EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
25 januari 2024

Huurauto voor een maand of langer, kan dat?

Hoe je voor de lange termijn een auto huurt

Om maar gelijk het antwoord te geven op de vraag boven dit artikel: ja, je kunt een auto huren voor een maand of langer. Voordat we je vertellen hoe dat werkt, eerst even uitleg over wanneer er sprake is van lange termijn.

De meeste aanbieders van huurauto’s stellen de grens op 28 dagen (vier weken). Als je  voor 28 dagen of meer een auto wilt huren is dat dus lange termijn. Sommige autoverhuurders hanteren een grens van 29 of 30 dagen. Vaak gaat het tarief dat je per dag betaalt omlaag als je voor een maand of langer een auto huurt. Maar dat geldt niet altijd, soms gaat het tarief juist omhoog. Waar dat precies door komt, kunnen we je hier niet vertellen, want er zijn veel factoren die daarbij een rol spelen. Om er enkele te noemen: de beschikbaarheid van een huurauto voor die langere termijn, de precieze periode waarin je de auto wilt gebruiken en hoe ver van tevoren je de huurauto reserveert.

Reserveren van een huurauto voor langere termijn

Als je een auto wilt huren voor een maand of langer werkt dat heel eenvoudig: precies hetzelfde als wanneer je op zoek bent naar een huurauto voor 1, 2 of 3 weken. Vul simpelweg in wanneer je de auto wilt ophalen en wanneer je de huurauto weer inlevert. Ons systeem laat dan automatisch zien welke auto’s voor die periode beschikbaar zijn en voor welke prijs.

Als je zoekt naar huurauto’s en een vergelijking doet tussen korte en lange termijn, zul je zien dat het aanbod van auto’s te huur voor een maand of langer minder groot is. Dat komt doordat niet alle bedrijven huurauto’s voor de langere termijn aanbieden. Die laten we dan uiteraard ook niet zien. Wat je wel automatisch ziet zijn de tarieven voor de lange termijn (als een aanbieder van huurauto’s daarvoor aparte tarieven heeft).

Wat nu als je een perfecte huurauto hebt gevonden, maar de verhuurder nou net die auto niet aanbiedt voor een termijn van een maand of langer? Lees hieronder wat je dan kunt doen.

Auto huren voor langer dan een maand: de 28-dagen truc

We schreven al dat de dagprijs voor een huurauto vaak omlaag gaat als je kiest voor een periode langer dan een maand. Maar niet altijd! Dat is natuurlijk heel vervelend als je een leuke auto hebt gevonden die voor een periode van 21 dagen aantrekkelijk geprijsd is, maar voor een periode van 40 dagen veel duurder blijkt te zijn. Of die perfecte auto is simpelweg niet beschikbaar voor lange termijnhuur. In zulke gevallen splits je de huurperiode gewoon op in tweeën. Bijvoorbeeld: je huurt de auto eerst voor 27 dagen en vervolgens voor 13 dagen. Maar je kunt ook andere termijnen kiezen die samen op 40 dagen uitkomen, zolang geen van de twee 28 dagen of meer is.

Voordeel is dat je voor die twee verschillende periodes een huurauto kunt kiezen met onbeperkt aantal kilometers (wat bij één lange periode vrijwel nooit kan). Nadeel is dat je de auto wel eerst moet inleveren en op hetzelfde adres de huurauto voor de tweede periode ophaalt. Dat is bij een lange roadtrip waarschijnlijk te omslachtig, maar in veel andere gevallen hoeft het nauwelijks een bezwaar te zijn.

Waarom een auto huren voor een maand of langer?

Als je tijdens een lange vakantie eindelijk die gedroomde roadtrip wilt maken, ligt het natuurlijk voor de hand dat je voor langere tijd een auto huurt. Maar er zijn nog wel meer scenario’s denkbaar waarbij je een huurauto voor een maand of langer nodig kunt hebben.

Als je zelf in een handgeschakelde auto rijdt, maar overweegt over te stappen naar een wagen met automatische versnelling of een elektrische auto, is het wel zo prettig dat andere rijden eerst eens uit te proberen. Zo’n auto huren voor een maandje is dan dé oplossing.

Of stel je voor dat je voor langere tijd ergens anders gestationeerd bent en geen zin of mogelijkheid hebt om daar met je eigen auto naartoe te rijden. Bijvoorbeeld omdat je partner die auto ook gebruikt. In dat geval kom je er niet onderuit een auto te huren voor langere tijd.

Zelfs als je geen eigen auto hebt, kun je soms behoefte hebben aan de flexibiliteit van een huurauto. Bijvoorbeeld als je voorziet dat je de komende maand(en) allerlei dingen moet doen waarvoor het openbaar vervoer ontoereikend is.

En, last but not least, de prijs. Stel, je denkt aan het huren van een auto voor 24 dagen en je ontdekt dat de dagprijs voor 28 dagen veel lager ligt, waardoor je ook op een gunstiger totaalbedrag uitkomt. Nou, dan maar vier daagjes aan de vakantie vastplakken en voor bijna een maand een auto huren! Maar let op: denk niet dat je gebruik kunt maken van het lagere tarief om de auto 4 dagen eerder dan afgesproken in te leveren. Grote kans dat het verhuurbedrijf je alsnog het hogere tarief of extra kosten in rekening brengt, waardoor je uiteindelijk duurder uit bent.

Huurauto voor lange termijn: waar moet je aan denken?

Waar je bij een huurauto voor de korte termijn kunt kiezen voor een onbeperkt aantal kilometers is dat voor de langere termijn meestal niet het geval. Als je een auto wilt huren voor een maand of langer, gelden er vrijwel altijd kilometerbeperkingen. Let daar goed op, want voor elke kilometer boven de limiet moet je betalen en dat kan flink in de papieren lopen. De beperking van het aantal kilometers staat in de huurvoorwaarden, die je natuurlijk altijd goed moet doorlezen voordat je een huurauto reserveert.

Bij een langere roadtrip komt het vaak voor dat je een landsgrens oversteekt of naar een bestemming wilt rijden die alleen per veerboot bereikbaar is. Het reizen naar een ander land moet je altijd melden bij het reserveren van de huurauto. Niet alle autoverhuurders staan dat toe en als dat wel het geval is, berekenen ze soms extra kosten. Wat betreft veerboten moet je denken aan (meestal langere) verbindingen tussen het vasteland en een eiland of tussen eilanden. Bijvoorbeeld van het Spaanse vasteland naar de Balearen of tussen Griekse eilanden. Ga goed na of zulke oversteken zijn toegestaan voor de auto die je wilt huren.

Zijn voorwaarden voor lange termijn autohuur anders?

De voorwaarden voor het huren van een auto voor een maand of langer zijn niet anders dan voor de korte termijn. Zo gelden dezelfde leeftijdsgrenzen (maar die kunnen wel per aanbieder verschillen). Verder hebben alle huurauto’s standaard de schade‑, diefstal‑ en WA‑verzekering en kun je uiteraard kiezen voor uitgebreide dekking. Wel kunnen de tarieven anders liggen bij autohuur voor lange termijn, niet alleen het dagtarief (vaak lager), maar bijvoorbeeld ook de borg (soms hoger).

  1. Home
  2. Huurauto voor een maand of langer, kan dat?