EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
26 oktober 2023

Pech onderweg met een huurauto, wat moet je doen?

Hulp bij panne als je een auto hebt gehuurd

Daar sta je dan langs de kant van de weg met een huurauto die het – om wat voor reden dan ook – niet meer doet. Als dat gebeurt met je eigen auto bel je gewoon de wegenwacht, maar hoe zit dat als je pech onderweg krijgt met een huurauto?

We hopen natuurlijk dat het je niet zal overkomen, maar uitsluiten kunnen we dat uiteraard niet. Daarom deze gids om je te helpen als het je tóch overkomt dat je in een huurauto met pech staat.

Pech onderweg met een huurauto

Veiligheid voorop

Het allerbelangrijkste: blijf kalm en denk in eerste instantie aan de veiligheid. Niet alleen die van jezelf en je eventuele passagiers, maar ook de veiligheid van andere weggebruikers. Zet, zo mogelijk, de huurauto direct veilig langs de kant van de weg en schakel de alarmlichten in. Zet ook de gevarendriehoek minimaal 50 meter achter de auto (op een snelweg verder, minimaal 100 meter). Als je net na een bocht stilstaat, kun je de gevarendriehoek het beste voor die bocht neerzetten.

Huurauto met pech: hulp inschakelen of niet?

Probeer de oorzaak van het probleem te achterhalen. Je zal de eerste niet zijn die iets te lang is doorgereden nadat het reservelampje van de brandstoftank in de gehuurde auto oplichtte. Overigens is het nooit verstandig om een tank helemaal leeg te rijden. Maar goed, in dat geval zit er niks anders op dan te proberen het dichtstbijzijnde pompstation te bereiken, bijvoorbeeld door te liften.

Een olielek, een lege accu, piepende remmen of een onbekende oorzaak? Bel naar het noodnummer van de lokale autoverhuurder en overleg wat je te doen staat. Tip: sla het telefoonnummer van de verhuurder op in je mobieltje als je de huurauto ophaalt. Zo hoef je er niet naar te zoeken wanneer je op een stressmoment (zoals pech onderweg) dat nummer moet bellen. Bel niet meteen de plaatselijke wegenwacht, want die berekent kosten en die worden niet vergoed.

Heb je helemaal geen ‘verstand’ van auto’s? Dan kun je de huurauto soms weer aan de praat krijgen met een simpele ingreep die een medewerker van het verhuurbedrijf via de telefoon aan je zal uitleggen. Een monteur van de verhuurder kan je telefonisch vragen bepaalde handelingen uit te voeren om zo op afstand te kunnen bepalen wat de mogelijke oorzaak van het probleem is.

Monteur nodig om huurauto te repareren

De verhuurder zal je vertellen wat de volgende stappen zijn als het probleem ernstig is en er een monteur ter plaatse moet komen om de huurauto te repareren. Wat die stappen zijn, hangt af van veel verschillende factoren. Als je in the middle of nowhere staat, zal de verhuurder mogelijk proberen een garagebedrijf uit een dorp in de buurt in te schakelen. Als je niet ver van een vestiging van het verhuurbedrijf bent, stuurt het bedrijf mogelijk een eigen monteur. Moet de auto worden weggesleept? Ook dan zal de lokale verhuurder bepalen welke wegsleepdienst dat gaat opknappen en waar de huurauto naartoe gebracht wordt.

Wie betaalt wat bij pech met een huurauto?

De basisregel is dat je niets betaalt als de pech jou niet te verwijten valt. Een mechanisch defect valt (meestal) onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder en in dat geval draait die dus voor de reparatiekosten op.

Maar soms is het onduidelijk wie er verantwoordelijk is. Neem het geval van een lege accu. Is die accu oud en daardoor niet meer zo betrouwbaar of heb je de lichten van de gehuurde auto laten branden en is de accu daardoor leeggelopen?

Een lekke band is niet alleen een voorbeeld van pech, maar ook van schade aan de huurauto. Nou kun je die band – met een beetje hulp – vaak zelf wel vervangen door de reserveband, maar de schade blijft. Gelukkig is die schade gedekt door de uitgebreide dekking die de meeste van onze huurauto’s met het Worry-Free label hebben.

Pech met een gehuurde auto in een ander land

Als je bij het reserveren van de huurauto hebt aangegeven dat je in een ander land gaat rijden dan waar je de auto hebt opgehaald, gelden dezelfde regels als hierboven. Maar als je dat niet hebt gemeld en je komt in dat andere land met pech te staan, draai je helemaal zelf voor alle kosten op. En meer, want een verhuurder zal er niet blij mee zijn als hij ontdekt dat je zonder toestemming met de huurauto in een ander land reed.

Om deze problemen te voorkomen: geef altijd eerlijk antwoord op de vraag die wij stellen bij het boeken: Reis je met de huurauto naar andere landen?

Vergoeding of vervangende huurauto

“Allemaal goed en wel”, zul je misschien denken, “maar ik ben wel (een deel van) de huurperiode kwijt omdat de huurauto buiten mijn schuld niet functioneert. Hoe zit dat met compensatie?”

Als je huurauto enkele uren in een garage staat en je daarna weer op weg kunt, zul je in het algemeen geen vergoeding ontvangen van de verhuurder. Anders ligt dat als je één of meerdere dagen geen beschikking hebt over de huurauto en het technisch mankement niet door jou is veroorzaakt. Dan heb je uiteraard wel recht op compensatie of een vervangende huurauto.

Of je een andere auto kunt krijgen, hangt af van waar je je bevindt. Vlak bij een vestiging van de verhuurder is een vervangende huurauto meestal snel geregeld, maar als je ver weg bent niet. In het geval dat je de huurauto lange tijd niet kunt gebruiken, dien je een claim in bij de verhuurder om de betaalde autohuur voor niet gebruikte dagen terug te krijgen. Dit is een zaak tussen jou en de lokale autoverhuurder en wij kunnen daarin niet bemiddelen. Overigens zijn de meeste autoverhuurders in het geval van pech heel coulant en zullen ze proberen de schade voor jou zo veel mogelijk te beperken.

Te laat inleveren huurauto door pech

Tja, en toen had je pech op de laatste dag van je vakantie. En je hebt dubbele pech, want door dat probleem ben je te laat met het terugbrengen van je huurauto. Dat is overmacht en het verhuurbedrijf mag je daarom geen extra kosten in rekening brengen vanwege te laat terugbrengen. Vooropgesteld natuurlijk dat je de pech met de huurauto meteen hebt gemeld bij de lokale verhuurder.

Een wielklem of weggesleepte huurauto is geen pech

Oeps, je had de huurauto per ongeluk geparkeerd op een plek waar dat niet mocht en nu heeft de auto een wielklem. Of erger, de huurauto is weggesleept. Dat is pech, maar geen pech waar je de verhuurder voor moet bellen. De kosten van het verwijderen van de wielklem of het terughalen van de huurauto zijn helemaal voor jouw rekening. Net als de boete, maar dat spreekt toch vanzelf?

  1. Home
  2. Pech onderweg met een huurauto, wat moet je doen?