EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
29 april 2024

Huur een auto in Finland en doe hier reisinspiratie op

Finse Merengebied en Archipel per huurauto

Gaan we heel cliché Finland het land van de duizend meren noemen? O, dat hebben we juist gedaan. In feite zijn er trouwens een tikkeltje meer meren in Finland: ruim 180.000! Dan rekenen we wel alles mee, inclusief watertjes waarvoor vijver een passender beschrijving is. Hoe dan ook, het Finse Merengebied is een van de grootste trekpleisters van het land. Het tegenovergestelde van die meren en meertjes zijn de eilanden en eilandjes van de archipel voor de zuidwestkust. De beste manier om dit alles écht te ervaren? Per huurauto. Huur dus een auto voor een ultieme reis door het Finse landschap! Daarnaast is de adembenemende schoonheid van Lapland onweerstaanbaar, vooral in de winter, maar dat beschrijven we in een aparte blog: Lapland in de winter.

Een van de mooiste wegen om te rijden met een huurauto in Finland, dwars door het meer Päijänne.
Een van de mooiste wegen om te rijden met een huurauto in Finland, dwars door het meer Päijänne

Huur een auto voor een Finse roadtrip: 2 routes

We beschrijven twee mogelijkheden voor een roadtrip met een huurauto door Finland. Allereerst een route door de Finse archipel in het zuidwesten en vervolgens naar het noorden langs de kust van de Botnische Golf. De tweede roadtrip loopt door het Finse Merengebied in het oosten van het land. Beide routes beginnen in Helsinki en eindigen in Rovaniemi, maar je kunt ze natuurlijk ook andersom afleggen.

Als je alleen de eerste of tweede route aflegt, lever je de huurauto ergens anders in dan waar je ‘m hebt opgehaald. Zo’n zogeheten one-way autohuur is heel gemakkelijk te regelen. Als je deze twee routes combineert, heb je een volledige rondreis door Finland. Het begin‑ en eindpunt kun je zelf bepalen in elke plaats langs de route.

In het startpunt van beide routes, Helsinki, heb je geen huurauto nodig. Je kunt gemakkelijk enkele dagen doorbrengen in de levendige en trendy hoofdstad van Finland. Het fort op het eilandje Suomenlinna is een hoogtepunt met vele verschillende musea. Je kunt er ook een Finse duikboot uit de Tweede Wereldoorlog bekijken.

1. Met een huurauto langs de Botnische Golf

Of je de auto nu hebt gehuurd op de luchthaven van Helsinki, bij het treinstation of in de voorstad Espoo, je staat meteen al voor een dilemma welke route je zult nemen naar de eerste stop, Turku. De route langs de zuidkust voert door sfeervolle kustplaatsjes en in de zomer kun je er heerlijk luieren op een van de vele strandjes. De noordelijke route brengt je bij het Nationaal Park Liesjärvi, langs het gelijknamige meer. Kinderen vinden het leuk om op de boerderij Korteniemi te zien hoe de Finse boeren vroeger werkten.

Turku is de voormalige hoofdstad van Finland. Vooral in de zomer is het heerlijk flaneren langs de rivier de Aura. Aan de monding van die rivier ligt het middeleeuwse kasteel Turun linna. Misschien niet zo indrukwekkend van buiten, maar wacht tot je binnen bent! Prachtig gerestaureerd en met een interessant museum over de Finse geschiedenis.

De stad is het startpunt voor een rondreis door de beroemde Finse archipel, die bestaat uit duizenden idyllische eilandjes. Er is een 250 kilometer lange hoofdroute door de archipel, maar we raden je aan om af en toe daarvan af te wijken. Parkeer je huurauto en maak een overtochtje naar de unieke eilanden Utö en Jurmo.

De kleurrijke houten huizen in het centrum van Rauma staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
De kleurrijke houten huizen in het centrum van Rauma staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Via de E8 rijd je met een huurauto in vijf kwartier van Turku naar Rauma, maar als je de tijd hebt, rijd dan via de kleinere binnenwegen naar deze stad. Het gezellige, historische centrum bestaat uit houten huizen uit de 18e en 19e eeuw.

Van Rauma rijd je even naar het binnenland, naar Tampere, ook wel de saunahoofdstad van de wereld genoemd. Naast lekker zweten heb je er keuze uit enorm veel musea, variërend van het openluchtmuseum Amuri met historische houten arbeidershuisjes tot musea met Finse moderne kunst en het enige museum ter wereld gewijd aan de stripfiguren de Moemins. Een leuke activiteit voor kinderen is het Spy Museum, waar ze kunnen testen of ze een echte geheim agent zijn!

Van Tampere naar Vaasa is het zo’n 240 kilometer rijden, maar je kunt op diverse plaatsen tussenstops maken, bijvoorbeeld langs het prachtige meer Kyrösjärvi. Vaasa is een echte studentenstad: 1 op de 5 inwoners studeert! Ook heeft de stad van oudsher een sterke band met Zweden. Het zal je opvallen dat veel inwoners Zweeds spreken. Voor de kust liggen de eilanden van de Kvarken-archipel. Die eilanden stijgen voortdurend verder uit zee op, met ongeveer 1 centimeter per jaar. Je kunt er mooie boottochten maken.

Eilandjes van de Kvarken-archipel in de Botnische Golf, Finland.
Eilandjes van de Kvarken-archipel in de Botnische Golf, Finland. (Foto: https://unsplash.com/@hendrikmorkel)

Onderweg naar Oulu moet je even een stop maken bij de kilometerslange zandduinen, Hiekkasärkät, vlak voordat je het plaatsje Kalajoki bereikt. Je kunt er lekker luieren op het strand, maar ook surfen of varen met een bootje. In het avonturenpark Seikkailupuisto Pakka kun je tussen bomen door tokkelen, bungeejumpen, waterskiën of boogschieten.

Iets geks meemaken? In augustus wordt in Oulu het wereldkampioenschap luchtgitaar spelen gehouden. Als in de winter het ijs sterk genoeg is (meestal in februari) kun je met je huurauto over bevroren water naar het eiland Hailuoto rijden!

Rijd vanaf Oulu via Kemi (in de winter staat in deze stad een sneeuwkasteel!) naar Rovaniemi en kies voor de smallere wegen vlak langs de indrukwekkende, brede rivier Kemijoki. In Rovaniemi woont de Kerstman en je kunt ‘m het hele jaar door bezoeken. Eerlijk gezegd is het een nogal commerciële bedoening, maar het is wel leuk om in het ondergrondse Santa Park de Poolcirkel over te steken.

Trek genoeg tijd uit om in Rovaniemi het bijzondere Arktikum te bezoeken. Het is niet alleen een museum over de natuur, cultuur en bevolking van het Noordpoolgebied, maar ook een wetenschapscentrum. Je leert er alles over het uitzonderlijke klimaat in het hoge noorden van Finland en over bijzondere verschijnselen, zoals het noorderlicht.

2. Huur een auto en ontdek het Finse Merengebied

Ook de tweede route voor een roadtrip met een huurauto door Finland start in de hoofdstad. Vanuit Helsinki kun je met de huurauto een dagtripje maken naar het dichtbeboste Nationaal Park Sipoonkorpi. Dit park ligt langs de route naar het op één na grootste meer van Finland, Päijänne. Zoals bij de meeste Finse meren zijn de oevers erg grillig en liggen er in dit meer diverse eilandjes die door bruggen met elkaar zijn verbonden. Rijd via Lahti naar Vääksy en volg daar de weg met nummer 314, een van de mooiste routes in Finland.

Het indrukwekkende kasteel Olavinlinna bij het waterrijke Savonlinna
Het indrukwekkende kasteel Olavinlinna bij het waterrijke Savonlinna

Vanaf Sysmä stuur je de huurauto naar het oosten. Rijd zo veel mogelijk over kleine binnenwegen naar Mikkeli en vervolgens via een omweg (Hoofdweg 62) naar Savonlinna. Onderweg geniet je van het prachtige landschap, met als kers op de taart Savonlinna, dat omgeven wordt door meren en meertjes. Het stadje zelf is de moeite waard, maar zeker ook de grote burcht Olavinlinna uit de 15e eeuw, gebouwd op een eilandje. Een interactieve tentoonstelling in dit kasteel is speciaal gericht op kinderen.

Voordat je verder naar het noorden rijdt, moet je met de huurauto een uitstapje maken naar het natuurgebied Punkaharju. Vanaf hoofdweg 14 neem je de afslag naar de yhdystie (lokale weg) met nummer 4792. Een fantastische route! Vervolgens kun je snel (over Hoofdroute 6) of langzaam (via kleinere binnenwegen) naar het Nationaal Park Koli rijden. Finland is vrij vlak, maar Koli is daarop een uitzondering. Vanaf de bergtop Ukko-Koli heb je een panoramisch uitzicht over het Pielinenmeer. Er zijn wandelroutes uitgezet en in de winter kun je een tochtje maken met de hondenslee.

Mooie vergezichten in Nationaal Park Koli, Finland.
Mooie vergezichten in Nationaal Park Koli, Finland. (Foto: https://unsplash.com/@juho_aleksi_luomala)

Aan de noordkant van dat Pielinenmeer ligt het plaatsje Nurmes. Parkeer daar je gehuurde auto en loop rond door het idyllische oude deel (Puu-Nurmes), dat bestaat uit prachtige grote houten huizen die werden gebouwd rond de eeuwwisseling van de 18e en 19e eeuw.

Als je in de winter verder naar het noorden rijdt, kom je langs de skigebieden van Vuokatti. Maar ook in de zomer is er genoeg te beleven in de bossen en rond de meren. De dichtstbijzijnde grotere stad is Kajaani, de toegangspoort tot de regio Kainuu. De natuur is hier alomtegenwoordig: je rijdt met je huurauto door uitgestrekte bossen, afgewisseld door meren, moerassen, beken en rivieren. In de buurt van Paljakka kun je volop activiteiten in de buitenlucht ondernemen: in de winter (crosscountry) skiën, in de zomer kanovaren, mountainbiken en hiken.

In het Martinselkonen Wilds Centre kun je in de zomer vanuit observatieposten bruine beren spotten. In de winter kun je er tochten maken op fatbikes of sneeuwscooters. Je hoeft niet bang te zijn opeens een wilde beer tegen te komen, want die zijn dan in winterslaap.

Een van de populairste hike routes is de Karhunkierros Trail, van in totaal 82 kilometer lang. Maar je kunt natuurlijk ook slechts een deel lopen of kiezen voor een andere route in het Nationaal Park Oulanka. Je loopt over metershoge hangbruggen langs watervallen en ruige rivieren. Je kunt met je gehuurde auto gemakkelijk naar het startpunt van alle wandelroutes rijden.

Een hangbrug in Nationaal Park Oulanka, Finland.
Een hangbrug in Nationaal Park Oulanka, Finland. (Foto: https://unsplash.com/@datingscout)

Het noorden van Finland is eigenlijk één groot natuurpark. Onderweg naar het eindpunt van deze roadtrip met een huurauto mag je Nationaal Park Riisitunturi niet overslaan. Het ligt ten noorden van de weg tussen Kuusamo en Posio en zeker in de winter is het landschap betoverend. Je kunt er dan sleetochten maken of een langlaufroute volgen.

Van een andere orde is het dierenpark in Ranua, waar je het hele jaar door dieren uit het Poolgebied kunt observeren. Er zijn ruim vijftig verschillende soorten, waaronder de enige ijsberen in Finland. Als je met je huurauto van Posio rechtstreeks naar Rovaniemi rijdt, is het zo’n 130 kilometer rijden. Als je besluit via Ranua te gaan, is de totale afstand ongeveer 170 kilometer (en vanaf Ranua ruim 80 kilometer).

Geïnspireerd? Huur een auto!

We hopen dat we je met deze twee voorbeeldroutes geïnspireerd hebben om een auto te huren voor een vakantie in Finland. Zowel ‘s zomers als ‘s winters kun je in het adembenemende Finse landschap lekker actief zijn. In de zomer kanoën, kajakken, roeien, mountainbiken, raften en zwemmen, in de winter (crosscountry) skiën, snowboarden, schaatsen en tochten maken met een hondenslee of sneeuwscooter. En vergeet niet de prachtige kleuren van de dichte Finse bossen in de herfst! Voeg daarbij de stilte van de ongerepte Finse natuur en je komt helemaal tot rust!

Huur dus een auto in Finland en geniet van de magie die het land biedt in ieder jaargetijde.

  1. Home
  2. Finse Merengebied en Archipel per huurauto