EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
4 oktober 2023

Huurauto in de sneeuw: wat is de wintertoeslag?

Een auto huren met de juiste banden

Bij autorijden moet veiligheid altijd voorop staan en dat geldt zeker als je tijdens je wintersportvakantie een auto huurt of in een ander gebied met winterse omstandigheden. Dan wil je er zeker van zijn dat die vier wielen de juiste banden hebben en dat ook de verdere uitrusting van de huurauto tiptop in orde is. Zorg dus dat je een auto huurt die goed is voorbereid op de winter, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Huurauto in de sneeuw: wat is de wintertoeslag?

Huurauto winterklaar maken

Een huurauto klaar maken voor de winter betekent dat die wordt uitgerust met winterbanden en/of sneeuwkettingen. Maar ook minder in het oog lopende zaken moeten worden geregeld. De autoverhuurder zal extra checks uitvoeren om er zeker van te zijn dat de auto probleemloos de winter doorkomt. Een accu kan bijvoorbeeld slecht tegen kou, dus zal de verhuurder controleren of die nog goed is. Verder is het belangrijk dat de ruitenwissers in goede conditie zijn en de vloeistof voor de ruitensproeiers antivries bevat. Ook de koelvloeistof moet opgewassen zijn tegen lage temperaturen. En, last but not least, dat er een ruitenkrabbertje in de huurauto ligt.

De wintertoeslag bij het huren van een auto

Het zal duidelijk zijn dat het winterklaar maken van de auto voor de verhuurder kosten met zich meebrengt. Maar daar blijft het niet bij, want huurauto’s vergen in winterse omstandigheden meer onderhoud en het verwijderen van sneeuw en ijzel op de locatie van de verhuurder is ook niet gratis. Al die extra kosten worden uiteraard doorberekend aan de klant.

In landen of gebieden met winterse omstandigheden (sneeuw, ijs, gladheid) zijn winterbanden meestal verplicht. Als je daar een auto huurt, zijn die normaal gesproken al voorzien van winterbanden. Die banden zijn inbegrepen in de huurprijs, want zonder mag een auto er niet eens de weg op. Hoe weet je nu of die verplichting bestaat? Heel eenvoudig: dat melden wij als je naar een auto zoekt in een land en een periode dat die verplichting geldt.

Als winterbanden niet verplicht zijn, maar wel worden aanbevolen (bijvoorbeeld Zwitserland), zijn deze banden niet standaard gemonteerd en dus ook niet bij de huurprijs inbegrepen.

In sommige landen moet je sneeuwkettingen in de huurauto hebben, omdat die op bepaalde weggetjes of onder winterse omstandigheden verplicht zijn. Soms zijn die sneeuwkettingen ook bij de huurprijs inbegrepen, maar dat is lang niet altijd het geval. Wel kun je in ons zoeksysteem filteren op huurauto’s die geleverd worden met sneeuwkettingen en anders kun je die apart bestellen onder ‘Accessoires’.

Over sneeuwkettingen gesproken: als je die nog nooit hebt omgelegd of als het type ketting dat de autoverhuurder meegeeft voor jou onbekend is, ga dan even oefenen voordat je ze nodig hebt. Niets zo vervelend als hannesen met een ketting als de sneeuwvlokken om je oren vliegen en er een ijzige wind waait.

Autohuur tijdens de winter in VS/Canada

En hoe zit dat eigenlijk met het huren van een auto voor een wintervakantie in Canada of de Verenigde Staten? De meeste huurauto’s in die landen zijn uitgerust met all-weather-tires, die dus onder alle omstandigheden te gebruiken zijn. Toch raden we je aan als je naar een gebied met veel sneeuw en ijs gaat, ook daar een auto met winterbanden te huren. In die landen zijn die meestal niet bij de prijs inbegrepen en betaal je dus een wintertoeslag.

Winteraccessoires huurauto

Naast de veiligheidsmaatregelen wil je – zeker in wintersportgebieden – vast ook extra’s bij je huurauto: een skibox, dakkoffer of skidragers. Die zijn nooit bij de prijs inbegrepen, maar kun je uiteraard wel apart bestellen. Als je een auto hebt geselecteerd, zie je welke accessoires er beschikbaar zijn.

Wat betaal je waar en wanneer?

Alles wat je extra bestelt, moet je ter plekke bij de lokale verhuurder afrekenen. Dat geldt niet alleen voor accessoires, maar bijvoorbeeld ook voor winterbanden of sneeuwkettingen als die niet bij de huurprijs zijn inbegrepen. Wij vermelden dat heel duidelijk bij elk product dat je aan je bestelling toevoegt met de zin: “Je betaalt ter plaatse ongeveer [bedrag] voor de volledige huurperiode.”

Verzekering huurauto wintersport

Een auto heeft in winterse omstandigheden – sneeuw, ijzel, hagel – veel meer te lijden dan wanneer het droog en zonnig is. Door gladheid en slecht zicht komt schade aan auto’s in de winter vaker voor en huurauto’s zijn daarop uiteraard geen uitzondering. Het is dus geen overbodige luxe om – zeker in de winter – goed op weg te gaan. Denk daarbij ook aan het afdekken van het eigen risico.

Wil je dat allemaal ineens geregeld hebben? Huur dan een auto met ons Worry-Free label. Dan heb je niet alleen een goed verzekerde huurauto en een afgedekt eigen risico, maar mag je ook een onbeperkt aantal kilometers rijden. Bovendien komen alleen autoverhuurders met een goede klantbeoordeling (7+) in aanmerking voor dat label. Worry-Free is dus eigenlijk een garantielabel voor zorgeloos auto huren. Vink in ons filtersysteem het hokje aan bij “Toon alleen: Worry-Free” en je ziet alleen huurauto’s die aan de eisen voldoen.

Tip: bij de meeste huurauto’s met het Worry-Free label is een verzekering voor schade aan glas, wielen, dak en onderkant van de auto inbegrepen. Zulke schade loop je onder winterse omstandigheden zomaar op. In ons zoeksysteem zie je de optie “Uitgebreide dekking”. Als je die aanvinkt, zie je alleen auto’s waarbij die schade is gedekt.

  1. Home
  2. Huurauto in de sneeuw: wat is de wintertoeslag?