• Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven

Auto huren Noord-Ierland

Bespaar tijd en geld. Wij vergelijken het aanbod van autoverhuurders in Noord-Ierland zodat jij dat niet hoeft te doen.

Voer stad, luchthaven of treinstation in
- dagen
Waarom bij ons reserveren?
  • Gratis annuleren Tot 48 uur voor aanvang van de boekingsperiode
  • Laagsteprijsgarantie Betere prijs gevonden? Wij zorgen voor een betere aanbieding
  • Al 500.000+ boekingen Meer dan een half miljoen mensen gingen je voor 24000+ ophaallocaties Ophaallocaties over de hele wereld
  • 24000+ ophaallocaties Ophaallocaties over de hele wereld
Wereldwijde sale!
Profiteer van kortingen tot wel 15% bij verschillende verhuurbedrijven - Geldig t/m 31 juli 2024
Wij vergelijken alle bekende verhuurders

Autohuur Noord-Ierland

EasyTerra Autohuur Noord-Ierland is een onafhankelijke prijsvergelijker op het gebied van autoverhuur. De prijzen van de bekende autoverhuurbedrijven worden in ons systeem vergeleken, zodat u als consument altijd tegen een gunstig tarief uw huurauto bij ons kunt boeken.

Mini klasse Noord-Ierland

Zoals de naam al aangeeft gaat het in de miniklasse om de kleinste huurauto’s. Ze zijn het meest geschikt voor een of twee personen en hebben meestal maar twee deuren.

De bagageruimte is beperkt, maar deze auto kun je wel kwijt op de kleinste parkeerplekjes! Deze auto’s zijn niet alleen goedkoop om te huren, maar ook erg zuinig in brandstof- of energieverbruik. Een auto uit deze klasse huur je op deze bestemming (Noord-Ierland) vanaf per dag. Zorgeloos op reis? Kies dan voor ons Worry-Free label. De goedkoopste auto uit deze klasse met Worry-Free label huur je vanaf /dag bij Europcar.

Economy klasse Noord-Ierland

Een economy huurauto is compact, maar iets groter dan een auto uit de miniklasse. Alleen al daardoor bieden auto’s in deze klasse meer comfort.

Ze zijn vooral geschikt voor twee personen en kleine gezinnen. Kiezen voor een huurauto uit de economy-klasse is, zoals de naam al aangeeft, een economische keuze, oftewel budgetvriendelijk. Een auto uit deze klasse huur je op deze bestemming (Noord-Ierland) vanaf per dag. Zorgeloos op reis? Kies dan voor ons Worry-Free label. De goedkoopste auto uit deze klasse met Worry-Free label huur je vanaf /dag bij Avis.

Compact klasse Noord-Ierland

Huurauto’s in de compact-klasse zijn populair en het is goed te begrijpen waarom. Deze auto’s bieden voldoende ruimte aan 4 personen, inclusief hun bagage, en zijn toch klein genoeg om moeiteloos in drukke steden te rijden.

Als je kleine kinderen hebt, kies dan voor een 4-deurs, want dat maakt het plaatsen van kinderzitjes een stuk eenvoudiger. Een auto uit deze klasse huur je op deze bestemming (Noord-Ierland) vanaf per dag. Zorgeloos op reis? Kies dan voor ons Worry-Free label. De goedkoopste auto uit deze klasse met Worry-Free label huur je vanaf /dag bij Europcar.

Intermediate klasse Noord-Ierland

Middenklasse huurauto's zijn een uitstekende keuze als je meer ruimte nodig hebt dan een compacte auto. Ze zijn perfect voor een gezin of groepje van maximaal 5 personen met genoeg plaats voor bagage.

Hoewel een huurauto in deze middenklasse dus iets meer ruimte biedt, is het verbruik van brandstof of energie vergelijkbaar met een auto uit de compact-klasse. Een auto uit deze klasse huur je op deze bestemming (Noord-Ierland) vanaf per dag. Zorgeloos op reis? Kies dan voor ons Worry-Free label. De goedkoopste auto uit deze klasse met Worry-Free label huur je vanaf /dag bij Europcar.

Standaard klasse Noord-Ierland

Anders dan de naam doet vermoeden, zijn huurauto’s in de standaardklasse vrij grote wagens met meer dan genoeg ruimte voor 5 passagiers en bagage. Ze zijn ideaal voor lange(re) afstanden, bijvoorbeeld tijdens een rondreis, ook al omdat huurauto’s uit de standaardklasse vaak meer accessoires hebben op het gebied van

comfort. Een auto uit deze klasse huur je op deze bestemming (Noord-Ierland) vanaf per dag. Zorgeloos op reis? Kies dan voor ons Worry-Free label. De goedkoopste auto uit deze klasse met Worry-Free label huur je vanaf /dag bij Europcar.

Fullsize klasse Noord-Ierland

Huur je een auto in de fullsize-klasse, dan heb je niet alleen de beschikking over een wagen met veel ruimte, maar ook een luxe inrichting en accessoires. Gecombineerd met de krachtige motoren zijn het auto’s die reizen over lange afstanden heel aangenaam

maken. Wel is het aanbod van huurauto’s in de fullsize-klasse vaak beperkt, dus reserveer op tijd. Een auto uit deze klasse huur je op deze bestemming (Noord-Ierland) vanaf per dag. Zorgeloos op reis? Kies dan voor ons Worry-Free label. De goedkoopste auto uit deze klasse met Worry-Free label huur je vanaf /dag bij Alamo.

Luxe auto huren Noord-Ierland

Zin om eens in stijl rond te rijden? Kies voor een huurauto uit het topsegment van de high-end merken, zoals Mercedes, BMW, Audi en Volvo.

Met natuurlijk luxe kenmerken: strak uiterlijk, luxueus interieur, comfortabele stoelen en een krachtige motor. Daar betaal je uiteraard voor, maar via onze zoekmogelijkheden vind je de beste prijs voor een luxe huurauto. Een auto uit deze klasse huur je op deze bestemming (Noord-Ierland) vanaf per dag. Zorgeloos op reis? Kies dan voor ons Worry-Free label. De goedkoopste auto uit deze klasse met Worry-Free label huur je vanaf /dag bij Hertz.

Stationwagon huren Noord-Ierland

Het huren van een stationwagon is ideaal voor een groep met veel bagage of sportuitrusting. Dit type huurauto wordt ook wel break, touring, combi of stationcar genoemd en is zeer populair onder mensen die van sporten en het buitenleven houden.

Door de grote bagageruimte is een stationwagon een perfecte auto om te huren voor de vakantie. Een auto uit deze klasse huur je op deze bestemming (Noord-Ierland) vanaf per dag. Zorgeloos op reis? Kies dan voor ons Worry-Free label. De goedkoopste auto uit deze klasse met Worry-Free label huur je vanaf /dag bij Europcar.

Busje huren Noord-Ierland

Huur een busje op je vakantiebestemming als je met een groep of groot gezin reist. Ook als je veel sport- of kampeeruitrusting op pad wil, is een huurbusje ideaal.

Deze busjes bieden meestal meer dan voldoende bagageruimte. Soms kan er zelfs extra ruimte voor spullen worden gecreëerd door een of meerdere stoelen op te offeren. Een auto uit deze klasse huur je op deze bestemming (Noord-Ierland) vanaf per dag. Zorgeloos op reis? Kies dan voor ons Worry-Free label. De goedkoopste auto uit deze klasse met Worry-Free label huur je vanaf /dag bij Sixt.

SUV huren Noord-Ierland

Bijna niemand noemt de SUV nog bij zijn volledige naam: Sports Utility Vehicle. Het is een bijzonder populair type om te huren, want het is een ideale reisauto.

Bovendien zit je wat hoger, waardoor je een goed zicht op de weg en je omgeving hebt. Kies wel een SUV die past bij je reisbehoeften, want onder die afkorting vallen zowel kleine, middelgrote als grote huurauto’s. Een auto uit deze klasse huur je op deze bestemming (Noord-Ierland) vanaf per dag. Zorgeloos op reis? Kies dan voor ons Worry-Free label. De goedkoopste auto uit deze klasse met Worry-Free label huur je vanaf /dag bij Europcar.

Elektrische auto huren Noord-Ierland

Elektrische auto’s, ook wel bekend als EV’s, worden steeds populairder en veel aanbieders van huurauto’s hebben diverse modellen in verschillende klassen beschikbaar. Denk wel goed na over wat je met een elektrische huurauto wil doen.

Bijvoorbeeld: kijk van tevoren naar de locatie van laadstations, want niet overal ter wereld is er zo’n dicht netwerk als in Nederland. Een auto uit deze klasse huur je op deze bestemming (Noord-Ierland) vanaf per dag.
Autotype
Mini
Economy
Compact
Intermediate
Standard
Fullsize
Luxury
Stationwagon
Personenbusje
SUV
Elektrisch

Wat onze klanten zeggen

Klanten beoordelen ons met een 8.4/10 uit 5793 beoordelingen

Noord-Ierland veelgestelde vragen

Onderstaand zijn de meest gestelde vragen voor Noord-Ierland. Staat je vraag er niet bij kijk dan even op de veelgestelde vragen pagina.

Is EasyTerra Autohuur de goedkoopste? Ja, wij hebben laagste prijsgarantie en doordat we aanbieders vergelijken kunnen we je altijd de scherpste tarieven aanbieden. Wat heb ik nodig als ik mijn huurauto ophaal? De voucher, je paspoort, rijbewijs en creditcard. Het is erg belangrijk dat je een rijbewijs en creditcard bij je hebt die beide op naam van de hoofdbestuurder staan. Wees erop voorbereid dat het lokale verhuurbedrijf een bepaald bedrag op je creditcard zal blokkeren voor onder andere de borg. Hiervoor heb je de pincode van je creditcard nodig. Indien je rijbewijs onleesbaar is (bijvoorbeeld in het Chinees) dan moet je ook een vertaling hiervan bij je hebben. Alleen je originele paspoort en rijbewijs zijn geldig, dus geen kopieën. Welke verzekeringen zijn van toepassing op mijn huurauto? In de meeste gevallen zijn de tarieven inclusief a href="/blog/wettelijke-aansprakelijkheid-bij-een-huurauto">WA-verzekering en brandverzekering. Ook de schadeverzekering en de diefstalverzekering zijn in de meeste gevallen inbegrepen in onze tarieven. Wat is het Worry-Free label? Dit label geeft aan dat de huurauto voldoet aan de volgende eisen: Ongelimiteerde kilometers, zonder eigen risico (of terugbetaling eigen risico), een gunstig brandstofbeleid en een verhuurbedrijf met goede klantervaringen. Met een auto die aan deze vier eisen voldoet, wordt de selectie een stuk eenvoudiger.Lees hier meer over ons Worry-Free concept. Kan ik in Noord-Ierland een auto huren zonder creditcard? In principe heb je altijd een creditcard nodig bij het huren van een auto via EasyTerra.

Zodra je de huurauto ophaalt, betaal je een borg. Om deze borg te kunnen betalen heb je een creditcard nodig die op naam staat van de hoofdbestuurder. De verhuurder reserveert vervolgens het borgbedrag op jouw creditcard, zodat ze in het geval van schade of andere extra kosten dit kunnen verhalen.

Als je de huurauto weer terugbrengt, wordt deze gecontroleerd op eventuele schade of andere mankementen. Is er niets aan de hand? Dan wordt het bedrag dat gereserveerd werd op jouw creditcard weer vrijgegeven. Lees meer over borg op onze pagina: Borg bij autohuur
Kan ik een auto zonder eigen risico huren in Noord-Ierland? Ja, er zijn in Noord-Ierland auto’s beschikbaar ‘zonder eigen risico’. Gebruik het filter op de resultatenpagina om het aanbod te filteren. Als alternatief zijn er ook veel auto’s beschikbaar met ‘dekking eigen risico’, wat bijna op hetzelfde neerkomt, maar dan voordeliger. Kijk voor het verschil tussen ‘zonder eigen risico’ en ‘dekking eigen risico’ op onze pagina: Verzekeringen & eigen risico . Hoe oud moet ik zijn om een auto te huren in Noord-Ierland? Wil je een auto huren in Noord-Ierland dan moet je minimaal 22 jaar oud zijn. Je moet ten minste 1 jaar lang je rijbewijs hebben. Het is mogelijk dat bestuurders jonger dan 25 jaar een toeslag moeten betalen in Noord-Ierland. De hoogte van deze toeslag ligt tussen en per dag. Bij EasyTerra krijg je automatisch een melding mochten er leeftijdtoeslagen van toepassing zijn. Wat is de goedkoopste autoverhuurder in Noord-Ierland? De prijzen schommelen constant, dus het beste kan je een zoekopdracht doen via onze website om te actuele prijzen te bekijken. Over het algemeen kan je het goedkoopst een auto huren in Noord-Ierland bij deze verhuurders:

Drivalia
vanaf € 17 /dag
Budget
vanaf € 23 /dag
Keddy By Europcar
vanaf € 23 /dag

Wij raden aan om niet alleen op basis van prijs een huurauto te selecteren. Maak een afgewogen keuze tussen prijs en kwaliteit. Lees daarom goed de beoordelingen van verhuurders op onze site. Minder goed beoordeelde verhuurders kunnen bijvoorbeeld lange wachttijden hebben of minder goede service leveren. Lees ook 'Welke autoverhuurder moet ik kiezen'
Wat is de beste autoverhuurder in Noord-Ierland? De best beoordeelde verhuurder is Budget. 9929 klanten hebben een gemiddelde beoordeling gegeven van 9.7. Op de tweede plaats staat Europcar. 8440 klanten hebben een gemiddelde beoordeling gegeven van 8.9. Op de derde plaats staat Enterprise. 2039 klanten hebben een gemiddelde beoordeling gegeven van 8.8. Kan ik een busje huren in Noord-Ierland? Ja, je kan een busje huren in Noord-Ierland. Er zijn personenbusjes voor 7 tot 9 personen beschikbaar. Recente zoekopdrachten leverden prijzen op voor personenvervoer:

Ford Tourneo Enterprise
vanaf € 91 /dag
Renault Trafic Sixt
vanaf € 94 /dag
Ford Transit Alamo
vanaf € 100 /dag
Mercedes-Benz Vito Sixt
vanaf € 186 /dag
Volkswagen Caravelle Hertz
vanaf € 317 /dag
VW Caravelle Hertz
vanaf € 323 /dag

Doe een zoekopdracht voor jouw periode en filter op 'Personenbusje' om de actuele aanbiedingen te bekijken.
Kan ik een elektrische auto huren in Noord-Ierland? Ja, het is mogelijk om een elektrisch auto te huren in Noord-Ierland. Recente aanbiedingen voor elektrische auto(s) die we hebben gezien:

Vauxhall Corsa-e Drivalia
vanaf € 27 /dag
Fiat 500e Drivalia
vanaf € 27 /dag
MG 4 Drivalia
vanaf € 29 /dag
MG MG5 Drivalia
vanaf € 37 /dag

Doe een zoekopdracht voor jouw periode en filter op Elektrische auto’s om alle aanbiedingen te bekijken. Naast elektrische auto’s zijn er ook hybride auto(s) beschikbaar. Zoals:

Honda Cr-V Drivalia
vanaf € 37 /dag
BMW 5-Series Sixt
vanaf € 74 /dag
BMW X5 Sixt
vanaf € 133 /dag
Toyota RAV4 Sixt
vanaf € 216 /dag
Wat kost een huurauto in Noord-Ierland? De prijzen voor huurauto’s wisselen sterk. Met name in het hoogseizoen liggen de prijzen soms beduidend hoger dan in het laagseizoen. Wil je de actuele prijzen in Noord-Ierland bekijken? Doe dan een zoekopdracht voor de datums waarop jij op vakantie gaat. Maar om je alvast een indicatie te geven, onderstaande huurauto’s en bijbehorende prijzen per dag hebben we onlangs voorbij zien komen:

Fiat 500
of gelijkwaardig
Mini
vanaf € 17 /dag
Volkswagen Polo
of gelijkwaardig
Economy
vanaf € 18 /dag
Renault Captur
of gelijkwaardig
Compact
vanaf € 19 /dag
VAUXHALL GRANDLAND
of gelijkwaardig
Intermediate
vanaf € 24 /dag
Kia Sportage
of gelijkwaardig
Standard
vanaf € 34 /dag
Volvo XC60
of gelijkwaardig
Fullsize
vanaf € 62 /dag
Volkswagen Arteon
of gelijkwaardig
Luxury
vanaf € 43 /dag
Peugeot 308
of gelijkwaardig
Stationwagon
vanaf € 34 /dag
Vauxhall Crossland X
of gelijkwaardig
SUV
vanaf € 24 /dag
Ford S-Max
of gelijkwaardig
MPV
vanaf € 65 /dag
Ford Tourneo
of gelijkwaardig
Personenbusje
vanaf € 91 /dag
Welke autoverhuurders zijn er in Noord-Ierland?
  • Budget
  • Europcar
  • Enterprise
  • Alamo
  • Hertz
  • National Car Rental
  • Avis
  • Dollar Rent a Car
  • FireFly Car Rental
  • Sixt
  • Keddy By Europcar
  • Drivalia
  • InterRent
  • Easirent
  • Your Rent
  • Green Motion
  • Apollo Car Rental
  • Thrifty

Auto huren zonder zorgen

Geen verborgen kosten dankzij het Worry-Free label

Waarom bij ons boeken?

  • Gratis annuleren en wijzigen
  • Echte reviews
  • Onafhankelijke prijsvergelijker
  • 24.000+ ophaallocaties wereldwijd

Northern Ireland car rental

Are you looking for information in English about booking a rental car in Northern Ireland?

Read more

Wanneer een huurauto boeken in Noord-Ierland

Noord-Ierland - Wanneer goedkoop een mini klasse auto huren?

Op deze bestemming (Noord-Ierland) is januari de voordeligste maand om een auto uit de mini klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. Juli is op deze bestemming de meest populaire maand om een auto uit de mini klasse te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Noord-Ierland - Wanneer goedkoop een economy klasse auto huren?

Op deze bestemming (Noord-Ierland) is januari de voordeligste maand om een auto uit de economy klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. Juli is op deze bestemming (Noord-Ierland) de meest populaire maand om een auto uit de economy klasse te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Noord-Ierland - Wanneer goedkoop een compact klasse auto huren?

Op deze bestemming (Noord-Ierland) is januari de voordeligste maand om een auto uit de compact klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. Juli is op deze bestemming de meest populaire maand om een auto uit de compact klasse te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Noord-Ierland - Wanneer goedkoop een intermediate klasse auto huren?

Op deze bestemming (Noord-Ierland) is januari de voordeligste maand om een auto uit de intermediate klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. Juli is op deze bestemming de meest populaire maand om een auto uit de intermediate klasse te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Noord-Ierland - Wanneer goedkoop een standaard klasse auto huren?

Op deze bestemming (Noord-Ierland) is januari de voordeligste maand om een auto uit de standaard klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. Augustus is op deze bestemming de meest populaire maand om een auto uit de standaard klasse te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Noord-Ierland - Wanneer goedkoop een fullsize klasse auto huren?

Op deze bestemming (Noord-Ierland) is oktober de voordeligste maand om een auto uit de fullsize klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. Augustus is op deze bestemming de meest populaire maand om een auto uit de fullsize klasse te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Noord-Ierland - Wanneer goedkoop een luxury klasse auto huren?

Op deze bestemming (Noord-Ierland) is november de voordeligste maand om een auto uit de luxury klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. Juli is op deze bestemming de meest populaire maand om een auto uit de luxury klasse te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Noord-Ierland - Wanneer goedkoop een stationwagon huren?

Op deze bestemming (Noord-Ierland) is juni de voordeligste maand om een stationwagon te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. Juli is op deze bestemming de meest populaire maand om een stationwagon te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Noord-Ierland - Wanneer goedkoop een SUV huren?

Op deze bestemming (Noord-Ierland) is maart de voordeligste maand om een SUV te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. Juli is op deze bestemming de meest populaire maand om een SUV te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Noord-Ierland - Wanneer goedkoop een MPV huren?

Op deze bestemming (Noord-Ierland) is januari de voordeligste maand om een MPV te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. Augustus is op deze bestemming de meest populaire maand om een MPV te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Noord-Ierland - Wanneer goedkoop een personenbus huren?

Op deze bestemming (Noord-Ierland) is januari de voordeligste maand om een personenbus te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. Augustus is op deze bestemming de meest populaire maand om een personenbus te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Autoverhuurlocaties in Noord-Ierland

EasyTerra Autohuur vergelijkt de autohuur prijzen op onderstaande bestemmingen

Autoverhuur Noord-Ierland

Locatie informatie voor Noord-Ierland

Noord-Ierland ontdek je het beste met een huurauto. EasyTerra Autohuur heeft ruim 4 ophaallocaties in Noord-Ierland. Zo is er altijd wel een ophaallocatie in de buurt van jouw bestemming.

Het groene, heuvelachtige Noord-Ierland is een geweldige bestemming voor liefhebbers van prachtige landschappen, ruige kusten en levendige steden. De bewoners van het land van de Keltische mythen (Giant’s Causeway – Reuzenpad!) zijn enorm gastvrij, wat vooral opvalt in de oergezellige pubs, waar altijd gezongen en gelachen wordt onder begeleiding van muzikanten die traditionele volksmuziek ten gehore brengen. De (Noord-)Ierse cultuur is warm en gezellig, terwijl de natuur fris en ruig is, een dynamische afwisseling. Om Noord-Ierland en zijn inwoners goed te leren kennen, kun je het beste een auto huren.

Geschiedenis van Noord-Ierland

Noord-Ierland is pas sinds 1921 afgescheiden van Ierland en de geschiedenis is dus voor een groot deel dezelfde als die van het hele eiland.

Langs de rivier de Bann in de huidige stad Coleraine zijn resten gevonden van de oudste menselijke nederzetting in Noord-Ierland, naar schatting negenduizend jaar oud. Zo’n zesduizend jaar geleden trokken Keltische stammen van het Europese vasteland naar de Britse Eilanden. Die Keltische stammen waren overigens heel verschillend, de enige overeenkomst lag in de taal die ze spraken, het Keltisch. Op het geïsoleerde eiland Ierland ontwikkelde die taal zich tot het Gaelic, de basis voor het Iers (net als voor het Welsh in Wales en het Schots in Schotland).

Na een priesteropleiding in Auxerre in het toenmalige Gallië (nu Frankrijk) ging een katholieke missionaris, Patrick, naar Ierland om de heidenen daar te bekeren tot het christendom. Dat lukte en na zijn dood werd hij zelfs heilig verklaard: Sint Patrick. Volgens een legende verdreef Patrick alle slangen van het eiland. Het is een feit dat Ierland vrij is van slangen, maar dat heeft meer te maken met de Ierse Zee, die voor deze reptielen een te grote barrière bleek.

Vanaf de achtste eeuw begonnen invallen van Vikingen uit Noorwegen en Denemarken. Ze stichtten nederzettingen op het eiland, die later uitgroeiden tot steden als Dublin, Cork en Limerick. In Noord-Ierland was er een Vikingkampement in Strangford aan het gelijknamige meer. De Ieren kwamen tegen de Vikingen in opstand en wisten ze in 1014 te verdrijven.

In 1167 arriveerde de eerste Normandische ridder in Ierland. Hij kwam om de afgezette koning Diarmatt Mac Murchada van Leinster te helpen zijn koninkrijk terug te krijgen. Koning Henry II van Engeland vreesde de toenemende macht van de Normandische edelen en stuurde, met steun van de (Engelse) paus Adrianus IV, een groot leger naar Ierland. Hij gaf de veroverde Ierse territoria aan zijn troonopvolger John. Toen die tot koning werd gekroond, werd Ierland een deel van zijn koninkrijk. Toch slaagden de Anglo-Normandiërs er nooit in om de Ieren echt te onderwerpen.

In 1534 brak de Engelse koning Henry VIII met de katholieke kerk en dat zorgde voor felle opstanden in het devote Ierland. Vooral in Ulster, het noorden van het eiland, was de weerstand tegen de Engelse overheersing groot. Om die weerstand te breken, werd land van katholieke boeren in beslag genomen en aan protestantse Engelse en Schotse immigranten gegeven. Door die politiek werd de bevolking van Ulster in meerderheid protestants.

De protestanten in Ierland waren trouw aan de Engelse kroon, maar die werd zwaar op de proef gesteld toen in 1685 de katholieke Jacobus II koning werd van Engeland, Schotland en Ierland. Zijn dochter, Maria Stuart, was overtuigd protestants en samen met haar echtgenoot, de Nederlandse stadhouder Willem III, stootte ze haar vader van de troon. Dit staat bekend als de Glorious Revolution en wordt door de protestanten in Noord-Ierland jaarlijks herdacht met zogeheten Orange walks.

In de negentiende eeuw klonk de roep om zelfbestuur (Home Rule) voor heel Ierland steeds luider. Die beweging kon op steun rekenen in het Britse Lagerhuis, maar niet in het Hogerhuis. Ook de protestanten in Ulster verzetten zich ertegen. Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werden de plannen op de lange baan geschoven, maar nog tijdens die oorlog riepen katholieke Ierse partijen de Republiek Ierland uit. Die korte opstand, op paasmaandag 1916, werd door de Britten neergeslagen, maar het nationalisme in Ierland nam hierdoor alleen maar verder toe

In 1920 nam het Britse parlement een wet aan waarbij het zuiden van Ierland een status kreeg vergelijkbaar met die van Canada en Australië, terwijl Noord-Ierland zelfbestuur kreeg en nauwe banden behield met Londen. Voor beide delen van Ierland was de wet niet acceptabel, wat leidde tot een onafhankelijkheidsstrijd. Na een vredesakkoord in 1922 werd de Ierse Vrijstaat gesticht, maar het noorden bleef bij het Verenigd Koninkrijk onder de naam Noord-Ierland.

Daarmee waren de spanningen tussen protestanten en katholieken niet voorbij. Radicale katholieken beschouwden het Britse leger in Noord-Ierland als een bezettingsmacht en pleegden aanslagen op Britse doelen. Deze, soms bloedige, strijd werd door de Britten eufemistisch aangeduid als The Troubles. Daaraan kwam in 1998 een einde met het zogeheten Goedevrijdagakkoord, waarbij katholieken en protestanten zeggenschap kregen in het bestuur van Noord-Ierland.

Samenleving en Cultuur

De kloof tussen unionisten, die willen dat Noord-Ierland deel blijft uitmaken van het Verenigd Koninkrijk, en nationalisten, die aansluiting willen van Noord-Ierland bij de Republiek Ierland, is nog altijd aanwezig. Die tegenstelling houdt sterk verband met een diepere culturele verdeeldheid. Unionisten zijn overwegend protestants, nationalisten voor het merendeel katholiek. Toch vervaagt die scheidslijn wel, samen met de afname van religieuze overtuiging. Een groeiend deel van de Noord-Ieren wil noch bij de ene noch bij de andere partij horen en omarmt de sociale en economische vooruitgang sinds het einde van The Troubles. De Noord-Ierse muurschilderingen herinneren aan de gebeurtenissen in het verleden, maar er zijn ook nieuwe die vrede en samenwerking uitbeelden.

Hoewel Noord-Ieren vanaf hun geboorte Brits staatsburger zijn, hebben ze het recht om de Ierse nationaliteit aan te vragen. Ze kunnen dus een Iers paspoort hebben naast, of in plaats van, een Brits paspoort.

De cultuur van Noord-Ierland is – niet verrassend – sterk beïnvloed door de Ierse, Schotse en Engelse gewoonten en gebruiken. Pubs vind je in zowel Engeland als Ierland en dus ook in heel Noord-Ierland. De pub is niet alleen een plaats om te drinken, maar vooral een sociale ontmoetingsplek. Ook de maaltijden in de pubs zijn doorgaans zeer smakelijk.

In de jaren zestig van de vorige eeuw maakte de Noord-Ierse rockband Them furore, met als leadzanger Van Morrison. Ook de beroemde fluitist James Galway (De man met de gouden fluit) kwam uit Noord-Ierland.

Het land kent vele legenden, waarvan de bekendste gaat over de oorsprong van de Giant’s Causeway, grillige basaltzuilen aan de noordkust. De Ierse reus Fionn legde het aan als pad naar Schotland, maar daar woonde een reus die nog groter was dan hijzelf. Fionn schrok daar zo van, dat hij terug in Ierland een vrouw vroeg hem als baby te vermommen. Toen de Schotse reus de baby zag, schrok hij ook, want de vader van zo’n groot kind moest wel enorm zijn. Hij vluchtte terug, maar vernielde daarbij het pad. Alleen het begin in Ierland en het eind in Schotland (Fingal’s Cave) bleven bestaan.

Staatsinrichting en Bestuur

Noord-Ierland is, net als Engeland, Schotland en Wales, een zogeheten constituerend land binnen het Verenigd Koninkrijk. Dat betekent dat het een grote mate van zelfbestuur heeft op terreinen als onderwijs, economie, rechtspraak, gezondheidszorg, ruimtelijke ordening en welzijn, maar onder meer defensie en buitenlands beleid zijn de verantwoordelijkheid van het VK. Bij sommige sporten, zoals voetbal, treden de landen wel apart op.

Noord-Ierland heeft een eigen parlement, dat bestaat uit één kamer (Assembly) met 90 zetels. Anders dan bij de verkiezingen voor het nationale Britse parlement, waarvoor de winnende kandidaat in een district de zetel wint, worden de zetels in het Noord-Ierse parlement verdeeld via evenredige vertegenwoordiging.

Bestuurlijk is Noord-Ierland verdeeld in 11 districten. De districtsraden hebben slechts beperkte bevoegdheden, onder meer op gebieden als afval- en recyclingdiensten, vrijetijdsbesteding en lokale economische en culturele ontwikkeling.

Economie

Net als in de meeste andere westerse landen, speelt de dienstensector de belangrijkste rol in de economie, maar de industrie is bepaald nog niet verdwenen in Noord-Ierland. Machine- en apparatenbouw, voedselverwerking, textiel- en elektronicaproductie zijn de leidende industrieën. Papierfabricage en scheepsbouw zijn ook belangrijk en vooral geconcentreerd in de oostelijke delen van Noord-Ierland. Zo heeft Belfast een werf die geschikt is voor bouw, onderhoud en reparatie van grote zeeschepen.

De agrarische sector bestaat vooral uit veeteelt, met in het verlengde daarvan vleesverwerkende industrieën en zuivelproductie. Daarnaast worden er gewassen als aardappelen, gerst en tarwe verbouwd. Meer dan de helft van de agrarische opbrengsten verkoopt Noord-Ierland aan Groot-Brittannië en andere landen.

Sinds het weer rustig is in Noord-Ierland is het toerisme sterk toegenomen. Het land heeft vele mooie natuurlijke trekpleisters, maar ook historische en gezellige steden als Belfast, Derry, Armagh en Enniskillen.

Bij het referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk (2016) stemden de Noord-Ieren tegen afscheiding. Toch werd de Brexit doorgezet en werd de grens tussen Noord-Ierland en EU-lidstaat Ierland opeens een buitengrens van de Europese Unie. Zowel de Ieren als de Britten hechtten er sterk aan die grens open te houden, maar daardoor zouden goederen van buiten de EU wel erg gemakkelijk de Unie kunnen binnenkomen. Aanvankelijk werd daarom een ‘douanegrens’ tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland ingesteld, in de Ierse Zee. Dat stuitte op erg veel bezwaren en daarom moeten vervoerders nu duidelijk aangeven welke vracht uitsluitend voor Noord-Ierland bestemd is en welke niet.

Geografie en Klimaat

Noord-Ierland ligt in het noordwesten van Europa en beslaat ongeveer een zesde deel van het Ierse eiland. Het grenst in het zuiden en westen aan de Republiek Ierland, het oosten ligt aan de Ierse Zee en het noorden aan de Atlantische Oceaan. Tussen die twee zeeën ligt het Noorderkanaal (North Channel), waardoor Noord-Ierland is gescheiden van Schotland.

Noord-Ierland was gedurende het grootste deel van de laatste ijstijd bedekt door een ijskap, waarvan de erfenis te zien is in de langgerekte heuvels (drumlins) die gevormd zijn door gletsjers, vooral in county Down. Het Antrim-plateau in het noordwesten ontstond door vulkanische activiteit, net zoals de geometrische pijlers van basalt aan de noordkust, die de grootste toeristische attractie van Noord-Ierland vormen, de Giant’s Causeway.

In het midden van Noord-Ierland ligt Lough Neagh, met een oppervlakte van bijna 400 vierkante kilometer grootste zoetwatermeer van de Britse eilanden. Tussen dit meer en Derry ligt het Sperrin-gebergte (Sliabh Speirn), dat de kwalificatie Area of Outstanding Natural Beauty (AONB) heeft. De hoogste bergen vind je niet daar, maar in de Mourne Mountains in het zuiden, dat ook een AONB is. Slieve Donard is met 850 meter het hoogste punt van Noord-Ierland.

Er lopen diverse rivieren door Noord-Ierland. In het zuidwesten heeft de rivier Erne twee grillige meren gevormd en in het oosten ligt de hoofdstad Belfast aan de rivier Lagan.

Noord-Ierland kent een zeeklimaat met vrij veel neerslag het hele jaar door. Daarbij is het westen beduidend natter dan het oosten. Het weer is het hele jaar door onvoorspelbaar en hoewel er verschillen zijn tussen de seizoenen, zijn die aanzienlijk minder uitgesproken dan in het binnenland van Europa of de oostkust van Noord-Amerika.

Verkeer en Infrastructuur Noord-Ierland

Noord-Ierland heeft een uitstekend wegennet. Alle snelwegen en regionale wegen worden onderhouden door de landelijke (Noord-Ierse) overheid en dus niet door lagere overheden. Het aantal motorways (snelwegen met een M-nummer) is beperkt, maar ook grote delen van de hoofdwegen (met een A-nummer) lijken op snelwegen. De A-wegen vormen het belangrijkste netwerk, zo verbindt de A1 Belfast met de Ierse hoofdstad Dublin.

Net als in de rest van het Verenigd Koninkrijk rijdt Noord-Ierland aan de linkerkant van de weg. Als je dat niet gewend bent, lees dan onze tips over het huren van een auto met het stuur aan de ‘verkeerde kant’. Als je thuis in een handgeschakelde auto rijdt, kun je overwegen om in Noord-Ierland te kiezen voor een huurauto met automaat.

Vliegvelden

De grootste luchthaven van Noord-Ierland is Belfast International Airport, 25 autokilometers ten westen van de stad. Het is weliswaar de drukste luchthaven, maar alleen een bestemming voor budgetmaatschappijen. Nationale maatschappijen als British Airways, Aer Lingus, Lufthansa en KLM vliegen op Belfast City Airport. Dit vliegveld aan de stadsrand van Belfast wordt ook wel George Best Airport genoemd, naar de legendarische voetballer. Het vliegveld van Derry verwerkt enkele binnenlandse vluchten en in de zomer vakantiecharters.

Openbaar Vervoer

Het netwerk van passagierstreinen in Noord-Ierland is zeer beperkt. Er rijden wel bussen naar alle grote steden, maar buiten de grotere plaatsen rijden bussen zeer onregelmatig. Verschillende bezienswaardigheden, zoals de Mourne Mountains, Strangford Lough, natuurgebied Sperrin en verscheidene plaatsen langs de kust zijn helemaal niet bereikbaar met het openbaar vervoer. Wil je alles uit je vakantie halen in Noord-Ierland, dan is een huurauto onontbeerlijk.

Om steden als Belfast of Derry te bekijken hoef je geen auto te huren. In die steden is goed openbaar busvervoer.

Vanuit de haven van Belfast varen er veerboten naar Cairnryan (ten zuidwesten van Glasgow) in Schotland, naar Douglas op het Isle of Man in de Ierse Zee en naar Birkenhead (tegenover Liverpool) in Engeland.

Eten en Drinken

Twee broodsoorten worden veel gegeten in Noord-Ierland. Allereerst soda bread dat traditioneel wordt gemaakt met slechts vier ingrediënten: bloem, zuiveringszout (baking soda), zout en karnemelk. Voor potato bread wordt deeg vermengd met aardappelpuree, waardoor het brood een hele zachte textuur krijgt.

Het bekendste gerecht van Noord-Ierland is de Ulster fry, een stevig ontbijt dat lijkt op het English breakfast, behalve dat bij de Noord-Ierse variant soda brood en aardappelbrood geserveerd worden en een ‘vegetable roll’, die overigens van rundergehakt gemaakt is en waarin alleen de kruiden voor ‘groente’ kunnen doorgaan. De snackversie van het Ierse ontbijt heet Belfast bap, waarbij een soort hamburgerbroodje (maar heel groot) gevuld wordt met bacon, worstjes, ei en saus.

Dulse (rode zeewier) wordt in veel gerechten verwerkt. Langs de kustlijn van Ulster wordt het gedroogd en ongekookt als tussendoortje gegeten. Als deel van een eiland is er in Noord-Ierland geen gebrek aan gerechten met zeevruchten. Een populair visgerecht is Ulster Seafood Chowder, een romige soep met vis, aardappelen en groenten. Andere lokale favorieten zijn gerookte zalm, sint-jakobsschelpen en oesters. De stoofpot Irish Stew is op het hele eiland populair en staat in veel pubs te pruttelen.

Een unieke specialiteit voor Noord-Ierland is het snoepje yellowman, dat wel een beetje lijkt op toffee. Het wordt in brokken verkocht en er zijn verschillende regionale recepten.

Net als Schotland heeft (Noord-)Ierland een rijke whiskytraditie en bezoekers kunnen genieten van een proeverij in een van de vele distilleerderijen. De bekendste is Old Bushmills in County Antrim.

Roadtrips met een huurauto in Noord-Ierland

Het mag dan niet zo groot zijn, Noord-Ierland biedt een scala aan onvergetelijke ervaringen. Al peddelend over het inktzwarte water van het mystieke Lough Erne, ontkom je niet aan gedachten over de eeuwenoude historie. Die geschiedenis komt ook tot leven als je over de middeleeuwse stadsmuren van Derry loopt. Herbeleef Game of Thrones door een tocht te maken langs de filmlocaties van de tv-serie. De Mourne Mountains met zijn indrukwekkende bergen, meren en bossen is een paradijs voor buitenliefhebbers. Noord-Ierland heeft veel kustgebieden, meren en rivieren die perfect zijn voor kajakken en andere watersporten.

Maar wat hebben veel van die prachtige plekjes gemeen? Dat ze niet of moeilijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Daarom raden we je aan een auto te huren in Noord-Ierland. Alleen dan haal je het meeste uit je vakantie!

Met huurauto van Noord-Ierland naar Ierland

Wist je trouwens dat de meeste autoverhuurders er helemaal niet moeilijk over doen als je met je huurauto de grens over wilt naar Ierland? Je moet dat uiteraard wel melden en een kleine toeslag betalen, maar je bent dan vrij om het hele eiland te ontdekken!

Accommodatie

Na een prachtige tocht met een huurauto is het heerlijk om in een leuke accommodatie je hoofd te ruste te leggen en weg te dromen. Keuze genoeg in Noord-Ierland: van de grote internationale hotels in Belfast en Derry tot een hele reeks lokale hotels, pensions en B&B’s. Ook appartementen zijn in heel Noord-Ierland volop beschikbaar.

Noord-Ierland is vermaard vanwege de prachtige landschappen. Wie midden tussen de groene heuvels wakker wil worden kan terecht op een van de campings. Die liggen meestal midden in mooie, rustige natuur en hebben over het algemeen zeer goede voorzieningen. Zin in outdoor-activiteiten? Sommige campings hebben zich volledig daarop gericht.

Tijdzone

In Ierland is de tijd gelijk aan de internationale standaardtijd UTC. Tussen maart en oktober heeft het land zomertijd, waarvoor de klok een uur wordt vooruitgezet (UTC+1).

Externe Bronnen

Voor meer informatie over Noord-Ierland raden wij je, naast zoeken met Google, de volgende bronnen aan:

Praktische informatie

  • Valuta
  • Taal
  • Populaire autoklasse
    Mini
  1. Home
  2. Autohuur Noord-Ierland