EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
18 december 2023

Top 12 one way roadtrips met een huurauto

Huur een auto om de mooiste routes te ontdekken

Zin om een auto te huren voor een lekkere lange trip, maar zie je ertegenop om de huurauto terug te rijden naar het beginpunt? Dat is helemaal niet nodig, want je kunt kiezen voor one way autohuur. Dan haal je de auto op in de ene plaats en levert ‘m ergens anders weer in. Je betaalt daar meestal (maar niet altijd!) een toeslag voor, maar je kunt op die manier de mooiste roadtrips maken.

Het werkt heel gemakkelijk: in ons zoekformulier haal je het vinkje weg bij ‘inleveren op dezelfde locatie’ en vul je de gewenste eindbestemming in. Wij laten je dan alleen huurauto’s zien waarbij die one way mogelijk is.

Er zijn heel veel routes die zich lenen voor one way autohuur, maar heb je inspiratie nodig? Lees hier over de 12 mooiste one way roadtrips wereldwijd!

1. The Wild Atlantic Way, Ierland

De prachtige kustroute Wild Atlantic Way voert onder meer langs de hoogste kliffen van Ierland, Slieve League (Iers: Sliabh Liag).
De prachtige kustroute Wild Atlantic Way voert onder meer langs de hoogste kliffen van Ierland, Slieve League (Iers: Sliabh Liag)

We beginnen met de langste route van onze top-12. De Wild Atlantic Way is maar liefst ruim 2600 kilometer lang. Die lengte is te danken aan de grillige kustlijn in het westen van Ierland en zoals de naam van deze route al doet vermoeden, volgt deze one way die Atlantische kust. Bijna niemand legt de afstand in één keer af, de route is dan ook onderverdeeld in 14 etappes. Kies zelf je begin‑ en eindpunt, bijvoorbeeld tussen Galway en Limerick of van die laatste plaats naar Cork. Tijdens je reis in een huurauto langs de Ierse westkust geniet je van eeuwenoude geschiedenis, weidse vergezichten en die typische Ierse gastvrijheid en gezelligheid. Omdat je een auto hebt gehuurd, kun vanaf de kustroute gemakkelijk andere tochten maken, bijvoorbeeld de wereldberoemde Ring of Kerry of de wat minder bekende maar minstens zo mooie Ring of Beara.

2. Pacific Coast Highway, Verenigde Staten

Pacific Coast Highway langs de Californische kust.
Zie je jezelf al rijden in een huurauto over deze weg langs de Californische kust?

Rijden langs de kust van Californië, tussen San Francisco en Los Angeles, is een fantastische ervaring. Deze trip staat niet voor niets op de bucket list van veel mensen. Het landschap is adembenemend, met als hoogtepunt het deel door Big Sur. Je rijdt met je huurauto over indrukwekkende bruggen en geniet onderweg van spectaculaire uitzichten, een overvloed aan natuurlijke schoonheid, zandstranden en stadjes waar de Spaanse geschiedenis nog voelbaar is. Plus natuurlijk de glitter en glamour van Santa Monica en Malibu. We beschrijven deze route uitgebreid in een aparte blog over de Pacific Coast Highway. Je kunt deze one way in vier dagen afleggen, maar wil je echt volop genieten, dan raden wij je aan er ruim de tijd voor te nemen, minimaal een week.

3. Romantische Strasse, Duitsland

De Romantische Strasse begint (of eindigt) in het gezellige stadje Wertheim.
De Romantische Strasse begint (of eindigt) in het gezellige stadje Wertheim

Volgens de legende is dit een middeleeuwse handelsroute, maar de naam werd in de jaren 50 bedacht om het toerisme in de streek te bevorderen. De Romantische Strasse loopt van Würzburg (op ruim een uur rijden met je huurauto vanaf Frankfurt Airport) naar Füssen, bij de grens met Oostenrijk. De route voert langs wijngaarden en sprookjesachtige paleizen en kastelen, door traditionele Beierse steden en eindigt bij de uitlopers van de Alpen. De wijngaarden zijn het mooist in de nazomer wanneer de druiven rijp zijn, maar als je in december een auto huurt om deze route af te leggen zijn er in veel plaatsen sfeervolle wintermarkten.
Füssen is overigens een stop op een andere mooie one way: de Deutsche Alpenstrasse, die van Lindau naar Königssee door de bergen loopt.

4. Icefields Parkway, Canada

Abraham Lake ligt net ten oosten van Icefields Parkway.
Wijk gerust een beetje van de route af, dit Abraham Lake ligt net ten oosten van Icefields Parkway.

Tussen Jasper en Lake Louise in Canada loopt een adembenemende weg langs gletsjers, rotsige bergtoppen, watervallen, uitgestrekte valleien, ijsvelden en smaragdgroene meren. Je rijdt er met je huurauto door de ongerepte wildernis van Jasper National Park en Banff National Park. Onderweg moet je af en toe stoppen voor een mooie wandeling, bijvoorbeeld langs het gletsjermeer Peyto Lake, of om bij een uitzichtpunt te genieten van de geweldige natuur. Je kunt naar deze Icefields Parkway rijden vanuit Edmonton en je gehuurde auto weer inleveren in Calgary. Maar het is volgens ons leuker een langere one way te maken van Edmonton naar Vancouver. Van Lake Louise rijd je dan via de Canadese Rockies en Similkameen Valley naar de grootste stad van British Columbia. Een fantastische reis! En weet je wat het mooiste is? Met een beetje geluk betaal je bij het huren van een auto voor deze trip geen one way toeslag!

5. Noorse kust: Bergen – Trondheim, Noorwegen

Het dorpje Geiranger aan de gelijknamige fjord.
Het dorpje Geiranger aan de gelijknamige fjord. Aan de overkant van het water rijd je met je huurauto steil omhoog.

Wij beschrijven hier een een one way roadtrip langs de Noorse kust tussen Bergen en Trondheim (afhankelijk van de precieze route ongeveer 700 kilometer), maar je kunt deze trip langer maken, bijvoorbeeld door te reizen vanuit Oslo, Kristiansand of Stavanger in het zuiden van Noorwegen, Bodø in het noorden of – nog noordelijker – Tromsø. Als je in de winter een auto huurt, moet je er rekening mee houden dat kleinere wegen gesloten kunnen zijn.

Tijdens deze roadtrip geniet je van de mooiste fjorden, onder meer de Sognefjord (waaraan het beschermde natuurgebied Fjordkysten grenst), de Nordfjord en de Geirangerfjord, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Vanaf Geiranger rijd je in je huurauto steil naar boven: niet minder dan elf haarspeldbochten brengen je op ruim 600 meter hoogte. Even verderop kom je nog meer haarspeldbochten tegen, de zogeheten Trollstigen (Trollenladder). Verder naar het noorden begint bij het kustplaatsje Vevang alweer een spectaculaire weg, maar van een hele andere orde: de Atlanterhavsveien. Deze Atlantische Weg loopt over kleine eilandjes en heeft maar liefst acht bruggen. Even verderop ga je in de Atlanterhavstunnelen juist onder water en wel heel diep. Het diepste punt van deze tunnel ligt 250 meter onder de Bremsnesfjord.

6. Great Ocean Road, Australië

Grampians National Park
Stap ook eens uit je huurauto om te genieten van wilde dieren, fantastische uitzichten en verfrissende watervallen in Grampians National Park

De meeste bezoekers van Australië willen minstens één keer de Great Ocean Road gereden hebben. Het is een van ‘s werelds beroemdste autoroutes. Veel mensen huren een auto en doen dit als een dagtocht vanuit Melbourne, maar waarom niet een langer deel langs de ruige zuidelijke kustlijn rijden, tot aan Adelaide? Vanaf Melbourne rijd je via Geelong naar Torquay, waar de Great Ocean Road officieel begint. Je kunt daar al gelijk even stoppen als je van surfen houdt. Doe het rustig aan op deze bijna duizend kilometer lange route en geniet van de adembenemende uitzichten.

Stuur je huurauto af en toe van de weg af, want in het binnenland ontdek je dichtbeboste bergen, meertjes en watervallen, bijvoorbeeld in het Grampians National Park. Even voorbij Princetown moet je de 12 Apostles zien, torenhoge kalkstenen pilaren in de zee. Onderweg kom je door charmante kustplaatsjes zoals Port Fairy. Bij Mount Gambier vind je (uitgebluste) vulkanen met helderblauwe kratermeren.

7. Lissabon – Porto, Portugal

Het begin- of eindpunt van je one way met een huurauto: de oude en oergezellige stad Porto
Het begin- of eindpunt van je one way met een huurauto: de oude en oergezellige stad Porto

Deze one way verbindt twee van de mooiste steden in Portugal, dus je moet zowel op het eind- als beginpunt minstens enkele dagen doorbrengen. Op deze roadtrip gaat het niet alleen om de reis, maar zeker ook om de bestemming! Porto en Lissabon zijn beide fantastische steden en op de route ertussenin valt ook genoeg te zien en te beleven. Als je met een huurauto rechtstreeks van de ene stad naar de andere rijdt, is de afstand slechts 300 kilometer, maar de regio nodigt uit om zijweggetjes in te slaan en rustig te genieten. We hebben een blog over de acht hoogtepunten die je onderweg tegenkomt.

Je kunt deze roadtrip in drie dagen afleggen, maar dan mis je veel. Midden-Portugal is enorm rijk aan natuurlijke landschappen, historische steden, leuke kustplaatsen en kleine dorpjes. Plus indrukwekkende wegen, bijvoorbeeld de verschillende routes door de bergen ten zuiden van Coimbra. Wij raden je dan ook aan een auto te huren voor minimaal een week om deze one way af te leggen, maar langer kan natuurlijk ook.

8. Garden Route, Zuid-Afrika

Eilandje in de lagune van Knysna waar je met een huurauto naartoe kunt rijden
Eilandje in de lagune van Knysna waar je met een huurauto naartoe kunt rijden

Zuid-Afrika kent veel mooie autoroutes, maar de Garden Route is een van de populairste en het is niet moeilijk te raden waarom. Deze weg van bijna 300 kilometer loopt langs de imposante zuidelijke kust van het land. Vanuit je huurauto zie je aan de ene kant prachtige dichtbeboste bergen, aan de andere kant baaien, grillige rotskusten, beschutte lagunes en gouden zandstranden. Overal zie je uitbundig gekleurde wilde bloemen en onderweg doe je gezellige kustplaatsen aan. De Garden Route loopt langs drie nationale parken (Tsitsikamma, Knysna en Wilderness). Bovendien kun je tijdens je roadtrip allerlei sporten beoefenen: duiken, abseilen, kajakken, surfen, mountainbiken, vissen, hiken en paragliden. En dan hebben we nog lang niet alle avontuurlijke activiteiten opgenoemd.

De Garden Route ligt tussen Mosselbaai en Jeffreysbaai, maar de meeste mensen huren een auto in Kaapstad om die in Port Elizabeth (tegenwoordig: Gqeberha) weer in te leveren. Of andersom, want je kunt deze onvergetelijke roadtrip uiteraard in beide richtingen maken.

9. Pula – Dubrovnik, Kroatië

De schitterende Kroatische kustweg bij Dubrovnik
De schitterende Kroatische kustweg bij Dubrovnik

Het toerisme in Kroatië is vooral geconcentreerd langs de Adriatische kust, maar veel mensen blijven op één plek of ondernemen hooguit wat dagtochtjes met een huurauto. Maar waarom niet die hele kust verkennen door een lange roadtrip te maken van Pula op het schiereiland Istrië naar Dubrovnik? Geniet op deze ruim 700 kilometer lange reis van de ongerepte natuurlijke schoonheid, vissersdorpjes waar je je terug in de tijd waant, en de fascinerende geschiedenis en culturele rijkdom in stadjes als Rijeka, Zadar en Split. Vooral het laatste deel van de route richting Dubrovnik, pal langs de kust, is spectaculair.

Je kunt deze one way ook iets anders rijden door een auto te huren in Zagreb. Als je van de Kroatische hoofdstad richting de kust rijdt, kun je gemakkelijk een bezoek brengen aan het Plitviče Lakes National Park: prachtige watervallen en smaragdgroene meren te midden van bossen en bergen.

10. Southern Scenic Route, Nieuw-Zeeland

Huur een auto en ontdek waarom de weg tussen Queenstown en Kingston de bijnaam Devil’s Staircase heeft
Huur een auto en ontdek waarom de weg tussen Queenstown en Kingston de bijnaam Devil’s Staircase heeft

Maak een sublieme roadtrip door het zuidelijke deel van Nieuw-Zeeland. De Southern Scenic Route biedt alles wat je hoopt te beleven tijdens je reis in een huurauto: uitstekend onderhouden wegen langs ruige kliffen en bergtoppen, kristalheldere meren, flora en fauna die je nergens anders ziet, interessante musea en schilderachtige dorpjes. De route begint in Dunedin en loopt via Invercargill officieel tot aan Te Anau, de toegangspoort tot het bijzonder indrukwekkende Fiordland National Park. De meeste mensen rijden door tot aan Queenstown, al was het alleen al omdat je daar de gehuurde auto weer in kunt leveren. Daarnaast ligt het stadje fraai aan het serene Lake Wakatipu, een fijne plek om een paar dagen te relaxen aan het einde van je reis.

De route loopt langs het vrijwel verlaten natuurgebied The Catlins. Trek alleen al hiervoor enkele dagen uit, want het is er prachtig. Natuurfotografen halen hier hun hart op.

11. Drie landen in één roadtrip: Estland, Letland, Litouwen

Het stadje Cēsis, met een middeleeuws kasteel, wordt omringd door het grootste nationale park van Letland, Gauja
Het stadje Cēsis, met een middeleeuws kasteel, wordt omringd door het grootste nationale park van Letland, Gauja

Het is lang niet altijd mogelijk om een auto te huren in het ene land en die in een ander land weer in te leveren. De Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen) vormen daarop een uitzondering. Veel autoverhuurders in die landen bieden de mogelijkheid een huurauto op te halen in bijvoorbeeld de Estse hoofdstad Tallinn en die in te leveren in Riga of Vilnius. Zoals altijd betaal je een toeslag als je een huurauto boekt voor zo’n enkele reis, maar de hoogte zal je in die Baltische landen erg meevallen.

In deze landen heb je geen bijzonder spectaculaire wegen, maar dat wordt meer dan goed gemaakt door de cultuur, geschiedenis en niet in de laatste plaats de mensen. Tijdens je roadtrip met een huurauto zul je versteld staan van de afwisseling in bezienswaardigheden en landschappen: van sprookjesachtige steden en middeleeuwse forten tot wrange oorlogsmonumenten en van prachtige, brede stranden tot eindeloos lijkende bossen. De kastelen in deze landen zijn uitstekend bewaard gebleven en bieden daardoor een fascinerende blik in de geschiedenis.

Andersom de route afleggen kan natuurlijk ook, zoals dat geldt voor alle one ways. Als je in Tallinn eindigt, kun je nóg een land toevoegen aan je vakantie, al kun je de huurauto niet meenemen. Stap daar op de veerboot en je vaart in ongeveer twee uur naar de hoofdstad van Finland, Helsinki.

12. Japanse Alpen, Tokio – Kioto, Japan

Japans theehuis in straat met oude houten huizen in Takayama
Japans theehuis in straat met oude houten huizen in Takayama

We sluiten onze Top-12 af met een one way waar niet veel mensen aan denken: met een huurauto van Tokio naar Kioto (of andersom), dwars door de Japanse Alpen. Er rijdt een Shinkansen (flitstrein) tussen de twee steden – óók een belevenis! – maar het echte Japan ontdek je door een auto te huren.

Al meteen buiten Tokio rijd je door de bergen en kun je een bezoek brengen aan Chichibu-Tama-Kai, een uitgestrekt nationaal park met indrukwekkende bergketens, valleien en beken. Verder naar het westen rijd je over de Venus Line, een mooie bergweg tussen Ueda en Chino met onverwachte landschappen na elke bocht: prachtige hooglanden, wetlands, plateaus, rivieren en watervallen. Overnachten kun je in een van de onsenhotels in de omgeving. Onsen zijn natuurlijke warmwaterbronnen en dé manier om te ontspannen na een dag reizen in je huurauto. In de stad Takayama staan aan de smalle straatjes in het historische centrum mooie oude houten koopmanshuizen. Ook vind je er pagodes en tempels uit de Edo-periode. Unieke houten architectuur vind je in het dorpje Shirakawa: huisjes met dikke puntdaken om in de winter de zware sneeuwlast te kunnen dragen. Het laatste deel van de route naar Kioto voert over Route 161 langs de oostkant van het grote Biwameer. Mooie uitzichten gegarandeerd!

Geïnspireerd? Huur een auto voor een one way!

Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie one way roadtrips, maar we hopen dat onze selectie je heeft geïnspireerd om deze manier van autohuur eens te proberen. Dus waar wacht je op? Kies een begin‑ en eindpunt en ontdek de mooiste plekjes langs de route met je eigen huurauto!

  1. Home
  2. Top 12 one way roadtrips met een huurauto