EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
14 november 2023

Kiezen voor een huurauto met automaat

Automatische versnelling biedt veel voordelen

Bij het zoeken naar een huurauto kijk je vermoedelijk eerst naar het type en de prijs. Kijk daarnaast eens naar de bediening: wil je een huurauto met handschakeling of automatische versnelling? Als je zelf al een automaat rijdt, zal dat vast ook je voorkeur zijn bij het huren van een auto. Maar hoe ligt dat als je zelf een handgeschakelde auto rijdt? Of als je geen eigen auto hebt, maar zeer waarschijnlijk wel je rijbewijs hebt gehaald in een auto met schakelpookje? Ook dan is kiezen voor een automatische huurauto helemaal geen gek idee. Lees hieronder waarom.

Automatische versnellingspook

In veel landen is rijden in een automaat de norm, onder meer in de Verenigde Staten, Canada, Zuid-Afrika en Australië. Een van de redenen is dat ze in die landen geregeld lange afstanden rijden en het verkeer in de (grote) steden vaak erg druk is. Dat laatste geldt ook in landen als Japan en Zuid-Korea. Het is daarom geen toeval dat ook in die landen vrijwel iedereen in een auto met automatische versnelling rijdt.

Automatische auto huren voor de vakantie

Stel jezelf nu de vraag wat je gaat doen als je een auto huurt voor je vakantie. Is het antwoord dat je lange(re) afstanden gaat rijden en onbekende steden en dorpen gaat bezoeken? Ziedaar waarom een automatische huurauto voor de vakantie het overwegen waard is. Natuurlijk verheug je je op een leuke trip, maar in de meeste gevallen gaat die over onbekend terrein. Fijn als je dan niet hoeft te schakelen en je volledig kunt concentreren op het verkeer, de route naar je bestemming en de verkeersborden. Ook voor de veiligheid is een automaat beter: twee handen aan het stuur, geen afleiding door schakelen en rijden maar!

Als je op vakantie gaat naar een land waar ze aan de andere kant van de weg rijden, is een automaat huren helemaal een uitkomst. Je moet je (zeker de eerste dagen) al concentreren om op de juiste weghelft te blijven, dan wil je niet nadenken over welke hand je ook alweer moet gebruiken om te schakelen.

Automaat huren steeds voordeliger

Huurauto’s met automatische versnelling zijn (nog) vaak iets duurder dan handgeschakelde auto’s, maar lang niet altijd. Zo kun je in sommige landen (zoals die we hierboven noemden) uitsluitend auto’s huren met automaat en in landen als Noorwegen en Zweden is het aanbod automatische huurauto’s zo groot dat die in veel gevallen goedkoper zijn dan handgeschakelde auto’s. Dat heeft alles te maken met de lokale markt: het aantal Noren en Zweden dat een automaat rijdt, is de afgelopen jaren sterk gestegen. Ook in andere Europese landen kiezen steeds meer mensen voor een automatische versnelling. Het aanbod automatische huurauto’s zal die trend volgen, waardoor de prijsverschillen minder worden.

Overstap overwegen? Huur eerst een auto met automaat!

Als je zelf een handgeschakelde auto hebt en met het idee speelt over te stappen naar een automaat, is het huren van een wagen met automatische versnelling dé manier om die bediening eens uit te proberen. Huur zo’n auto voor bijvoorbeeld een weekendje weg en bepaal daarna of jouw volgende wagen een automaat wordt. De keuze draait uiteindelijk om jouw persoonlijke voorkeur. Maar laat je verrassen door de veilige en ontspannen manier van rijden: alleen maar gas geven en remmen. Ook ideaal bij het rijden in een file. Je hoeft niet steeds de koppeling in te drukken, het stuur los te laten om de pook in een andere versnelling te zetten en vervolgens die koppeling te laten opkomen, het gaat allemaal volautomatisch. Bovendien kan bij een automatische versnellingsbak de motor niet afslaan.

In de afgelopen jaren is veel gesleuteld aan het optimaliseren van de automatische versnellingsbak. Auto’s met een automaat hebben minimaal zes versnellingen, maar vaak meer. Dat maakt het schakelvrij rijden heel comfortabel. Het is niet voor niets dat veel mensen die een keer in een wagen met automatische versnelling hebben gereden niet meer anders willen.

Hardnekkige vooroordelen automatische auto’s

Je leest en hoort vaak dat een automatische versnelling veel meer brandstof zou verbruiken. Dat was ooit wel zo, maar het brandstofverbruik van een moderne automaat is nauwelijks hoger dan van een handgeschakelde auto. Sterker, het verbruik is tegenwoordig meestal lager, zeker als je dat vergelijkt met een ‘sportieve’ rijder in een handbak.

Nog zo’n hardnekkig vooroordeel over automatische versnellingen: je zou er niet ‘sportief’ mee kunnen rijden. Ook dat was ooit waar, maar geldt niet meer voor moderne auto’s. Zeker automaten met een dubbele koppeling rijden de handbakken er met gemak uit. Bij een dubbele koppeling staat de volgende versnelling al klaar om in actie te komen. Die snelheid van overschakelen haal je niet met een handmatig pookje. Waarom denk je dat sommige duurdere modellen ‘sportieve’ auto’s alleen nog met zo’n automaat leverbaar zijn?

Automatische auto’s zonder dubbele koppeling hebben vaak een ‘sportstand’ waarbij de versnellingsbak later overschakelt naar een hogere versnelling en je dus langer kunt doortrekken. Verder hebben sommige automaten een manuele stand, waarmee je zelf de versnelling kunt kiezen. Omdat je daarbij nog steeds geen koppelingspedaal hoeft in te drukken, wordt dit wel halfautomatisch rijden genoemd.

Nadelen huren automatische auto

Behalve de soms hogere prijs in enkele landen (zie hierboven), kunnen we eigenlijk geen nadelen ontdekken aan het huren van een auto met automatische versnelling. Of het zou moeten zijn dat je er even aan moet wennen. Je zult zien dat je rijden in een automaat heel snel onder de knie hebt. Gewoon even een stukje proefrijden op een rustige weg of parkeerterrein.

Huurauto reserveren met automatische versnelling

Als je bij ons zoekt naar een auto om te huren, zie je standaard zowel auto’s met handschakeling als met automaat. In ons filtersysteem kun je de optie ‘Automaat’ aanvinken, waardoor je alleen huurauto’s ziet met automatische versnelling. Als je daarnaast de autoklasse van jouw voorkeur hebt aangevinkt en twee keer op ‘Automaat’ klikt, zie je snel het prijsverschil. In veel gevallen zal dat verschil tussen een automaat en handgeschakelde huurauto je heel erg meevallen en in sommige landen is een automaat zelfs goedkoper.

We raden je aan ruim op tijd te reserveren als je een auto wilt huren met automaat. Als je later reserveert, bestaat de kans dat automatische huurauto’s niet meer beschikbaar zijn. Je loopt geen enkel risico, want als je na het reserveren je aanmeldt om de huurprijs van die auto te volgen, krijg je automatisch bericht van prijswijzigingen. Mocht de prijs dalen, dan kun je tot 48 uur van tevoren je huidige boeking annuleren en de auto opnieuw reserveren tegen de lagere prijs!

  1. Home
  2. Kiezen voor een huurauto met automaat