Zodra de ‘r’ in de maand is, gaat het bij veel mensen weer kriebelen: de sneeuw komt eraan en daarmee de wintersport! Alleen de voorpret is al leuk: de ski’s uit de berging halen en opnieuw in de was zetten, nieuwe skikleding kopen of een hippe skibril uitkiezen. En natuurlijk de vraag: waar gaan we dit jaar naartoe en vooral: hoe?
Denk eens aan een huurauto om naar je skibestemming te rijden. Ook kiezen steeds meer mensen voor het vliegtuig om naar de wintersport te vliegen en ter plekke een auto te huren. Waar je ook voor kiest, met een huurauto ben je tijdens je skivakantie heel flexibel. Wel moet je met enkele dingen extra rekening houden en die vertellen wij je hier. Het sleutelwoord is: planning!
Je bent niet de enige die kiest voor een huurauto als vervoermiddel tijdens de wintersport. En je hebt vast ook bepaalde wensen voor het type auto, afhankelijk van het aantal reisgenoten en de mee te nemen ski’s en andere uitrusting. Boek daarom ruim op tijd, want het zou jammer zijn als de autoklasse die je voor ogen hebt niet meer beschikbaar is. Ook liggen de tarieven vaak hoger naarmate je dichter bij de vertrekdatum boekt.
In veel landen zijn winterbanden verplicht, meestal in de periode tussen 1 november en 15 april. Soms geldt die verplichting alleen in bepaalde gebieden, zoals in Frankrijk, Italië en Spanje. Bovendien zijn in veel wintersportlanden sneeuwkettingen verplicht bij zware sneeuwval. De boetes op het niet naleven van deze regels kunnen hoog oplopen. Banden met de aanduiding M+S (Mud & Snow) voldoen vaak, maar beter zijn banden met het Alpine-symbool (bergen met een sneeuwvlokje).
Als je een auto hebt gehuurd en die afhaalt, controleer dan niet alleen of de banden van de juiste soort zijn, maar ook of het profiel diep genoeg is. In bijvoorbeeld Oostenrijk geldt een minimale profieldiepte van 4 millimeter. Check ook andere belangrijke zaken voor een wintersportvakantie: de verlichting van je huurauto, het EHBO-setje, de gevarendriehoek en het reservewiel.
Zorg dus dat je een auto huurt die goed is uitgerust, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Bij sommige bedrijven zijn winterbanden inbegrepen in de prijs van de huurauto, maar dat is niet altijd het geval. Let op: in sommige landen moet je ook sneeuwkettingen hebben, omdat die op bepaalde weggetjes verplicht zijn. Die zijn vrijwel nooit inbegrepen en moet je dus extra reserveren.
Nu we het toch over extra’s reserveren hebben: je wilt vast een skibox of -rek op het dak van de huurauto om je ski’s te vervoeren. Ook die moet je apart bestellen en – net als de sneeuwkettingen – meestal ter plekke bij de autoverhuurder betalen.
Naast winterbanden, sneeuwkettingen en zaken als een EHBO-set en veiligheidshesjes, zijn er dingen die ook niet mogen ontbreken in je huurauto als je op wintersport gaat. Op een rijtje:
Een goede krabber om je ruiten van ijs te ontdoen.
Een autoborstel om sneeuw van de auto te verwijderen.
Bij het instappen zal vrijwel altijd je voorruit beslaan. Zorg dat je een doekje of zeem bij de hand hebt.
Ruitenwisservloeistof met antivries, zowel goed gevuld in het reservoir als een extra flacon in de kofferbak.
Genoeg water en snacks voor alle inzittenden. Niet alleen tijdens de heen- en terugreis, maar ook onderweg in het wintersportgebied. Je zal niet de eerste zijn die onverhoopt een tijdje stilstaat door drukte, winterweer of een ongeluk.
Een zaklamp of beter nog een hoofdlamp. Hoezo? Nou, denk eens aan het omleggen van sneeuwkettingen op een donkere bergweg…
Cash geld. Huh, we betalen in Nederland toch alles met de pinpas? Ja, in Nederland wel, maar dat is niet overal zo. Bovendien kunnen de kosten voor geld opnemen uit een automaat in het buitenland hoog oplopen. Neem dus wat cash geld mee (in kleine coupures) voor wanneer je de pinpas niet kunt gebruiken.
Een autolader voor je telefoon, want de batterij loopt sneller leeg in koud weer. Zorg ook voor een powerbank zodat je zelfs kunt bellen als én de accu van je auto én de batterij van de telefoon leeg zijn.
Wij Nederlanders zijn niet (meer) gewend aan barre, winterse omstandigheden en al helemaal niet aan rijden in bergachtig gebied. Neem van ons aan: het is een must je huurauto tijdens de wintersport goed te verzekeren. Niet alleen omdat de kans op ongelukjes door gladheid toeneemt, maar ook om schade te dekken door bijvoorbeeld het gebruik van sneeuwkettingen. En regel ook die verzekering van tevoren, niet ter plekke, want dan ben je veel duurder uit.
Zaterdag is traditioneel de dag dat wintersporters aankomen en vertrekken. Dat betekent dat het op die dagen erg druk is op de wegen, maar juist relatief rustig op de skipistes. Als je vakantie erop zit, kun je daarvan profiteren. Check op zaterdagmorgen uit, ga nog een lekker middagje skiën, rij dan in je huurauto naar een overnachtingsplek niet te ver weg en begin pas de volgende morgen, op zondag, de grote terugreis naar Nederland. Op zondag rijden er bovendien geen vrachtwagens op de Duitse snelwegen. Door die overnachting kost dit iets meer, maar het is zoveel relaxter! Boek je hotel wel ruim van tevoren, zodat je zeker bent van een overnachtingsplek.
Op de heenweg kun je dit trucje ook toepassen door op vrijdag weg te rijden en de nacht van vrijdag op zaterdag niet ver van je bestemming door te brengen.
Net zoals de wegen naar en van de skigebieden op zaterdagen erg druk zijn, geldt dat ook voor verhuurders van skimaterialen en de skischolen. Regel die dingen ook allemaal van tevoren, wat tegenwoordig heel gemakkelijk online kan. Voorkom dat je uren kwijt bent aan het regelen van al die zaken. Zodra je in je huurauto op de plaats van bestemming bent aangekomen, kun je de piste op!
Als je met het vliegtuig naar de wintersport gaat wil je natuurlijk zo dicht mogelijk bij de skigebieden landen. Maar welke luchthavens zijn dan geschikt?
De vliegvelden het dichtst bij zekere sneeuwgebieden vind je in Oostenrijk: haal je huurauto op bij de luchthaven van Innsbruck of Salzburg en je rijdt binnen een uur naar de grootste skigebieden in respectievelijk Tirol en het Salzburgerland.
Zoals de naam al aangeeft zijn vanaf de luchthaven EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg skigebieden in zowel Zwitserland als Frankrijk aan te rijden. Dat geldt ook voor het vliegveld van Genève dat eveneens een Frans en een Zwitsers deel heeft.
Voor de wat zuidelijker gelegen wintersportplaatsen in de Franse Alpen is het vliegveld van Chambéry uiterst geschikt.
Wil je liever op wintersport naar het Italiaanse Zuid-Tirol? Daarvoor is Bolzano Airport perfect gelegen. Meerdere skigebieden liggen vanaf het vliegveld binnen drie kwartier rijden met je huurauto.
Welke verzekeringen kies ik, hoe zit het met borg? Lees onze artikelen met handige informatie en tips. Zo kies je de juiste huurauto.