EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
31 oktober 2023

Auto huren in Portugal: hoe betaal je tolwegen?

Een tolkastje in je Portugese huurauto

Tolwegen ken je vast al van vakanties in Frankrijk, Spanje of Italië. Maar hoe zit dat ook alweer met tolwegen in Portugal? Kun je daar alleen nog elektronisch betalen? En als je in Portugal een auto huurt, zit er dan standaard al een tolkastje in of moet je dat van tevoren regelen? En hoeveel kost dat eigenlijk?

Een hoop vragen en wij vertellen je hieronder precies hoe je zorgeloos kunt genieten van een roadtrip met je huurauto door Portugal!

Rijbaan op een tolweg in Portugal voor auto’s met een elektronische tolbadge (Via Verde)
Rijbaan op een tolweg in Portugal voor auto’s met een elektronische tolbadge (Via Verde)

Gesloten en open tolwegen in Portugal

Als je in Portugal met een huurauto de snelweg (autoestrada) opgaat, kun je twee verschillende soorten van tolbetaling (pagamento de portagen) tegenkomen: open en gesloten.

Gesloten systemen zijn tolwegen waar je moet stoppen om een ticket te nemen. Bij het verlaten van de tolweg toon je dat ticket en betaal je met een creditcard of contant geld. Vaak zijn er bij deze tolwegen aparte rijstroken (Via Verde) waar je kenteken automatisch wordt geregistreerd en je elektronisch betaalt als je de tolweg verlaat.

Open systemen zijn tolwegen waarbij je uitsluitend elektronisch kunt betalen. Je hoeft er niet te stoppen en ook niet langzamer te rijden. Het elektronische portaal boven de weg maakt contact met het tolkastje in de huurauto en het verschuldigde bedrag wordt automatisch verrekend.

Auto huren in Portugal met tolbadge

Veel autoverhuurders in Portugal bieden je aan een tolkastje van ViaVerde te activeren in de auto die je hebt gehuurd. Je betaalt daar een vast bedrag per dag voor (meestal met een maximum per huurperiode) en daarnaast natuurlijk het toltarief. Via dit systeem kun je over elke tolweg rijden en wordt het verschuldigde bedrag automatisch in rekening gebracht. Zo kun je zorgeloos genieten van je roadtrip door Portugal en hoef je niet bang te zijn voor onverwachte tolboetes. Dit systeem van ViaVerde is verreweg de gemakkelijkste manier om te betalen, want het is geldig op alle Portugese tolwegen.

Je kunt dit tolkastje niet van tevoren bestellen bij het reserveren van een huurauto, dat kun je ter plaatse doen. De meeste huurauto’s in Portugal hebben al standaard zo’n tolkastje aan boord, maar het is niet automatisch geactiveerd. Als je van de Portugese tolwegen gebruik gaat maken, hoef je bij het ophalen van de auto die je hebt gehuurd alleen maar te vragen om het tolkastje te activeren.

Achteraf tol betalen in Portugal

Er is nog een andere manier om tol te betalen als je met een huurauto over Portugese tolwegen rijdt: achteraf. Als je een portaal met elektronische kentekenherkenning bent gepasseerd, heb je beperkte tijd om het verschuldigde bedrag te voldoen. Het kan tot 48 uur duren voordat de informatie in het systeem staat. Vanaf dat moment moet je binnen 5 dagen betalen. Voor de betaling van de tol achteraf moet je naar een Portugees postkantoor (CTT) of servicepunt met het logo van Payshop. Door het opgeven van het kenteken van de huurauto weet het systeem hoe hoog het tolbedrag is. Overigens wordt dat bedrag bij achteraf betalen verhoogd met € 0,32 voor ieder toltraject tot een maximum van € 2,56 per betaling.

Neem bij het betalen van de tol achteraf het huurcontract mee, zodat je kunt aantonen vanaf wanneer je de auto hebt gehuurd. Je krijgt dan geen rekening voor trajecten die je niet kan hebben gereden.

Het is nogal een omslachtige methode om te betalen voor de tolwegen in Portugal. Bovendien kun je niet betalen als je op de dag van vertrek (of de dag ervoor) over een tolweg rijdt, want die informatie staat dan nog niet in het systeem. Voeg daarbij dat postkantoren in Portugal gesloten zijn in het weekend alsook op feestdagen en het zal duidelijk zijn dat dit niet de ideale manier van tolbetaling is. Kies hier alleen voor als je héél zeker weet dat je met de huurauto maar een of twee keer over een elektronische tolweg zult rijden en genoeg tijd hebt om daarvoor achteraf te betalen.

Tolwegen mijden met je huurauto in Portugal

Je kunt tijdens je roadtrip met een huurauto door Portugal proberen de tolwegen te mijden. Voor bijna elke Portugese tolweg is er een andere route die je kunt gebruiken en die volledig gratis is. Als je de tijd hebt, kunnen dit geweldige opties zijn. En, eerlijk is eerlijk, op die manier kun je meer genieten van het prachtige Portugese landschap. Maar in sommige delen van het land kan het moeilijk zijn om helemaal nooit op een tolweg terecht te komen, bijvoorbeeld in de omgeving van Lissabon en Porto.

Als je een elektronisch poortje bent gepasseerd zonder actieve tolbadge en niet binnen 5 dagen hebt betaald, kan dat behoorlijk in de papieren lopen. De wegbeheerder zal de tol dan verhogen met een boete en daarbij zal de autoverhuurder nog eens (forse) administratiekosten in rekening brengen.

Wel of geen tolkastje in je Portugese huurauto?

Sommige websites waar je auto’s kunt huren claimen dat je voor je huurauto in Portugal een zogeheten Toll Card kunt kopen met een vooruitbetaald krediet van 5, 10, 20 of 40 euro. Dit is pertinent onjuist, want zo’n Toll Card is alleen beschikbaar voor auto’s met een buitenlands kenteken. Als je in Portugal een auto huurt, heeft dat uiteraard een Portugees kenteken.

Er is wel een prepaid tolbadge beschikbaar voor Portugese huurauto’s, maar daar kleven nog meer nadelen aan dan bij achteraf betalen. Ten eerste is de minimum vooruitbetaling 42 euro en krijg je eventueel ongebruikt krediet niet terug. Ten tweede geldt er bij gebruik van deze prepaid tolbadge een toeslag op de toltarieven. En verder is deze tolbadge uitsluitend geldig op tolwegen waar je alleen elektronisch kunt betalen, dus niet bij de elektronische tolpoortjes van Via Verde.

Mogen wij dus heel eerlijk zijn? Tenzij je absoluut zeker weet dat je nooit over een tolweg zult rijden, ook niet een klein stukje, raden wij je aan het elektronische tolkastje te activeren als je een auto huurt in Portugal. Dan hoef je niets meer te regelen of onderweg op zoek te gaan naar mogelijkheden om te betalen. Heerlijk onbezorgd genieten van je trip met je Portugese huurauto!

Huur een auto en ontdek de schoonheid van Portugal

Nu je weet hoe je kunt betalen voor de tolwegen in Portugal, is het natuurlijk tijd om een mooie reis te plannen met een huurauto door dit prachtige land. Inspiratie nodig? Lees dan ons blog over een roadtrip van Lissabon naar Porto, met als extraatje een reisje door de Douro-vallei.

  1. Home
  2. Auto huren in Portugal: hoe betaal je tolwegen?