EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
19 oktober 2023

3 mooie roadtrips op Sicilië met een huurauto

Huur een auto en ontdek het prachtige Sicilië

Als je een auto hebt gehuurd om op Sicilië rond te toeren, zul je waarschijnlijk verrast zijn dat de afstanden op dit Italiaanse eiland niet zijn wat ze lijken. Natuurlijk, 50 kilometer is 50 kilometer, maar op Sicilië doe je meestal veel langer over die afstand dan je gewend bent. Niet alleen omdat veel wegen smal en kronkelig zijn, maar ook omdat er onderweg zó veel te zien is. Als bezoekers eenmaal op Sicilië zijn geweest, willen ze altijd weer terug naar dit grootste eiland in de Middellandse Zee.

De kustweg SS113 in het noordoosten van Sicilië, tussen Capo Skino en Capo Calava
De kustweg SS113 in het noordoosten van Sicilië, tussen Capo Skino en Capo Calava

Doe hier inspiratie op voor een vakantie op Sicilië met een huurauto: we geven je ideeën voor de mooiste roadtrips. We mijden daarbij zo veel mogelijk de snelwegen, want die brengen je veel te snel van de ene plek naar de andere, waardoor het echte Sicilië letterlijk aan je voorbijschiet. Je zult merken dat als je met een gehuurde auto de ene route hebt voltooid, je alweer plannen maakt voor een volgende vakantie met een huurauto op Sicilië. Zo verslavend is dit prachtige eiland!

Auto huren vanaf Palermo of Catania?

Wil je een roadtrip maken door het oosten of het westen van Sicilië? Je kunt natuurlijk het hele eiland doorkruisen met een huurauto, maar de meeste mensen hebben daarvoor niet genoeg tijd. Voor het westen (en noorden) is Palermo Airport de perfecte luchthaven, voor het oosten (en zuiden) is het vliegveld van Catania beter gelegen. Sinds Ryanair weer vliegt op Trapani Airport in het uiterste westen van Sicilië is dat ook een optie om je gehuurde auto op te halen.

Heel Sicilië is de moeite waard en welke kant van het eiland je ook kiest, als je een auto hebt gehuurd zul je er een fantastische roadtrip beleven. Maar er zijn subtiele verschillen. Zo is het oosten van oudsher meer toeristisch, maar zijn de beste stranden nou juist aan de west‑ en zuidwestkust. Pittoreske stadjes en dorpjes zijn vooral in het zuidoosten te vinden, maar voor het lekkerste eten op straat moet je toch echt in de hoofdstad Palermo zijn. De vulkaan Etna ligt in het oosten van Sicilië, de Tempelvallei in het zuiden (en die tempels zijn het gemakkelijkste te bereiken op een rondrit per huurauto door het westelijke deel van het eiland).

Oostelijk Sicilië met een huurauto

Als je landt op Catania Airport wil je vast eerst een of twee dagen doorbrengen in de stad, voordat je met een huurauto op stap gaat. In dat geval kun je beter een auto huren bij een van de stadskantoren in Catania vanaf de dag dat je aan de rondrit wilt beginnen.

Catania staat niet bol van de bezienswaardigheden, maar moet je vooral beleven. Bijvoorbeeld ‘s ochtends op de traditionele vismarkt achter de Duomo. De stad is bekend om de grote hoeveelheid barokke architectuur. Vanaf de Chiesa della Badia di Sant’Agata heb je een mooi uitzicht over Catania.

Na een paar dagen Catania is het tijd om in je huurauto te stappen en naar het zuiden te rijden. De eerste stop is het aloude Syracuse, meer dan 2500 jaar geleden gesticht door de Korinthiërs. Het oudste en oogverblindende mooiste deel ligt op een eiland, Ortigia. Je kunt je gehuurde auto stallen op een parkeerterrein langs de toegangsweg naar het eiland. Dwaal door de oude straatjes en over de lokale markt, en neem een drankje op een van de terrasjes met uitzicht over zee. Aan de rand van het ‘nieuwere’ Syracuse ligt het Parco Archeologico della Neapolis, met ruïnes uit de Grieks en Romeinse tijd en een interessant grottenstelsel.

De Siciliaanse barokstijl is zo alom aanwezig, omdat steden en dorpen herbouwd moesten worden na een grote aardbeving in 1693. Rijd met je huurauto 45 minuten verder naar het zuiden en je komt in het barokke Noto. Vooral ‘s avonds is het centrum van dit stadje uiterst sfeervol. Het is ook een goede uitvalsbasis om dagtochtjes te maken met je gehuurde auto naar een van de stranden of het natuurreservaat Vendicari. Vendicari is een eldorado voor vogelaars maar biedt ook spectaculaire witte zandstranden (Spiaggia di Calamosche). Net ten zuiden van dit natuurgebied ligt het charmante vissersplaatsje Marzamemi, dé plek om te genieten van zeevruchten!

Na Noto stap je weer in de huurauto om naar Ragusa te rijden. Je kunt de weg via Modica nemen of de spectaculaire route via de SP58. Ook Ragusa werd herbouwd na die verwoestende aardbeving in de 17e eeuw. Dit pittoreske oude deel van de stad (ibla) moet je gezien hebben.

Het centrum van Sicilië herbergt vele pareltjes. Rijd in je huurauto bijvoorbeeld van Ragusa via Caltagirone naar Piazza Armerina. De grootste attractie is de Villa Romana del Casale met verbluffende mozaïeken, maar verblijf ook minimaal één nacht in het prachtige oude stadje. Stuur je gehuurde auto vervolgens naar het middelpunt van Sicilië: het stadje Enna dat op ruim 900 meter hoogte ligt. Door die hoogte had het een strategisch belang en er staat dan ook een fort, het Castello di Lombardia vanwaar je fantastisch uitzicht over de stad en omgeving hebt.

Enna ligt net ten zuiden van de A19 en je kunt over die snelweg dus met je huurauto meteen terugrijden naar Catania. Maar leuker is een omweg te maken en met je gehuurde auto via het schitterende Nicosia en Troina naar de Etna te rijden. Kies zelf van welke kant je de vulkaan wilt beklimmen. Van de noordzijde kun je niet helemaal naar de top, van de zuidzijde wel. Bovendien is aan die zuidkant een kabelbaan naar boven.

Even uitblazen op een strand voordat je de huurauto terugbrengt in Catania? Rijd dan naar Taormina of Giardini Naxos.

Huur een auto voor een roadtrip door westelijk Sicilië

Het vliegveld van Palermo ligt vrij ver van de stad en direct aan de kustweg die naar het westen loopt. Bepaal dus van tevoren of je meteen na het ophalen van je huurauto aan een roadtrip wilt beginnen of liever eerst een paar dagen in Palermo doorbrengt. In dat laatste geval kun je beter een auto huren bij een kantoor in de Siciliaanse hoofdstad.

De eerste stop is Trapani (en dat geldt ook als je op de luchthaven met die naam een auto hebt gehuurd). Het stadje zelf is heel aantrekkelijk en perfect als basis voor dagtochtjes in de omgeving met je huurauto. Bijvoorbeeld naar het prachtige middeleeuwse vestingstadje Erice. Al op de bochtige weg ernaartoe geniet je van spectaculaire uitzichten. Op de mooiste punten zijn (kleine) parkeerplaatsen waar je even kunt stilstaan. Net buiten de vesting zijn grote parkeerplaatsen om je huurauto te stallen.

Als je van Trapani via de SP21naar het zuiden rijdt, kom je door een gebied met zoutpannen. Hier wordt niet slechts zout gewonnen, het is ook een natuurreservaat. Je kunt met je huurauto de weg langs de kust blijven volgen en dan kom je onder meer door wijnstad Marsala en vissersstadje Mazara del Vallo. Parkeer hier je gehuurde auto voor een heerlijke vismaaltijd! Maar je kunt ook lekker langzaam via binnenwegen rijden, langs eindeloos lijkende wijngaarden en percelen met olijfbomen, naar de volgende stop: Sciacca.

Het middeleeuwse centrum van Sciacca wordt omgeven door 16e-eeuwse stadswallen. Drie oude poorten zijn nog vrijwel geheel intact. Sciacca is een kleurrijk vissersplaatsje, waar je uren kunt ronddwalen. In de Griekse tijd was het populair vanwege de thermische zwavelbronnen en enkele zijn nog steeds in gebruik. Liever relaxen in zout water? In de omgeving zijn mooie stranden.

Op weg naar de volgende stop, Agrigento, kom je langs de Scala dei Turchi, die door wind en water in verblindend witte mergelsteen zijn uitgesleten. Om de zachte steen te beschermen, kun je de Turkse Trappen zelf niet meer bezoeken, maar er zijn uitzichtpunten als je in je huurauto de SP86 volgt.

Het op een heuvel gelegen Agrigento heeft een mooi historisch centrum, maar de grootste aantrekkingskracht ligt in de Valle dei Templi. Vanuit de stad rijd je er met een gehuurde auto in zo’n 10 minuten naartoe. Het is overigens geen vallei, maar een heuvelrug met overblijfselen van Griekse tempels.

Vanaf Agrigento kun je diverse routes nemen naar de noordkust van Sicilië, maar je ontkomt er vrijwel niet aan (een stukje) over de tolweg A19 te rijden. Rijd bijvoorbeeld via de oude stadjes Canicatti en Caltanisetta naar het Parco delle Madonie waarin overweldigende natuur wordt afgewisseld met middeleeuwse dorpjes, omgeven door hoge bergtoppen. Let wel op als je er met je huurauto doorheen rijdt, want vooral op de kleinere wegen kan het wegdek te wensen overlaten.

Indrukwekkende bergtoppen afgewisseld met middeleeuwse stadjes, zoals hier Isnello, in het Parco delle Madonie.
Indrukwekkende bergtoppen afgewisseld met middeleeuwse stadjes, zoals hier Isnello, in het Parco delle Madonie

Ten noorden van dat natuurpark ligt Cefalù, een populaire badplaats dankzij het fraaie zandstrand. In het middeleeuwse centrum staat onder meer een schitterende Arabisch-Normandische kathedraal. Vanaf de heuveltop die het plaatsje overheerst, La Rocca, heb je een fraai uitzicht. Op die top zijn resten te zien van een middeleeuws fort.

Vanaf Cefalù rijd je met een huurauto over de snelweg in ruim een uur naar Palermo. Maar als je de tijd hebt, neem dan ook eens een zijweg om nog meer te genieten van Sicilië voordat je de gehuurde auto weer inlevert. Of neem de weg die pal langs de kust loopt, de SS113.

One-way met een huurauto op Sicilië

Je kunt natuurlijk ook een auto huren in Catania en die ergens anders weer inleveren, bijvoorbeeld (de luchthaven van) Palermo. Dat heet one-way auto huren. Als je op ons zoekformulier een andere locatie invult om de huurauto in te leveren, laten wij alleen de auto’s zien waarbij dat mogelijk is.

Als je van Catania naar Palermo rijdt, kun je prachtige tochten maken door het bergachtige noordoosten van Sicilië. Hier kun je veel tijd doorbrengen door iedere dag een andere route door deze Monti Peloritani te plannen. Fantastische haarspeldbochten, overweldigende natuur en pittoreske middeleeuwse stadjes, bijvoorbeeld Novara di Sicilia, dat op de lijst van mooiste Italiaanse stadjes staat. Vlak langs de kust loopt de SS113, die vooral in dit deel van het eiland spectaculaire uitzichten biedt.

Veel haarspeldbochten in het bergachtige noordoosten van Sicilië, zoals hier bij Savoca
Veel haarspeldbochten in het bergachtige noordoosten van Sicilië, zoals hier bij Savoca

Onderweg naar Palermo kun je met de huurauto door prachtige natuurgebieden rijden, zoals het uitgestrekte Parco dei Nebrodi, dat bestaat uit dichtbeboste bergen afgewisseld door bergmeren. Boek een overnachting bij een van de accommodaties in het park en laat je huurauto een dagje staan voor een mooie hike of een fietstocht.

Auto huren op Sicilië: nog meer ideeën

Wil je meer inspiratie opdoen en ontdekken wat er verder nog te zien en te beleven is als je een auto hebt gehuurd op Sicilië? Bezoek dan de officiële website voor toerisme: Visit Sicily.

  1. Home
  2. 3 mooie roadtrips op Sicilië met een huurauto