EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
2 januari 2024

Auto huren met winterbanden én sneeuwkettingen

Rij veilig: bestel sneeuwkettingen bij je huurauto

In de meeste landen waar in de winter veel sneeuw valt (oftewel: de bergachtige gebieden in Europa) zijn winterbanden verplicht of worden die op z’n minst dringend aangeraden. Waar een verplichting geldt, zijn huurauto’s in de winter uitgerust met die banden, want anders mag een auto daar niet de weg op. Ook waar de verplichting niet geldt, is het aan te raden een auto te huren met winterbanden.

Sneeuwkettingen zijn bijna nooit standaard inbegrepen bij een huurauto, maar als je een auto huurt voor de wintersport kun je die het beste er wel bij bestellen. Soms heb je nou eenmaal nog meer grip nodig en zijn sneeuwkettingen een uitkomst. Sterker, op sommige wegen in wintersportgebieden zijn sneeuwkettingen verplicht, óók als je al op winterbanden rijdt!

De winterse regels in verschillende landen

De regels voor de winteruitrusting van een (huur)auto verschillen sterk. Daarom zetten we hier voor de populaire wintersportlanden op een rijtje wat de wetgeving zegt over het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen.

Zwitserland

Het zal je misschien verbazen, maar winterbanden zijn in Zwitserland niet verplicht. Er zit hier een addertje onder het gras, want als er een ongeluk gebeurt onder winterse omstandigheden en er is een auto bij betrokken die niet voor de winter is uitgerust, kan de bestuurder van die wagen aansprakelijk worden gesteld. Oftewel: ga in de winter in Zwitserland niet op weg in een huurauto zonder winterbanden. Overigens zijn de meeste huurauto’s in Zwitserland in de winterperiode voorzien van winterbanden, ook al zijn die niet wettelijk verplicht. Maar niet alle huurauto’s! Let daar dus goed op bij het huren van een auto in Zwitserland of vink in het keuzemenu de optie ‘Winterbanden’ aan. Dan zie je alleen auto’s te huur waarbij die banden standaard zijn gemonteerd.

Het is in Zwitserland ook niet verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben, maar op sommige wegen zijn die kettingen wel vereist. Denk niet dat je het sneeuwkettingbord kunt passeren, omdat je op winterbanden rijdt. Vooral bij zware sneeuwval controleert de Zwitserse politie streng. Als je een auto huurt voor wintersport in Zwitserland kun je er bijna niet omheen om sneeuwkettingen bij te bestellen. Als je de optie ‘Sneeuwkettingen’ aanvinkt in het keuzemenu, zie je alleen huurauto’s waarbij die kettingen al bij de prijs zijn inbegrepen. Niet heel veel huurauto’s zijn standaard uitgerust met sneeuwkettingen, dus het loont de moeite om te kijken naar het verschil tussen een auto huren met sneeuwkettingen inbegrepen of als extra optie.

Oostenrijk

In Oostenrijk zijn winterbanden van 1 november tot 15 april verplicht “als er winterse omstandigheden heersen”, lees: sneeuw, sneeuwmodder en ijzel. Het zal duidelijk zijn dat je die “winterse omstandigheden” niet kunt vermijden als je voor de wintersport een auto huurt in Oostenrijk. Sterker, je wílt dat er sneeuw valt, daarvoor ben je daar toch? Overigens zijn ook in Oostenrijk de meeste huurauto’s in de genoemde periode standaard voorzien van winterbanden.

Net als in Zwitserland zijn er wegen waar sneeuwkettingen verplicht zijn en het is dus aan te raden die er extra bij te bestellen als je een auto in de winterperiode huurt. Anders loop je de kans dat je bepaalde bestemmingen simpelweg niet kunt bereiken. Sneeuwkettingen zijn vrijwel nooit bij de prijs inbegrepen, maar een extra optie.

Sneeuwketting aanbrengen

Duitsland

In Duitsland geldt dat je altijd moet rijden op banden “die geschikt zijn voor de weersomstandigheden”. Dat betekent dat je op winterbanden moet rijden bij ijzel, sneeuw en opvriezende natte weggedeelten. In bijna heel Duitsland kun je die omstandigheden tijdens de winter meemaken, zeker in de wintersportgebieden in het zuiden van het land. Ook hier geldt dus: als je in de winter een auto huurt in Duitsland, wees er dan zeker van dat die is uitgerust met winterbanden. Bij de meeste huurauto’s die we in de winterperiode in Duitsland aanbieden zijn die banden bij de prijs inbegrepen.

Als je een auto huurt in Duitsland zijn sneeuwkettingen vrijwel nooit standaard, maar een optie. In bergachtige gebieden kun je een bord tegenkomen waarop staat dat sneeuwkettingen verplicht zijn. Als je van plan bent om leuke tochtjes te maken door de bergen tijdens je wintervakantie in Duitsland, is er grote kans dat je zo’n bord tegenkomt. Het zou toch zonde zijn als je die prachtige bergroute niet kunt rijden, omdat je vergeten bent sneeuwkettingen te bestellen bij het reserveren van je huurauto?

Frankrijk

Van 1 november tot 31 maart zijn in bepaalde delen van Frankrijk winterbanden of sneeuwkettingen verplicht. Dit wordt aangegeven door een wit bord met daarop een autoband met sneeuwkettingen in een koffertje (waarmee wordt bedoeld dat je de kettingen bij je moet hebben) en een winterband. Deze borden kom je tegen in grote delen van de Franse Alpen, de Jura, de Vogezen, de Franse Pyreneeën en het Centraal Massief.

Dit bord geeft dus aan dat je huurauto met winterbanden moet zijn uitgerust óf, als je op andere banden rijdt, sneeuwkettingen bij je moet hebben. Maar let op: ook in Frankrijk zijn er wegen waar in de winter sneeuwkettingen verplicht zijn, of je nou op winterbanden rijdt of niet. Een rond, blauw bord met een witte autoband met een sneeuwketting geeft dit aan. Alleen als er onder dit verkeersbord de toevoeging “Pneus neige admis” staat, mag je er op winterbanden zonder sneeuwkettingen rijden.

Winterbanden en sneeuwkettingen zijn lang niet bij alle huurauto’s in Frankrijk inbegrepen. Let daar dus goed op als je een auto huurt voor een wintersportvakantie in Frankrijk.

Italië

Net als in Frankrijk wordt in Italië met borden aangegeven dat je op winterbanden moet rijden óf sneeuwkettingen bij je moet hebben in de huurauto. In de bergachtige gebieden van Italië geldt die verplichting meestal tussen 15 november en 15 april (soms al vanaf 15 oktober). De tekst op de borden luidt: obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo (winterbanden of sneeuwkettingen aan boord verplicht). Let op: in de Aostavallei zijn van half oktober tot half april op alle wegen winterbanden verplicht, ongeacht of er borden staan die dat aangeven.

Als je met een huurauto door de Italiaanse wintersportgebieden rijdt, kom je ongetwijfeld op wegen waar sneeuwkettingen verplicht zijn, of je nou op winterbanden rijdt of niet. Dus ook in Italië geldt: als je er in de winter een auto huurt om door de bergen te rijden, bestel er dan sneeuwkettingen bij. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan, bijvoorbeeld dat je een bepaalde route niet kunt volgen omdat sneeuwkettingen verplicht zijn.

Dit bord betekent dat sneeuwkettingen verplicht zijn
Dit bord betekent dat sneeuwkettingen verplicht zijn

Hoe weet ik of sneeuwkettingen verplicht zijn?

In al deze landen hierboven wordt het verplichte gebruik van sneeuwkettingen aangegeven door een rond blauw bord met daarop een witte autoband met sneeuwketting.

Oefen het omdoen van sneeuwkettingen bij je huurauto

Je weet vast wel dat elk type auto net even anders aanvoelt. Dat geldt ook voor het aanbrengen van sneeuwkettingen. Zelfs als je het al vaker hebt gedaan, is het aan te raden het omdoen van sneeuwkettingen bij je huurauto ‘droog’ te oefenen, dus voordat je de kettingen daadwerkelijk nodig hebt.

Meestal moet je de auto een klein stukje verplaatsen om de ketting volledig om de band te kunnen leggen. Daarna sluit je de ketting en spant ‘m aan. De juiste spanning is heel belangrijk. Niet te los, want dan kunnen delen van de ketting de huurauto raken en schade veroorzaken. Maar ook niet te strak, want dat kan de banden beschadigen of de ketting kan breken. Rijd 50 tot 100 meter en controleer dan of de sneeuwkettingen nog correct om de banden liggen.

Met sneeuwkettingen mag je niet harder rijden dan 50 km/u.

Scandinavië

De Scandinavische landen, met name Noorwegen en Zweden, worden steeds populairder als wintersportbestemming, niet in de laatste plaats omdat de sneeuwzekerheid in die landen veel groter is.

In Noorwegen zijn winterbanden niet verplicht, maar bij winterse omstandigheden moeten de banden van je huurauto wel voldoende grip op de weg hebben. Van 1 november t/m de eerste zondag na Pasen is de minimale profieldiepte 3 mm. Bij sneeuw of ijs op het wegdek zijn sneeuwkettingen verplicht, tenzij je op winterbanden rijdt.

In Zweden zijn van 1 december t/m 31 maart winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Je mag sneeuwkettingen gebruiken als er sneeuw of ijs op de weg ligt.

Het is wat verschillend geformuleerd, maar het komt op hetzelfde neer: als je in de winter een auto huurt in Noorwegen of Zweden, wees er dan zeker van dat die is uitgerust met winterbanden. Veel huurauto’s in die landen zijn in de winter standaard uitgerust met winterbanden, maar opnieuw: dat geldt niet voor alle auto’s die we te huur aanbieden.

Als je op winterbanden rijdt in Noorwegen en Zweden is het dus nergens verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken. Toch kan die optie uitkomst bieden, vooral als je met je huurauto naar afgelegen gebieden in de bergen rijdt. Je hebt dan net dat beetje extra grip op de besneeuwde weg, waardoor je veilig op je bestemming aankomt.

Huurauto met sneeuwkettingen: waar en wanneer betalen?

Sneeuwkettingen zijn meestal niet bij de prijs van een huurauto inbegrepen. Deze optie kun je wel erbij bestellen en je betaalt daarvoor ter plekke aan de lokale verhuurder. Wij vertellen je in het prijsoverzicht hoeveel je (ongeveer) moet betalen. Ook als je een auto huurt met sneeuwkettingen inbegrepen, zie je weliswaar de totaalprijs, maar moet je het deel voor de kettingen meestal ter plaatse voldoen.

  1. Home
  2. Wintersport: auto huren met winterbanden én sneeuwkettingen