Calgary is de grootste stad van de Canadese provincie Alberta en een toegangspoort tot de Rocky Mountains. Die bergen zijn voor de meeste bezoekers dé reden om op Calgary Airport te vliegen: in de winter vanwege de geweldige skigebieden en in de zomer om de fantastische roadtrips die je er kunt maken, zoals over de Icefields Parkway. Dat is de bekendste route en wij kunnen er niet omheen die te beschrijven, maar er zijn meer mooie wegen en andere attracties die je kunt bezoeken als je in Calgary een auto huurt. Hieronder beschrijven we de beste bezienswaardigheden in westelijk Canada.
Wij kunnen hier lang niet alle mooie routes en natuurparken beschrijven. We raden je aan de app te downloaden van Parks Canada (Android / Apple), omdat daarin een ongelooflijke hoeveelheid informatie te vinden is. Bij verschillende routes zijn interessante stopplaatsen aangevuld met anekdotes of weetjes. Heel handig! Download deze app wel voordat je door een nationaal park gaat rijden of wandelen, want in veel natuurgebieden hebben mobieltjes geen bereik.
Calgary is niet slechts een toegangspoort, maar heeft zelf ook het nodige te bieden. Het is een zeer moderne stad en er zijn nauwelijks historische gebouwen, maar wel enkele fraaie staaltjes van moderne architectuur. Om er enkele te noemen: de Central Library (bekijk die ook van binnen), de kantoortoren Telus Sky die ’s avonds intrigerend wordt verlicht, de Peace Bridge ontworpen door Santiago Calatrava, en het hoogste gebouw van de stad The Bow. Bij de opening in 1968 was de Calgary Tower de hoogste constructie. Controversieel is het exterieur van Studio Bell, maar binnenin vind je een interessant museum, helemaal gewijd aan muziek. Het National Music Centre is een interactieve beleving van geluiden en muziekinstrumenten.
Hoe het leven in vroeger tijden was ervaar je in het Heritage Park, waar een pioniersstadje is nagebouwd, je antieke auto’s (en benzinepompen) kunt bekijken en een tochtje kunt maken met een oude stoomtrein of de historische raderstoomboot.
Bij warm weer is tobben of raften op de Bow River een geweldige manier om een halve dag door te brengen. Ga je liever fietsen? Er zijn fietspaden aan beide oevers van de rivier, tussen de wijken Montgomery en Inglewood.
Inglewood Bird Sanctuary is een sereen park aan de oostkant van de stad. Er leven talloze vogelsoorten en je kunt er verschillende spotten als je de tijd neemt om rustig op een van de strategisch geplaatste bankjes te gaan zitten. De mooiste tijd is het najaar als het park zijn bonte herfstkleuren toont.
Het uitzicht op het centrum van Calgary vanaf Nose Hill is geweldig. Parkeer je gehuurde auto op een van de parkeerplaatsen langs 14 Street NW of John Laurie Blvd NW en loop een stukje naar boven.
Banff is een bergstadje met leuke cafés en restaurants, maar het is er in de zomermaanden wel erg druk. Als je er vanuit Calgary met je huurauto naartoe rijdt, kom je eerst door Canmore, dat rustiger is. Dat is ook het startpunt van de Grassi Lakes Trail, een hike langs de meren aan de westkant van het stadje. Ook mooi is het in de bergen genestelde Lake Minnewanka, ten oosten van Banff.
De Minnewanka Drive is een schilderachtige lus langs het meer. De weg begint aan het einde van Banff Avenue, nadat die de Trans-Canada Highway is overgestoken. In dit prachtige landschap leven veel wilde dieren. Dikhoornschapen en herten kom je er vrijwel zeker tegen en als je geluk hebt ook vossen en wellicht een grizzlybeer. Als je die laatste ziet, is het zaak in je huurauto te blijven zitten!
Let op: van half november tot half april is het westelijke deel van de Minnewanka Loop gesloten, omdat het een belangrijke corridor is voor wilde dieren. Lake Minnewanka en de andere meertjes in het gebied zijn nog steeds toegankelijk door na de Cascade Ponds rechtsaf te slaan. Wel moet je in deze maanden dezelfde weg terug.
Van Banff rijd je met een huurauto over Highway 1 in ongeveer drie kwartier naar Lake Louise. Leuker is de Bow Valley Parkway, die er parallel aan loopt. Onderweg kun je stoppen bij diverse bezienswaardigheden en dan duurt de rit tussen Banff en Lake Louise enkele uren. Langs de route zijn verschillende uitkijkpunten met uitlegborden. Misschien wel de beroemdste stop langs deze weg is de wandelroute door Johnston Canyon. Het pad is goed onderhouden en biedt prachtige uitzichten op de wanden van de kloof, stromend water en woeste watervallen. Het is ook een geweldige wandeling in de winter. Het is er dan veel minder druk en het witte sneeuwlandschap en de bevroren watervallen maken dit een betoverende ervaring.
Lake Louise is genoemd naar het gelijknamige spectaculaire gletsjermeer ten westen van het stadje. Je kunt dat meer het beste ‘s ochtends vroeg bekijken, voordat hordes andere toeristen arriveren of aan het begin van de avond, als ze al weg zijn. Je kunt er ook voor kiezen je huurauto te laten staan en een plaatsje te reserveren op de pendelbus die behalve Lake Louise ook het nog mooiere Moraine Lake aandoet. Het is niet langer mogelijk om zelf naar dat laatste meer te rijden, dus dit is eigenlijk de beste optie.
Lake Louise is het startpunt van de iconische roadtrip over de ongeëvenaarde Icefields Parkway, tussen de nationale parken Banff en Jasper. Je kunt de 230 kilometer in drie uur afleggen, maar als je echt wilt genieten van het ongelooflijke landschap maak je tussenstops en wandelingen. Dan doe je gemakkelijk drie dagen over deze route die op ieders bucketlist staat. Eerlijk is eerlijk, in de zomermaanden ben je bepaald niet de enige die op deze fantastische route langs torenhoge, grillige bergen, ijsblauwe meren en glinsterende gletsjers rijdt. Je kunt dus veel beter in de lente of de herfst van Lake Louise naar Jasper rijden of zelfs in de winter, al zijn sommige bezienswaardigheden langs de Icefields Parkway dan ontoegankelijk.
Meteen buiten Lake Louise loopt de weg langs Hector Lake, aan de voet van de Waputik Range en verderop heb je uitzicht op de Crowfoot Glacier, die zich overigens steeds verder terugtrekt, net als veel andere gletsjers in de Rocky Mountains.
Peyto Lake is een must-stop, want de aanblik van het turkooisblauwe water van dit meer, omringd door diepgroene naaldbomen, zul je niet snel vergeten. Tenminste, als je er niet in de winter bent, wanneer het meer is bevroren. Maar ook dan is het uitzicht onvergetelijk. Soms kun je in de winter niet helemaal tot aan de Bow Summit parkeerplaats rijden, maar je kunt wel naar het uitzichtplatform lopen.
Hierna daalt de weg af naar Waterfowl Lake, waar je een adembenemend uitzicht hebt over het meer met daarachter de indrukwekkende berg White Pyramid (3219m). Je rijdt hier door de vallei van de rivier de Mistaya en vanaf de weg is er een wandelpad naar de smalle kloof die deze rivier heeft uitgesleten. Vanaf de parkeerplaats Mistaya Canyon is het slechts vijfhonderd meter lopen naar een uitzichtbruggetje waar bulderend, schuimend water door de rotsen onder je stroomt.
Vijf kilometer verderop is er een brug over de Howse River en heb je geweldig uitzicht op de bergketen Mount Wilson. Hier is de Saskatchewan River Crossing, waar drie rivieren samenvloeien: de Howse, de Mistaya en de North Saskatchewan River. Vanaf de weg heb je er maar matig zicht op, we raden je aan de huurauto aan de kant te zetten en een van de wandelpaden naar de rivieren te volgen. Hier is ook het enige tankstation langs de Icefields Parkway, maar je betaalt er de hoofdprijs!
Het uitzicht vanaf het Cirrus Mountain Viewpoint (zie de eerste foto hierboven) geeft precies weer waar het bij deze route om gaat: een fantastische weg dwars door een adembenemend berglandschap. Het is maar goed dat er zo veel uitkijkplekken zijn, zodat de bestuurder ook volop kan genieten. Het is nog leuker om op zo’n rustplek van bestuurder te wisselen. Wist je dat het heel gemakkelijk is om een huurauto te reserveren met extra bestuurder?
Kort na dit prachtige uitkijkpunt loopt er van de parkeerplaats naast de weg een steil pad naar Parker’s Ridge. Als je maar tijd hebt voor één wandeling, doe dan deze. Je klimt 275 meter naar de top van een richel met onvergetelijk uitzicht op de Saskatchewan Glacier.
Nog meer gletsjers zijn te zien bij het Columbia Icefield Discovery Center. Als je tegenover het informatiecentrum parkeert kun je de gletsjers van veraf bewonderen, maar wil je met beide benen op de Athabasca Glacier staan, dan zul je een (vrij prijzig) plaatsje moeten boeken op een van de speciale sneeuwbussen. Die gletsjer is de bron voor de Sunwapta Falls, die van achttien meter hoogte in een kloof stort. Nog iets hoger en breder zijn de Athabasca Falls, 24 kilometer verderop.
Vanaf deze plek kun je in de zomermaanden een alternatieve route volgen naar Jasper, via de 93A, wat de bevolking the old highway noemt. Dit laatste deel van de route loopt door een gebied dat zwaar te lijden had van enorme bosbranden in 2024. In Jasper brengt de SkyTram je naar de top van Whistler’s Mountain op een hoogte van bijna 2500 meter met ongeëvenaarde uitzichten op omringende pieken en valleien.
Wist je dat er vlak bij Calgary nog veel meer natuurgebieden zijn die vaak over het hoofd worden gezien? Het gebied direct ten westen van de stad wordt Kananaskis Country genoemd, ook wel afgekort tot K-Country. Als je over Highway 1 naar het westen rijdt, zie je de afslag duidelijk aangegeven. Je volgt dan Highway 40 en na ruim zes kilometer kom je bij het bezoekerscentrum, waar je een toegangspas kunt kopen. Zorg ervoor dat je het kenteken van je huurauto bij de hand hebt. Makkelijker is om de Kanaskis Conservation Pass van tevoren online aan te schaffen. De weg loopt hier vlak langs een wild stromend riviertje, waar je kunt kajakken en raften. Er is een wandelpad naar een plekje dat Widowmaker heet. Hoe dat aan zijn naam kwam, laten we aan jouw fantasie over.
De streek is onderverdeeld in verschillende provinciale natuurparken en met je bezoekerspas heb je toegang tot al die parken. Alleen al het landschap rond Highway 40 is verbluffend, maar je moet natuurlijk van die hoofdweg af om echt te genieten. Dit is typisch Rocky Mountains terrein, met besneeuwde, steile bergtoppen, koude rivieren die door smalle valleien stromen en helderblauwe meren. Het hoogste punt is Mount Galatea (3185m) en er zijn verschillende andere toppen boven de drieduizend meter. Langs een langgerekt stuwmeer loopt de fantastische Spray Lakes Road (Highway 742) terug naar Canmore. Vlak voor je dat stadje bereikt, kun je een pad volgen naar Ha Ling Peak met een geweldig uitzicht over de vallei van de Bow River.
Er zijn enorm veel hikes te doen in Kananaskis. Zorg voor verschillende laagjes kleding, want zelfs op een zonnige dag kan het op de top van een berg hard waaien en een stuk kouder zijn dan in het dal. Naast hiken kun je in Kanaskis Country in de zomer mountainbiken, paardrijden, kanoën, kajakken, raften, fietsen en natuurlijk wildlife spotten. Verder kun je op ontelbare plaatsen picknicken. In de winter kun je er langlaufen, skiën, snowboarden, ijsvissen en tochten maken op sneeuwschoenen of met sneeuwscooters.
Icefields Parkway heet officieel Highway 93 North. Er is ook een Highway 93 South en die loopt vanaf Castle Junction naar Radium Hot Springs en het Nationale Park Kootenay in de aangrenzende provincie British Columbia. Ook deze weg loopt door spectaculair landschap. Als je in Calgary een auto hebt gehuurd rijd je eerst over de Vermilion Pass, dat de grens is tussen de twee provincies en ook het punt van de zogeheten Continental Divide. Aan de ene kant loopt het rivierwater naar de Stille Oceaan, aan de andere kant naar (uiteindelijk) de Atlantische Oceaan. Vanaf de parkeerplaats is er een korte wandelroute door het bos, met uitlegborden over de brand die er in 1968 woedde en hoe de natuur zich daarna herstelde.
Even verderop is er een parkeerplaats bij het begin van de wandelroute naar Stanley Glacier. Het pad gaat geleidelijk omhoog en als je eenmaal boven de boomgrens bent heb je geweldig uitzicht op bergketens en uiteraard de gletsjer. Nog geen vier kilometer verder is er alweer aanleiding om je gehuurde auto stil te zetten en de benen te strekken in Marble Canyon. Hier loopt een vrij gemakkelijk pad – wel met hoogteverschillen – langs de smalle kloof van de snelstromende rivier de Kootenay, die je enkele keren via bruggetjes oversteekt. Die rivier zul je ook vanuit de auto zien, want de weg loopt er vlak langs.
De Numa Falls bereik je na een wandelingetje van drie minuten vanaf de parkeerplaats. Je kunt vanaf het bruggetje over de waterval diverse langere wandelpaden volgen. Op enkele plekken in het park staan zogeheten Red Chairs en die vormen het perfecte Instagramplaatje. Zo ook bij de Simpson River Trail, waar de rivier de Simpson uitmondt in de Kootenay. Bij het vervolgen van je weg zul je moeite hebben niet afgeleid te worden door het fantastische vergezicht over de vallei en de bergketens aan de overkant. Geen zorgen, er is een uitkijkpunt: Kootenay Valley Viewpoint.
In Radium Hot Springs kun je niet alleen een bad nemen in de warmwaterbronnen, je kunt er ook een geweldige wandeling maken door de Sinclair Canyon. Het is geen lange kloof, maar wel indrukwekkend met hoge kliffen, weelderig groen en het kabbelende water van de rivier. Je kunt je huurauto het beste parkeren op een terrein aan het einde van een weg langs de houtzagerij Canford.
Ongeveer honderd autokilometers ten zuiden van Calgary is een heel leuk openluchtmuseum, Bar U Ranch, een absolute aanrader als je met kinderen reist. Deze ranch toont het leven zoals het was van eind negentiende eeuw tot de jaren vijftig in de vorige eeuw. Verschillende gebouwen en landbouwwerktuigen, evenals personeel in klederdracht, laten je het leven op de historische ranch ervaren en begrijpen. Je kunt de ranch alleen tussen half mei en half september bezoeken.
Van de ranch loopt Highway 22 verder naar het zuiden door glooiende heuvels. Volg aan het einde van die weg de afslag naar Frank Slide Interpretation Centre (Highway 3). Op weg daarnaartoe zul je je verbazen over de enorme rotsblokken die links en rechts van de weg liggen. Die zijn stille getuigen van een enorme aardverschuiving die in 1903 de helft van het plaatsje Frank wegvaagde. Nog steeds zie je heel duidelijk waar de bergrots is ingestort, vooral vanaf het uitkijkplatform bij het bezoekerscentrum. Overigens gaat het in dat centrum niet alleen over deze ramp, er is ook aandacht voor vroegere bewoning van dit gebied en archeologische vindplaatsen.
Op de terugweg kun je een uur lang ondergronds in de Bellevue Coal Mine. Uitgerust met een mijnwerkershelm en lamp is dit ook voor kinderen een geweldig leuke en leerzame ervaring. Je moet de rondleiding wel van te voren boeken.
Vanaf Bellevue is het nog honderd kilometer rijden naar Waterton, midden in een Canadees nationaal park dat je eigenlijk niet mag overslaan: Waterton Lakes. Voordat je het plaatsje met je huurauto binnenrijdt is er een parkeerplaats bij het wandelpad naar Bear’s Hump. Het is een pittige klim van ruim een kilometer naar de top, maar als je het uitzicht ziet ben je al die inspanning vergeten. Je kijkt er uit over twee van de drie Waterton Lakes (Middle en Upper), de bergen eromheen en het iconische Prince of Wales Hotel.
Naast gletsjermeren en bossen vind je in het park veel watervallen. Dat is zelfs al het geval meteen aan de westkant van Waterton: de Cameron Falls. Daar is tevens het begin‑ of eindpunt van de Carthew-Alderson Trail. Dat is een lange, mooie, maar ook behoorlijk inspannende wandelroute door alle verschillende landschappen in Waterton en langs vier alpine meren omgeven door hoge pieken. Veel mensen gebruiken de pendeldienst tussen Waterton Park en Cameron Lake om vanaf dat meer te starten, maar je kunt er via de Akamina Parkway ook met je huurauto naartoe rijden. De kortere wandeling naar Bertha Lake (en langs Bertha Falls) is ook prachtig.
Waterton Lakes grens aan het Glacier National Park in de Verenigde Staten, maar Canada heeft zelf ook een park met die naam, alleen ligt dat heel ergens anders.
Naar het Canadese Glacier National Park is het vanaf Calgary een behoorlijk stukje rijden – ruim driehonderd kilometer – maar als je al in Lake Louise bent is het nog niet de helft. Je rijdt over de Trans-Canada Highway en langs die snelweg zijn er tal van punten waar je de huurauto even moet stilzetten of een omweggetje maken naar mooie natuurwonderen. Grappig is dat je even na Golden een andere tijdzone binnenrijdt. Een bord langs de weg wijst je erop je horloge een uur terug te zetten. Een halve kilometer verderop zie je een bord dat de grens aangeeft van Glacier National Park.
De Rogers Pass is historisch interessant, omdat hier de eerste spoorlijn door de Selkirk Mountains werd aangelegd. Alleen was die al snel onbruikbaar door de vele lawines en werd er daarom later een tunnel geboord. In het bezoekerscentrum kun je informatie krijgen over de vele wandelroutes. Meteen achter het centrum begint de Balu Pass Trail, maar er zijn nog veel meer mooie hikes te maken in dit nationale park. Wees voorbereid op uitdagend terrein en steile hellingen.
Voor iets heel anders dan de bergen van de Rocky Mountains rijd je naar de zogeheten badlands bij Drumheller. Als je in Calgary een auto hebt gehuurd is het ruim anderhalf uur rijden. Links en rechts van de weg zie je gestreepte rotslagen in verschillende tinten rood, bruin en grijs. In dit gebied zijn overblijfselen gevonden van verschillende dinosaurussoorten en die zijn tentoongesteld in het Royal Tyrrell Museum. In het omliggende landschap slaat je fantasie op hol: hier hebben dus miljoenen jaren geleden van die enorme dieren rondgezworven. In dat bijzondere landschap zie je onder meer zogeheten hoodoos: pilaren van zandsteen die zijn ontstaan door erosie.
Er lopen fantastische wegen door de ongelooflijk indrukwekkende natuur in het westen van Canada. Wel geldt op veel van die wegen een snelheidsbeperking en die is er niet voor niets. Het komt namelijk nogal eens voor dat een hert of eland de weg oversteekt en daar wil je op tijd voor kunnen afremmen. Niet alleen om die wilde dieren te beschermen, maar ook om schade aan je huurauto te voorkomen. Ga langzaam rijden als je langs de weg dieren ziet, zonder bovenop je rem te gaan staan, want dat vinden achterliggers niet leuk.
Een hele handige website om te raadplegen voordat je met de gehuurde auto in Alberta op pad gaat is 511. Je vindt er informatie over de toestand van snelwegen, wegwerkzaamheden, ernstige incidenten en extreem weer. Ook zijn er links naar webcams en kun je een route invullen om te zien of er op dat traject waarschuwingen van kracht zijn. De provincie British Columbia biedt deze service via de website DriveBC.
Over die naburige provincie gesproken: van 1 oktober t/m 30 april zijn op de meeste wegen in British Columbia winterbanden verplicht, maar zogeheten all season tyres (M+S symbool) zijn al voldoende. In Alberta geldt geen verplichting voor speciale banden in de winter, maar die heb je dus wel nodig als je in de wintermaanden naar Kootenay of Glacier National Park rijdt, want die liggen in British Columbia. Auto’s die je in Calgary huurt zijn nooit standaard uitgerust met winterbanden (mogelijk wel met M+S-banden). Je kunt winterbanden apart reserveren, maar de kosten betaal je ter plekke aan de autoverhuurder.
De Classic Loop is een rondreis tussen Banff National Park en Vancouver aan de westkust van Canada. De totale afstand is meer dan 2500 kilometer en niet iedereen heeft de tijd voor zo’n lange roadtrip. Maar waarom niet de helft doen? Kies voor de noordelijke of zuidelijke route en lever je huurauto in op bijvoorbeeld de luchthaven van Vancouver. Dit heet one-way autohuur en is heel gemakkelijk te regelen. Vul op ons zoekformulier je ophaal‑ en inleverlocatie in en wij tonen alleen huurauto’s waarbij die combinatie mogelijk is. Wist je dat de route tussen Calgary en Vancouver zo populair is dat veel autoverhuurders er niet eens een one-way toeslag voor berekenen? Ga vandaag nog op zoek naar een huurauto in Calgary!
Welke verzekeringen kies ik, hoe zit het met borg? Lees onze artikelen met handige informatie en tips. Zo kies je de juiste huurauto.