplemental Liability Insurance, kunt tegenkomen.

  • LIS: Liability Insurance Supplement

  • EP: Extended Protection (Alamo gebruikt deze afkorting, in het Nederlands: Uitgebreide aansprakelijkheidsbescherming)

  • ALI: Additional Liability Insurance (AVIS gebruikt dit, in het Nederlands: Aanvullende Aansprakelijkheids Verzekering)

Al deze verzekeringen komen dus op hetzelfde neer: een WA-verzekering die het wettelijk verplichte minimum fors verhoogd.

Schade veroorzaakt met je gehuurde auto, wat nu?

Bij een aanrijding met een ander, doe je hetzelfde als je zou doen wanneer je met je eigen auto een ongeluk krijgt: samen met de tegenpartij het schadeformulier invullen en zorgen dat jullie beiden een kopie hebben. Beken nooit schuld en onderteken ook geen papieren met vage formuleringen. De verzekeraars bepalen wie schuld heeft en wie wat betaalt. Maak altijd foto’s van de schade en de situatie, maar zorg er wel voor dat je dat veilig doet.

Meld de schade meteen bij de lokale verhuurder, want die wil soms dat er een politierapport wordt opgesteld, zelfs bij kleine schade. Tip: sla bij het ophalen van de huurauto het telefoonnummer van de verhuurder op in je mobieltje. Dan hoef je er niet naar te zoeken in een stressvolle situatie.

Noodzakelijke verzekeringen altijd inbegrepen bij autohuur

Als je via EasyTerra een auto huurt, hoef je je nooit zorgen te maken of die alle noodzakelijke verzekeringen heeft. Dat is namelijk altijd het geval: alle verzekeringen die jij nodig hebt zijn inbegrepen. Huurauto’s die je via ons boekt hebben een schadeverzekering, een diefstalverzekering en een WA-verzekering.

Let op: zoals hierboven ook al vermeld: de schadeverzekering en de diefstalverzekering hebben vrijwel altijd een eigen risico. De hoogte daarvan kan enorm verschillen.

Een auto huren met of zonder eigen risico?

Wij bieden autohuur niet standaard aan met afkoop van eigen risico en uitgebreide dekking. Sommige andere websites waar je huurauto’s kunt vergelijken doen dat wel en je hebt geen keuze. Wij vinden dat jij helemaal zelf moet kunnen bepalen onder welke voorwaarden je een auto wilt huren. Op die manier kun je beter de prijs van huurauto’s vergelijken en bepalen of dat verschil het je waard is om meer risico te lopen. Aan jou de keuze!

Het is handig om te weten waarmee eigen risico in het Engels wordt aangeduid. Gebruikelijk is de term ‘excess’, maar in de Verenigde Staten noemen ze het ‘deductible’. Wil je dat eigen risico afkopen? Dan is een auto met Worry-Free label iets voor jou!

Helemaal zorgeloos een auto huren: Worry-Free!

De meeste mensen die via EasyTerra een huurauto reserveren, doen dat door in ons filtersysteem het hokje “Uitsluitend Worry-Free” aan te vinken. Dan zie je alleen auto’s waarbij het eigen risico van de schade- en diefstalverzekering is afgedekt. Dat betekent dat als je bij schade of diefstal een bepaald bedrag moet betalen, je dat van ons terugkrijgt. Gegarandeerd! Bovendien zijn de meeste Worry-Free auto’s ook gedekt voor schade aan dak, onderkant, ruiten en banden. Ook mag je met zo’n auto altijd een onbeperkt aantal kilometers rijden. Oftewel: zonder zorgen vakantie vieren, dat wil jij toch ook?

Regel verzekeringen en eigen risico huurauto vooraf

We willen je wel met klem aanraden bij het reserveren van een huurauto heel goed na te denken over hoe je verzekerd wilt zijn. Prent die beslissing goed in je hoofd en neem je voor alle (vaak zeer overtuigende) pogingen van de verhuurder om extra’s te verkopen vriendelijk maar beslist af te wijzen. Maar nogmaals: denk er goed over na en weet dat je met een Worry-Free huurauto echt alles geregeld hebt en dus nog sterker in je schoenen staat tegenover de verkooppraatjes van de autoverhuurder.

  1. Home
  2. Wettelijke Aansprakelijkheid bij een huurauto