EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
29 december 2023

Wintervakantie in Noorwegen of Zweden met een huurauto

Huur een auto en ontdek de wintersport in Scandinavië

Bij wintersport denken veel mensen aan de Alpenlanden en reizen af naar bestemmingen in Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland of Italië. Denk voor je volgende wintervakantie eens aan Scandinavië. Niet in de laatste plaats omdat de wintersportgebieden in Noorwegen en Zweden sneeuwzeker zijn, iets waar je in de Alpenlanden tegenwoordig lang niet altijd op kunt rekenen. Wel zijn de Zweedse en Noorse skigebieden in de regel kleiner dan in de Alpen. Die overzichtelijkheid vinden sommige mensen juist aantrekkelijk en het nodigt in ieder geval uit om verschillende gebieden te bezoeken. Huur daarom een auto om het meeste uit je Scandinavische wintersportvakantie te halen.

Een skiër in de Noorse regio Telemark, de geboortegrond van het skiën
Een skiër in de Noorse regio Telemark, de geboortegrond van het skiën

Auto huren op Scandinavian Mountains Airport

De meeste wintersportgebieden in Noorwegen en Zweden zijn prima te bereiken met een huurauto vanaf de luchthavens van Oslo en Stockholm. Maar wist je dat er een andere optie is? De grootste skigebieden van Scandinavië zijn nóg beter bereikbaar door de opening van de luchthaven Scandinavian Mountains. In de winter zijn er geregelde vluchten, onder meer vanuit de Britse hoofdstad Londen (Gatwick), de Deense steden Aalborg en Kopenhagen, en de Nederlandse luchthavens van Amsterdam (Schiphol) en Groningen (Eelde). Het vliegveld ligt in het Zweedse Sälen, vlak bij de grens met Noorwegen. Met een huurauto ben je binnen een half uur in Sälenfjällen, het grootste skigebied van Zweden en in zo’n drie kwartier rijd je naar het Noorse skigebied Trysil. Iets verder weg ligt het Zweedse wintersportgebied Idre Fjäll (ruim 120 kilometer). Van dit skigebied kun je met je huurauto verder rijden naar Vemdalen, dat de Zweden zelf bestempelen als het gezelligste wintersportgebied.

Wil je verder naar het noorden, naar het populaire skigebied Åre in Zweden, dan ligt vliegen op Trondheim of Östersund meer voor de hand. Het Noorse Hemsedal is beter bereikbaar vanaf Oslo of Bergen. Vanuit die laatste plaats rijd je ook gemakkelijk naar het kindvriendelijke skigebied Myrkdalen.

Waarom met een huurauto op wintersport in Scandinavië?

Veel mensen vinden het huren van een auto voor de zomervakantie volkomen vanzelfsprekend. Je kunt in je eigen tempo een mooie roadtrip maken en heel veel verschillende plekken bezoeken. Bovendien ben je onafhankelijk van het openbaar vervoer en lekker flexibel: stoppen waar en wanneer je dat uitkomt.

In de wintervakantie is dat opeens helemaal anders: veel wintersporters boeken één skiresort en het dichtstbijzijnde skigebied is het gemakkelijkste bereikbaar, dus daar gaan ze dan maar iedere dag naartoe. Natuurlijk gaat het voor de meeste mensen vooral om het skiën, maar je kunt zoveel meer uit je wintersportvakantie halen als je een auto huurt. Met een huurauto rijd je gemakkelijk naar verschillende skigebieden. Verder kun je de omgeving verkennen en accommodaties boeken buiten de skiresorts. Of wat dacht je van een vakantie waarin je eerst een weekje gaat skiën en de tweede week het Scandinavische winter wonderland per huurauto gaat verkennen? Je komt thuis met veel meer verhalen dan wanneer je alleen de hellingen bent afgezoefd!

Een huurauto voor de wintervakantie kan je geld besparen!

Een auto huren lijkt een extra kostenpost, maar wist je dat – juist bij een wintervakantie – je er geld mee kunt besparen? Ten eerste ben je niet gebonden aan de (meestal duurdere) skiresorts, maar kun je een accommodatie boeken waar je maar wilt. Denk aan een afgelegen berghut in een prachtige omgeving of een vakantiewoning in een gezellig dorpje. Je bent niet alleen voor je onderkomen goedkoper uit, maar dankzij je huurauto ook niet afhankelijk van het openbaar vervoer.

Verder rijd je gemakkelijk naar winkels en markten om boodschappen te doen en kun je zelf koken. We hoeven je vast niet uit te leggen dat elke dag in een restaurant eten veel duurder is, vooral als je met je gezin op wintersport bent.

Huur een auto voor een flexibele wintervakantie

Net als bij andere reizen ben je tijdens je wintervakantie met een huurauto veel flexibeler. Je rijdt probleemloos naar verschillende pistes. Neem bijvoorbeeld het Zweedse Sälenfjällen dat we hierboven al noemden. Dat is heel groot en bestaat uit verschillende skigebieden: Sälen is het centrum, maar ten noorden ligt Stöten en ten zuiden Kläppen. De afstand tussen die laatste twee skigebieden is bijna 60 kilometer. Wel fijn als je daar met je eigen huurauto naartoe kunt rijden. Misschien nóg leuker: combineer pistes in Zweden en Noorwegen!

Met een huurauto rijden in Zweden én Noorwegen

Veel aanbieders van huurauto’s staan toe dat je vanuit Zweden naar Noorwegen rijdt en vice versa. Maar vergeet niet dat te melden bij het reserveren van je huurauto. Dat voorkomt narigheden achteraf. Als je hebt gemeld dat je met je gehuurde auto de grens overgaat, ben je in beide landen verzekerd.

In zowel Zweden als Noorwegen geldt geen algehele plicht om in de winter op winterbanden te rijden. Maar in Zweden is dat wel verplicht “bij winterse omstandigheden” en in Noorwegen geldt dat banden “voldoende grip moeten hebben”. Wees gerust, verreweg de meeste auto’s die je via ons in die landen huurt hebben standaard winterbanden gemonteerd in de maanden dat die nodig kunnen zijn. Wil je alleen zoeken naar huurauto’s waarbij winterbanden in de prijs zijn inbegrepen? Vink dan het desbetreffende hokje aan onder ‘Populaire filters’.

Behalve naar skigebieden, kun je met een huurauto prachtige winterse roadtrips maken. Hieronder doen we je enkele suggesties, maar weet dat dit bij lange na geen volledige opsomming is van wat je in de Scandinavische winter kunt beleven.

Langs Noorse fjorden in de winter per huurauto

Noorwegen is vooral bekend om z’n fjordenkust. Imponerend in de zomer, maar zeker ook indrukwekkend in de winter. Terwijl de steile bergen bedekt zijn met sneeuw, bevriest het water in de fjorden (bijna) nooit, dankzij de Warme Golfstroom. Je kunt dus ook in de winter boottochten maken, bijvoorbeeld door de schitterende Nærøyfjord vlak bij het skigebied Myrkdalen. Je ziet er zeehonden, papegaaiduikers en roofvogels. Ook gemakkelijk bereikbaar vanuit Myrkdalen is het plaatsje Flåm. Daar moet je de huurauto even achterlaten om een van de mooiste en steilste treinreizen in Europa te maken. Ten noorden van Flåm is het uitzichtpunt Stegastein vanwaar je een spectaculair vergezicht hebt op de Aurlandsfjord. Dat punt ligt langs de Aurlandsfjellet, een weg die is opgenomen in de Norwegian Scenic Routes. Zoals de naam al aangeeft lopen die wegen door prachtige Noorse natuur.

Huur een auto om het noorderlicht te zien.

Het noorderlicht boven de Ersfjord, ten westen van Tromsø
Het noorderlicht boven de Ersfjord, ten westen van Tromsø

Hoe noordelijker je komt, hoe minder skigebieden. Dat heeft vooral te maken met het feit dat er in de winter in het noorden van Scandinavië veel minder daglicht is. Toch hebben sommige skigebieden daar wat op gevonden door pistes te verlichten. En dat is wel weer een hele bijzondere ervaring! Het meest noordelijke skiresort ter wereld vind je bij het Noorse Tromsø: Alpinpark. Je kunt er skiën en snowboarden. Rond het meertje bij de stad, Prestvannet, kun je ‘s winters een tochtje maken over de verlichte langlaufloipe.

Tromsø ligt middenin de zogeheten aurorazone en daar heb je grote kans het noorderlicht te zien. Om volop te genieten van dit magische poollicht rijd je het beste naar buiten de stad, ver weg van de stadsverlichting. Je kunt je huurauto ook laten staan om een nachtelijke wandeltocht op sneeuwschoenen te maken.

In Zweeds Lapland, bij het plaatsje Abisko, is een speciaal Aurora Sky Station gebouwd om te genieten van de lichtshow in de lucht. Een ideale plek, omdat het er vrijwel altijd onbewolkt is. Zelfs als het poollicht niet verschijnt, is het een fantastische ervaring door de adembenemende sterrenhemel. Abisko is gemakkelijk te bereiken met een huurauto, het ligt op ruim een uur rijden van Kiruna.

Wintervakantie in Scandinavië: meer dan skiën

Sledetocht met husky’s in het noorden van Zweden
Sledetocht met husky’s in het noorden van Zweden

In zowel Zweden als Noorwegen is veel meer te doen dan alleen skiën of snowboarden. Kinderen kunnen er lekker ouderwets sleetje rijden en volwassenen maken tochten met sleeën, voortgetrokken door huskyhonden. De hele familie past in een grotere slee met rendieren ervoor. Liever wat meer power? Maak dan een excursie per sneeuwscooter. Met een sneeuwbuggy kun je over bevroren meren scheuren. Maak een gaatje in het ijs van zo’n meer en je kunt er ijsvissen. Met een beetje geluk bereid je een heerlijk maal van vers gevangen zalm of forel.

In Noorwegen kun je langs de kust van de Vesterålen in het noorden van het land walvissen en orka’s spotten. Over het eiland Andøya kun je met je huurauto een schilderachtige route rijden, met aan de ene kant bergen en aan de andere kant de Atlantische Oceaan.

Zin in een wedstrijdje? Op de eerste zondag van maart start in Sälen de beroemde Vasaloppet (Wasaloop), een populaire langlauftocht over maar liefst 90 kilometer. De Wasaloop volgt de route van Gustaaf Wasa, die deze tocht in het jaar 1520 maakte, op de vlucht voor het Deense leger. Niet lang daarna werd hij koning van Zweden. Als 90 kilometer je een beetje te gortig is: in de dagen rondom de Wasaloop worden verschillende andere (kortere) wedstrijden gehouden, veelal op (een gedeelte van) hetzelfde parcours.

Haal alles uit je Scandinavische wintervakantie: huur een auto

Een wintervakantie in Scandinavië is niet compleet als je maar op één plek blijft. Zelfs als je alleen maar wilt skiën, is het aan te raden een auto te huren. Op die manier kun je veel verschillende skigebieden aandoen, die allemaal hun eigen, unieke sfeer hebben. Onderweg stop je bij authentieke dorpjes en geniet je van de prachtige natuur en schitterende uitzichten in Zweden en Noorwegen. Een huurauto biedt bovendien comfort, gemak en flexibiliteit. Vind je een bepaalde plek helemaal het einde, dan blijf je daar wat langer. Of het andere uiterste: het valt wat tegen. Nou, dan rijd je gewoon verder naar een volgend gebied. Laat je overweldigen en stippel voor je volgende wintervakantie een route uit door Scandinavië, waarbij een auto huren in Zweden of Noorwegen natuurlijk onontbeerlijk is.

  1. Home
  2. Wintervakantie in Noorwegen of Zweden met een huurauto