EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
7 juli 2022

Minimumleeftijd en maximumleeftijd bij huren auto

Is een huurauto altijd duurder als je jonger of ouder bent?

Laatst gewijzigd 11-03-2024 | Als je bij ons zoekt naar een huurauto, zie je bij de vraag “Leeftijd bestuurder tussen 25 – 69?” standaard een vinkje staan. Als je buiten die grenzen valt, moet je dat vinkje weghalen en vragen wij je naar je exacte leeftijd. In de autohuur gelden nu eenmaal leeftijdsgrenzen: een minimum leeftijd en een maximum leeftijd. Dat bepalen wij niet, dat bepalen de verschillende bedrijven die auto’s verhuren. Die regels verschillen niet alleen per bedrijf, maar ook per land en zijn soms afhankelijk van welk type auto je wilt huren. Best ingewikkeld, maar er zijn enkele vuistregels die vrijwel altijd gelden en die beschrijven we hieronder.

Autohuur en leeftijd

Je bent jonger dan 25 jaar en wilt een auto huren

Allereerst vragen we je jouw precieze leeftijd op te geven. Het gaat om hoe oud je bent als je in de huurauto gaat rijden. Dus als je tussen het boeken en het ophalen van de gehuurde auto jarig bent, vul je die hogere leeftijd in. Vervolgens krijg je uitsluitend auto’s te zien die voor jouw leeftijd beschikbaar zijn. Als je tussen 21 en 25 jaar bent, is dat aanbod nauwelijks kleiner dan voor mensen die ouder zijn. Wel zie je bij veel van de aangeboden huurauto’s het zinnetje “Jonge bestuurders toeslag inbegrepen”. Vrijwel alle autoverhuurders berekenen een toeslag. Niet omdat ze dat zo leuk vinden, maar omdat ze daartoe vaak verplicht worden door hun verzekeringsmaatschappij. Hoe hoog de toeslag is, zie je in het prijsoverzicht van de auto die je wilt huren. Let op: de toeslag betaal je niet bij het boeken, maar ter plekke bij het ophalen van de huurauto.

Een auto huren als je jonger dan 21 jaar bent

De meeste autoverhuurders berekenen weliswaar een toeslag voor jonge bestuurders, maar doen verder niet moeilijk als je 21 jaar of ouder bent. Anders ligt dat als je jonger dan 21 bent (in een enkel geval ligt de grens bij 23 jaar). Vrij veel aanbieders van huurauto’s weigeren klanten onder die leeftijdsgrens. Gelukkig zijn niet alle bedrijven zo streng en kun je best een leuke auto vinden voor je vakantie – ook als je tussen 18 en 21 jaar oud bent. Wel is het aanbod van huurauto’s voor die leeftijdcategorie kleiner en het is dus zaak ruim op tijd te boeken. Ook hier geldt dat je ter plekke de toeslag voor een jonge bestuurder zult moeten betalen.

Hoe lang moet je een rijbewijs hebben om een auto te huren?

Vrijwel zonder uitzondering geldt de eis dat je minimaal een jaar je rijbewijs hebt, anders krijg je de huurauto niet mee. In een enkel geval (bijvoorbeeld bij hele luxe auto’s) moet je minstens 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Hoe lang je een rijbewijs moet hebben, staat in de huurvoorwaarden van de auto die je op het oog hebt. Lees deze voorwaarden altijd grondig door, voordat je een huurauto reserveert.

Wat is de maximumleeftijd voor het huren van een auto?

In ons zoekformulier vragen we weliswaar naar uw leeftijd als u ouder bent dan 69, maar dat betekent niet dat u boven die leeftijd opeens veel minder keuze hebt. Er zijn autoverhuurders die de bovengrens leggen bij 70 jaar, maar dat zijn er maar heel weinig. Sommige bedrijven berekenen een toeslag als u boven de 75 of 80 jaar oud bent, maar veel talrijker zijn bedrijven die nooit een toeslag rekenen voor senioren. Of er sprake is van een toeslag ziet u in het kostenoverzicht van de auto die u wilt huren.

Enkele aanbieders leggen de bovengrens om er een auto te kunnen huren bij 79 jaar. Ook hier weer geldt: lang niet alle autoverhuurders zijn zo streng en als u ouder bent, kunt u nog kiezen uit een redelijk groot aanbod van huurauto’s. Als u bij ons zoekt, ziet u overigens uitsluitend auto’s die beschikbaar zijn voor uw leeftijd. Voor de goede orde: net als bij de minimumleeftijd zijn het de individuele verhuurbedrijven die de regels opstellen, niet wij.

Lees altijd goed de huurvoorwaarden door, voordat u een huurauto reserveert. Daarin staan niet alleen leeftijdseisen en eventuele toeslagen vermeld, maar ook of er nog aanvullende documenten nodig zijn. Zo is in sommige landen een medische verklaring verplicht als u ouder bent dan 75 en een verklaring dat u de laatste 5 jaar schadevrij hebt gereden.

Minimum en maximum leeftijd extra bestuurder huurauto

Daar kunnen we kort over zijn: voor een extra bestuurder gelden precies dezelfde regels als voor de hoofdbestuurder. De leeftijdsgrenzen zijn dus hetzelfde, net als de eventuele toeslag. En ook de tweede bestuurder moet meestal minimaal een jaar een rijbewijs hebben, in een enkel geval 2 jaar.

Meer over leeftijd en het huren van een auto

We hebben hierboven globaal aangegeven welke regels en toeslagen er gelden bij autohuur. Nog iets uitgebreidere informatie staat in twee aparte artikelen: voor jongeren (Minimumleeftijd om een auto te huren) en voor ouderen (Autohuur: is er een maximum leeftijd?).

  1. Home
  2. Minimumleeftijd en maximumleeftijd bij huren auto