EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
31 mei 2024

Auto huren met een 'aantekening' op het rijbewijs

Met code op rijbewijs in huurauto rijden

Op de achterkant van het rijbewijs (de meest rechtse kolom, aangeduid als ‘rubriek 12’) staan soms codes vermeld, bijvoorbeeld 01 of 100. Die codes betekenen dat er beperkingen worden gesteld aan het rijbewijs. Je mag bijvoorbeeld alleen autorijden met een bril of contactlenzen. Of je mag alleen privé autorijden, niet beroepsmatig.

De vuistregel is: als je in Nederland mag autorijden, mag je dat in alle landen van de Europese Unie en verder in Zwitserland, Liechtenstein, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen. Die landen erkennen namelijk elkaars rijbewijzen. Maar hoe zit dat met autohuur? Mag je wel een auto huren als er op je rijbewijs een code staat? En hoe werkt dat in landen waar je een internationaal rijbewijs moet hebben? We leggen het je hieronder uit.

Codes die gelden in de hele Europese Unie

De codes op rijbewijzen zijn gestandaardiseerd in de landen van de Europese Unie. Dat betekent dat op alle EU-rijbewijzen zo’n ‘rubriek 12’ bestaat waaronder een of meer codes kunnen staan vermeld. Er zijn heel veel codes en we kunnen die niet allemaal behandelen, we noemen enkele veel voorkomende.

Code 01
Deze code heeft te maken met hoe goed je kunt zien en staat maar gedeeltelijk op je rijbewijs, want er horen nog twee cijfers achter. Bij controle kan de politie de volledige code zien en die staat ook in het besluit dat je hebt ontvangen. Je weet dus zelf wat de aanvullende voorwaarde is om een auto te mogen besturen. Code 01.01 is dat je een bril op juiste sterkte moet dragen, code 01.02 dat je alleen mag rijden met de juiste contactlenzen en code 01.06 betekent dat je met bril óf contactlenzen achter het stuur mag. Natuurlijk kun je met deze code probleemloos een auto huren, op voorwaarde dat je die bril en/of contactlenzen draagt.

Code 78 of 10
Als je in een automaat je rijexamen hebt afgelegd, krijg je code 78 op je rijbewijs. Dat betekent dat je alleen in een auto met automatische versnelling mag rijden en dat geldt uiteraard ook voor een huurauto. De meeste autoverhuurders zijn op de hoogte van deze code. Als je door een medische beperking uitsluitend in een automaat kunt rijden, wordt dit aangegeven met code 10. Let op: met code 78 of 10 kun je je niet laten registreren als tweede bestuurder van een handgeschakelde huurauto.

Rijbewijscodes die verschillen per land

Codes van drie cijfers zijn landgebonden codes. Die gelden dus voor het land waar het rijbewijs is afgegeven en zijn daarbuiten onbekend. De bekendste Nederlandse voorbeelden zijn de codes 100 en 101.

Code 100
Deze code betekent dat je een auto alleen privé mag gebruiken, inclusief woon-werkverkeer. Je mag niet beroepsmatig achter het stuur kruipen, bijvoorbeeld als taxichauffeur. Een auto huren met deze code op je rijbewijs is meestal geen probleem. Bij controle kun je aangeven dat de code betekent for private driving only (en probeer deze uit het hoofd te leren in de taal van het land waar je met een huurauto rijdt, of schrijf ‘m op).

Code 101
Dit is eigenlijk een uitbreiding van code 100: je mag privé een auto besturen en ook beroepsmatig, dat laatste alleen niet voor het vervoer van personen. Je mag dus niet werken als taxichauffeur maar bijvoorbeeld wel als koerier. Ook met deze code is het geen probleem om een auto te huren.

Internationaal rijbewijs

In sommige landen buiten de Europese Unie is een internationaal rijbewijs verplicht. Zelfs als het niet verplicht is, kunnen autoverhuurders er toch om vragen, bijvoorbeeld in Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. De aantekeningen van je officiële rijbewijs staan daar niet op, maar je moet altijd beide documenten tonen: je gewone en het internationale rijbewijs. Omdat de rijbewijscodes buiten de EU helemaal onbekend zijn, kun je het beste van tevoren met de verhuurder bespreken of je met een bepaalde code een auto kunt huren.

Codes voor aanpassingen in de auto

Er bestaan ook codes die aangeven dat je alleen in een aangepaste auto mag rijden. Bijvoorbeeld 15.01 (aangepast koppelingspedaal) en 20.01 (aangepast rempedaal). Huurauto’s hebben deze aanpassingen uiteraard niet en met dergelijke codes op je rijbewijs kun je geen auto huren. 

Rijbewijscode en auto huren 

Autoverhuurbedrijven kunnen specifieke voorwaarden stellen om een auto te kunnen huren. Zo hanteren veel verhuurders een minimumleeftijd en berekenen ze een hoger tarief als je jonger bent. Een andere veel voorkomende voorwaarde is dat iemand die een auto wil huren minimaal 1 of 2 jaar in het bezit is van een rijbewijs. Omdat niet alle codes op het rijbewijs bekend zijn bij autoverhuurders – vooral buiten de Europese Unie – zullen die soms om nadere uitleg vragen. Wees daarop voorbereid en overleg eventueel van tevoren of de code op jouw rijbewijs een belemmering vormt. En als de ene autoverhuurder nee verkoopt, zijn er altijd anderen waar die code geen probleem is. Dat is nou het voordeel van EasyTerra, want bij ons kun je verschillende aanbieders vergelijken.

  1. Home
  2. Auto huren met een 'aantekening' op het rijbewijs