De beste manier om IJsland te ontdekken en te genieten van de indrukwekkende natuur is door een auto te huren en zelf naar de mooiste plekjes te rijden. Toch moet je in IJsland – meer dan in andere landen – extra letten op mogelijke schade aan je huurauto door steenslag. Veel wegen zijn weliswaar goed geasfalteerd, maar er kunnen wel steentjes op liggen. Ook kent het land veel gravelwegen met soms diepe kuilen. Daardoor kun je niet alleen schade oplopen aan de carrosserie, ruiten of bodemplaat, maar ook een lekke band krijgen. Hoe je het beste rijdt op de IJslandse wegen en hoe je je indekt tegen schade, leggen we hieronder uit.
Als je een auto hebt gehuurd om door Reykjavik en omgeving te rijden of alleen de natuurlijke attracties te bezoeken pal langs de Golden Circle, hoef je je geen extra zorgen te maken over eventuele schade aan je huurauto. Die ruim 300 kilometer lange route is volledig geasfalteerd en wordt uitstekend onderhouden. Anders wordt het als je ook maar een beetje van het gebaande pad afwijkt. En laten we eerlijk zijn, wie wil dat nou niet? Zeker als je over de vrijheid beschikt van een huurauto!
Zo is het Thingvellir National Park een vaste stop langs de Golden Circle, maar waarom niet met je gehuurde auto een rondje om het meer Thingvallavatn? Je rijdt dan op een prachtige, kronkelende gravelweg met geweldige uitzichten over het water. Onderweg zijn er genoeg plekken waar je de huurauto kunt parkeren om foto’s te maken of te picknicken.
In IJsland geldt dat je voor de mooiste plekjes meestal (een stukje) over gravel moet rijden. Zelfs de ruim 1300 kilometer lange ringweg bestaat voor een klein deel uit gravel (in het zuidoosten). Maar kijk ook uit voor steentjes op geasfalteerde wegen. Gruis kan van de bergen de weg op rollen of door de soms harde wind op de weg terechtkomen.
Wees altijd bedacht op veranderende omstandigheden. Op die prachtige asfaltweg kun je opeens over steentjes rijden. Die mooie verharde weg kan smaller worden of overgaan in gravel. Dat wordt meestal wel aangegeven met waarschuwingsborden, maar toch. Overigens is het geen gek idee je van tevoren te verdiepen in de IJslandse verkeersborden.
Je moet dus altijd ver vooruitkijken, meer nog dan je gewend bent. Nou is dat niet zo moeilijk, want het is in de regel niet druk op de IJslandse wegen en je hebt dus meestal ruim zicht op de weg voor je. Rem geleidelijk af als je een gravelweg nadert en rijd altijd langzaam over zo’n grindweg. Je wilt natuurlijk geen schade veroorzaken aan andere auto’s, maar opspattende steentjes kunnen ook schade veroorzaken aan jouw huurauto, onder meer aan de onderkant.
Bij tegenliggers op een gravelweg ga je nog langzamer rijden en zo veel mogelijk rechts. In de regel doet die tegenligger dat ook en kunnen jullie elkaar rustig passeren. Zware vrachtwagens zijn een verhaal apart. Hoe langzaam die ook rijden, ze zullen op gravelwegen (of bij gruis op een geasfalteerde weg) altijd steentjes doen opspatten. Als die vrachtwagen van de andere kant komt, kun je daar weinig aan veranderen. Maar als je een vrachtauto voor je ziet, kun je maar beter flink afstand houden. Eventueel kijk je uit naar de eerstvolgende gelegenheid om je gehuurde auto te parkeren, waardoor je de vrachtwagen een ruime voorsprong geeft. Ook als je achter een andere personenauto rijdt, moet je ruime afstand houden.
In IJsland lopen in de zomermaanden veel schapen vrij rond. Die mogen grazen waar ze willen en zullen dus ook de weg oversteken. Ga altijd langzamer rijden als je schapen (of andere beesten, zoals rendieren en paarden) langs de weg ziet. Ga vooral niet claxonneren, want daar kunnen ze van schrikken en schade aan de huurauto door dieren is bij de meeste verzekeringen niet gedekt.
Het IJslandse landschap is zo overweldigend en afwisselend, je zou wel elke vijf minuten willen stoppen om ervan te genieten of een foto te maken. Hoe verleidelijk ook, stop je gehuurde auto nooit zomaar langs de kant van de weg. Dat is ten strengste verboden en bovendien gevaarlijk. Bedenk hoe jij zou reageren als je op een smalle weg plotseling moet uitwijken voor een stilstaande auto, omdat een toerist zo nodig een foto wil maken. Langs de wegen in IJsland zijn meer dan voldoende gelegenheden om je huurauto veilig (en legaal) te parkeren.
Niet alleen tijdens het rijden kijk je ver vooruit, dat moet al vóór je instapt. Bekijk altijd de weersverwachting voor de komende uren op de route die je gepland hebt. Dat geldt niet alleen in de winter, maar ook in de rest van het jaar. In IJsland kan het weer heel grillig zijn: een strakblauwe hemel in de ochtend kan zomaar omslaan in een zomerstorm of winterse sneeuwstorm. Download de app voor het weer in IJsland (Google Play / App Store) en bekijk de verwachting voordat je op weg gaat met de huurauto.
Als het weer omslaat is dat uiteraard ook van invloed op de wegomstandigheden. Hoe de situatie op de weg is, kun je heel goed checken op de website umferdin (verkeer). Je kunt er inzoomen op delen van IJsland. Ook geeft de website informatie over waar aan de weg gewerkt wordt. Als je klikt op het icoontje van een webcam, zie je een actueel camerabeeld van de betreffende weg.
Je kunt IJsland heel goed bezoeken in de winter. Sommige mensen vinden dat zelfs de beste tijd, omdat het veel rustiger is bij bezienswaardigheden. Winterbanden zijn van 1 november tot 15 april verplicht in IJsland en in die periode zijn alle huurauto’s daar dus mee uitgerust. Zo heb je meer grip op wegen die slechter begaanbaar zijn door hagel, sneeuw of ijzel. Soms worden wegen helemaal afgesloten, waardoor je je plannen moet veranderen. Dat is natuurlijk vervelend, maar zo’n wegafsluiting gebeurt voor jouw veiligheid. Wees dus flexibel en stippel in zo’n geval een andere route uit om met je huurauto te rijden.
Nog meer dan in de zomermaanden moet je in de winter het weer en de situatie op de wegen goed in de gaten houden. Nogmaals: het weer in IJsland kan op slag veranderen. Je kunt op één dag vier seizoenen meemaken, echt! Verder moet je rekening houden met de beperkte uren daglicht in de winter. Je kunt daardoor minder zien op een dag.
Als slecht weer wordt voorspeld, kun je beter niet in de huurauto stappen. Als je onderweg terechtkomt in een situatie met slecht zicht: pas je snelheid aan en overweeg om in het eerstvolgende dorpje te stoppen en onderdak te zoeken.
Wij laten het altijd helemaal aan jou over of je een huurauto met of zonder extra verzekeringen wilt reserveren. Maar in het geval van IJsland raden we je af een auto te huren met alleen de basisverzekeringen. Die schade-, WA– en diefstalverzekeringen zijn standaard bij elke auto die je huurt. Maar een extra verzekering voor schade aan glas, wielen, dak en onderkant van de huurauto is bepaald geen overbodige luxe in IJsland. Wij noemen dit ‘uitgebreide dekking’ en daarop kun je filteren in ons zoeksysteem. De meeste huurauto’s met het Worry-Free label hebben die uitgebreide dekking. Bovendien hebben auto’s met dat label geen eigen risico of een door ons afgedekt eigen risico.
Aanbieders van huurauto’s op IJsland raden soms extra verzekeringen aan voor schade door zand of vulkanische as (Sand and Ash Protection – SAAP), gravel (Gravel Damage – GD) en zelfs wind (denk aan ontwrichte portieren). Bij sommige autoverhuurders vallen deze risico’s onder de uitgebreide dekking en hoef je er dus geen extra verzekering(en) voor af te sluiten. Maar dat is niet altijd het geval! Lees daarom bij het reserveren van een huurauto – juist in IJsland – grondig de voorwaarden door en ga na wat er precies onder de verzekering valt. Overigens is rijden over zogeheten F-wegen alleen toegestaan voor auto’s met vierwielaandrijving. Als je geen 4×4 hebt gehuurd en toch over deze wegen rijdt, ben je nergens voor verzekerd!
Gravelwegen verhogen de kans op het krijgen van een lekke band. Vooral als de deklaag van gravel net nieuw is, zijn de steentjes nog niet ‘ingereden’ en kunnen ze erg scherp zijn. Een lekke band is bepaald geen zeldzaamheid en dat is dus nóg een reden om bij het huren van een auto in IJsland een uitgebreide dekking te nemen, want schade aan de banden valt daaronder.
Niet alle huurauto’s hebben een reservewiel en als dat er wel is, gaat het meestal om een ‘thuiskomertje’. Bij het ontbreken van een reservewiel, vind je in de kofferbak een reparatiesetje om het lek voorlopig te dichten en de band op te pompen. In beide gevallen moet je voor een definitieve oplossing naar de dichtstbijzijnde hulppost of garage. Die kun je vinden via de app van safetravel.is. Neem in het geval van een lekke band of andere pech onderweg altijd eerst telefonisch contact op met de verhuurder.
Net als in andere landen moet je bij het ophalen van een huurauto heel goed controleren of de auto schade heeft. Maar in IJsland moet je een extra scherpe inspectie uitvoeren, omdat schade nou eenmaal vrij vaak voorkomt. Neem dus ruim de tijd voor het inspecteren van de huurauto, neem foto’s (of een video) en wees er zeker van dat eventuele bestaande schade staat genoteerd op het zogeheten check-outformulier.
Laat je door de waarschuwingen hierboven niet afschrikken om een auto te huren in IJsland. Bepaal je eigen tempo, geniet van de natuurwonderen en beleef de fantastische landschappen. Alleen met een huurauto kun je het meeste uit je reis door IJsland halen. Neem de voorzorgsmaatregelen in acht en zorg voor een goede verzekering. We garanderen je dan geweldige ervaringen en een zorgeloze roadtrip. Waar wacht je nog op? Huur een auto om het prachtige IJsland te ontdekken!
Welke verzekeringen kies ik, hoe zit het met borg? Lees onze artikelen met handige informatie en tips. Zo kies je de juiste huurauto.