Als je een auto huurt in het buitenland, moet je je natuurlijk altijd op de hoogte stellen van de plaatselijke verkeersregels, zeker als die afwijken van wat je thuis gewend bent.
Over het algemeen zijn verkeersregels er om de veiligheid te waarborgen, oftewel zo veel mogelijk ongelukken en ongemakken te vermijden. Maar er zijn van die regels waarbij je je afvraagt of de bedenker zelf wel ooit achter het stuur heeft gezeten. Of misschien te lang de lucht heeft ingeademd van een walmende diesel.
Hier zijn ze: rare, absurde, grappige en onbegrijpelijke regels in het verkeer wereldwijd!
Wie gebruikt er niet een oud lapje om de auto droog of glimmend te poetsen? Maar let op in San Francisco, want daar mag dat oude lapje geen gebruikt ondergoed zijn! Je wilt niet weten wat er ooit is gebeurd dat dit in de wet moest worden vastgelegd, want geloof het of niet: een gloednieuw slipje mag wel!
Duitsland is beroemd om zijn Freie Körper Kultur (nudisme). Je mag er zelfs bloot je auto besturen, want de Duitsers vinden dat het interieur van een auto privéruimte is. Lastig is wel dat je weer kleren aan moet hebben zodra je in het openbaar het portier opendoet.
Helemaal anders is dat in Thailand. Hoewel het er vaak bloedheet is, moet je altijd volledig gekleed zijn als je achter het stuur zit. Topless rijden kan een boete opleveren en dat geldt voor vrouwen én mannen.
Nog zo’n kledingvoorschrift, maar dit geldt alleen voor vrouwen in Californië. Zij mogen niet achter het stuur in een badjas.
Het lijkt ons nogal voor de hand liggen dat je geen auto mag besturen met een blinddoek om. Dat vinden ze in Alabama ook, maar voor de zekerheid heeft deze Amerikaanse staat dat in de wet vastgelegd. Misschien werd er ooit iemand aangehouden die het probeerde en vroeg waar precies staat dat geblinddoekt rijden verboden is?
Op Prince Edward Island, in Canada, ben je verplicht te toeteren als je in je auto een ander voertuig gaat inhalen. Deze regel stamt uit de tijd dat er nog niet veel auto’s op de weg waren, maar is nooit geschrapt. Tegenwoordig houdt niemand zich er meer aan, want het zou nogal luidruchtig worden op de wegen daar.
Als je met een vieze (huur)auto in Rusland rijdt, loop je de kans een boete te krijgen. Hoe je een auto schoonhoudt in omstandigheden als smeltende sneeuw is onduidelijk, net als wat precies als ‘vies’ geldt.
Over vies gesproken… Veel mensen geven hun auto een wasbeurt op hun vrije dag, dus vaak zaterdag of zondag. In Zwitserland is het verboden je auto op zondag een poetsbeurt te geven. Nou is dat ook ‘not done’ in veel streng christelijke gebieden, maar de Zwitsers hebben het in de wet vastgelegd.
Zwitsers hebben verder een hekel aan lawaai. Daarom is het in Zwitserland verboden je autoportier hard dicht te slaan. En dat geldt elke dag van de week!
In het Australische New South Wales is het tegen de wet om door een plas water of modder te rijden en voetgangers te bespatten die bij de bushalte staan te wachten. Vreemd genoeg is het niet illegaal om mensen te doorweken als ze op het trottoir lopen.
Het beleefde Japan heeft dat beter geregeld, want daar is het altijd verboden voetgangers nat te spetteren.
Overigens is het vast geen toeval dat deze regel ook in de Britse verkeerswet staat. De Britten zijn toch bekend om hun politeness? Of in ieder geval was dat ooit zo.
Nog zo’n voorbeeld van beleefdheid in het Verenigd Koninkrijk: je mag er achter het stuur naar andere verkeersdeelnemers geen lompe gebaren maken, zoals het omhoogsteken van je middelvinger. Een voetganger mag dat wel. Waarom dat onderscheid? Omdat de Britten vinden dat je met woedende gebaren geen controle meer hebt over het voertuig.
In het Amerikaanse Rockville zijn gebaren tot daar aan toe, maar vloeken is er uit den boze. Of je nou onterecht bent afgesneden of bijna opzij bent geveegd door een andere auto, je kunt maar beter je raampje dicht laten in plaats van het open te draaien en de ander stijf te vloeken.
Met een flinke slok op een auto besturen is altijd af te raden, maar in Noord-Macedonië gaan ze daarin nog een stapje verder. Iemand die meerijdt en ‘duidelijk onder invloed’ is, mag daar niet op de passagiersstoel zitten, maar moet op de achterbank. Daar leidt de dronkenlap de bestuurder minder af en kan hij ook rustig in slaap sukkelen en eventueel omvallen.
In Nevada mag je geen kameel berijden op de snelweg. Aan het einde van de 19e eeuw werden er in deze Amerikaanse woestijnstaat veel kamelen gebruikt. Die liepen ook op de hoofdwegen en dat werd wat lastig met de opkomst van het autoverkeer. Vandaar de wetsregel die tot op de dag van vandaag bestaat.
In de Verenigde Arabische Emiraten zijn kamelen nog altijd heel vertrouwd in het straatbeeld en een belangrijk statussymbool. Hoewel het niet officieel in de wet staat, gaat het respect voor deze dieren zo ver dat ze van autobestuurders altijd voorrang krijgen.
Zuid-Afrika heeft de voorrang voor dieren wel in de wet vastgelegd. Je kunt in dat land zomaar olifanten of wildebeesten (gnoes) zien die op hun gemakje de weg willen oversteken. Je bent verplicht de dieren voorrang te geven en je mag ze ook niet hinderen. Overigens geldt de voorrangsregel ook voor andere dieren op de weg, zoals koeien, paarden en ezels.
Neem je vaak de hond mee in de auto en laat je die dan vrolijk zijn kop naar buiten steken? Let op als je in het Verenigd Koninkrijk rondrijdt, want daar mag dat niet. Het staat niet letterlijk zo in de wet, maar als een hond zich vrijelijk in de auto kan bewegen, zorgt dat volgens de Britten voor afleiding. En dat is tijdens het rijden verboden.
In Alaska worden hondensleeën niet meer zo vaak gebruikt als voorheen. Tegenwoordig gaan de meeste mensen met de auto op pad. Maar waar laat je de hond als de wagen gevuld is met het hele gezin? In ieder geval niet op het dak, want dat is in Alaska verboden!
Iets om op te letten als je met een huurauto op weg bent in de buurt van het heilige Mekka in Saoedi-Arabië. De snelwegen die naar de stad leiden hebben aparte rijstroken voor moslims en niet-moslims.
Nog zo’n wet die – zou je zeggen – voor de hand ligt. In de staat Oregon in het noordwesten van de VS mogen kinderen niet worden vervoerd op de motorkap, het spatbord, de treeplank of een ander extern onderdeel van een motorvoertuig. Of dat betekent dat volwassenen daar wel mogen zitten tijdens het rijden is onduidelijk…
Een broodje aap verhaal wordt in het Engels urban legend genoemd en is een legende die steeds weer wordt doorverteld, maar niet waar is. Een mythe dus en op het gebied van verkeersregels zijn er vele. Hier enkele voorbeelden.
Zo wordt wel beweerd dat je in Denemarken eerst onder je auto moet kijken voor je ermee wegrijdt. Het is volstrekt onduidelijk waar dit verhaal vandaan komt en waarom het juist in Denemarken een verkeersregel zou zijn. Het is in ieder geval niet waar.
Ook onduidelijk is waar het verhaal op gebaseerd is dat je in Massachusetts geen gorilla mag vervoeren op de achterbank. Je vraagt je af hoe je in hemelsnaam zo’n mensaap keurig in een auto krijgt. Deze verkeersregel bestaat dus ook niet, al zou het grappig zijn als ‘t wel zo was.
In het Verenigd Koninkrijk zou je bij hoge nood in het openbaar mogen urineren, op voorwaarde dat je dat achter een auto doet en je één hand op het voertuig houdt. In geen enkele verkeerswet staat iets over plassen in het openbaar, maar vaak is dat wel verboden in plaatselijke verordeningen. Maar een uitzondering zoals hierboven beschreven, bestaat niet.
Er wordt wel beweerd dat het in China verboden is te stoppen voor voetgangers op de weg. Dit is niet waar, in de wet staat zelfs expliciet dat een automobilist wel moet stoppen. Iets anders is of dat in de praktijk wordt toegepast. Zeker in grote, drukke steden (en daar zijn er veel van in China) lappen automobilisten deze regel aan hun laars.
Je kent vast wel het spelletje waarbij je in een groep een woord fluisterend moet doorgeven. De laatste persoon blijkt dan iets heel anders te hebben gehoord dan het oorspronkelijke woord. Zoiets is waarschijnlijk gebeurd met een ‘verkeersregel’ in Tennessee. Je zou daar niet vanuit een voertuig mogen schieten op wild, tenzij het om een walvis gaat. Een nogal vreemde regel, want deze Amerikaanse staat grenst nergens aan zee. Vermoedelijk is het Engelse woord ‘wheelchair’ ooit veranderd in ‘whale’. In de wet staat namelijk wel: Hunting from aircraft, watercraft or motor vehicles is unlawful, except for persons confined to wheelchairs.
Niet (meer) waar: in Australië moeten taxi’s altijd een baal hooi bij zich hebben. Dat was inderdaad een regel in de tijd dat een taxi bestond uit een paard en wagen. Dat is al een tijdje niet meer het geval. Toch werd deze regel in de verkeerswet van de Australische stad Melbourne pas in 1980 verwijderd.
Nog een verkeersregel die wel heeft bestaan, maar inmiddels geschrapt is: in Spanje moeten autobestuurders die een bril dragen altijd een reservebril bij zich hebben. Niet meer verplicht dus, maar bij een hoge sterkte kun je toch niet zonder? Dan is het, zeker op vakantie, verstandig een reservebril in je huurauto te hebben.
Welke verzekeringen kies ik, hoe zit het met borg? Lees onze artikelen met handige informatie en tips. Zo kies je de juiste huurauto.